HWSW Informatikai Kerekasztal: "Professional Gaming: a jelen és a jövő e-sportja" cikkel kapcsolatos hozzászólások - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Oldal 1 / 1
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

"Professional Gaming: a jelen és a jövő e-sportja" cikkel kapcsolatos hozzászólások

#1 Guest_Enolagay_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 16:10

Ide várnánk az alábbi ( [url="http://"https://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=416"]https://www.hwsw.hu/...php3?cikkid=416[/url] ), "Professional Gaming: a jelen és a jövő e-sportja" című cikkel kapcsolatos hozzászólásokat.

Köszönjük - HWSW Team

#2 Guest_Integer_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 18:54

Hát igen. Dilemmákkal teli, nehéz téma ez, mégha elsőre nem is látszik annak. Mindenesetre pszichológusok, szociológusok és viselkedéskutatók kedvenc témájának megkondításával indult a cikk, és ez bizony jó kis csörtékre adhatna okot bizonyos generációs körökben.

Hogy tárgyilagos maradjak, véleményem szerint ha egy fiatal a megfelelő családi környezetben, a megfelelő mértékű családi nevelésben részesült, valószínüleg késő-tinédzser korára eljut olyan szintre, hogy a játékot önállóan képes elkülöníteni a valóságtól. Azaz nem jelent neki problémát továbbra is a kortársaival való szocializálódás, és ezt agresszió nélkül képes is megélni. Azok a srácok akik amúgy is veszélyeztetett környezetben nőttek fel, valószínüleg egy brutális, véres akciójáték túl komolyan vétele mellett sem rendelkeznek a megfelelő értékrenddel és valóságérzékkel, hogy a véres képek esetleg ne keltsenek valótlan, további agresszív érzelmi hullámokat bennük. Egy ilyen játék csak adalék lehet, de semmiképpen sem meghatározó, legfeljebb az említett agresszív viselkedés közvetlen kiváltója. Sőt, továbblépnék. Egy-egy ilyen kis csihi-puhi játék kellemes feszültség-levezető lehet kultúrált körülmények között. Én a gyereket inkább elengedném játszani, ahelyett, hogy esetleg ellenőrízhetetlenül olyan helyeken szórakozik, ahol az egészségére közvetlenül káros anyagokhoz juthat. Viszont mindennek két oldala van.

Amellett, hogy szsz a saját fiamat inkább valódi sportolásra bíztatnám, valóban meg kell húzni egy korhatárt. Ennek eldöntése gondolom szakember feladata lenne, és léteznek erre nemzetközi minősítő szervek - ellenpontozva a ténylegesen káros hatásokat.

Megítélésem szerint a szgépes játékok eltúlzott komolyan vétele azonban valós veszélyt jelent. Vannak igazi versenyek, számos fizikai és szellemi szinten mérhetik össze az erejüket azok, akiket a versenyszellem tart életben, és esetleg adrenalin folyik az ereikben.

Túlzásba esve, minden tevékenység káros lehet, ez pedig fokozottan is, hiszen egy olyan tevékenységhez kötődik, aminek rövid, és hosszútávú károsító hatásait (testmozgás hiánya, izületi-, és szembetegségek) már ismerjük.

Összegezve tehát, én megpróbálom a csemetéimet távol tartani az ilyesmitől és inkább más szabadidős tevékenységet találni nekik, amit együtt lehet végezni. Megszállottnak lenni csak nemes cél érdekében érdemes. Egy pc-s játék olimpia számomra nem az. Esténként még mindíg ott van a net.

Üdv.

------------------
-tm-

#3 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 20:10

idézet:
Eredetileg Integer írta:
Összegezve tehát, én megpróbálom a csemetéimet távol tartani az ilyesmitől és inkább más szabadidős tevékenységet találni nekik, amit együtt lehet végezni. Megszállottnak lenni csak nemes cél érdekében érdemes. Egy pc-s játék olimpia számomra nem az. Esténként még mindíg ott van a net.[/quote]Túlzásba vinni semmit sem szabad. De mi a nemes cél? Aki megszállott sakkozó, vagy mondjuk focista, az nemes célért megszállott? A lényeg pont az lenne, hogy ezeknél a játékosoknál nem a fröcsögő vér jelenti az élvezetet, hanem az, hogy egy olyan játékot kaptak a kezükbe, amit jól játszani nagyon nehéz. Ők már rég elvonatkoztattak attól, milyen effektjei vannak azoknak, amit a játékban csinálnak, a taktikára és a pontosságra koncentrálnak. Ez pedig minden sportban és játékban így van.

#4 Guest_Bith_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 21:54

Surmo!

Tetszik a cikked. Grat Kép.

#5 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 22:25

idézet:
Eredetileg Bith írta:
Surmo!

Tetszik a cikked. Grat Kép.
[/quote]
Véletlen volt Kép

#6 Guest_Bith_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 23. 23:31

Mindjárt sejtettem... Kép Kép

#7 Guest_zap_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 14:14

Sziasztok!


Az az igazsag,hogy amikor FPS jatekrol van szo,mindnekinek a Q trilogia jut eszebe.
Nos tenyleg,beleelheted magad a 3d-s vilagba,
virtualis valosagba,gondolnad,DE MEGSEM!!
Ennek a jateknak abszolut semmi koze a realitashoz!!! A karakterekek elkepeszto sebesseggel rohangalnak fel-ala,abszolut semmi ovatossag nem kell, a fegyverekkel joval tobb loves kell a halalhoz,mint valosagban kellene,pl: egy fejloves barmilyen fegyverrel azonnali(!) halalt kellene okozzon,ellenben sebez par %-ot!
Eddig fel sem figyeltem volna erre,ha nem jatszottam volna egyet a Counter Strike-al.
Nos annyit mondok,hogy probaljatok ki!
Szerintem 100-bol 1 akar ezutan is quake-ezni.Ott: a mozgas realisztikus,azaz kb olyan gyorsan mozogsz a palyan,mint ha ott lennel es te futnal. (nem olyan 100km/h mint Q-ben),fejlovesek azonnali halal,abszolut csapatjatek (mivel 2 csapat van,CT vs Terroristak). Itt nincs olyan ,hogy berohanok es lovok,mert halott vagy.
Itt lopakodnod kell,csendben figyelni,mert itt hallani a lepeseket is!
Nem irok tobbet,csak TENYLEG javaslom:
probaljatok ki,eleg sok magyar szerver van.
Szoval a Q-nak semmi koze sajnos a virt.val.-hoz.

#8 Guest_Ytse_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 15:07

idézet:
Eredetileg zap írta:
Az az igazsag,hogy amikor FPS jatekrol van szo,mindnekinek a Q trilogia jut eszebe.[/quote]

Nem véletlenül, ugyanis a Quake(World) volt az első hálózati többjátékos módra kihegyezett játék, valamint ezek a leginkább felkapottak is. A nagy pénzdíjakat is Quake (III) bajnokságokon osztják, nem HL:CS versenyeken. De ez persze változhat. Mellesleg a HL is egy továbbfejlesztett Quake 2 motorral működik.

idézet:

Nos tenyleg,beleelheted magad a 3d-s vilagba,
virtualis valosagba,gondolnad,DE MEGSEM!!
Ennek a jateknak abszolut semmi koze a realitashoz!!!
[/quote]

Senki sem állította, hogy a Quake valóságos.

idézet:

Szoval a Q-nak semmi koze sajnos a virt.val.-hoz.
[/quote]

A virtuális valóságban pont az a szép, hogy a szabályok rugalmasan alakíthatók, sőt, a való világtól teljesen elvonatkoztathatók. A Quake is gyakorlatilag egyfajta virtuális valóság, az más kérdés, hogy nem annyira hasonlít a való világra, mint a te kedvenced.

[Ezt a hozzászólást Ytse szerkesztette (2001. Január 24.).]

#9 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 15:26

idézet:
Eredetileg zap írta:
Itt nincs olyan ,hogy berohanok es lovok,mert halott vagy.
Itt lopakodnod kell,csendben figyelni,mert itt hallani a lepeseket is!
Nem irok tobbet,csak TENYLEG javaslom:
probaljatok ki,eleg sok magyar szerver van.
Szoval a Q-nak semmi koze sajnos a virt.val.-hoz.
[/quote]1. A Q2-ben és Q3-ban is hallani a lépéseket is. A Q3 készülése idején egyébként ez óriási vitához vezetett, és a többségi vélemény végsősoron az volt, hogy ne legyenek lépéshangok, Carmack mégis betette.
2. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki akar quakezni és ki akar CS-ezni. Kétségtelen tény (statisztikák alapján), hogy CS-t többen játszanak, mint Q1-Q2-Q3-t együttvéve. Ettől viszont még nem lesz profi, mert CS-ben a játékosok 98%-a totál kezdő. Ritka eset, hogy nem, tisztelet annak a kevés klánnak, amelyik tényleg jól csinálja.
3. Pontosan a valóságtól való elrugaszkodottsága a Q-nek a legnagyobb előnye. Ez teszi lehetővé az egy-egy elleni és csapatmeccseken is a stratégiát és a taktikázást. CS-ben másra alapul a taktika. Q-ben pedig a fizika és az egyéb nem valósághű elemek miatt lehet trükkös ugrásokat és olyan dolgokat csinálni, amikhez adott esetben hosszú éveken át is kell gyakorolni: ez az, aminek a CS-ben nyoma sincs.

#10 Guest_Integer_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 19:59

idézet:
Eredetileg Surmo írta:
Ez pedig minden sportban és játékban így van.[/quote]

Lehet, hogy konzervatív vagyok, de szvsz egy játékra épülő küzdelmet ne hasonlítsunk már össze fizikai sportokkal és az ott elért teljesítményekkel. Az olimpiák pedig pontosan annak a jegyében születtek, hogy az esemény ideje alatt (eredetileg az ókorban) hadi cselekmény nem zajlott. Azok a sportolók, akik keményen edzenek és készülnek fel egy olimpiára, bajnokságra, stb. teljesítményét azért ne emlegessük egy lapon azzal a kétes dicsőséggel, hogy egy szgépes játékban (főleg a fentiekben) ki hány flag-et tud megszerezni...

Üdv.

------------------
-tm-

#11 Guest_BassLine_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 20:22

Kedves Integer!

Szerinted egy ilyen "olimpiára" akkor nem is kell felkészülni? Nem tudom játszottál e már komolyabb mérközést akárkivel is valamilyen FPS-ben, mert ha igen, akkor nem mondanál ilyet. Egy ilyen megmérettetsre ugyan úgy edzenek a résztvevők, megkockáztatom talán többet is mint egy sportoló, mivel itt max az agyuk vagy a szemük nem birja tovább. (Esetleg a csukló vagy a hát) Mindensetre semmiképp nem redukálnám le az egészet annyira, hogy "ki hány flaget ér el egy szép játékban". Szerintem ezek igenis komoly felkészülést igényelnek. Régebben volt szerencsém játszanom egy két nagyobb magyar QWs emberkével, akiktől igen csúnyán kikaptam, pedig akkoriban igen sokat edzettem, és azt hittem tudok valamit. Nem azt mondom, hogy azt sem tudtam hol vagyok a pályán annyira béna voltam! Tudtam mikor miért halltam meg, és azt is tudtam miért ügyesebb és jobb az elenfél, mit csinál jobban. De ugyan akkor azt is tudtam, hogy ekkora szintre csak akkor juthatnák el, ha nam mint nap edzenék. Én nagyon is tisztelem az ilyen eredményeket elért embereket, mert el tudom képzelni mekkora háttérmunka van a tudásuk mellett.

Remélem senkit nem sértettem meg.
Minden jót.

BassLine

#12 Guest_Integer_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 21:01

Így van. Nem tartom komolynak. Nem tartom olyan szintű erőfeszítésnek, mint az általam említetteket. Ez azért lehet, márt más a világképünk.

Igazad van neked is. Nekem is. Mégsem értünk egyet. Dehát izlések és pofonok. Valószínüleg egy ilyen játék fórumban egyedül maradok a véleményemmel. Amit továbbra is tartok. Kép

Üdv.

------------------
-tm-

#13 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 24. 21:38

idézet:
Eredetileg Integer írta:
Így van. Nem tartom komolynak. Nem tartom olyan szintű erőfeszítésnek, mint az általam említetteket. Ez azért lehet, márt más a világképünk.

Igazad van neked is. Nekem is. Mégsem értünk egyet. Dehát izlések és pofonok. Valószínüleg egy ilyen játék fórumban egyedül maradok a véleményemmel. Amit továbbra is tartok. Kép

Üdv.
[/quote]Véleményhez természetesen mindenkinek joga van. Kivéve annak, aki mást mond, mint én Kép Szóval szerintem teljesen másképp gondolnád, ha mélyebben ismernéd a témát, és látnád, hogy mekkora drukkolások mennek a bajnokságok alatt, olvasnál néhány interjút a játékosokkal, stb... Szerintem igen nagyot néznél, hogy mennyire normálisak és komolyak.
Ezzel az erővel a sakkot is le lehetne fokozni. A Polgár-családot meg lehúzni a vécén Kép

#14 Guest_Integer_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 25. 19:00

idézet:
Eredetileg Surmo írta:
Szóval szerintem teljesen másképp gondolnád, ha mélyebben ismernéd a témát, és látnád, hogy mekkora drukkolások mennek a bajnokságok alatt, olvasnál néhány interjút a játékosokkal, stb... [/quote]

Kép Hm. Megnézem. Cserébe kijöhetsz velem egy kézimeccsre... de a teljesítménytúrákat sem vetjük meg! Kép

Üdv!

------------------
-tm-

#15 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 25. 19:29

idézet:
Eredetileg Integer írta:

Kép Hm. Megnézem. Cserébe kijöhetsz velem egy kézimeccsre... de a teljesítménytúrákat sem vetjük meg! Kép

Üdv!
[/quote]Hm. Én olyan meccsekre szoktam járni, amik nemes cél érdekében folynak. :F

#16 Guest_WiLDoR_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 26. 07:55

Nyamm... szal' hogyismondjam.... Valamilyen szinten egyetertek Integer-rel, mert tenyleg teljesen mas fajta erofeszites kell, egy elsportolonak, mint egy Quakazonak.

De valamilyen szinten igaza van a tobbieknek is, mert ahhoz, hogy valaki az FPS-ekben profi legyen, nagyfoku mazochizmus, megszallotsag es rengeteg turelem kell.

En speciel nagyon kezdem mar unni, hogy Quake igy, Quake ugy, az egy isten, kiraly, meg-a-tobbi. En spec. jatszottam UT-vel is, elobb, mint Q3-mal, es meg kell mondjam, hogy az UT utan a Q3 - mar elnezest a kifejezesert -, de szvsz qrva sz@r lett.

Ja, es 1 normalis gondolkodasu emberre, nem szabad, hogy karos hatasa legyen 1 ilyen proginak. Aki meg amugy is skizo-paranoid-vadallat, annak meg tokmind1, hogy FPS-ezik-e vagy sem.

En szoltam.
Csako.


------------------
WiLDoR

#17 Guest_Sab_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 26. 10:01

no, hat en nem repesek ettol a cikktol, mert:
noha en is voltam par eve q1 klantag es jaccottam az akkori orszagos bajnoksagban, azota majdnem teljesen leszoktam a q trilogia barmely reszenek jatszasarol, ha nem a szuk barati korbol kerul ki az illeto, megpedig azert, mert sajnos ezen jatekosok tobbsege mar nem azert jatszik, hogy jatsszon, hanem azert hogy nyerjen (mint ahogy Surmo is irja), csak a frag szamit, semmi mas, kepesek a gigahertz koruli gepen, ami meg van tuzdelve egy gts-el wolfeinstein-es modban jaccani (erts no textura, fov 160, felbontas 640x480), csak hogy semmi se zavarja oket a railezesben. az ilyen emberekkel keptelenseg egyutt jatszani, mert hiaba repulsz tole harom kilometerre, o akkor is leszed vagy egy railel vagy egy rakettaval Kép itt mar nincs semmilyen pozitiv elmeny, csak a feeling, hogy az ember nem rug labdaba, es folyamatosan csak respawnol. mindenki tul profi Kép sajnalom, hogy a megrendezett nagy lanpartyk is ennek a profisagnak a jegyeben telnek, es nem a jatek feelingjenek jegyeben.

sajnalom tovabba, hogy a magyar lan-partyk tobbsegen meg mindig fekete baranykent kezelnek minden gamet, ami nem q: ut, kingpin, total annihilation nem jatszhato, mert kiutaljak az embert helybol. teljesen egyoldalu az egesz. az olyanokra nem is gondolnak, akiknek kicsit tagabb az erdeklodesi kore, es nem csak ejjel-nappal quakeezik halon, hanem otthon potyog kozepes botok ellen es kozben jol szorakozik. HOL MARAD A FEELING, EMBEREK?

[Ezt a hozzászólást Sab szerkesztette (2001. Január 26.).]

#18 Guest_Surmo_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 26. 13:07

idézet:
Eredetileg Sab írta:
no, hat en nem repesek ettol a cikktol, mert:
noha en is voltam par eve q1 klantag es jaccottam az akkori orszagos bajnoksagban, azota majdnem teljesen leszoktam a q trilogia barmely reszenek jatszasarol, ha nem a szuk barati korbol kerul ki az illeto, megpedig azert, mert sajnos ezen jatekosok tobbsege mar nem azert jatszik, hogy jatsszon, hanem azert hogy nyerjen (mint ahogy Surmo is irja), csak a frag szamit, semmi mas, kepesek a gigahertz koruli gepen, ami meg van tuzdelve egy gts-el wolfeinstein-es modban jaccani (erts no textura, fov 160, felbontas 640x480), csak hogy semmi se zavarja oket a railezesben. az ilyen emberekkel keptelenseg egyutt jatszani, mert hiaba repulsz tole harom kilometerre, o akkor is leszed vagy egy railel vagy egy rakettaval Kép itt mar nincs semmilyen pozitiv elmeny, csak a feeling, hogy az ember nem rug labdaba, es folyamatosan csak respawnol. mindenki tul profi Kép sajnalom, hogy a megrendezett nagy lanpartyk is ennek a profisagnak a jegyeben telnek, es nem a jatek feelingjenek jegyeben.

sajnalom tovabba, hogy a magyar lan-partyk tobbsegen meg mindig fekete baranykent kezelnek minden gamet, ami nem q: ut, kingpin, total annihilation nem jatszhato, mert kiutaljak az embert helybol. teljesen egyoldalu az egesz. az olyanokra nem is gondolnak, akiknek kicsit tagabb az erdeklodesi kore, es nem csak ejjel-nappal quakeezik halon, hanem otthon potyog kozepes botok ellen es kozben jol szorakozik. HOL MARAD A FEELING, EMBEREK?

[Ezt a hozzászólást Sab szerkesztette (2001. Január 26.).]
[/quote]Ebben sok igazság van, csakúgy, mint az előző hozzászólásban. Attól viszont szerintem nem kell félni, hogy mindenki "túl profi", mert ez nagyon nem igaz. Egyre több a kezdő, sőt, igazán profi azért nem sok van, azok is többnyire egymással jászanak. Én nem hiszem, hogy ha valaki játszani akar, ne találhatná meg a megfelelő erősségű ellenfelet magának.

Azt sem hiszem, hogy a komolyabb versenyek elvennének a feelingből. Ha valami elvehet, akkor az a pénz, amit nyerni lehet, mert gondolhatná az ember, hogy élvezet helyett pénzért csinálják. Csakhogy egyelőre nagyon kis számú ember lát ebből bármiféle pénzt is (kb. 100-200).

A QW/Q2-mezőny pontosan ezért él még és van is róluk szó a cikkben: a feeling miatt. Ez mindig is fontosabb volt és az is marad, mint bármilyen pénzdíj.

A Q3-mon kívül mást is ismerő emberek (sajnos nem sok van Kép) legalább 80%-a szerint, az én megfigyelésem alapján, mint a Q1/Q2, mind az UT jobb a Q3-nál, nem is kicsit. Én is maximálisan osztom ezt a véleményt, viszont tény, hogy a nagy versenyeket Q3-ban rendezik (remélem, már nem sokáig...), mert ez id-kiadás, és marketing.

#19 Guest_WiLDoR_*

 • Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 29. 09:00

Egyetertek Sab-bal, sajnos sok helyem mar csak a frag-ek szamara mennek ra az emberek es azzal vagnak fel a masik elott, hogy mikor mennyi frag-et gyujtottek.
En speciel nem vagy ok jo jatekos es nem is szivesen jatszom masok ellen, mert nem igazan felemelo erzes, mikor az ember mast sem csinal 1 percenkent, mint respawn-ol. Ekkor mar mindent lehet mondani 1 FPS-re, csak azt nem, hogy szorakoztato.

Téma megosztása:


Oldal 1 / 1
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó