HWSW Informatikai Kerekasztal: Richard Burns Rally - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Richard Burns Rally

#3161 Felhasználó inaktív   Agrakos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:01

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 16:50

Ugye ugye! Én megmondtam! :D

Pont azért próbáltam ki, mert beszéltünk róla! Én barom, el se hiszem, hogy eddig folyamatosan kicsesztem magammal!  :reklamacio:

#3162 Felhasználó inaktív   Tomibá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:01

Nem azt mondom hogy hulladék a peugeot csak a játékban a Citrom a favorit sokkal kifinomultabb.
Példa:-Noiker 206-tal 7,14,78-Citrommal 7,10,09 .
Azon dolgozom hogy legalább 7,12-körüli legyen.
Lada Samara 1.5 Kit Car  http://www.rallymanus.atw.hu/

#3163 Felhasználó inaktív   KZKZKZ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:03

Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 16:34

Figyeltem, most te figyelj  :p
/me néhai fizika-biológia szakos hallgató (jártam két évig az ELTÉre is) előadása következik  :cool: :

A nagyobb g (kisgé) eredménye a nagyobb G, vagyis a súlyerő (=m*g). _Minden_más_fizikai_paraméter változatlan_(!) Mivel a tömeg (m) és a kocsi húzóereje állandó, _vízszintes terepen_ (!!) a kocsi gyorsulását első körben látszólag nem befolyásolja a gravitációs együttható megváltoztatása. Második körben persze igen. Egyrészt kismértékben megnő a kocsi gördülési ellenállása a nagyobb súly miatt. Másrészt, és ez a lényegesebb, megnő a kocsi tapadása, mivel a tapadási együttható változatlan, a gumit az úthoz nyomó erő viszont a nagyobb súly miatt megnő. Namármost világos ugye, hogy egy kocsi max gyorsulását és kanyarsebességét a gumi tapadása szabja meg. A gyorsulás esetében kisebb a poén, mert ott csak alacsony sebességeknél előny a nagyobb tapadás (végtelen tapadású gumi esetén sem tud a kocsi jobban gyorsulni a motor erejénél), magasabb sebességeknél valóban csak a megnövekedett gördülési ellenállásból eredő lassító hatás jelentkezik. Alacsonyabb sebességeknél viszont, kigyorsításnál, ahol eddig kipörgött a kerék, ott jobban fog fogni. Sokkal jelentősebb azonban a kanyarsebességre gyakorolt hatás, hiszen nem gyorsulási versenyt rendezünk. Kicsit egyszerűsítve, kanyarokban pont annyival nagyobb oldalsó gyorsulást képes elviselni az autó, mint amennyivel megnöveltük a g-t. (mivel a kanyarsebesség és a centrifugális erő között négyzetes az összefüggés, a kanyarsebesség csak a növelés négyzetgyökével arányosab lesz nagyobb). Ráadásul ez a hatás nem is pont olyan, mintha a gumi tapadási együtthatóját növelnénk meg, hanem még jobb. A kocsi stabilabb lesz, kevésbé fog pattogni, kevésbé fog keresztbe állni, rövidebb ideig van a levegőben, ha elemelkedik, meg minden olyasmi, amit Ákos is észrevett Chris Lloyd Tanner-replayjében.
Hogy ezen utóbbi megjegyzések kicsit érhetőbbé váljanak, vegyünk egy motort, 1-es tapadási együtthatójú gumikkal. Megint hangyányit egyszerűsítve ez a motor pont 1 g-vel tud kanyarodni, és közben pont 45 fokos szögben kell bedönteni. Próbáljuk növelni a kanyarsebességet úgy, hogy
a, 1.5 szeresére növeljük a gumi tapadását
b, 1.5 szeresére növeljük a g-t.
Az új (elvi) max. kanyarsebesség mindkét esetben sqrt(1.5) szöröse lesz az előzőnek, viszont
a, esetben atan(1/1.5) fokos szöget zár be a motor a talajjal (kb. 30 fok)
b, esetben ugyanúgy 45 fokot! (ezen utóbbi elvileg bármilyen g érték mellett igaz, ha a motor éppen azzal a g-vel kanyarodik, és a gumi anyagszilárdságától szemérmesen eltekintünk  ;) )
Gondolom más is érzi, hogy egy, a vízszintessen 30 fokot bezáró motor mindenképpen veszélyesebb üzem, mint amit csak 45 fokra kell bedönteni, akkor is, ha nem folytatom még mélyrehatóbban ezt a fejtegetést  :D (Aki még mindig szkeptikus az _tényleg_ gondoljon már bele még egy kicsit, mielőtt kötekszik  :think: )

Más, de erről jut eszembe:
Álltunk az Esztramos megskalpolt csúcsán egy több száz méter mély bányaakna tetejénél Gergő barátommal, aki fél évig előtte fizikus hallgató volt, amíg ott nem hagyta. Mindkettőnk kezében egy-egy azonos anyagú kődarab, az övé olyan jó tenyérnyi, az enyém vagy háromszor akkora. Megkérdeztem tőle, hogy vajon melyik fog előbb leérni, ha egyszerre ejtjük le őket. Erre ő mondott valamit, mire én csúnyán néztem rá és megmagyaráztam, hogy miért a másik  :p . Aztán leejtettük őket és nekem lett igazam. A kérdés ide is áll: két azonos anyagú, megfelelően azonos alakú de markánsan különböző méretű kő közül melyik fog előbb leérni, ha egyszerre ejtjük le őket, és miért?
(Aki beírja, hogy a nagy, mert az nehezebb; vagy, hogy a kicsi, mert kisebb a légellenállása, annak kiválogatom a legszebb csokrot a goromba smileykből a fórumon  :D )

A kocsi húzóereje állandó?! A nehezebb kocsit is ugyanúgy gyorsítja?
k s

#3164 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:03

Idézet: Agrakos - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 16:58

Nem hiszem, mert csak akkor jön elő a problema. ha kihúzatom a gépet! Nem értem mi a gáz!  :think:
Próbáltam mindent: nincs ballábfék, nincs gáznyomsá közben leválltás, még féknyomás közben sem, hanem lassítok nem nyomom egyik pedált se és úgy váltok és akkor is ez az eredmény!

Ez tényleg érdekes, mert mostanában már nekem is végigbírja kihúzatva mind a noker, mind a sikakama.
My photos

#3165 Felhasználó inaktív   Piski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:10

Egyszerre ér le:)

#3166 Felhasználó inaktív   Piski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:11

És kösz, hogy ezt elmondtad, tanulságos és érdekes volt!:)

#3167 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:13

Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:03

A kocsi húzóereje állandó?! A nehezebb kocsit is ugyanúgy gyorsítja?

Kicsit ott gondolkozol mellé, hogy a g növelése nem olyan mintha azt vennénk mintha azonos körülmények között egy 1,5 illetve egy 2 tonnás kocsit vetnénk össze, mert a 2t-snek a tehetetlensége is nagyobb így nem fog jobban kanyarodni.
A g növelésével inkább hasonló a hatás mintha a kocsi leszorító ereje nőne (pl F1-ben), ami a gyorsulást alacsonyabb sebességnél nem befolyásolja csak nagy tempónál viszont a kanyarsebességet drámaian javítja különös képpen a kigyorsításoknál, mert nagyobb leszorító erőnél a kerekek is később pörögnek ki (ez a rajtra is vonatkozik).
My photos

#3168 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:15

Idézet: Piski - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 16:58

Chivas Regalt szeretem, kösz:)

Prospect Ridge 4:09:65

Citroen Xsara

Mondom _online_,
mondom _élesben_,
mondom _a_szombati_versenyen_;
és mondom _csapattalin_ fizetek valamit..
Még egyszer nem mondom  :rolleyes:

..Úgy látom indulni fog a B csapat is, lesz elég jelentkező  :D
TRally fejlesztő - http://hszk.bme.hu/~s8554dea

#3169 Felhasználó inaktív   Piski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:15

Vagy pedig a nagyobb, mivel a kicsire sokkal nagyobb mértékben hat a légellenállás, de ez csak akkor igaz, ha tényleg nagyon kicsi, ha egy 3 kilós és egy 10 kilósról van szó, akkor tökmindegy:)

Amúgy trükk van a dologban ne csigázz tovább:)

Imádom az ilyet:P

#3170 Felhasználó inaktív   Piski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:16

Ok, bocs, akkor ezt bebuktam, szombat esténként nem érek rá soha, szal, megkíméltem a pénztárcád!

#3171 Felhasználó inaktív   KZKZKZ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:19

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:13

Kicsit ott gondolkozol mellé, hogy a g növelése nem olyan mintha azt vennénk mintha azonos körülmények között egy 1,5 illetve egy 2 tonnás kocsit vetnénk össze, mert a 2t-snek a tehetetlensége is nagyobb így nem fog jobban kanyarodni.
A g növelésével inkább hasonló a hatás mintha a kocsi leszorító ereje nőne (pl F1-ben), ami a gyorsulást alacsonyabb sebességnél nem befolyásolja csak nagy tempónál viszont a kanyarsebességet drámaian javítja különös képpen a kigyorsításoknál, mert nagyobb leszorító erőnél a kerekek is később pörögnek ki (ez a rajtra is vonatkozik).

Nono, én nem ezt kérdeztem.

hanem: "A kocsi húzóereje állandó?! A nehezebb kocsit is ugyanúgy gyorsítja? "
k s

#3172 Felhasználó inaktív   Agrakos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:20

Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 16:34

Figyeltem, most te figyelj  :p
/me néhai fizika-biológia szakos hallgató (jártam két évig az ELTÉre is) előadása következik  :cool: :
Ja, az első helyes megfejtőt szintén meghívom valami kedve szerint való normális árfekvésű italra  :up:

Ez cool. Látom már a topicon is van Mindentudás Egyeteme! De, hogy még nyerni is lehet, az már nem semmi!!! ;)
Na, de nem zrikálni akartalak! Nem semmi, amit leírtál!  :up:
Én mindig is utáltam és legfőképpen hülye voltam/vagyok/leszek a fizikához és a matekhoz is!!!

#3173 Felhasználó inaktív   [HRT]bull 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:20

Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:15

Mondom _online_,
mondom _élesben_,
mondom _a_szombati_versenyen_;
és mondom _csapattalin_ fizetek valamit..
Még egyszer nem mondom  :rolleyes:

..Úgy látom indulni fog a B csapat is, lesz elég jelentkező  :D

Még egyszer mond már el !!  :p

#3174 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:26

Idézet: Piski - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:15

Vagy pedig a nagyobb, mivel a kicsire sokkal nagyobb mértékben hat a légellenállás, de ez csak akkor igaz, ha tényleg nagyon kicsi, ha egy 3 kilós és egy 10 kilósról van szó, akkor tökmindegy:)

Amúgy trükk van a dologban ne csigázz tovább:)

Imádom az ilyet:P

Már éppen be akartam szólni, hogy minek strapálom magam, hogy lehetőleg minden félreértési pontot előre levédjek, ha így is simán félreértenek, de szerencsére közben írtad ezt.
Ha egy kicsit többet gondolkodsz, mégis meg lehet az a meghívás (persze ahhoz el kell jönnöd csapattalira), legalábbis látom az esélyt. Egyelőre azt mondom, hogy nem jó a megoldás.

#3175 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:28

Idézet: [HRT]bull - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:20

Még egyszer mond már el !!  :p

De nem !  :p  :D

#3176 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:50

Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:19

Nono, én nem ezt kérdeztem.

hanem: "A kocsi húzóereje állandó?! A nehezebb kocsit is ugyanúgy gyorsítja? "

KZ, kivételesen kicsit élesebben fogok fogalmazni, de nem azért, mert bántani akarlak. Alapvetően csípem a stílusod és a hozzászólásaid, és látatlanban is bírom a búrádat, de ez nem az első eset, hogy bizonyságát adod annak, hogy - gondolom munka közben - időnként rápillogva a fórumra, gyorsabban jár a kezed, mint az agyad. Neked nem nagyon érdemes hosszút írni, mert valószínűleg még kevésbé figyelmesen olvasod a hossza miatt, mint a rövidet. Ezzel nincs is nagy baj, de e téma kapcsán már eljutottunk arra a pontra, hogy lassan bebizonyíthatnád, hogy nem csak a kezed tud járni, de az agyad is  ;)  :p .
..A hozzászólásaid alapján úgy tűnik, hogy ragaszkodsz hozzá, hogy a súlyt és a tömeget egy kalap alá vegyük. Ez a mindennapi életben általában nem okoz gondot, de pont ez az eset az, amikor igen, amikor a gravitációs gyorsulást abajgatjuk. A tömeg és a súly között ugyanis pont ez a _különbség_, avagy SÚLY=TÖMEG*g.
Ha a g-t növeljük, nő a SÚLY. De a TÖMEG nem. Vagyis egy tárgyat nehezebb lesz megtartani, megemelni, de nem lesz nehezebb ellökni pl. (=gyorsítani) (persze hamarabb ér földet, de ugyanakkora erőfeszítéssel ugyanarra a sebességre lehet felgyorsítani).
..De abból kiindulva, hogy nem értetted az eddigi magyarázatomat, most nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdésedet.  :confused:

Még egy feladat, amivel ötödikes koromban hülyítettem a népet  :p : Van egy pontos és megbízható mérlegünk, egy nagy kocka fánk és egy kisebb kocka vasunk. Rátesszük őket egymás után a mérlegre, és mindkettőről azt mondja a mérleg, hogy pontosan 10000 Newton a súlyuk. Melyiknek nagyobb a tömege (és miért)? (Piski, nem egyenlő  :D )

Szerkesztette: Falcon77 2005. 03. 07. 16:53 -kor

#3177 Felhasználó inaktív   pukkandur 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 16:56

Még az előzőre a válasz:
jelen esetben s=(a/2)*t^2  itt a=g  ebből t=sqrt(2s/g)
A leesésig eltelt időt nem befolyásolja sem a tömeg, sem a mérete, tehát egyszerre ér le!

Lehet, hogy nem így van, de legalább megpróbáltam :D
Rfactor forever:-)

#3178 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 17:04

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 15:30

A kölyök Alexander névre hallgat. Hétköznap Alexnek illetve Alinak szólítjuk.

Akkor Novikov druszája  :D

#3179 Felhasználó inaktív   KZKZKZ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 17:14

Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:50

KZ, kivételesen kicsit élesebben fogok fogalmazni, de nem azért, mert bántani akarlak. Alapvetően csípem a stílusod és a hozzászólásaid, és látatlanban is bírom a búrádat, de ez nem az első eset, hogy bizonyságát adod annak, hogy - gondolom munka közben - időnként rápillogva a fórumra, gyorsabban jár a kezed, mint az agyad. Neked nem nagyon érdemes hosszút írni, mert valószínűleg még kevésbé figyelmesen olvasod a hossza miatt, mint a rövidet. Ezzel nincs is nagy baj, de e téma kapcsán már eljutottunk arra a pontra, hogy lassan bebizonyíthatnád, hogy nem csak a kezed tud járni, de az agyad is  ;)  :p .
..A hozzászólásaid alapján úgy tűnik, hogy ragaszkodsz hozzá, hogy a súlyt és a tömeget egy kalap alá vegyük. Ez a mindennapi életben általában nem okoz gondot, de pont ez az eset az, amikor igen, amikor a gravitációs gyorsulást abajgatjuk. A tömeg és a súly között ugyanis pont ez a _különbség_, avagy SÚLY=TÖMEG*g.
Ha a g-t növeljük, nő a SÚLY. De a TÖMEG nem. Vagyis egy tárgyat nehezebb lesz megtartani, megemelni, de nem lesz nehezebb ellökni pl. (=gyorsítani) (persze hamarabb ér földet, de ugyanakkora erőfeszítéssel ugyanarra a sebességre lehet felgyorsítani).
..De abból kiindulva, hogy nem értetted az eddigi magyarázatomat, most nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdésedet.  :confused:

Még egy feladat, amivel ötödikes koromban hülyítettem a népet  :p : Van egy pontos és megbízható mérlegünk, egy nagy kocka fánk és egy kisebb kocka vasunk. Rátesszük őket egymás után a mérlegre, és mindkettőről azt mondja a mérleg, hogy pontosan 10000 Newton a súlyuk. Melyiknek nagyobb a tömege (és miért)? (Piski, nem egyenlő  :D )

Most már kezdem kapisgálni (mert hazaértem).

Ezt azt is jelenti ugye, hogy ha duplájára nőne a gravitáció itt a földön, akkor nehezebbnek érezném magam, de a kocsi menetteljesítménye amit vezetek, ugyanaz marad, és nem fogyasztana többet se?
k s

#3180 Felhasználó inaktív   Falcon77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 17:15

Idézet: pukkandur - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 17:56

Még az előzőre a válasz:
jelen esetben s=(a/2)*t^2  itt a=g  ebből t=sqrt(2s/g)
A leesésig eltelt időt nem befolyásolja sem a tömeg, sem a mérete, tehát egyszerre ér le!

Lehet, hogy nem így van, de legalább megpróbáltam :D

...Igen, csak ez az a feladat, amikor a légellenállást nem hanyagoljuk el  :D
Vagyis, ahogy írtam is, NEM egyszerre érnek le, és a megfejtéshez a gravitációs erő és a légellenállás mértékét kell összevetni, persze jól  :p . Amint írtam az én elméleti eredményemet a kísérlet is igazolta  ;)

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.