HWSW Informatikai Kerekasztal: Akvarisztika, terrarisztika - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Akvarisztika, terrarisztika Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 06. 12:56

Hi all!

Nyomtam egy keresest az "akvárium" szora, es meglepodve konstataltam, hogy nincs kifejezetten a temaval foglakozo topic... itt volt az ideje hat, hogy nyissak egyet :)

Nos, a helyzet az, hogy a kozeljovoben szeretnek egy akvarium-ot berendezni otthon, sokmindenen hezitalok meg, gondoltam van itt olyan emberke, aki jotanacsokkal tudna ellatni ;) Merete olyan 160/200 liter kornyeken szeretnem, es sokfele apro/kozepes meretu halat szeretnek beletenni lehetoleg boseges novenyzettel, buvohellyel, fa, szikla stb stb... Szoval amiben meg bizonytalan vagyok:
  • Beszerzes helye... Erdemes-e szerintetek 200ezreket kolteni minosegi gyartok altal keszitett akvariumokra, vagy teljesen jo az apr*neten hirdetett hazilag keszitett, esetleg markas, de hasznalt medence (5-od annyiert minden felszerelessel)?
  • Milyen novenyek birjak a pesti sziklakemeny vizet? Esetleg erdemes-e mindenfele vegyuletekkel modositani a viz osszetetelet, es ha igen miket javasoltok feltetlenul
  • Halak... ugy egyebkent mennyire birjak a pesti vizet?
  • Es vegul mennyire nehez (a fenti korulmenyek alapjan) fentartani termeszetes egyensulyt a medenceben (gyakorlatilag nem szeretnem a vizet lecserelni) szukseg van-e ehhez biologiai szurokre, vagy teljesen jol ki lehet alakitani ezt megfelelo noveny/allat kombinacioval?

ps.: akinek van meg akvariummal kapcsolatos barmilyen megosztanivaloja/kerdese az ide johet :)

Thanxz!

[ 2003. október 06.: Sniper szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. január 13.: Sniper szerkesztette a hozzászólást ]
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#2 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 15:53

idézet:
Ezt írta Sniper:

Nos, a helyzet az, hogy a kozeljovoben szeretnek egy akvarium-ot berendezni otthon, sokmindenen hezitalok meg, gondoltam van itt olyan emberke, aki jotanacsokkal tudna ellatni ;) Merete olyan 160/200 liter kornyeken szeretnem, es sokfele apro/kozepes meretu halat szeretnek beletenni lehetoleg boseges novenyzettel, buvohellyel, fa, szikla stb stb... Szoval amiben meg bizonytalan vagyok:
  • Beszerzes helye... Erdemes-e szerintetek 200ezreket kolteni minosegi gyartok altal keszitett akvariumokra, vagy teljesen jo az apr*neten hirdetett hazilag keszitett, esetleg markas, de hasznalt medence (5-od annyiert minden felszerelessel)?
  • Milyen novenyek birjak a pesti sziklakemeny vizet? Esetleg erdemes-e mindenfele vegyuletekkel modositani a viz osszetetelet, es ha igen miket javasoltok feltetlenul
  • Es vegul mennyire nehez (a fenti korulmenyek alapjan) fentartani termeszetes egyensulyt a medenceben (gyakorlatilag nem szeretnem a vizet lecserelni) szukseg van-e ehhez biologiai szurokre, vagy teljesen jol ki lehet alakitani ezt megfelelo noveny/allat kombinacioval?

ps.: akinek van meg akvariummal kapcsolatos barmilyen megosztanivaloja/kerdese az ide johet :)

Thanxz!
[/quote]

Üdv! Nekem nincs olyan nagy akváriumom, csak egy 100 lityós (éppen elfér az asztalon ;)). Nem szórakoztam a készen kapható cuccokkal, méretre csináltattam. Már nem emlékszem pontosan, mennyibe is volt, úgy 10ezer pénz körül. Beszerzési hely az csak egy volt, egy díszhal/kisállat szaküzlet (nem "plazás" [a fene fog annyit bkv-zni, ez itt van 5 percre gyalog :)], tehát még olcsónak is mondható). Ott vettem mindent hozzá, fát, "aljzatot", halakat, stb. Nem sok halfajtával volt még dolgom, amik - nekem - strapabíróknak tűnnek, az a rózsás díszmárna (barbus conchonius) és a háromfoltos gurámi (trichogaster trichopterus). Ismerősöm két éve nekem ajándékozta két harcsaszerű halacskáját, állítása szerint akkor voltak 6 évesek (ez két éve volt, az egyik sajnos idén pusztult el). Volt még nálam törpegurámi is, de azzal nem jártam szerencsével, nagyon agresszívek voltak és gyakorlatilag kicsinálták egymást :(Növény szintén kettő vált be, a nevüket sajnos nem tudom, "láttamra" választottam ki :) Az egyik ilyen hínárszerű, nagyon szapora, a másiknak meg nagy levelei vannak, jó kis "erdőt" lehet belőlük építeni :D Ügyelj arra, hogy olyanokat válassz, amiket nem esznek a halaid.
Vizet mindenképpen cserélned kell, én kéthetente úgy a harmadát szoktam frissíteni. Ilyen kis akváriumban mint az enyém, nem igazán lehet egyensúlyt tartani (túl kicsi a közeg hozzá), így félévente teljes nagytakarítás is szükséges. Amúgy lehet kapni mindenféle fajta szűrőt, csak győzd pénztárcával...
Én nem változtatok a víz keménységén,de mások biztos tudják a tutit ;)

Hát első nekifutásra ennyi. Ajánlok egy jó kis könyvet, el lehet lesni belőle egy-két ötletet: Peter W. Scott : A tökéletes akvárium .

[ 2003. október 06.: NeoPampalini szerkesztette a hozzászólást ]

#3 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 16:53

Lehet műnövényeket is venni. Bár valakinek nem tetszenek, de legalább nem eszik a halak, kevésbé büdösödik a víz. Nekünk is elég kicsi, kb 60 l-es van. Vizet mindenképp le kell engedni kb feléig újratölteni és évente teljesen kitisztítani.
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#4 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 05:59

idézet:
Ezt írta Sniper:
Hi all!

Nyomtam egy keresest az "akvárium" szora, es meglepodve konstataltam, hogy nincs kifejezetten a temaval foglakozo topic... itt volt az ideje hat, hogy nyissak egyet :)

Thanxz!

[ 2003. október 06.: Sniper szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

ha tenyleg erdekel a tema, keress meg emailben.
Per Aspera Ad Astra

#5 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 08:33

idézet:
Ezt írta Sumi:

ha tenyleg erdekel a tema, keress meg emailben.
[/quote]

Mail ment... bar igazan nem tudom mit akarsz mondani, igy szimplan csak elkuldtem az elozo hozzaszolasod (az enyemmel egyutt) :D

#6 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 08:46

idézet:
Ezt írta NeoPampalini:

... Nem sok halfajtával volt még dolgom, amik - nekem - strapabíróknak tűnnek, az a rózsás díszmárna (barbus conchonius) és a háromfoltos gurámi (trichogaster trichopterus). Ismerősöm két éve nekem ajándékozta két harcsaszerű halacskáját, állítása szerint akkor voltak 6 évesek (ez két éve volt, az egyik sajnos idén pusztult el). Volt még nálam törpegurámi is, de azzal nem jártam szerencsével, nagyon agresszívek voltak és gyakorlatilag kicsinálták egymást Növény szintén kettő vált be, a nevüket sajnos nem tudom, "láttamra" választottam ki Az egyik ilyen hínárszerű, nagyon szapora, a másiknak meg nagy levelei vannak, jó kis "erdőt" lehet belőlük építeni :D Ügyelj arra, hogy olyanokat válassz, amiket nem esznek a halaid.

...

Hát első nekifutásra ennyi. Ajánlok egy jó kis könyvet, el lehet lesni belőle egy-két ötletet: Peter W. Scott : A tökéletes akvárium .

[ 2003. október 06.: NeoPampalini szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Hi!

Koszi a tippeket ;) guramit en is szeretnek tartani, ezekszerint a torpe gurami kerulendo :)... kek guramin gondolkodtam meg, de egyenlore nem tudok rola szinte semmit...
Van meg egy problema :) vitorlashalat es neonhalat is szeretnek... viszont most olvastam neten, hogy a vitorlashal egyik kedvelt "csemegeje" a neonhal :D :D hat ez nyilvan nem vet jo fenyt a neonhalpopulaciora :) bar gondolom csak nagyobb vitorlasok tudnak megenni kisebb neonhalakat... bar lehet, hogy kisebb peldanyok is nekimennek es csipkedik oket... errol esetleg van tapasztalat valakinek???
Novenyeket sajnos meg annyira sem ismerem mint a halakat... fogalmam nincs mik azok amiket nem esznek a halak :) valszeg majd megkerdezem ahol beszerzem...
Konyv... koszi a tippet, megprobalom megszerezni... eddig csak egy "alapkonyv" van meg (Horn-Zsilinszky : Akvarisztika) viszont ebben is rengeteg dolog van, tudom ajanlani kezdoknek haladoknak egyarant (bar azt nem tudom lehet-e meg kapni... konyvtarakban tuti megtalalhato)

#7 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 08:53

idézet:
Ezt írta DzsiAr:
Lehet műnövényeket is venni. Bár valakinek nem tetszenek, de legalább nem eszik a halak, kevésbé büdösödik a víz. Nekünk is elég kicsi, kb 60 l-es van. Vizet mindenképp le kell engedni kb feléig újratölteni és évente teljesen kitisztítani.[/quote]

Nagyjabol mi lehet az a hatar (literben) amiben mar ki lehet alakitani olyan rendszert, ami viszonylag stabil magarahagyva? (gondolok itt valami biologiai szurore + csigak + algaevok optimalis combo-jara egy x literes akvariumban :) ) Teljes vizcseretol kicsit tartok, regebben (12-13 eves koromban) mindig akkor doglottek ki a halak mikor kicsereltem a vizuket (forraltam, allt egy hetet, homerseklete ugyan az volt, mint a medence vize, igaz kemenyseget nem neztem, de szepen aprankent mind feldobta a talpat... pancelosok birtak csak :) )

#8 Felhasználó inaktív   Yep 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 09:11

idézet:
Ezt írta Sniper:

[/quote]
A kék gurámitól már inkább szebb a gyöngy illetve az csókos vagy ajakos(nem emlékszem pontosan)gurámi!Vitorlás halakat soha nem szerettem olyan kis beképzeltek! :D Neon meg csak bandában,így azokat sem!A fekete tetra viszont nagyon ott van! ;) Az általad említett "alapmű" tökéletesen megfelel!
A másik említett irodalom,inkább felidegesített,mivel olyan szépek a képek benne! ;) Egy 120 literesem van és vízcsere alkalmával mindig teszek bele sót!Egy,másfél evőkanál sót!Sokkal később koszolódik és mind a növények,mind a halak szine élénkebb!Igazából nem kényesek ezek semmire,mivel "hazai" körülményeket még a nyagyanyjuk sem látott,igy megszokták a vízfajtákat!Ha nem meg megszokják!Közel 20 éve van itthon akvárium és nem panaszkodtak még! ;)

#9 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 09:56

idézet:
Ezt írta Yep:

A kék gurámitól már inkább szebb a gyöngy illetve az csókos vagy ajakos(nem emlékszem pontosan)gurámi!Vitorlás halakat soha nem szerettem olyan kis beképzeltek! :D Neon meg csak bandában,így azokat sem!A fekete tetra viszont nagyon ott van! ;) Az általad említett "alapmű" tökéletesen megfelel!
A másik említett irodalom,inkább felidegesített,mivel olyan szépek a képek benne! ;) Egy 120 literesem van és vízcsere alkalmával mindig teszek bele sót!Egy,másfél evőkanál sót!Sokkal később koszolódik és mind a növények,mind a halak szine élénkebb!Igazából nem kényesek ezek semmire,mivel "hazai" körülményeket még a nyagyanyjuk sem látott,igy megszokták a vízfajtákat!Ha nem meg megszokják!Közel 20 éve van itthon akvárium és nem panaszkodtak még! ;)
[/quote]

Megneztem... a fekete tetra is valoban nagyon szep, valoszinuleg fogok szerezni belole egy parat... de ugy latom rajokban kell oket tartani (ez jo, szeretek tobbet tartani mindenbol) pont ezt kifogasoltad a neonhalaknal :) Ugylatom neonhalat mar csak azert is erdemes tartani, hogy elterelje a vitorlas (vagy egyeb ragadozo) figyelmet a szebb halakrol :D

#10 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 10:03

Mennyi idonkent kell cserelned a 120 literest? (es mennyi hal van benne?)

#11 Felhasználó inaktív   Yep 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 10:13

idézet:
Ezt írta Sniper:
Mennyi idonkent kell cserelned a 120 literest? (es mennyi hal van benne?)[/quote]

Az idén még nem volt cserélve és még ráér kb decemberig!24 hal+2 nagy csiga+4 harcsa+1 karmos béka!

#12 Felhasználó inaktív   SkyNET 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 12:42

Nekem egy 150 literes van már lassan 15 éve. De ez idő alatt csak 3x volt teljes víz csere. Akkor is járvány miatt. 2 hetente szoktam 20 litert cserélni. Van benne egy nagy teljesítményű vízszűrő, amit átalakítottam úgy, hogy az akvárium ellenkező oldalán engedje vissza a szűrt vizet. Így egy állandó gyenge vízforgás van az egész akváriumomban. Nem is koszolódik se a víz se a kavics és a homok (marosi).
Foltos, albínó vagy akármilyen más harcsákat mindenféleképpen vegyél bele. Meg valamilyen algaevő halat.

#13 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:11

Nekem egy 110-literes van képet róla az aláírásomban találtok.

Elég régóta szórakozom ezzel, de sokszor vannak gondok, de mind1.

Magát az akváriumot úgy 25-ért vettük és elég profi cuccos, csak a szűrővel vannak némi gondok. Egy talajszűrőt akarok mindenképpen szerválni, mert a halaim hamar összesz@rják és nincs mindig időm leszívni és újra feltölteni.

A halakat egy kis-boltból hozzuk, ami egy lakótelepen található akvinkum után. A csórika ó arc a halak "jó minőségűek" és relatíve olcsón adja őket + sok van neki.
A büszkeségem egy 20-25cm hosszú algaevő hal, majd csinálok róla képet, kb 3 cm-hosszú volt amikor megvettük :D

Ami nagyon zavar az a gyors algásodás, már így is nagyon sötét helyen van a tartály, de az üveg továbbra is gyorsan algásodik.
Na de azért nagyon szeretem

Ami az igazi álmom az egy tengervizes akvárium, de nincs évi fölös 1 millám + legalább 2 a berendezéshez, így ez csak álom marad egy ideig! :D
"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#14 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:36

Szia Sniper.

Az előttem szólók már sok nagyon jó dolgot írtak.

Talán néhány gondolat kiegészítésül.

Először feltétlenül olvass utána, főleg a különböző halfajoknak, és azok igényének.
Az említett könyvek nagyon jók, és még az interneten is utána olvashatsz bizonyos dolgoknak.

A 200 l medence elég nagy, rendes méret, használtan is be lehet szerezni, csak arra figyelj, hogy ne legyen sérült, illetve minél nagyobb egybefüggő sík üveg felület legyen. A hajlított, sokszögű medencék szépek tudnak lenni, de csalóka a látvány. Mondjuk ez ízlés kérdése.

Vízcsere. Én forraltam a vizet, a teljes vízcsere esetén, de erről hamar leszoktam. Ha sok szobanövényetek van, akkor csak javasolhatom, hogy a medence vizével öntözd a virágokat, hetente egy alkalommal, és a kivett vizet nyers csapvízzel pótold, a halak nem veszik rossz néven, (feltéve ha nem jégkockák csörögnek a beöntött vízben) az algák viszont igen. Sokkal tovább volt tiszta a víz, ha ezt csináltuk, ráadásul a szobanövények nagyon meghálálták.

Szűrés. Nagyon fontos dolog, egy jó szűrő beszerzése, erre nem tudok igazán jó szabályt, csak a tapasztalatomat.
Ha szűrő, akkor csakis külső szűrő, és annak térfogata kb 8-10 %-a legyen a medence térfogatának. Minél nagyobb a medence a szűrő mérete lehet kisebb. Természetesen figyelembe kell venni a tartott halak mennyiségét is.
A szűrőben kialakuló biomassza a legjobb kémiai szűrést biztosítja a halaidnak, és nem kell sűrűn szétszedni az egész medencét. Ha beáll a szűrő, akkor akár egy évig sem kell hozzányúlni, bár a szakirodalom sűrűbb tisztítást javasol. De ez látható, érezhető hogy minden rendben van-e, vagy be kell avatkozni. A medence minden bolygatása a halaidnak egy stressz élmény, azért ezt tartsd szem előtt.

Természetesen a levegőztetés sem hagyható el, ebből a dupla membrános légpumpát tudom javasolni, azok tényleg csendesek, hosszú időn keresztül is.

Fűtés, a kiválasztott halfajoktól függ, de alapszabályként elfogadható hogy szükséges.

Növények. Jól írtad, minél több annál jobb. Természetesen a halacskák is szeretik megdézsmálni a növényeket, de ez, ha minden rendben, akkor nem okoz nagy problémát. Javasolhatom a vastag bőrszerű levéllel rendelkező vizilándzsafű féléket, ezek rettentő szépek, és strapabíró növények. A tökéletes aquarium c. könyvben van a legjobb áttekintés.
Beszerzésük nagyon nagy odafigyelés igényel, és a növények pontos ismeretét. Sajnos sokszor, sok helyen egyszerű szobanövény vízben nevelt példányait adják, mint vízinövényt, ami belátható nem igazán korrekt.

Halak beszerzése már megint egy teljesen egyedi eset, mindig tarts be a könyvekben leírt jó tanácsokat, élettérre való utalásokat. Érdemes egy helyre járni, és azt a helyet jól megismerni.

Halvásárláshoz egy alapszabály. Soha se vásárolj halat akkor, ha nagyon friss a kereskedő állománya. Ezt a szabályt én egyszer megszegtem, sok-sok pénzem bánta.

Elnézést ha nagyon hosszúra sikerült.

Maradok tisztelettel:

Putt Putt

#15 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:36

Egyik kollegamrol derult ki ma, hogy titokban nagy akvarista :) ajanlott nekem egy furcsa kis halacskat... csigasugernek hivjak, par centis meretu sugerfele, es allitolag teljesen baratsagos a tobbi hallal + a csigajat orzi renduletlenul mig oda nem talal egy nosteny es bele nem ikrazik... aztan azert orzi a csigajat mert benne vannak az ikrak :) tereli rajuk a friss vizet.

Nos egyelore meg nem volt idom szetnezni, elvileg ritka ez a kishal, ezert ha valaki esetleg tudna lelohelyet, hat ne tartsa magaban...

#16 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:49

Nem tom én egyszer vettem igazi növényeket 3 nap mulva csak a szárak figyegtek kókadtan az akváriumban!!!

#17 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:55

Koszi Putt Putt :) ... ugy erzem a medencet, meg altalaban a kornyezetet mar jo esellyel ki tudom alakitani optimalisra (hala a fenti Horn-Zsilinszky konyvnek + internetes cikkek, es az itt eddig megosztott tapasztalatok - melyek csak megerositettek eddigi tapasztalataim - alapjan)... Mostmar valoban csak a megfelelo hal/noveny osszeallitas hianyzik...

Nos errol is van elkepzelesem, keretik lehurrogni, ha valami nem koser:
- ha mar 1-2hete bennevan az akvariumban a viz/noveny akkor johetnek bele az elso viszonylag igenytelen lakok (pl guppi, platti, vagy tetra)
- ezek utan johetnek az ajzatlakok (pancelosok, algaevok)
- majd vegul ha mar ezek megszoktak, es jol erzik magukat, akkor johetnek a lakok szepen fokozatosan

Nos ezeket a lakokat kell meg szepen aprankent kivalasztanom sokminden alapjan (mennyire agressziv, milyen vizet szeret, mely vizretegben tartozkodik alltalaban, mekkorara no meg stb stb)...

Otletem mar van, meg ugyis lesz ad-hoc "meglatok egy halat es megveszem" is... valszeg a vitorlasrol lemondok, mert kifejlett peldanyoknak hatalmas medencere van szuksege, meg kisebb halakat sem szerencses mellette tartani... most hirtelen a csigasuger piszkalta meg a fantaziamat (lasd elozo hozzaszolasom)...

Otleteket, jotanacsokat (vagy barmi amit szivesen megosztotok) tovabbra is tolhatjatok ide, hatha masoknak is hasznalhato otletekkel tapasztalatokkal szolgalunk :)

#18 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 13:58

idézet:
Ezt írta Nevl:

Ami nagyon zavar az a gyors algásodás, már így is nagyon sötét helyen van a tartály, de az üveg továbbra is gyorsan algásodik.
[/quote]
Bár lehet, hogy ismered ,de van erre "algamágnes", ezzel 1-2 perc alatt le lehet tisztítani az akvárium üvegét. Természetesen nem kell leengedni a vizet, hanem "rendes működés közben".
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#19 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 14:02

idézet:
Ezt írta Sniper:
Koszi Putt Putt :) ... ugy erzem a medencet, meg altalaban a kornyezetet mar jo esellyel ki tudom alakitani optimalisra (hala a fenti Horn-Zsilinszky konyvnek + internetes cikkek, es az itt eddig megosztott tapasztalatok - melyek csak megerositettek eddigi tapasztalataim - alapjan)... Mostmar valoban csak a megfelelo hal/noveny osszeallitas hianyzik...

Nos errol is van elkepzelesem, keretik lehurrogni, ha valami nem koser:
- ha mar 1-2hete bennevan az akvariumban a viz/noveny akkor johetnek bele az elso viszonylag igenytelen lakok (pl guppi, platti, vagy tetra)
- ezek utan johetnek az ajzatlakok (pancelosok, algaevok)
- majd vegul ha mar ezek megszoktak, es jol erzik magukat, akkor johetnek a lakok szepen fokozatosan

Nos ezeket a lakokat kell meg szepen aprankent kivalasztanom sokminden alapjan (mennyire agressziv, milyen vizet szeret, mely vizretegben tartozkodik alltalaban, mekkorara no meg stb stb)...

Otletem mar van, meg ugyis lesz ad-hoc "meglatok egy halat es megveszem" is... valszeg a vitorlasrol lemondok, mert kifejlett peldanyoknak hatalmas medencere van szuksege, meg kisebb halakat sem szerencses mellette tartani... most hirtelen a csigasuger piszkalta meg a fantaziamat (lasd elozo hozzaszolasom)...

Otleteket, jotanacsokat (vagy barmi amit szivesen megosztotok) tovabbra is tolhatjatok ide, hatha masoknak is hasznalhato otletekkel tapasztalatokkal szolgalunk :)
[/quote]

Szerintem a legjobb "alapozó" hal a neon. Sokáig bírja, hót igénytelen és olcsó! Kell belőle kb 20-30 db, hogy jól nézzen ki, de akkor nagyon szépek!
Páncélosokat én nem feltétleül vennék, de sok vizet nem zavarnak, próbálkozni meg szabad!
Vigyázz arra az elhelyezésnél, hogy jól árnyékolt fényt nappal sem kapó sarokban legyen az akvárium különben hetente fog "bedurranni" a víz azt mehet a komplett csere!
Amit érdemes venni azok a vitorlás halak, kongó-lazacok, guppik (természetesn csak akkor, amikor már az igénytelen halakkal belakattad az akváriumot). Vehetsz még tányérlazacokat is, azok is szép dekoratív halak, de nagyon érzékenyek és hamar megdöglenek!

#20 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 14:03

idézet:
Ezt írta DzsiAr:

Bár lehet, hogy ismered ,de van erre "algamágnes", ezzel 1-2 perc alatt le lehet tisztítani az akvárium üvegét. Természetesen nem kell leengedni a vizet, hanem "rendes működés közben".
[/quote]

Persze ismerem, hasznlom is, csak kissé idegesítő, hogy 3 nap után már nekáll kialakúlni az új algatelep!

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.