HWSW Informatikai Kerekasztal: Dohányzás: pro és kontra - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Dohányzás: pro és kontra Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   szabolc 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 28. 10:00

Előrebocsátom, nem dohányzom...

Viszont egyet kell értenem azzal, hogy kultúráltan egész más a dohányzás, csak sajnos akik valóban kultúráltan csinálják, a dohányosok elenyésző kisebbsége. Ezért igenis szükség van szabályozásra, ami néha bizony tiltással jár. Ha ezt a tiltást valaki diszkriminatívnak érzi, az gondoljon arra, hogy az egészséges élethez való jog valamivel előrébb való...
Az, hogy tiltásra pedig sor kerül, szerintem nem elsősorban a jogalkotók hibája. Mert én azt gondolom, hogy Magyarországon példéul egy kisebb étterem hamarabb fogja kiírni, hogy tilos a dohányzás, mint beruházni légcserélő berendezésekre és helyiség-átalakításokra.

Ami érv még nem hangzott el a dohányzás ellen: ha olyan szórakozóhelyre megyek, ahol lehet dohányozni, utána teljesen át kell öltöznöm, mert nem bírom elviselni a ruháimból áradó bűzt. Nem elég, hogy ott szívom a füstöt, még utána is csak otthon tudok megszabadulni tőle. :mad:

Egyébként a munkahelyemen van kijelölt dohányzóhely, az irodaház előtt... :rolleyes:

#42 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 28. 10:20

Hát igen.
Én pl. teljesen megdöbbentem, mikor belegondoltam, hogy a vonatokon van dohányzó részleg. Nekem pl. hihetetlen, hogy valaki nem bír ki egy max. 2-3 órás vonatutat rágyujtás nélkül. Ahol meg tiltva vagyon, ott eszembe sem jutna...de hát nem vagyunk egyformák.

#43 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:34

idézet:
Ezt írta special:
Engem nagyon nem érdekel, hogy ki mivel mérgezi magát, CSAK NE FÚJJA A POFÁMBA A FÜSTÖT! Köszönöm. Egyszóval ne a nem-dohányzóknak kelljen alkalmazkodniuk plz. Utcán, olyan helyen, ahol normális légkondi van (Palace, Siófok), nem zavar. Pl. elfogadhatatlannak tartom, hogy a "sima" vonatok ülőhelyeinek fele dohányzó. :eek: Milyen kiközösítés? Ne röhögtess NeverGone. Autót vezetni is szabad 17 év felett jogosítvánnyal, de miért nem engedik meg, hogy a pályaudvaron ralyzz? Sőt, kakálni is szabad mindenkinek, akkor az utcán miért nem lehet? Nem kell belelépni!
[/quote]

pontosan!
illetve én utcán sem szeretem, mert utcán is rám tud szállni a füst. s nem annyi, hogy lehet odébb menni.
az ember pl buszra vár. muszáj neki (ne kelljen már az egészségem és közérzetem védelme érdekében hazagyalogolnom, mikor már alig vágyom az otthonra). s ott, ahol úgysem valami friss a levegő, egyesek még rá is gyújtanak. ezt sem értem, de hát az ember csinál hülyeségeket. de engem hagyjon ki belőle. ha én testem végtermékét aláürítem, az biztos nem tetszene neki, pedig az még egészségesebb, mint a cigifüst, s zavaró, mint az...
a vonat az pedig halál... szerintem sem kéne a felének dohányzónak lenni, dohányzó, aki dohányzóba is akar szállni, kevesebb is van. s aki függő, sajnálom, a kábszeresek is kibírják... én nem büszkélkednék nyilvános helyen ilyen ronda szokással. de hát mások vagyunk.
mondták már, hogy vonat? menjek a nemdohányzóba. ezek sem utaztak még tömött vonaton... a nemdohányzóban a folyosón állva pedig lazán rámfújják a füstöt...
én eddig úgy oldottam meg, hogz kidugtam a fejem az ablakon. nem teljeskörű megoldás (repült már a szemembe a másik ablakban dohányzó forró hamuja), s nem is mindenütt alkalmazható. a legborzalmasabb, ha a vonat végén, az ajtónál, nyithatatlan vagy nem létező ablak mellett állunk s hatan nekiállnak cigizni. szerencsére ott az ajtó.
a fene se érti, mit kezdenek el hőbörögni, ha az ember, életét védve, kivágja az ajtót. nem ők hajolnak ki rajta, hanem én :)
már voltak ötleteim. pl lefújni a köztünk levő teret citromillattal. szavuk sem lehet! én illatosabb és egészségesebb dolgok szórok rájuk...
most egyébként kis maszkkal mászkálok. nem valami csinos, de én amúgy sem vagyok egy szépség és kit érdekel :) ha feltétlenül szükséges, fel fogom tenni.

szerintem nagyon-nagyon pofátlan dolog másokat arra kényszeríteni, hogy akár órákon át szenvedjenek, tartósan megfájduljon a fejük és tönkre legyen "+!%/=(va a napjuk...

#44 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:38

Nevergone, a kávézás nem zavarja a másikat... a füst igen.

idézet:
Ezt írta Brokkoli:
mikor a laza, életet élvező dohányosok egy hanyag mozdulattal eldobják a csikket

Erre csak annyit, hogy majd akkor, ha lesz hova dobni.
Számold már meg lécci a Blahán, hogy mennyi szemetes van!
Ha eljutsz tízig, akkor tied a nagydíj.
Ha lesz köztük csikktartós is akkor az oscart is viheted.
[/quote]

ah. és ha nincs szemetes, akkor mit csinálsz a kiürült sörösüveggel, sütiszacskóval, rágóval, miegymással?
azt is eldobod?
én nem tudnék olyan kényelmes lenni, hogy szemeteljek.
kis koromban belémnevelték, hogy ne, s jogosnak is tartom.
kényelmetlen a csikkeket összegyűjteni? sajnálom... nem kötelező dohányozni.
a csikk eldobálását én is rühellem.

amúgy valóban vannak szolidabb és bunkóbb dohányosok. természetesen.

#45 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:41

NeverGone,
mennyit szívsz naponta?
barbra
Letéptem ezt a hanga szálat...

#46 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:41

idézet:
Ezt írta giotto:
azthiszem a palyaudvaros probalkozas is tukrozi, hogy a legnagyobb problema, hogy a dohanyosokat kiszoritani akarjak a tarsadalombol, nem pedig megteremteni azt, hogy aki nem akar fustot szivni az ne szivjon...[/quote]

a dohányos, mint ember, állampolgár, nincs kiszorítva. az egészségtelen, mások életét romboló tetteit akarják kiszorítani!
a szeximádók is nyivákoljanak, hogy a szex legális, ők rendes emberek, de nem engedik őket munkahelyen, utcán, ki akarják szorítani a társadalomból...?!

#47 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:43

idézet:
Ezt írta shr:

a dohányos, mint ember, állampolgár, nincs kiszorítva. az egészségtelen, mások életét romboló tetteit akarják kiszorítani!
a szeximádók is nyivákoljanak, hogy a szex legális, ők rendes emberek, de nem engedik őket munkahelyen, utcán, ki akarják szorítani a társadalomból...?!
[/quote]

shr, :)
tökéletesen igazad van.
barbra
Letéptem ezt a hanga szálat...

#48 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:45

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
...tolerancia kellene mindkét félről...én majd megdőltem, mikor Horvátországban, a Krka Nemzeti Parkban épp egy gyönyörű vízesést bámultunk egy kis hídról, mikor mellettem a tahó bedobta a csikket a vízbe, ahol emberek fürödtek... :(
Én pipázom, vizipipázom, szivarozom és cigarettát is szívok, de csak, ha nem zavarok vele mást. Vezetés közben nem gyujtok rá, és a kezdeti lelkesedés után már arról is leszoktam, hogy az utcán, minden ok nélkül cigizzek. Csak nyugiban, békésen... úgy lehet igazán élvezni a dolgot...
[/quote]

ilyen is van? :)))
az élvezetet nem igazán értem, de hát mint masszív nemdohányzó, aki ki se próbálja soha, nem is érthetem,
de szíved joga. jó, ha valaki így fogja fel, hogy adjuk meg a módját, s nem automatikusan cigizik, unalomból, evés előtt, után, mint ahogy egyesek trágár szavakat kötőszóként használnak oda se figyelve... olvastam cigifüggők írásait, akik valóban rabok, repülőre alig tudnak ülni s tragédia, ha éjjel elfogy az utolsó szál...

#49 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:52

idézet:
Ezt írta szabolc:
Ami érv még nem hangzott el a dohányzás ellen: ha olyan szórakozóhelyre megyek, ahol lehet dohányozni, utána teljesen át kell öltöznöm, mert nem bírom elviselni a ruháimból áradó bűzt. Nem elég, hogy ott szívom a füstöt, még utána is csak otthon tudok megszabadulni tőle. :mad:
[/quote]

igen!!!! :mad:
el is feledtem, mert ritkán járok kocsmába, más szórakozóhelyre meg totál nem.
érdekes módon kocsmában kibírom, ha nem extra tömény. fura tulajdonság. de utána...
borzalom! moshatok hajat és az összes ruhámat. fúj.

a dohányzókat hogy tudják elviselni intim közelségben a nemdohányzók? erre még nem jöttem rá, de sebaj. nem ez életem nagy kérdése...

#50 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:57

idézet:
Ezt írta bellone:
Csak abba kéne belegondolni(ha már a pályaudvari, munkahelyi események miatt kiközösítettnek érzi magát bárki is), hogy ha a t. dohányosnak születik egy kis bamba gyereke(nekem is van), akkor vajon vele is meg akarja-e osztani füstbe burkolt örömöket?! És, ha igen, vajon tisztában van-e azzal, hogy milyen következményekkel jár ez a gyerekre nézve?
[/quote]

nem tudom, mennyire van vele tisztában, de az emberek, ahogy én tudom, nem igazán szoktak tekintettel lenni a gyerekükre. max a terhesség alatt.
nekem nagyon fura: terhes a nő, leendő apuci-anyuci visszafogja magát s nem dohányzik, a nő egyáltalán nem, a férfi otthon nem. ez elég gyakori.
megszületik az apróság - nosza újra füstölés agyba-főbe...
azt gondolják, hogy a csecsemőnek az jó? mi alapon védik a magzatot, a csecsemőt, kis- és nagyobb gyereket meg nem? :(

no, emberek, egyelőre befejeztem. de a mások életminőségét rontó dohányosok ellen s a szenvedő alanyok mellett kikelni mindig is fontos volt nekem.

#51 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 13:59

Van bizony, pl. én :). Mohó egy dög vagyok, inni is szeretek, sőt, a szexet sem vetem meg :) mindezt persze csak ott, ahol szabad, és ha nem zavarok vele mást :)
A kezdetekben persze amikor lehetett, rágyújtottam, új volt az élmény... most utoljára péntek éjjel szívtam cigit, igaz, vasárnap délután vizipipáztunk egy barátommmal... van úgy, hogy egy hétig nem gyújtok rá, aztán egy este alatt egy doboz Davidoff Classic-et füstölök el... utána megint semmi. És élvezem... ha nem, egyből abbahagyom. Találkoztam már sráccal, aki dohányos volt, és mikor ezt elmondtam neki, nem hitte el. Váltig győzködött, hogy nem élvezhetem, mit lehet ezen élvezni? Hahaha... dohányosok, nesze...

#52 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 14:02

ja még annyit, hogy nem utálom a dohányosokat, mint embereket és globálisan... van egy topik egy másik fórumon, ahol leszokni akarnak páran, ott abszolút jóindulattal állok hozzájuk és biztatom őket :) Jim DiGrizzel és az akár távolról is hasonlóan kultúrált dohányosokkal sincs bajom. akad kedves ismerősöm is, aki csodálatos ember, csak éppen dohányzik :(.
s azt hiszem, ha valaki rendes ember, az dohányzóként sem fog merő kényelemből csikkeket dobálni és magasról tenni másokra.

#53 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 14:07

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
És élvezem... ha nem, egyből abbahagyom. Találkoztam már sráccal, aki dohányos volt, és mikor ezt elmondtam neki, nem hitte el. Váltig győzködött, hogy nem élvezhetem, mit lehet ezen élvezni? Hahaha... dohányosok, nesze...[/quote]

hja. ez a tragikus. amikor valaki elkezdi, mert azt látja másoktól, felvágásból, azt hiszi, hogy felnőtt vagy valami... aztán beleragad. nem jó neki, utálja, akár abba is akarja hagyni, utálja magát is, de nincs ereje kiszállni belőle... de ha csak egyszerűen rossznak érzi, de csinálja, az is tragikus. :(
Jim DiGriz, Te még a dohányzás kérdésében is szimpatikus vagy nekem, ami elég fura egy kijelentés tőlem, mint megrögzött antidohányzótól =)

#54 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 14:16

Köszönöm, Sir Shr. Mindig próbálok alkalmazkodni a beszélgetőpartnereimhez. :)

#55 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 08. 28. 16:21

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Köszönöm, Sir Shr. Mindig próbálok alkalmazkodni a beszélgetőpartnereimhez. :)[/quote]

Hmmmm, bocs az Lady ellen is tiltakozna (bár kevesebb joggal :) )
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#56 Felhasználó inaktív   szucsg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 16:33

idézet:
Ezt írta shr:

ilyen is van? :)))
az élvezetet nem igazán értem...
[/quote]

Ellazít.

Nem csak a füves változat! :D

SzG
ps. hozzátenném, hogy én is csak ritkábban szoktam rágyújtani, hetente 3-4x max.
1. 'Remember: Linux's just like wigwam: no windows, no gates, apache inside.' :)
2. You'll be assigned to a mission a few'd qualify for... a mission a few would survive...
3. Nem vagy elég részeg, amíg a padlón nem keresel kapaszkodót...

#57 Felhasználó inaktív   hidro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 17:53

idézet:
Ezt írta barbra:

Én a természetes illatokat szeretem:
[/quote]

Izzadt hónalj, zárt cipőben aszalódott láb szaga neked elég természetes?

#58 Felhasználó inaktív   hidro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 17:58

Az előbb kicsit hülyéskedtem, egyébként komolyabb véleményem is van az itt felvetett témáról. 34 éve dohányzom, átlag napi egy doboz megy el. Eddig semmi egészségügyi hátrányát nem érzem, kaja és kávé után - azaz napi 6-8 szál -kifejezetten jól esik. A többi a megszokás. Arra kínosan ügyelek - mint bármi másban -, hogy mást ne zavarjak, ilyen körülmények között órákon át, minden erőfeszítés nélkül képes vagyok nem rágyújtani. Utána viszont - maga a mennyország!

#59 Felhasználó inaktív   hidro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 18:11

Még valami, ami az előbb leírtak után jutott eszembe. Az, hogy a dohányos kit hogy zavar, kivel nyeleti a füstöt, szerintem alapvetően nem dohányos-nem dohányos probléma, hanem egyéni kultúráltság kérdése. Az viszont, hogy mibe kerül a dohányos a nem dohányosnak, valóban elgondolkodtató. A társadalmi szoliraditás alapján működő egészségügyi ellátásból a dohányosok elvileg valóban többet vesznek ki e rizikófaktorból eredő betegségeik következtében. Más oldalról viszont minden statisztika - már amit az orvosok tesznek közzé - azt mutatja, hogy a dohányosok kevesebbet élnek, tehát lehet, hogy mégsem rájuk költi legtöbbet a társadalombiztosítás. Akkor most mi van?!

#60 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 18:20

aki tovabb el, annal nem feltetlenul lesz magasabb a tb koltsege
a szokasos nyavajak korhazi koltsege kozel nem egy szinten van pl a tudorakos betegek ellatasaeval
szerintem nem kerdes, h a tb koltsegei rovidebb elet mellett is magasabbak
ellenben az adobevetel valszeg meg magasabb

off: motoron miert kotelezo a bukosisak? ha vkit enelkul er baleset, akkor jo esellyel ugyis csak a temetesenek lesz koltsege, szemben azzal aki a sisakviseles miatt tuleli, de hetekig korhazban marad

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.