Erste is elmegy a p*csába má'...
CHF hitelem van náluk.
Pár hete érdeklődtem náluk a kiváltással kapcsolatban, teljes egészében Ft hitelből menne, önrész nélkül. Akkor még az volt, hogy nem kell új értékbecslés, a 2008-ast becslést elfogadják és a teljes hitelbiztosítási összegre adnak hitelt (7.1 MFt lenne a Ft hitel)
Idáig gondolkoztam, most döntöttem bemegyek és elindítom a folyamatot. Erre kiderült hogy Nov 5-én módosult a hirdetmény... Már kell értékbecslés újra, annak díját sem engedik el és és a "hitelkiváltás 2-es kategóriában" 1%-kal emelték a kamatlábat.
Fene megette.
A csaj közli, hogy defaultból csak 5.7 MFt-ra tudnak hitelt adni, de ez se annyi, mert ez a 2008-as ingatlanértékre alapul. Az új becslésre nyilván még alacsonyabb lesz. Úgy számolnak egyébként, hogy a forgalmi érték 95%-a a hitelbiztosítási érték, és annak 65%-ára adnak hitelt. Ez lenne a "hitelkiváltás
1 kategória".
De van "hitelkiváltás 2 kategória" is, ennél 1%-kal magasabb a kamat, viszont a hirdetmény szerint ennél nem kell megfelelni a 361/2009. (XII. 30.) Kormányrendeletnek, ha jól értem. A kormányrendeletben az van, hogy a forgalmi érték 75%-át nem haladhatja meg a hitel összege.
Az világos, hogy 1-es kategóriához 1db ingatlan bevonása esetén nem vagyok jogosult, mert a forgalmi érték nem elég nagy.
A következőket nem értem csak.
Az ügyfélszolgálatos az alábbiakat mondja:
- 1db ingatlanfedezet esetén nekem mindenképpen csak max 5.7 MFt-ot tudnak adni, függetlenül attól hogy melyik konstrukciót választom. Merthogy az ingatlan értéke alapján ennyi a max, mindkét konstrukciónál. Nekem gyanús, hogy ez nem igaz, mert a 2-es kategóriában azt gondolnám, hogy nem kell betartani a 65% vagy akárcsak a 75%-os limitet. Magyarul, az 1 db ingatlan esetén a 2-es kategória (drágább) hitelét kellene kapnom, a magasabb hitelösszeggel!
- 2 db ingatlanfedezet bevonása esetén (amire lehetőségem van), megkapnám a magasabb hitelösszeget is, ez OK. De a csaj szerint ebben az esetben is csak a 2-es kategóriás (drágább) hitelt tudják adni. Ebben meg azt nem értem, hogyha 2 db ingatlant bevonok, akkor a tutira a 65% alatt lenne a hitel, akkor viszont az 1-es kategóriás hitelnek (ami 1%-kal olcsóbb) is menni kéne.
Az más kérdés, hogy megér-e 1% kamat miatt második ingatlant bevonni, de ettől föggetlenül nem értem a dolgokat. Holnap elmegyek egy másik fiókba is.
Szerintetek igazam van?
Szerkesztette: batagy 2011. 11. 07. 19:22 -kor
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P