HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 19. 11:20

idézet:
Ezt írta bianca:

igen, nem haragszom érte, csak boszant, hogy ha megszólnak anelkül, hogy megnészik a profílt. Ez gyenge.

;) :) :cool:
[/quote]

Sok ember van itt, nem tudjuk megnézni, megjegyezni mindenkinek a profilját :)

#262 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 11:21

idézet:
Ezt írta bianca:

Igen, ezt se megértem, nálunk ez nem mennö, Magyarországon?
[/quote]

Most akkor hol laksz? :confused:
2004 nyarától "Dorien" névvel vagyok. Privit ide ne küldj!

#263 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 11:25

idézet:
Ezt írta Flynn:

[/quote]
Németországon, ahól születtem, Lipscében.

;)

#264 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 11:30

idézet:
Ezt írta Flynn:

[/quote]

Különben, ezt már egéz elejen diszkutáltunk, hogy az IPén meglehet a hazigazdágoknak nészni honnan írok.
Szóval, hogy hazudok vagy sem.
Te természetes ezt nem láthatsz.
;) :cool:

#265 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 07. 19. 19:46

idézet:
Ezt írta Flynn:
Ide beírhatnám Bianca baby összes hozzászólását. Most már ott tartok, hogy egyszerűen átugrom a commentjeit.[/quote]

Kép

olvasni és körülnézni, mielőtt ítélsz
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#266 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 19:50

idézet:
Ezt írta Flynn:

[/quote]

Németországban lakik, ez 100%. (IP alapján)
„Érintőlegesen a kör is csak egy pont...”

#267 Felhasználó inaktív   BigDil 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 19:51

idézet:
Ezt írta Flynn:
Ide beírhatnám Bianca baby összes hozzászólását. Most már ott tartok, hogy egyszerűen átugrom a commentjeit.[/quote]

Kép

#268 Felhasználó inaktív   Flynn 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 21:48

Entshculdigugn Bianca, wiel ih zo unaufmekrsam wahr. Ih ferspreche, dass vird kienmahl forkomen. :D
2004 nyarától "Dorien" névvel vagyok. Privit ide ne küldj!

#269 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 21:52

idézet:
Ezt írta Flynn:
Entshculdigugn Bianca, wiel ih zo unaufmekrsam wahr. Ih ferspreche, dass vird kienmahl forkomen. :D[/quote]
Minden rendben, nincs probléma köztünk.

;) ;)
Irok neked egy üzenetet.

#270 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 21:56

idézet:
Ezt írta Flynn:
Entshculdigugn Bianca, wiel ih zo unaufmekrsam wahr. Ih ferspreche, dass vird kienmahl forkomen. :D[/quote]

Remélem is. ;)
„Érintőlegesen a kör is csak egy pont...”

#271 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 28. 12:24

A hosszú mondatokhoz erős önbizalom ajánlott, különben az ember a felénél abbahagyhatja a törődést velük :

idézet:

Ha már így szóba kerülnek ezek a dolgok, akkor hadd kérdezzem meg, hogy mi a véleményetek mondjuk egy:
INTEL PENTIUM-4 CELERON 2.0GHZ CPU SOCKET-478 14,069.- Ft
INTEL PENTIUM-4 2.40GHZSOCKET-478 533MHZ 512K 34,515.- Ft

és:
ACER 17" TFT LCD MONITOR AL712 .............. 103,600.- Ft
MAG 17" 786PF MONITOR HITACHI PURE FLAT 86KHZ 40,640.- Ft

között?
amibe szerelve lenne az egy jó 800/533-as alplap, 2x256(400mhz)ddr ram, ati r. 9500pro/9600pro, sb audigy, seagate80mb, dvc, cd íro...
Elég elgondolkodtató, főleg a procik külömbségére lennék kiváncsi. A monitorokét tudom
Ja az árbani külömbség: 83500Ft, ami elég sok és sokminden másra lehet költeni...

üdv, és a válaszokat előre is köszi

[/quote]

A 'külömbség' minősített esetei se rosszak, de az első mondat ver mindent.

#272 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 28. 13:31

Szvsz a magyartanárom már kidobálta az 5-6 évvel ezelőtti magyardogákat, de majd rákérdezek, hátha megvan még neki egy-két példány. Hogy miért is?

Nos, volt egy osztálytársam, aki vagy enyhén diszlexiás, vagy csak lesz..ja az egész nyelvtant, de tény, hogy nagyon sok dolgot nem érez a helyesírással kapcsolatban. A srác dolgozatain a kiosztások után mindíg nyerítve, visítozva röhögtem. Kisujjból verné kenterbe az egész topicot, sőt, az egész fórumot is. Szó szerint veszedelmes volt a gyerek, imádtam a dolijait. :)

Emlékszem, az első dolgozatát, amit az újdonsült magyartanárunknak adott be, a tanár csak az első 15 sorig javította ki. Ott már úgy 60-80 hibánál járt a delikvens, a tanárnő ott ébredt rá, hogy nem hülye a gyerek, csak kb. annyi érzéke van a nyelvtanhoz, mint kigyónak a kerékpározáshoz... Utána már nem is igazán foglalkozott a nyelvtan javításával - ha valami értelmes dolgot ki tudott hámozni a srác irományából, akkor már adott neki rá egy kettest, és csók. :)

No, egy szó, mint száz, igyekszem elővadászni valamit a srác régi terméséből... hogy az egy kincsesbánya, az holtzicher. :)

#273 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 28. 14:27

Ez nem a fórumból van. De azért kicsit durva.
Kép
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#274 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 09. 19:13

Nagy magyarok, ha találkoznak:

idézet:
Valaki a HWSW fórumáról:

Számomra már csak azért is mert jövőre lesz szerencsém első ízben megtapasztalni, hogy milyen is valólyában a magyar felsőoktatás. [/quote]

Szerintetek ki győzött?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#275 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 10. 12:26

idézet:
Ezt írta lameXpert:
Nagy magyarok, ha találkoznak:

'Valaki a HWSW fórumáról:
Számomra már csak azért is mert jövőre lesz szerencsém első ízben megtapasztalni, hogy milyen is valólyában a magyar felsőoktatás. '

Szerintetek ki győzött?
[/quote]

Úgy tűnik, a valaki arra számít, hogy egy év alatt le fogja tudni az általános- és középszintű oktatást... :D

#276 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 10. 22:53

Nekem a magyarságomat sértette az a röpianyag, amit a kezembe nyomtak a horvát határon. Az a véleményem, hogy nem lett volna nagy ördöngősség korrektúráztatni a szöveget, mielőtt nyomdába viszik...

Kép

Amúgy már sejtettem, hogy nem lesz jó vége, amikor megláttam a borítóját a röpianyagnak... Szépen néz ki rajta a Wellcome felirat...

Kép

SF

[ 2003. augusztus 10.: Sasfióka szerkesztette a hozzászólást ]
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#277 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 18. 12:47

Korrektorblog
don B
2003. augusztus 17., vasárnap

Ha nap mint nap mások összekalapálta szövegek ortográfiai-grammatikai-stilisztikai reszelésével foglalkozik az ember (már amennyiben olvasószerkesztő emberszámba vehető), egy idő után (hibbanáspont) azon kaphatja magát, hogy már nem olvas, hanem bogarászik. Bugvadász, kezében trutymós légycsapó, szájzugában szadisztikus vigyor ránca, fejében pici dr. Del Medico Imrék nyüzsögnek, és hasogatnak minden lehető szőrszálat.

Szerdán például komoly lelki tusába került, hogy ne postázzak (ó, bocsánat: posztoljak, sőt, postoljak) illatos levélkét U.P. emberének: a gesztenyelevél összetett szó, akárcsak a marketingpicsa (vö. médiageci). A rebootablak is. És ő is sorshúzással dönti el, hogy tesz-e az és elé vesszőt. (Egyébként amióta - régóta - be-benézek Angelday - régi kedves munka- és szobatárs, bizony - blogjába, azóta tépelődöm, hogy a címe vajon die Plastik [szobor, szobrászat, plasztika] vagy das ~ [Kunststoff]? Vagy lehet, hogy csehül van? Dánul? Észtül?)

a képzős tulajdonnevekre szakosodott kis Del Medico ráhasalt a szirénára
Most, hogy visszamentem az url-ért, olvasom a pénteki postot: "egy Axelerós ADSL mail account nem fog ilyet tudni az életbe". És már föl nem foghatom, miről szól a szöveg (kár, hiszen jó), mert a képzős tulajdonnevekre szakosodott kis Del Medico ráhasalt a szirénára: axelerós, axelerós, axelerós! Uszulna a babebanben-sajtólevelező is (soha az életben, ugye), de őt az isteni Nádasdy Ádám pórázon tartja: -ban, -ben valójában nincs is (ide most a cikk eredetijét kellett volna belinkelnem [figyelnek?, személyragozom a főnévi igenevet - szmájli], de a mancs.hu döglődik, rohadna rá a magas ég). Én még mintha hallanám (hogy mondom-e, azt nem tudom).

Péntekre virradó éjszaka lekapcsolták a villanyt Észak-Amerikában. Az ügyeletes (én, grácia ősz fejemnek) nyomja kopfba, címlapajánlóba a távirati iroda szövegét: "Hirtelen áramkiadás bénította meg helyi idő szerint csütörtök délutántól több amerikai és kanadai nagyváros életét. A városok között van New York, Detroit, Cleveland, Connecticut, New Jersey, Kanadában pedig Ottawa és Toronto." A pediget sziszegve kihúzom (manapság minden hírszerkesztő kényszeresen elpöttyent bekezdésenként egy-két fölösleges pediget), de a földrajzi neveken átsiklik a tekintet.

Pillanatokon belül zúgnak az olvasói levelek. Az olvasó mindig akkor szokta bunkóságunk ékes bizonyítékaként orrunkra húzni a nyilvánvaló elgépeléseket, amikor rohammunka van, és nincs idő rendesen szerkeszteni (szinte soha sincs, de ez más kérdés), most azonban azért vagyunk hülyék (vagyok hülye), mert Connecticut és New Jersey nem város, hanem állam. Áldja meg az isten a Morbid Töketlenségek Intézetét! (Másnap az Ámerikát járt K. kolléga vigasztal: New Jersey lakosságának olyan túlfejlett kisebbrendűségi érzése van, hogy nem lehet államszámba venni, Connecticutot meg pláne nem, összevissza [vigyázat: nem *össze-vissza!] hárman lakják.)

a szerelmi vágy beteljesülésének meghiúsulása
A csütörtök különben azzal kezdődött, hogy tudálékos (sőt, tudákos) emailt küldtem az egyik ifjú újságírónak, kioktattam, hogy rosszul használja a lévén határozói igenevet. Rabiátus vénember lévén, valószínűleg rémesen kioktató stílusban tudok okoskodni, csoda, hogy a redakció tagjai csak ritkán borítják rám az asztalt (legutóbb Moon írta - igaz, az nyilvános beszólás volt -, hogy frusztráló, amit csinálok; nem kérdeztem meg, hogy a frusztráció melyik jelentésére gondol [1. állandó kudarcérzet, gátlásosság; 2. a szerelmi vágy beteljesülésének meghiúsulása]).

A következő cikk kedvenc riporterem pompás, szarkasztikus beszámolója volt egy kormányfői látogatásról. Volt benne egy beszúrt, magyarázó értelmű mellékmondat: "lévén mindketten vidéki származásúak vagyunk". Kész. Padló, lila köd, elektronikus prédikáció (szegény delikvens azóta se válaszolt...). A létigéből [lenni, van, volt, lesz, nincs, sincs] képzett határozói igenév nem csinál (hülye Word: "Kerülendő szó vagy kifejezés") magával ilyen figura etymologicát: futván futott, tudván tudja; *lévén van/volt/lesz nincs. (Hogyne volna, mondaná Nádasdy, tömegével használják. Igaza volna.)

A lévén azt jelenti: "Minthogy az van, amit állítunk v. mert úgy van, amint állítjuk. Vihar ~, a rádióadás szünetelt." (ÉKsz. 860. o.) "Névutószerűen használt határozói igenév; valaminek előrebocsátott okát, természetes magyarázatát fejezi ki. Pl.: beteg lévén [azaz betegségem miatt; mivel beteg voltam; mint beteg], nem mehettem a versenyre; orvos lévén maga is, elsősegélyben részesíthette a gyereket" - írja a Nyelvművelő kézikönyv 1985-ben. Aztán hat sorban taglalja a létére [ = bár, noha...] szóval való összetévesztés hibáját (szakember lévén meg tudta javítani - szakember létére nem tudta megjavítani), végül így zárja a szócikket:

a beszélő fejében nem erre jár a grammatikai tudatalatti
"És mindenképpen hiba - mégpedig terjedő hiba - a lévén-nek a mert, mivel stb. okhatározói kötőszók helyett való használata. Pl.: Nem hallottuk a csöngetést, lévén (helyesen: mert, mivel) egyikünk se volt otthon." (NyKk. II., 56. o.)

Hát, '85 óta nem javult a helyzet, sőt. Én egyébként hányingert kapok a mondatszóvá tömörült lévén-től is; lévén, hogy, pipiskednek minden rendű és rangú közbeszélők manapság, nyilván valami az lévén a helyzet, hogy-szerű magyarázatot lehetne ráhúzni, de érezni a hangsúlyból (lévénhogy) meg a mondatszerkezetekből, a beszélő fejében nem erre jár a grammatikai tudatalatti; aztán kopik lefele a hogy, és előáll a fent taglalt zagyvalék.

Ez volt csütörtökön. Pénteken szegény B. meredt rám riadtan, amikor rajtaütésszerűen ordítozni kezdtem vele. Ő is elcseszett egy lévén-t.

Nohát, kedves blogom, ez volt szerda, csütörtök, péntek, és most itt abbahagyom, pedig volt a héten hétfő, kedd, szombat és vasárnap is, a kis Del Medicók zizegtek akkor is. De hát ez itt már négy flekk, és múltkor is azt mondta a főnök: "picikét hosszú". (Nopersze, rövid, de velős - tömör - publicisztikát írni komoly zsurnáltechnológiai kihívás.)
FAUST
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)

#278 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 20. 16:59

"[..]A várost "telepakolták" a legkülönbözőképpen kidekorált mókás tehénfigurával.[..]"

(A forrást nem ismerem, a [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=8&t=001347"]"A tehén éva"[/url] témában találtam.)

Egyetlen darabbal? :D Avagy tehénfigurákkal? :)

#279 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 21. 14:37

No comment!

"PC egér.
Ez a három gombos, száp kivitelű egér nem hiányozhat egyetlen számítógépnél sem. Az optomechanikus mozgatóval dinamikus feloldás lehetséges és egy felülmúlhatatlan Tracking-gyorsaság érhetô el."
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#280 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 21. 15:21

idézet:
Ezt írta bigsee:
No comment!

"PC egér.
Ez a három gombos, száp kivitelű egér nem hiányozhat egyetlen számítógépnél sem. Az optomechanikus mozgatóval dinamikus feloldás lehetséges és egy felülmúlhatatlan Tracking-gyorsaság érhetô el."
[/quote]

Resolution=feloldás?

Én meg szótárakkal pöcskörészek, mikor így is lehet? :D :D :D

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16