idézet:
Ezt írta Netmaster:
Szerintem ez nem mond ellent annak, amit írtam.[/quote]
Ez is szubjektív, de a mi szemszögünkből nézve valóban nem ellentmondás. Én egy árnyalatnyi különbséget érzek, talán a saját szemléletemből adódóan.![]()
Sic gloria transit mundi...... (?)
Elküldve: 2003. 01. 13. 19:14
Elküldve: 2003. 01. 13. 19:15
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
.......(és az a meglepő, hogy szakmailag az előbbieknél semmivel sem kisebb koponyák alkotják).........[/quote]
Én ezt semmmiképpen nem tartanám meglepőnek, sőt...
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 01. 13. 19:21
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Én ezt semmmiképpen nem tartanám meglepőnek, sőt...[/quote]
Nekem az a meglepő, hogy szakmailag közel azonos tudású emberkék ennyire ne tudnák megérteni egymást (mert a vita eléggé heves, legalábbis én így tapasztaltam).
Elküldve: 2003. 01. 13. 19:40
idézet:
Nekem az a meglepő, hogy szakmailag közel azonos tudású emberkék ennyire ne tudnák megérteni egymást (mert a vita eléggé heves, legalábbis én így tapasztaltam).[/quote]
idézet:
Talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy az emberiség - nagy általánosságban - egy határozott, éles határ vonal mentén két részre osztható: egyesek csak így szeretnék látni a világot, mások csak amúgy. Tisztelet a kivételeknek: akik a kettőt egyszerre csinálják...... és az ő szemléletmódjuk a generalitásra törekvés.[/quote]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 01. 13. 22:57
idézet:
Ez is szubjektív, de a mi szemszögünkből nézve valóban nem ellentmondás. Én egy árnyalatnyi különbséget érzek, talán a saját szemléletemből adódóan.[/quote]
Félreértés ne essék, a magas szintű itt nem valami szubjektív mérce akar lenni, inkább arra utal, hogy mélyrehatóan művelik (ami, valljuk be, megint csak szubjektív, de hát ez van).
Elküldve: 2003. 01. 13. 23:43
idézet:
Ezt írta Netmaster:
...mélyrehatóan művelik...[/quote]
Rengetegszer eszembe jut (már ide is beírtam párszor) Cousteau kapitány hírös mondása a cápákról: "minél többet kutatjuk a cápákat, annál jobban rájövünk, mennyire keveset tudunk a cápákról"...
Elküldve: 2003. 01. 14. 00:39
Hogy mi a jó, és mi a rossz...? Mi az erkölcs, és mi a bűn...? Szerintem ez teljes mértékben nézőpont kérdése. Az adott pillanat adja, így általánosságban felmérhetetlen. Sosem tudhatod, ki van a ketrecen belül, és ki van kívűl...
idézet:
Az igazság örök, a tudás változó. A kettő összetévesztése végzetes lehet. [/quote] (Madeleine L'Engle)
Idézet
Elküldve: 2003. 01. 14. 14:03
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Nézzétek el, ha érthetetlen, amit írtam. Kérésre kiszerkesztem.[/quote]
_nagyon jót_ írtál, imho. legalábbis nekem érthető s szívmelengető, ugyanis saját gondolataimra ismertem benne.
s én is tanulom még csak a világot, s örülök, hogy annyira azért látok, hogy nem süppedek bele a kommersz tömegbe. ők belül nem látnak. lehet, hogy boldogabbak, de nem cserélnék velük. szerencsére sok kis fej van a kommerszitás fölött, s a tömeg egyes tagjaiban is leledzik érték. de globál, egy tömegben nem lelkesedem az emberiség zöméért. persze szurkolok nekik s egyes fórumokon töretlenül írom mondanivalómat, de aki épp nem pont hozzám közel áll szintileg az adott dologban, arra nem nagyon hat. de hát ez van...
Elküldve: 2003. 01. 14. 15:31
idézet:
Ezt írta NeverGone, a tökös:
Hogy mi a jó, és mi a rossz...? Mi az erkölcs, és mi a bűn...? Szerintem ez teljes mértékben nézőpont kérdése. Az adott pillanat adja, így általánosságban felmérhetetlen. Sosem tudhatod, ki van a ketrecen belül, és ki van kívűl...[/quote]
Bizony. Az lenne az igazi, ha mondjuk egy emberevő, (ilyenből már nincs sok) vagy egy többnejű (ilyenből annál több) ember "saját verzióját" is ismernénk. Az európai erkölcsről... Annyira jó csávóknak képzeljük magunkat, hogy észre sem vesszük az ellentmondást. Sikerült kiirtanunk/elnyomnunk a többi kultúra nagy részét, pusztán "tudományi" és/vagy "emberbaráti" szeretetből... (Múltkor nagyon mérges voltam. Arról volt szó egy műsorban, hogy nem tudnak megfejteni bizonyos húsvét szigeti írásjeleket. Később kiderült, hogy a bennszülöttek többsége még mindig őrzi a hagyományt. Csupán annyi a gond, hogy a szigetlakók többségét eladtuk rabszolgának, a többiek pedig az általunk behurcolt járványokba pusztultak bele...
)
[ 2003. január 14.: Cybernetics Core szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 14. 16:40
idézet:
Bizony. Az lenne az igazi, ha mondjuk egy emberevő, (ilyenből már nincs sok) vagy egy többnejű (ilyenből annál több) ember "saját verzióját" is ismernénk. Az európai erkölcsről... Annyira jó csávóknak képzeljük magunkat, hogy észre sem vesszük az ellentmondást. Sikerült kiirtanunk/elnyomnunk a többi kultúra nagy részét, pusztán "tudományi" és/vagy "emberbaráti" szeretetből... (Múltkor nagyon mérges voltam. Arról volt szó egy műsorban, hogy nem tudnak megfejteni bizonyos húsvét szigeti irásjeleket. Később kiderült, hogy a bennszülöttek többsége még mindig őrzi a hagyományt. Csupán annyi a gond, hogy a szigetlakók többségét eladtuk rabszolgának, a többiek pedig az általunk behurcolt járványokba pusztultak bele...
)[/quote]
idézet:
Az igazság olyan, mint egy fényes csillár. A szobában lévők számára látható, de mindegyikük más szemszögből látja. [/quote] (Peter Ustinov)
Idézet
Elküldve: 2003. 01. 14. 17:12
idézet:
És életének gyakran anekdotába illõ mozzanataihoz az is hozzátartozik, hogy már idõs korában Diderot — akivel kölcsönösen nagyra tartják egymást — szerkeszti a Nagy Enciklopédiát, s felkéri, hogy írja meg az „erkölcs" címszót. Ezt azzal hárítja el, hogy valamikor tudta, mi az erkölcs, de azóta oly sokat írt és beszélt az erkölcsrõl, hogy már fogalma sincs, mi is az. De szívesen vállalja az illemrõl és az illetlenségrõl szóló címszót. Diderot — bizonyára nevetve — ezt is elfogadja. Valóban õ írta a Nagy Enciklopédiában az illemrõl szóló elmélkedést.[/quote]
Anekdota Diderot-ról:
idézet:
az Enciklopédia, egyéb botrányok között, azért is robbantott ki heves tiltakozást, mert Diderot -szándékosan vagy sem - kifelejtette az erkölcstan címszavának megírását.
Erkölcs: ld. Morál
[/quote]
Elküldve: 2003. 01. 14. 23:37
idézet:
Azt mondta az anyukám
Presser Gábor - S. Nagy István
Azt mondta az anyukám, hogy nem tetszik a frizurám.
Mondjátok meg, mit tegyek, ha levágatom, szenvedek.
Azt mondta az apukám, hogy most majd gondja lesz reám,
Rettentő nagy gondban van, hogy miért vagyok gondtalan.
Azt is mondták egyesek, hogy bátor nagy vagány legyek,
Mások szerint, haverok szerint az életben csak ez segít.
Annyi mindent mondanak, az ember már csak bólogat,
Mi helyes és helytelen, azt egyszer meg kell fejtenem.[/quote]
Elküldve: 2003. 01. 15. 20:43
Idézet
Elküldve: 2003. 01. 15. 21:43
idézet:
Ezt írta lameXpert:
...kötelesség...[/quote]
Ez az a fogalom, amit a legkevésbé lehet fiatalon/éretlenül felfogni. Nekem nagyon sok lelkiismereti és praktikus gondom támad az értelmezésével és az alkalmazásával. A szabadságom korlátozásának érzem esetenként, néha lelkiismereti problémát csinálok belőle, sokszor felülbírálnám, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynám, gyakran - oktalanul - büszke vagyok magamra, hogy teljesítettem, és rendszeresen természetesnek tekintem: fel sem tűnik a "muszáj". Nagyon nehezen illesztettem bele a mindennapjaimba, mivel korábban a kötelességeim szinte kizárólag iskolai dolgokra és otthoni házimunkára vonatkoztak, ami - lássuk be - az akkori életkoromban teljesen normális. Aztán nem akaródzott tovább lépni egyet a "felnőtt élet" felé: nagyon nehezen találtam meg a munkahelyem, a karrierem, szakmai fejlődésem helyét az életemben. Csak sikerült valahogy... Öcsém miatt viszont aggódom kicsit: fél éve van az egyetemből hátra, és még mindig azt a "sz@rok az egészbe, anyám jól keres" hozzáállást vélem fölfedezni benne... Hejj' de gyöpös gondolatok, mindig utáltam az aggodalmaskodást, a fölösleges atyáskodást![]()
Elküldve: 2003. 01. 15. 23:04
idézet:
Ezt írta Satriani:
... Hejj' de gyöpös gondolatok, mindig utáltam az aggodalmaskodást, a fölösleges atyáskodást[/quote]
.......amikor az ember kezdi "kívülről" (is) látni a dolgokat .........
Elküldve: 2003. 01. 15. 23:23
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Tehát a kérdésem: Neked mit jelentenek a következő szavak?
érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, .....
[/quote]
Kicsit masszív volna ez így egyszerre, gondolom azért ezt Te is belátod.
Hirtelen kiemelek egyet-kettőt, amiről kapásból tudok mit mondani (részben azért, mert már megrágtam magamban, részben pedig mert már vitáztam róla, illetve feszülten figyeltem mások a témába vágó vitáját).
Nézzükcsak:
hit
Nos, erről egy alkalommal egy nyugalmas sörözőben több mint 9 óra hosszán át vitáztunk - rendkívül élvezetes vita volt, meg kell hagyni -, mire sikerült kialakítani egyáltalán a saját véleményünket. Rendkívül átfogó téma már csak ennek az egyetlen szónak az értelmezése is. Egyesek a hit szó alatt a bizakodást értik, mások a vallásos hitet, megint mások a hiszékenység tevőleges szinonímájaként kezelik, és még ezer más eset fordulhat elő. Ha emlékezetem nem csal, akkor talán egy tibeti "bölcsesség" sokat elmesél a hit mibenlétéről: "Ezer szerzetes, ezer vallás."
Ha valóban ki akarjuk deríteni, hogy kinek mit jelent a hit, akkor nagyon neki kell ülni, és nagyon át kell gondolni, hogy mit, és hogyan fogalmazunk meg.
jó - rossz
Ez meglepően egyszerű. Jó az, ami boldoggá tesz, rossz az, ami boldogtalanná. Ennyi az egész.
tudomány, jog, pénz, politika
Ezek nem igazán kapcsolódnak szvsz a fentiekhez. Többé-kevésbé hétköznapi, materiális, közel mindenki számára egyformán precízen, és főleg egyforma értelemmel leírható dolgok.
erkölcs, érték, kötelesség
Na ez már nagyobb falat...Nagy hirtelen az erkölcsre rávágnám, hogy erősen szubjektív, de nem vagyok egészen biztos benne, hogy valóban az. Neki kéne ülni átgondolni, hogy mitől az az erkölcs, ami, miként jelenik meg az emberekben, a cselekedetekben, mennyire befolyásolják az erkölcs "tételeit" saját egyéni létünk... MOST biztosan nem állok neki.
Az érték, és a kötelesség szubjektív mivoltában viszont már holtbiztos vagyok.
Persze elgondolkodtató dolog a szubjektivitás-objektivitás téma is... mert ugye csak arra jelenthetjük ki, hogy létezik, ami objektív létező. Ilyesmit viszont a változáson kívül még semmit nem találtam...
Elküldve: 2003. 01. 16. 00:03
idézet:
Ezt írta Targa:
Kicsit masszív volna ez így egyszerre, gondolom azért ezt Te is belátod.........[/quote]
Hát nem is kell gyomorrontásig mindent, csak úgy szemezgetve... és akár kibővítve
idézet:
jó - rossz
Ez meglepően egyszerű. Jó az, ami boldoggá tesz, rossz az, ami boldogtalanná. Ennyi az egész. [/quote]
Nono
idézet:
tudomány, jog, pénz, politika
Ezek nem igazán kapcsolódnak szvsz a fentiekhez. Többé-kevésbé hétköznapi, materiális, közel mindenki számára egyformán precízen, és főleg egyforma értelemmel leírható dolgok. [/quote]
Másnak esetleg nem mondanám. Neked mégisNono!
Elküldve: 2003. 01. 16. 00:25
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Másnak esetleg nem mondanám. Neked mégisNono![/quote]
Mindkét Nono-ból azt vélem kihámozni, hogy nem értesz egyet.
Számodra mit jelent a jó, és a rossz? Hát a tudomány? A jog? A pénz? Hallgatlak, aztán összevetjük, amink van.![]()
Elküldve: 2003. 01. 16. 00:31
idézet:
Ezt írta lameXpert:
...
érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, .....
(ps.: ... neked mit jelent)[/quote]
homo sapiens
![]()
gondolkodó ember
[ 2003. január 16.: cyberde szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 16. 07:53
idézet:
Ezt írta Targa:
Mindkét Nono-ból azt vélem kihámozni, hogy nem értesz egyet.........[/quote]
Igazándiból azt hiszem, elkapkodtam. Várjunk még egy picit![]()

Súgó
A téma zárva.