Elküldve: 2003. 10. 07. 13:36
Szia Sniper.
Az előttem szólók már sok nagyon jó dolgot írtak.
Talán néhány gondolat kiegészítésül.
Először feltétlenül olvass utána, főleg a különböző halfajoknak, és azok igényének.
Az említett könyvek nagyon jók, és még az interneten is utána olvashatsz bizonyos dolgoknak.
A 200 l medence elég nagy, rendes méret, használtan is be lehet szerezni, csak arra figyelj, hogy ne legyen sérült, illetve minél nagyobb egybefüggő sík üveg felület legyen. A hajlított, sokszögű medencék szépek tudnak lenni, de csalóka a látvány. Mondjuk ez ízlés kérdése.
Vízcsere. Én forraltam a vizet, a teljes vízcsere esetén, de erről hamar leszoktam. Ha sok szobanövényetek van, akkor csak javasolhatom, hogy a medence vizével öntözd a virágokat, hetente egy alkalommal, és a kivett vizet nyers csapvízzel pótold, a halak nem veszik rossz néven, (feltéve ha nem jégkockák csörögnek a beöntött vízben) az algák viszont igen. Sokkal tovább volt tiszta a víz, ha ezt csináltuk, ráadásul a szobanövények nagyon meghálálták.
Szűrés. Nagyon fontos dolog, egy jó szűrő beszerzése, erre nem tudok igazán jó szabályt, csak a tapasztalatomat.
Ha szűrő, akkor csakis külső szűrő, és annak térfogata kb 8-10 %-a legyen a medence térfogatának. Minél nagyobb a medence a szűrő mérete lehet kisebb. Természetesen figyelembe kell venni a tartott halak mennyiségét is.
A szűrőben kialakuló biomassza a legjobb kémiai szűrést biztosítja a halaidnak, és nem kell sűrűn szétszedni az egész medencét. Ha beáll a szűrő, akkor akár egy évig sem kell hozzányúlni, bár a szakirodalom sűrűbb tisztítást javasol. De ez látható, érezhető hogy minden rendben van-e, vagy be kell avatkozni. A medence minden bolygatása a halaidnak egy stressz élmény, azért ezt tartsd szem előtt.
Természetesen a levegőztetés sem hagyható el, ebből a dupla membrános légpumpát tudom javasolni, azok tényleg csendesek, hosszú időn keresztül is.
Fűtés, a kiválasztott halfajoktól függ, de alapszabályként elfogadható hogy szükséges.
Növények. Jól írtad, minél több annál jobb. Természetesen a halacskák is szeretik megdézsmálni a növényeket, de ez, ha minden rendben, akkor nem okoz nagy problémát. Javasolhatom a vastag bőrszerű levéllel rendelkező vizilándzsafű féléket, ezek rettentő szépek, és strapabíró növények. A tökéletes aquarium c. könyvben van a legjobb áttekintés.
Beszerzésük nagyon nagy odafigyelés igényel, és a növények pontos ismeretét. Sajnos sokszor, sok helyen egyszerű szobanövény vízben nevelt példányait adják, mint vízinövényt, ami belátható nem igazán korrekt.
Halak beszerzése már megint egy teljesen egyedi eset, mindig tarts be a könyvekben leírt jó tanácsokat, élettérre való utalásokat. Érdemes egy helyre járni, és azt a helyet jól megismerni.
Halvásárláshoz egy alapszabály. Soha se vásárolj halat akkor, ha nagyon friss a kereskedő állománya. Ezt a szabályt én egyszer megszegtem, sok-sok pénzem bánta.
Elnézést ha nagyon hosszúra sikerült.
Maradok tisztelettel:
Putt Putt