HWSW Informatikai Kerekasztal: ****Dumaparty - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

****Dumaparty Értékeld a témát: -----

#601 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 08. 07. 17:25

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Hát, mostanában nekem is mindegy, hogy füstszürös, vagy nem füstszürös cigit adnak-e... :D
Hát, ha definiálod, hogy miféle játékelméletröl van szó, megmondom, hogy foglalkoztam-e vele, jó? :)
[/quote]

Hali, Drummaster, :)
remélem, most már minden jól alakul neked is. :)

Visszatérve a játékelméletre: mint az köztudott, az első összefoglaló művet e tárgyban Neumann János (és egy Oscar Morgenstein nevű közgadász kutató) készítette, 1944-ben. Aztán éppen 50 évvel később, 1994-ben három tudós matematikus, illetve közgazdász közgazdasági Nobel-díjat vehetett át továbbfejlesztéséért. Egyikük, John Nash professzor (az Egy csodálatos elme című film hőse) azt mondja: választásainkat (stratégiai döntéseinket) a többi szereplő stratégiáinak ismeretében hozzuk. Harsányi János professzor (a három Nobel-díjas egyike) ezzel szemben úgy véli, hogy például a kereskedelmi életben éppen hogy nem tudjuk, mi a másik fél stratégiája. Vagyis nem lehet előre tudni, hogy mik az ellenfelem tényleges céljai.

Akár egyik, akár másik megközelítést is fogadjuk el, a játékelmélet nyújtotta döntéstámogatás felbecsülhetetlen értékkel bír a gazdaság egyes szereplői számára.

Az a kérdés tehát, hogy milyen jellegű gazdasági, üzleti döntés előkészítés során ajánlott, sőt, kifejezetten hasznos a játékelmélet szempontjai szerint is mérlegelni az adott helyzetet?

A gyakorlati módról annyit: a játékelmélet szerint a teljesen szubjektívnek tűnő döntési helyzeteket is lehetséges matematikai módszerekkel mérlegelni, s nagy valószínűséggel előrejelezni, hogy melyik stratégiai döntés, mit eredményezhet. Klasszikus példája ennek az SALT-tárgyalások kimenetele annak idején, a két világhatalom, az USA és a Szovjetúnió között, amelyet Harsányi professzor és csapata vizsgált előzetesen. Azt persze nem tudni, a matematikusok és matematikus közgazdászok alternatívái közül melyikből, mennyit fogadtak meg a poltikusok, mert a tárgyalás anyagát 100 évre titkosíttatták az USA-ban.

Hát, ez lenne a problémakör.Ismerős? :)
barbra
Letéptem ezt a hanga szálat...

#602 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 07. 21:06

Nyugodalmas jo8. :)
barbra

#603 Felhasználó inaktív   a-n-d-r-e-w 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 07. 21:14

idézet:
Ezt írta barbra:
Nyugodalmas jo8. :)[/quote]

Jó éjt :)
"te mindig ilyen okos vagy, nem kell szerénykedni" - Tuncsi
--> DEZSŐKE <--

#604 Felhasználó inaktív   jordan6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 07. 21:20

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Gyüjtsed, mert azt én is szeretnék... ;) :D :cool:
[/quote]

értettem! :D ;)
üdv: jordan6
"A pénz nem boldogít. De a hiánya sem"

#605 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:11

Jó reggelt mindenkinek ezen a kellemes pénteki napon. :)
Már sokkal jobb a hangulatom, ma még csak 2 embert ettem meg... :D :D :D

Szia Barbra!
Gyanús volt, hogy valami tudományos dologról lehet szó, de sajnos nem foglalkoztam a játékelmélettel, söt, nem is hallottam róla. Akarom mondani hallottam, hogy a SALT egyezmények elötti tárgyalásokon alkalmaztak valamiféle matematikai trükköt, de nem tudtam, hogy mit.

Hupákolás: Sosem hallottam, hogy ez a szó a dobolást takarná, kiváncsi lennék, hogy a szerzö honnan veszi ezt az infot.

#606 Felhasználó inaktív   jordan6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:16

jó reggelt!

mondtam én, hogy a doboláshoz se értesz... :D :D :) ;)
üdv: jordan6
"A pénz nem boldogít. De a hiánya sem"

#607 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:19

idézet:
Ezt írta jordan6:
jó reggelt!

[/quote]

:D :D :D

#608 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:31

Jó reggelt, sziasztok. :)
barbra

#609 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:32

idézet:
Ezt írta jordan6:
jó reggelt!

[/quote]

Szia, jordan6, :)
milyen napod ígérkezik mára?
barbra

#610 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:38

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Jó reggelt mindenkinek ezen a kellemes pénteki napon. :)
Már sokkal jobb a hangulatom, ma még csak 2 embert ettem meg... :D :D :D

Szia Barbra!
Gyanús volt, hogy valami tudományos dologról lehet szó, de sajnos nem foglalkoztam a játékelmélettel, söt, nem is hallottam róla. Akarom mondani hallottam, hogy a SALT egyezmények elötti tárgyalásokon alkalmaztak valamiféle matematikai trükköt, de nem tudtam, hogy mit.

Hupákolás: Sosem hallottam, hogy ez a szó a dobolást takarná, kiváncsi lennék, hogy a szerzö honnan veszi ezt az infot.
[/quote]

Szép napot, Drummaster, :)
örülök neki, hogy jó napnak ígérkezik a mai számodra is. Azért érdeklődnék, a ma reggel eddig "elfogyasztott" három ember várhatóan nem fekszi majd meg a gyomrodat? Mert talán diétáznod kellene, nem? :D Gondolom, a hétvégén nem dolgozol, lesz időd erre, ugye? :)

A játékelméletről: habár eredetileg persze egy matematikai megoldás, de éppen hogy nagyon is gyakorlati haszna lehet. S engem az üzleti alkalmazásai, a gyakorlati hozama érdekelne. Mondjuk, neked a termelésben általában milyen stratégiai döntéshelyzeteid adódnak? Írnál ide néhány helyzetet? Aztán megpróbálnánk alkalmazni rájuk a játékelméletet. :)
barbra

#611 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:41

Cépet jót, hűset... :)
„Érintőlegesen a kör is csak egy pont...”

#612 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:43

idézet:
Ezt írta [Lulu]­­­­:
Cépet jót, hűset... :)[/quote]
Jó reggelt! Itt már meleg.

:)

#613 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:48

idézet:
Ezt írta bianca:

Jó reggelt! Itt már meleg.

:)
[/quote]

Akkor hüss..... :)
Ha apádnak nem lett gyereke, valószínűleg neked sem fog sikerülni.

#614 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:49

idézet:
Ezt írta [Lulu]­­­­:
Cépet jót, hűset... :)[/quote]

Csapj az ujjadra :) Hűűűűűűűűűűűűűűűűű s lesz :p

#615 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:52

idézet:
Ezt írta barbra:

Szia. :)

Hát, ha a hupákolás dobolást jelent, akkor Brett Shaw jól kifáradhatott a minap, amikor bulizás címén egész este hupákolt. Igaz, azt nem mondta, hogy konréten kivel is hupákolt... ;)
[/quote]

Ezek szerint verőlegény? :confused: ;)

#616 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 07:55

idézet:
Ezt írta barbra:

örülök neki, hogy jó napnak ígérkezik a mai számodra is. Azért érdeklődnék, a ma reggel eddig "elfogyasztott" három ember várhatóan nem fekszi majd meg a gyomrodat? Mert talán diétáznod kellene, nem? :D Gondolom, a hétvégén nem dolgozol, lesz időd erre, ugye? :)

A játékelméletről: habár eredetileg persze egy matematikai megoldás, de éppen hogy nagyon is gyakorlati haszna lehet. S engem az üzleti alkalmazásai, a gyakorlati hozama érdekelne. Mondjuk, neked a termelésben általában milyen stratégiai döntéshelyzeteid adódnak? Írnál ide néhány helyzetet? Aztán megpróbálnánk alkalmazni rájuk a játékelméletet. :)
[/quote]

Szia barbra! Hm, én peldaul mondhatom
neked, cégem , mikor hélyet választ, akkór ott nincs hély játékelméletnek, ott szigorú matematika a hélye. hetekig számolnak az emberek az utcán, ki merre megy. Nem választanak olyan hélyet, ahol a megfellelö frequencia nincs adva.Belsö téren, a házokban (boltokban) az emberek peldaul mindig jobbra mennek, igy lesz akkor belöl az arú felépitve. Arú felépités, mindig az az arút elöre teszünk, ablakba teszünk, ami ellehet adni. "döglö lovat ne ettesünk".
Nálunk minden egyes arúról mindjart meglehet mondani, hogy "rohan" vagy "alszik", mért minden computerrel megy. És igy lehet gyorson reagálni.
szóval, játekelméletnek alig van hély.
;) :cool:

#617 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 08:01

idézet:
Ezt írta bianca:

Szia barbra! Hm, én peldaul mondhatom
neked, cégem , mikor helyet választ, akkor ott nincs helye a játékelméletnek, ott szigorúan matematikailag számolnak. Hetekig számolnak az emberek az utcán, ki merre megy. Nem választanak olyan helyet, ahol a megfelelő frekvencia nem adott. Belső térben, a házakban (boltokban) az emberek például mindig jobbra mennek, Így lesz akkor belül az áru elrendezése felépítve. Az áru felépités, mindig azt az árut tesszük előre, az ablakba, amit el lehet adni.
"Döglött lovat ne etessünk".

Nálunk minden egyes áruról mindjárt meg lehet mondani, hogy "rohan" vagy "alszik", mert minden számítógépen van nyilvántartva. És így gyorsan lehet reagálni.
Szóval, játekelméletnek alig van helye. ;) :cool:
[/quote]

Ez a logisztika :)

De amikor meg kell tervezni, milyen legyen a cég két év múlva, akkor bizony Monte-Carlo módszer :)

#618 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 08:07

idézet:
Ezt írta barbra:

[/quote]

À, azok az emberek amúgy is a bögyömben voltak, csak át kellett tenni öket a gyomromba. Meg hát, vékonykák is voltak, kevés koleszterinnel... :D :D

Stratégiai döntéshelyzetem nem sok van, mert a stratégiákat a felsövezetés határozza meg. Kicsi halacska vagyok én ahhoz, hogy benne legyek az ilyesmikben, pedig úgy érzem, tudnék hozzászólni. Sajnos engem, mint a termelési logisztika vezetöjét, mindíg kész tények elé állítanak, hogy "Na akkor, Herr Drummaster ( :D) ezt döntötte a vezetöség, ehhez képest kell az üzemben ezt és ezt megvalósítani." Nos, az ilyet nem nevezném stratégiaia döntéshelyzetnek... :)

#619 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 08:08

idézet:
Ezt írta Salgó Béla:

Ez a logisztika :)

De amikor meg kell tervezni, milyen legyen a cég két év múlva, akkor bizony Monte-Carlo módszer :)
[/quote]
Hm, lehet, de már a hélyvalastás nálunk évek elötte megy, mikor még el sincs döntve, lesz-e esetleg ott cégünk.
Így bukkot térveszet házunk Pesten is és inkább Warsowban csináltak egyet, nem volt kilátasba megefellelö vevö.

#620 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 08. 08:21

idézet:
Ezt írta bianca:

Hm, lehet, de már a hely kiválasztása nálunk évekkel előtte megy, mikor még el sincs döntve, lesz-e esetleg ott cégünk.

Így bukott tervezet házunk Pesten is és inkább Varsóban csináltak egyet, nem volt kilátásban megfelelő vevő.
[/quote]

Ezért említettem példának a Monte-Carlo módszert :)

Nagyjából annak a jelenségeit írtad le most is :)

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.