HWSW Informatikai Kerekasztal: Dohányzás: pro és kontra - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Dohányzás: pro és kontra Értékeld a témát: -----

#1221 Felhasználó inaktív   Chewbacca 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 16:36

Képzeljétek egyik nap álltam a buszmegállóban, erre odajöt hozzám egy olyan 11-12 éves kissrác, és azt mondja nekem:
-Tudsz adni tüzet?
Csak lestem, de hát válaszoltam neki, hogy nem, mert nem dohányzom. Erre felhúzott szájjal végigmért és csak ennyi mondott:
-fúj, de égő!!!
:eek:  :eek:  :eek:
Szerinted?
"Selmec az Istened, anyád, szeretőd, menyasszonyod, testvéred, mindened, aki bántja ellenséged."

#1222 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 16:37

hát igen. egyre több 13-14 éves fiatal gyújt rá, mert attól azthiszik hogy ők a janik.

ők még nem tudnak ennél tovább gondolkodni.
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#1223 Felhasználó inaktív   Roachy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 16:39

Idézet: Chewbacca - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 17:36

Képzeljétek egyik nap álltam a buszmegállóban, erre odajöt hozzám egy olyan 11-12 éves kissrác, és azt mondja nekem:
-Tudsz adni tüzet?
Csak lestem, de hát válaszoltam neki, hogy nem, mert nem dohányzom. Erre felhúzott szájjal végigmért és csak ennyi mondott:
-fúj, de égő!!!
:eek:  :eek:  :eek:
Szerinted?

Na igen!
Ott még nem tart a megelőzés hogy megértesse a tinikkel, hogy nem attól lesz valaki "nagyobb" ha dohányzik.

#1224 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 16:50

Idézet: tasp - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 11:05

mit szóltok ahhoz, hogy nem lenne forma 1 idén mo-on, ha betiltották volna a dohányreklámokat ? :)

Megszakadt volna a szívem...
A Forma-1 Senna halála óta nem érdekel igazán.
Wherever you go, go with all your heart.

#1225 Felhasználó inaktív   Chewbacca 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 17:05

Idézet: Roachy - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 17:39

Na igen!
Ott még nem tart a megelőzés hogy megértesse a tinikkel, hogy nem attól lesz valaki "nagyobb" ha dohányzik.

Ha majd lesz gyerekem és ilyen korba ér, én biztos lemondom neki, hogy én úgy is menő voltam és a bandában felnéztek rám, pedig nem cigiztem!!

Azt vagy elhiszi, vagy rosszul jár ;)
"Selmec az Istened, anyád, szeretőd, menyasszonyod, testvéred, mindened, aki bántja ellenséged."

#1226 Felhasználó inaktív   Roachy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 17:56

Idézet: Chewbacca - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 18:05

Ha majd lesz gyerekem és ilyen korba ér, én biztos lemondom neki, hogy én úgy is menő voltam és a bandában felnéztek rám, pedig nem cigiztem!!

Azt vagy elhiszi, vagy rosszul jár ;)

Reméljük elhiszi.
Lehet én majd ha eléri azt a kort, akkor megmutatom a filmet amit a gégerákosok között forgattam, majd adok neki egy szál cigit(mondjuk meztelen Gitane :D ) hogy próbálja ki és döntse el kell e neki. Tiltani nincs értelme, mert mint tudjuk a tiltott gyümölcs mindig édesebb.

#1227 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 18:20

Idekeverek egy kis demagógiát, ha szabad:
Jim DiGriz, Drummaster: lehet, hogy majd nem engeditek a gyerekeiteknek 18 éves korukig, hogy rágyújtsanak, de addig is 18 éven keresztül mérgezitek őket, még akkor is, ha mindezt a dohányzást nagyon kultúráltan csináljátok. Ugyanígy sokkal nagyobb az esélye, hogy majd ő, a gyermek, ha addig nem is, de felnőtt korára dohányos lesz. Ezzel az "útravalóval" szerintetek jót tettetek a saját gyereketeknek? Hogy természetesnek veszi a dohányzást? Így megvan a nem-biológiai továbbörökítése a dohányzásnak. Ehhez csak gratulálni tudok. Mert így lesz szép a világ.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1228 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 24. 19:38

Idézet: bbence - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 18:20

Jim DiGriz, Drummaster: lehet, hogy majd nem engeditek a gyerekeiteknek 18 éves korukig, hogy rágyújtsanak, de addig is 18 éven keresztül mérgezitek őket, még akkor is, ha mindezt a dohányzást nagyon kultúráltan csináljátok. Ugyanígy sokkal nagyobb az esélye, hogy majd ő, a gyermek, ha addig nem is, de felnőtt korára dohányos lesz. Ezzel az "útravalóval" szerintetek jót tettetek a saját gyereketeknek? Hogy természetesnek veszi a dohányzást? Így megvan a nem-biológiai továbbörökítése a dohányzásnak. Ehhez csak gratulálni tudok. Mert így lesz szép a világ.

Ekkora demagógia nem kell, köszi. Légy szíves olvasd már el a pár sorral feljebb lévő postomat, amelyikben leírtam, hogy a szüleim erős dohányosok voltak, mégis csak 25 éves koromban szoktam rá a dohányzásra. Nevelés és szülő-gyerek bizalom kérdése az egész. Te meg már csak tudod, hogy mit és hogyan fogok továbbadni a gyerekemnek. Türelmes vagyok, de az ilyen mondanivalóktól kinyílik a kisbalta a zsebemben. Gondolom majd még Jim is elmondja a különvéleményét. Kicsit szállj magadba és gondold meg legközelebb, hogy mit írsz, mert ezzel a felsőbbrendű kioktató mindentudó és ismeretlenül is keményen ítélkező szövegeddel kurv@ra feb@sztad az agyam. Apafej, természetesebb dolog a kultúrált dohányzás, mint a plazaban tespedni és zabálni a mekis sz@rt, lógni a suliból, megbukni még tornából is, pofátlannak, nyeglének és udvariatlannak lenni a nőkkel és az idősekkel (meg a szülőkkel) szemben, pofánverni a kisebbet és elszedni a zsebpénzét, kilopni apu tárcájából a lóvét, mert különben elkártyázza SOROLJAM???

No de mindettől függetlenül örülnék, ha a leendő gyermekem felnőtt korában sem dohányozna.

#1229 Felhasználó inaktív   Roachy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 19:56

Idézet: bbence - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 19:20

Ez azért így valóban erős. Lehet némi igazságalapja, de a gyerek számára amúgyis természetes a dohányzás, hiszen ha otthon nem is, mindenhol máshol találkozik vele. Hogy mást ne mondjak pl az iskolában a tanárok jelentős része is dohányzik, és a diáktársak is. Sajnos.
Az én apám is cigizett, és a nővéremmel szoktattuk le róla. Az összes cigijét elloptuk, és itthon nem is engedtük rágyújtani,  illetve ha vele voltunk máshol sem hagytuk, végűl teljesen leszokott róla. Én akkor 10-11 éves lehettem és tudtam hogy rossz a cigi, mindig utáltam amikor megéreztem. A sors iróniája, hogy mint írtam pár évvel később én is bedőltem a tinis vagánykodós hülyeségnek.

#1230 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 20:24

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 16:11

Ja, és ez már egy kultúráltabb mondanivaló volt, mint a "személy szerint betiltanám", meg a "nem tudom, mi a jó benne". Ezek szerint mégis tudod, mi a jó benne :).

Személy szerint betiltanám. Nem tudom, mi a jó benne. :)

#1231 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 20:50

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 19:38

Ekkora demagógia nem kell, köszi. Légy szíves olvasd már el a pár sorral feljebb lévő postomat, amelyikben leírtam, hogy a szüleim erős dohányosok voltak, mégis csak 25 éves koromban szoktam rá a dohányzásra. Nevelés és szülő-gyerek bizalom kérdése az egész. Te meg már csak tudod, hogy mit és hogyan fogok továbbadni a gyerekemnek. Türelmes vagyok, de az ilyen mondanivalóktól kinyílik a kisbalta a zsebemben. Gondolom majd még Jim is elmondja a különvéleményét. Kicsit szállj magadba és gondold meg legközelebb, hogy mit írsz, mert ezzel a felsőbbrendű kioktató mindentudó és ismeretlenül is keményen ítélkező szövegeddel kurv@ra feb@sztad az agyam. Apafej, természetesebb dolog a kultúrált dohányzás, mint a plazaban tespedni és zabálni a mekis sz@rt, lógni a suliból, megbukni még tornából is, pofátlannak, nyeglének és udvariatlannak lenni a nőkkel és az idősekkel (meg a szülőkkel) szemben, pofánverni a kisebbet és elszedni a zsebpénzét, kilopni apu tárcájából a lóvét, mert különben elkártyázza SOROLJAM???

No de mindettől függetlenül örülnék, ha a leendő gyermekem felnőtt korában sem dohányozna.

Nézd Drummaster, igazán sajnálom ha felidegesített az általam írot szösszenet, de amiket felhozol, azok egyszerűen nem igazak. Nem oktattalak ki. Nem felsőbrendűsködtem. És egyáltalán: csak olyan kérdéseket tettem fel nektek, amelyek bár valóban provokálóak, de ugyanakkor jogosak is.

Idézet

Kids whose parents smoke are twice as likely to smoke themselves.11: U.S. Department of Health and Human Services Smoking and Tobacco Control Monograph 14. Changing Adolescent Smoking Prevalence. 2001. That's why it's especially important for you to talk with them about not smoking.

Ez a Philpmorris(!) weboldalán van.

Idézet

The most important steps for preventing smoking in children is for parents to not smoke and to let their child know that they disapprove of smoking. One study reported that preschoolers whose parents smoke are more likely to view themselves as future smokers. And conversely, another found that schoolchildren who believed that both their parents strongly disapproved of smoking were less than half as likely to take up the habit as those who felt their parents were more lax. (Interestingly, in that study, parental disapproval had an equally strong effect regardless of whether the parents themselves smoked.)

Ez pedig az about.com-on. Igaz ott azt is írják, amit Te (és ezt én sem vitatom):

Idézet

Other research has supported these findings. In one study, children whose television and music-listening habits were closely monitored by their parents were less likely to drink, use drugs, and smoke cigarettes. Neglected children, or children with absentee parents, were four times as likely to abuse drugs, drink, and smoke than children living with parents who were regularly present and who mandated a structured lifestyle. In a 2002 study, children who regularly attended religious services were also less likely to smoke.

Az egyedüli ítélkezés, ami végigvonul a hozzászólásomban csupán az, hogy szerintem nem jó (vagy inkább: nem tökéletes) szülő az, aki akár akaratlanul is, közvetve ugyan, de dohányzásra neveli (nem a szó hétköznapi értelmében) a gyerekét. Igazad van, nem vagyok mindentudó. De azt hiszem, egy ilyen ítélethez ez nem is szükséges.

És még egy: elkövetted azt az érvelésbeli hibát, hogy más dolgokat hozol fel (mekibe járás, lógás, stb.) amelyeknek az ég világon semmi köze a dohányzáshoz, legfeljebb a szülői neveléshez, ezt viszont már Te gondoltad tovább és nem az én hozzászólásomból következik.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1232 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 21:11

Én nem mondom el a különvéleményemet :D. Inkább csak anyagot gyűjtök ahhoz, hogy milyenre ne neveljem majd az utódomat :D.

Dorien: újat, újat :D. Ezek az elmés megjegyzések már eleinte sem voltak nagyon meghatóak :D.

#1233 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 21:13

Idézet: bbence - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 20:50

És még egy: elkövetted azt az érvelésbeli hibát, hogy más dolgokat hozol fel (mekibe járás, lógás, stb.) amelyeknek az ég világon semmi köze a dohányzáshoz, legfeljebb a szülői neveléshez, ezt viszont már Te gondoltad tovább és nem az én hozzászólásomból következik.

Látom, nem voltam teljesen világos. Ha az egyetlen rossz a kultúrált dohányzásra való hajlam lesz, amit a gyermekem tőlem kap mint a nevelésem hatása, akkor elégedett leszek. A dohányzás megítél(tet)ése is nevelés kérdése mint minden, ami később az ember személyiségét meghatározza, azonban nem csak a szülő nevel, hanem az iskola, a haverok, a tanárok, sorolhatnám. De mindezek kiszorító ereje attól függ, hogy a szülő-gyermek bizalom, a függőségi viszony hogyan alakul, valamint hogy mennyire szoros a kapcsolat a gyermek és a szülők között. Ha ezt a postomat idáig érted, akkor belátod, hogy semmilyen hibát nem követtem el, mert nem belekevertem, hanem szembeállítottam ill. párhuzamot vontam, tetszés szerint. No, és akkor a Te logikád alapján - kicsit sarkítva - ha fater este meló után megiszik 1 pohár sört a vacsorához - és ezt a gyermek látja -, akkor a gyermek felnőtt korában hajlamos lesz az alkoholizmusra, sőt valószínűleg az is lesz. Ezt ugye Te sem gondolod komolyan...

#1234 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 21:33

Jó nagyot füstöltem ma délután, teleszivaroztam a szobámat, még mindig isszonyat' büdös van. :Đ  Nem baj, szerettem, jól esett. :)  Pro. :lollypop:

#1235 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 21:39

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 21:13

Látom, nem voltam teljesen világos. Ha az egyetlen rossz a kultúrált dohányzásra való hajlam lesz, amit a gyermekem tőlem kap mint a nevelésem hatása, akkor elégedett leszek. A dohányzás megítél(tet)ése is nevelés kérdése mint minden, ami később az ember személyiségét meghatározza, azonban nem csak a szülő nevel, hanem az iskola, a haverok, a tanárok, sorolhatnám. De mindezek kiszorító ereje attól függ, hogy a szülő-gyermek bizalom, a függőségi viszony hogyan alakul, valamint hogy mennyire szoros a kapcsolat a gyermek és a szülők között. Ha ezt a postomat idáig érted, akkor belátod, hogy semmilyen hibát nem követtem el, mert nem belekevertem, hanem szembeállítottam ill. párhuzamot vontam, tetszés szerint. No, és akkor a Te logikád alapján - kicsit sarkítva - ha fater este meló után megiszik 1 pohár sört a vacsorához - és ezt a gyermek látja -, akkor a gyermek felnőtt korában hajlamos lesz az alkoholizmusra, sőt valószínűleg az is lesz. Ezt ugye Te sem gondolod komolyan...

Nem, nem lesz hajlamos az alkoholizmusra. Csupán az alkoholfogyasztásra (ami - hozzáteszem - természetesen nem baj). Egyébként is az alkoholizmus eleve egy végletes viselkedés, míg a dohányzás nem az. Be kell látni, hogy a gyerek elsősorban az otthoni viselkedésmintákat követi, és főleg ha jó a kapcsolat a szülő és a gyerek között, akkor a szülei viselkedését látja helyesnek is. Persze ez megint sarkítás, beismerem. Sőt kivételek is vannak, természetesen. De ha csak a kivételekkel foglalkoznánk, akkor meddő volna a vita (bár már így is eléggé az).

És örülök, hogy örülnél, ha a gyermeked nem dohányozna. Ebben egyetértünk.

#1236 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 22:54

Idézet: obersmith - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 17:13

én néha néha rágyújtok. társaságban, amikor a sör/beszélgetés mellett jólesik. a feeling miatt. nem azért mert trendi, vagy mert a többiek is cigiznek. egyszerűen jólesik. a hétköznapokon nem kívánom a cigarettát, nem is esik olyankor jól.

szivarozni meg eleve nem szivarozok mindennap, annyira nem állok jól :D

pedig a szivar az egy állat dolog :D

pöfékelni órákig egy vaníliás szivarral.. hmmm ... :D

tasp
A számítógépes játékok nincsenek hatással ránk!!!
Ha kiskorunkban hatott volna ránk a PacMan akkor most sötét termekben rohangálnánk tablettákat rágcsálva miközben repetatív ritmusú elektronikus zene szól!!!

#1237 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 22:56

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 22:13

15 éves koromig utáltam a cigit, füstjét, mindent.
szüleim bagóznak/tak. állandóan veszekedtem velük, hogy szokjanak le, stb.

aztán tessék :D

tasp
A számítógépes játékok nincsenek hatással ránk!!!
Ha kiskorunkban hatott volna ránk a PacMan akkor most sötét termekben rohangálnánk tablettákat rágcsálva miközben repetatív ritmusú elektronikus zene szól!!!

#1238 Felhasználó inaktív   Roachy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 23:34

És a dohányzás csak egy, a sokszáz olyan hasonló veszély forrás közűl ami ellen szinte lehetetlen hatékonyan védekezni. Gyorskajáldák, Coca Cola, Kávé, nyugtatók, altatók, a mindenféle azonosíthatatlan Exxx adalékanyagok stb...

#1239 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 23:34

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 21:11

Dorien: újat, újat :D. Ezek az elmés megjegyzések már eleinte sem voltak nagyon meghatóak :D.

Újra most nem telik. Dohányzás nélkül is majd megdöglök a köhögéstől. :)

#1240 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 23:40

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 21:13

Még nincs gyerekem, de próbálok úgy élni, hogy ha lesz, ne kelljen szégyenkeznem, ha példát vesz rólam.
Ha olyan dologtól tiltanám, amit én csinálok, képmutatónak tartanám magam.

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.