idézet:
Ezt írta ufonauta:
Hali
Ejj,de rég utaztam metrón.
-Szóval anno (vagy 10-15éve) a TV-ben bemutatták a metró biztonságtechnikai berendezéseit.
Ott valami olyanról volt szó,hogy ha a jelző pirosat mutat,akkor ha elér egy kapcsolót,ami a jelző előtt van,az a vonaton elbillent valami kütyüt és az üzembe helyezi a féket.Függetlenül a masinisztától.Így lehet az,hogy az állomásról el sem tud indulni,amíg piros a jelző.
A jelzőket viszont valami központi helyről irányítják (gondolom automatikusan) a követési távolságnak megfelelően.
Gondolom ez a kapcsoló "elvileg" úgy lehet beállítva,hogy óvatosan lassítsa le a szerelvényt.Gyakorlatilag meg előfordulhat,hogy a remízben valami túlbuzgó szerelő egy kicsit erősebbre állítja.Így ha belefut egy piros jelzőbe,akkor dőlnek az utasok,mint a krumpliszsákok és szídják a masinisztát.
-----------
Hali UFO[/quote]
Hy. Én úgy tudom, hogy ha belefut egy ilyenbe, az egy vészfékkel eggyenrangú, tehát azonnal megállítja a szerelvényt. Javítsatok ki ha nem így van.
Metró, BKV, metró, BKV, metró, BKV...
Elküldve: 2003. 07. 16. 22:57
Elküldve: 2003. 07. 16. 22:59
Azt hiszem ebbol volta baj, amikor 6 kamionos meghalt, mert megcsereltek a mozdony helyet az osztrak sogorok.
[ 2003. július 17.: mocsi szerkesztette a hozzászólást ]
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2003. 07. 16. 23:06
idézet:
Ezt írta mocsi:
A MAV ugy oldja meg a "Szellos" legcsoves vagonokat, hogy a vonat vegere rakja oket. Szimplan ki van kotve a legszallitasbol. a fekek pedig fel vannak huzva, Igy azok nem fekeznek SEMMIT. Ti. allando rugonyomas alatt allnak a fekpofak, igy vezer nelkul ha kinn allnak pusztan nem kezdenek el mindenfele elgurulni.
Azt hiszem ebbol volta baj, amikor 6 kamionos meghalt, mert megcsereltek a mozdony helyet az osztrak sogorok.
[ 2003. július 17.: mocsi szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Igen, /GYSEV/ ott is ez volt a gáz. És kapásból a magyarokra kenték, pedig nem mi csesztük el.
Elküldve: 2003. 07. 16. 23:09
Elküldve: 2003. 07. 17. 05:28
---------------------
...hogy szakad az AVR...
Akkor erről néhány sor.
Az AVR a biztosító-berendezéssel (bb) karöltve végzi a vonatok vezetését a 3-as vonalon. Tehát a pilóta, csak indítási parancsot ad a szerelvénynek, és az automatikusan megy át a következő állomásra.
A bb feladata a vonatok közötti távolság fenntartása. Ez a távolság több tényezőtől függ, melybe ne merüljünk bele.
Az AVR, a vonatok tartózkodási helyét, a jelzők jelzéseit és még pár infót kap a bb-től, és ennek megfelelően táplálja meg a vágányok között látható "antenna rendszert".
Ez az antenna rendszer tulajdonképpen hurkokból áll - tehát a felülről látható gumiszönyeg két szélén futnak a vezetékek, amelyek meghatározott távolságonként az egyik oldalról a másikra mennek át (ha lerajzoljuk, akkor úgy néz ki, mint sok egymás mellé fektetett téglalap).
Ezek a hurkok különböző hosszúságúak, és a vonat ezeknek a oldalváltását érzékeli. A vonat azt tudja, hogy az alatta elhelyezett antennából érkező ütemes jelek közötti időt x ms alatt kell befussa. Ha az idő hosszabb akkor gyorsit, ha a jel hamarabb érkezik, akkor lassít.
Ha az érkező jelekben zavart észlel, akkor a tűrés meghaladása után azonnal vészfékez - és az utastérben megkezdődik a függöny karnis effektus
A gumiszönyegben több antennarendszer van elhelyezve egymás felett, és mindig az aktuális pályagörbének megfelelő van megtáplálva.
Ha a rendszer üzemelésében zavar keletkezik, akkor az AVR-t a szerelvényen kikapcsolják és kézi vezetésre térnek át, mivel a kocsik kerekei nem kedvelik a sűrű vészfékezéseket.
Kb ennyi - nagy vonalakban. A rendszer ennél lényegesen bonyolultabb.
Elküldve: 2003. 07. 17. 07:53
Nos én ugy vettem észre hogy a metrókocsi elején és végén(ahol az utasok is tartozkodna pl.én
Van 2 manométer.
Foggalmam sincs hogy mit mér mert (láttam olyat is hogy nem is müködött) de a második tehát a jobboldali manométeren ha elért egy bizonyos nyomásértéket akkor lépett életbe ez a hirtelen fékezési manőver.
Ami mellesleg nagyon poénos is tud lenni.
1ik alkalommal 1 öreglány 1 ilyen fékezés alkalmából eljutott 2-3sec alatt a metró 1ik végéből a másikba
azért útközben megpróbált kapaszkódóért nyúlni de eredméy:0
Győzött a gyorsulási erő
Szóval szerintem valami olyasmi lehet a dolog ha a kompresszor(ha van 1általán a metróban ilyen) túlteljesit és túlnyomást produkál akkor a biztonsági rendszer életbe lép és ez hozza müködésbe ezt a vészfékezést.
Mellesleg a metró oldalán vannak nagy tartályok amiket látni is lehet kívülről SZVSZ ebbe megy a sűritett levegő.
De ha van metrószerelő a közelben akkor javitson ki nyugodtan
Mellesleg a 600. hozzászólásom.
Gratulálok magamnak.
Hipp-hipp hurrá!!!
[ 2003. július 17.: Tomik@ szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 07. 17. 11:39
De nem, nem en csinaltam
hobizoli
intel Core i3-7350K (4.2GHz), Gigabyte GA-Z270M-D3H, Corsair Vengeance 16GB DDR4-3200, Asus Radeon RX580-8GB OC, Samsung 830 120GB SSD, WD Green 0.5TB HDD, Samsung M3 Portable 0.5TB USB, SoundBlaster Tactic THX USB, Enermax MaxPro 700W PSU
intel Pentium G4560 (3.5GHz), Gigabyte GA-B250M-D3H, Corsair Vengeance 8GB DDR4-3000, Asus GT730SL-2GB, Kingston HyperX 120GB SSD, WD Blue 1TB HDD, WD Green 3TB HDD, Asus Xonar DG PCI, Gigabyte 620W PSU
Dell D630, intel Core2Duo T7250 (2GHz), 4GB DDR2-800, Kingston HyperX 120GB SSD
VEMS standalone EFI, www.diyautotune.com
"Jópofa dolog a pörgős szívómotor, de ami üt, az a turbó"
Elküldve: 2003. 07. 17. 16:07
idézet:
Ezt írta Brokkoli:
...hogy szakad az AVR...
[/quote]
Pontosan, ez áll a háttérbenA 3-as vonalon, ha hiszitek, ha nem, már jó rég "maguktól" mennek a szerelvények
Bizony
De semmi sem lehet tökéletes, hát ez se sikerült olyanra
Ha a francia+orosz technika összefog...
Elküldve: 2003. 07. 17. 19:24
Nos ezek többé-kevésbé jól működnek.
Az indokolatlan vészfékezések nagy részét a relékből (jelfogókból) álló biztosító berendezés (bb) generálja. A rendszer biztonságos irányba próbálja befolyásolni a vonatközlekedést, amennyiben félreértelmezhető információkat kap.
A több tíz éves bb koszolódik, kopik.
A pályatest sem a régi, a lekötések szigeteléseinek átmeneti ellenállása csökken, ezért egyre nehezebb beállítani a vonatok helyének megállapításához szükséges áramköröket. Többnyire ebből adódik a zavarok túlnyomó része.
Természetesen a vontatásnak biztosan vannak másirányú tapasztalatai a szerelvények állapotát illetően - de ezekről jelenleg nincsenek információim.
Elküldve: 2003. 07. 17. 21:11
idézet:
Ezt írta keton:
A 3-as vonalon, ha hiszitek, ha nem, már jó rég "maguktól" mennek a szerelvényekBizony
[/quote]
Komolyan mondom, nem hittem volna..
Elküldve: 2003. 07. 17. 22:40
Elküldve: 2003. 07. 17. 22:45
idézet:
Ezt írta charlie:
Hy. Én úgy tudom, hogy ha belefut egy ilyenbe, az egy vészfékkel eggyenrangú, tehát azonnal megállítja a szerelvényt. Javítsatok ki ha nem így van.[/quote]
De így van.![]()
Elküldve: 2003. 07. 17. 22:45
idézet:
Ezt írta Targa:
Bennfentesektől hallani olyasmiket, hogy a piros metrón az automata vezérlés évek óta nem működik, ott tényleg a vonatvezető vezeti a vonatot. Hasonló információk szerint a piros vonal úgy-ahogy-van borzalmasan leromlott állapotban van.[/quote]
A piroson soha nem is volt. Csak a kéken.
Elküldve: 2003. 07. 17. 22:51
Elküldve: 2003. 07. 17. 23:01
idézet:
Ezt írta Georgo, a dékán:
Na, és miért villog a belső világítás a piros metrón a megállóknál?[/quote]
Mert kontakthibás.![]()
Elküldve: 2003. 07. 17. 23:05
Üdv.
Elküldve: 2003. 07. 17. 23:16
idézet:
Ezt írta LightBringer:
Szerintem (de csak szerintem!), ez azért van, mert minden megálló után figyelik a pályaszakaszt a kettesen, amit az akkori technikával csak ilyen elválasztással tudtak megoldani? Vagyis teljesen külön elektromos rendszer van minden megálló után... Ez lehet nem? :confused:
Üdv.[/quote]
De, minden megállónak van külön betáp-ja.
Elküldve: 2003. 07. 17. 23:52
idézet:
Ezt írta FakeJack:
De, minden megállónak van külön betáp-ja.[/quote]
Akkor most okos vagyok?![]()
Üdv.
Elküldve: 2003. 07. 18. 12:31
idézet:
Ezt írta Brokkoli:
Nos ezek többé-kevésbé jól működnek.
Az indokolatlan vészfékezések nagy részét a relékből (jelfogókból) álló biztosító berendezés (bb) generálja. A rendszer biztonságos irányba próbálja befolyásolni a vonatközlekedést, amennyiben félreértelmezhető információkat kap.
A több tíz éves bb koszolódik, kopik.
A pályatest sem a régi, a lekötések szigeteléseinek átmeneti ellenállása csökken, ezért egyre nehezebb beállítani a vonatok helyének megállapításához szükséges áramköröket. Többnyire ebből adódik a zavarok túlnyomó része.
Természetesen a vontatásnak biztosan vannak másirányú tapasztalatai a szerelvények állapotát illetően - de ezekről jelenleg nincsenek információim.[/quote]
Köszi a pontosítást
A kettesen vonalon tényleg soha nem volt AVR, most tervezik majd a felújítással együtt való bevezetését ott is. (ami ki tudja mikor lesz)
A lámpák pislogása függ a szerelvénytől is, valaki jó lenne ha megmondaná, pontosan mitől is(a Barbik nem pislognak)
Elküldve: 2003. 07. 18. 14:18
Minden állomásnál a betáp szakaszolva van.
A kelet-nyugatin nem éri át a kocsi a két szakasz harmadik sinjeit.
Az észak-délin igen.
Van is probéma belőle
Ha feszmentesítik az adott pályaszakaszt és a leálló szerelvény valamelyik kocsija áthidalja a két szakaszt, akkor bizony átkerreg a villany a szomszédos szakaszról.
[ 2003. július 18.: Brokkoli szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.