Gyorshajtás
Elküldve: 2004. 02. 09. 13:58
Ha októben környékén, este 6 kürül arra jártok, akkor tisztán látszik, hogy rohadtul süt a nap szemből, színte vízszintesen. Namost, ott van egy felüljáró, ami az egérúthoz csatlakozik. Valszeg a nap miatt semmit sem látott a csaj, és amikor a felüljáró azt kitakarta rájöhetett, hogy nincs egyedül az autópályán, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy itt oldalról csatlakoznak be az autók. szerintem ettől ijedhetett meg. Persze, lehet, hogy én vagyok naív és a rúzst kereste...
Elküldve: 2004. 02. 09. 14:16
A magyar kreszben szerepelnek kellemes dolgok, mint a követési távolság... Ahol olyan definíció van, amibe bele lehet sokmindent magyarázni. Ennél már csak a relatív gyorshajtás a jobb... Mert relatív gyorshajtani 25 km/h-s haladási sebességgel is lehet...
Balesetek mindig a kiszámíthatatlan és nem várt helyzetekből adódnak. Ilyenre nem igazán lehet felkészülni. Viszont tudni kell balesetet szenvedni.
SF
Elküldve: 2004. 02. 09. 14:27
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
...Az más kérdés, hogy aki megállt előtted kap helyszíni bírságot, vagy büntetőpontot,...[/quote]
Úgy tudom, már nincs helyszíni bírság... :confused:
Amúgy tök igaz, amit írtál...
Üdv
Elküldve: 2004. 02. 09. 23:40
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
Ha valakibe belemész hátulról, talán precendens értékű az a rendőri vélemény, mely azt fogja vétkesnek kiadni, aki elől ment. Egyértelműen a követési távolság be nem tartása szabálysértés esete forog fenn. Ha valaki intenzív elkezd előtted fékezni és megfelelő a követési távolság, minimális reakcióidővel, hasonlóan intenzív fékezéssel meg kell tudni állni. Ha nem tudsz megállni, NEM VOLT MEGFELELŐ A KÖVETÉSI TÁVOLSÁG. Függetlenül attól, hogy kispista az autópályán előtted a belső sávban megállt-e vagy sem!!! Az más kérdés, hogy rendőrbácsi megkérdezi tőle, hogy ugyan mondja már meg, hogy miért állt meg. De ez téged nem ment fel a szabálysértés alól, továbbá a biztosítási ügyintézésnél te leszel a vétkes és az illető a vétlen fél. Az más kérdés, hogy aki megállt előtted kap helyszíni bírságot, vagy büntetőpontot, szabálysértésért feljelenti a rendőr, stb. De ez a te követési távolságodtól független...
A magyar kreszben szerepelnek kellemes dolgok, mint a követési távolság... Ahol olyan definíció van, amibe bele lehet sokmindent magyarázni. Ennél már csak a relatív gyorshajtás a jobb... Mert relatív gyorshajtani 25 km/h-s haladási sebességgel is lehet...
Balesetek mindig a kiszámíthatatlan és nem várt helyzetekből adódnak. Ilyenre nem igazán lehet felkészülni. Viszont tudni kell balesetet szenvedni.
SF[/quote]
Így van. Koccanásnál mindig a hátul jövő a hibás a követési távolság be nem tartása miatt. Viszont erre legalább a mögötted levőt rá lehet szorítani (általában). Persze csak úgy, ha te magad is betartod.
Helyszíni bírság, mint fogalom még él, mert a helyszínen szabják ki, de csekken fizeted be a postán.
Elküldve: 2004. 02. 09. 23:57
idézet:
Ezt írta Carmaged:
Így van. Koccanásnál mindig a hátul jövő a hibás a követési távolság be nem tartása miatt. Viszont erre legalább a mögötted levőt rá lehet szorítani (általában). Persze csak úgy, ha te magad is betartod.
Helyszíni bírság, mint fogalom még él, mert a helyszínen szabják ki, de csekken fizeted be a postán.[/quote]
Kivéve a gyevi bíró.
Mindig van kivétel.
Indokolatlan, hirtelen fékezés.
(volt már rá példa, hogy az elöl haladót hozták ki hibásnak, nem a mögötte megállni nem tudót)
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/
Elküldve: 2004. 02. 09. 23:59
idézet:
Ezt írta Studi:
Ne haragudj, Drummaster, de SZVSZ nem mindenben van igazad. Ha mindenki arra számítana, hogy az előtte levőnek eltörik a főtengelye, durrdefektet kap... az enyhén szólva túlzás lenne. Ahogy Tillu írta, lejtőn lefelé mentek, ahol általában jóval az előtted levő autó elé látsz, tehát láthatsz minden okot, ami miatt lassítani kellene. A belső sávban még akkor sem illik akkorát fékezni, ha otthonmaradt az alapozó, vagy a rúzs. Mert ilyen indokokat is hall az ember, nem is ritkán. Meg van a módja, hogy hogyan kell autópályán megállni, és ezt a tanfolyamon meg is tanítják.
A műszaki hibáról meg annyit, hogy nemigen van olyan hiba, ami miatt az intenzív fékezésnél hamarabb megállna az autó.
Tillu, ha a nő nem tudta megindokolni, hogy miért állt meg hirtelen, akkor azt hiszem, a rendőr is melletted állt volna, a követési távolságot nem lehet utólag lemérni, viszont a közlekedés akadályozása egyértelmű. Ha salyát autóról lett volna szó, gondolom te sem hagyod ennyiben.[/quote]
Valami ilyesmiről beszéltem eggyel feljebb.
Elküldve: 2004. 02. 10. 00:42
idézet:
Ezt írta Csirke:
Kivéve a gyevi bíró.
Mindig van kivétel.
Indokolatlan, hirtelen fékezés.
(volt már rá példa, hogy az elöl haladót hozták ki hibásnak, nem a mögötte megállni nem tudót)[/quote]
Én is tartom ezt az álláspontot. Nézzük pl azt az esetet, hogy szeretném megelőzni az előttem haladót. Mivel tökéletesen látom, hogy előtte tiszta az út, és semmi nem kényszerítheti őt a lassításra, így nyilván jobban megközelítem a féktávnál. Ha ő ilyenkor egy autópálya belső sávjában gondol egyet, és nyom egy satut, és még csak meg sem tudja mondani a rendőrnek, hogy miért, akkor ájem szori, de az az ő sara. 3 visszapillantó tükör van azon a nyavajás autón, egy elég a sminkelésra, a másik kettőben igenis a körülötte levő forgalmat figyelje.
Ha pedig lassítania kell valamiért, akkor haladéktalanul lehúzódik az út jobb szélére (persze a tükröt használva), és a leállósávban már nyugodtan megállhat. Arról most ne beszéljünk, amikor ott is 150-nel közlekednek a baromarcúak.![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 07:31
idézet:
Ezt írta Studi:
Én is tartom ezt az álláspontot. Nézzük pl azt az esetet, hogy szeretném megelőzni az előttem haladót. Mivel tökéletesen látom, hogy előtte tiszta az út, és semmi nem kényszerítheti őt a lassításra, így nyilván jobban megközelítem a féktávnál. Ha ő ilyenkor egy autópálya belső sávjában gondol egyet, és nyom egy satut, és még csak meg sem tudja mondani a rendőrnek, hogy miért, akkor ájem szori, de az az ő sara. 3 visszapillantó tükör van azon a nyavajás autón, egy elég a sminkelésra, a másik kettőben igenis a körülötte levő forgalmat figyelje.
Ha pedig lassítania kell valamiért, akkor haladéktalanul lehúzódik az út jobb szélére (persze a tükröt használva), és a leállósávban már nyugodtan megállhat. Arról most ne beszéljünk, amikor ott is 150-nel közlekednek a baromarcúak.[/quote]
van olyan műszaki hiba, aminél az autó meg tud állni úgy, hogy még csak féklámpát sem lát a mögötted lévő:
beáll a motor. (eszén lévő sofőr kinyomja a kuplungot, és kigurul a lendülettel.)
beáll a fék (a hátsó dobfék széthullik, kerék állóra fog, élmény megtartani a gépet még 40-nél is...)
esetleg kirakod az elakadásjelzőt csúszás közben, ha ráérsz azzal foglalkozni.
nagyobb sebességnél fellép a "csőlátás" effektus, olyankor a tükör sehol sincs a látótérben, de a satufék is életveszélyes.
párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, előtted nem halad senki, nincs kihez követési távolságot tartani...
ekkor a másik sávból bejön eléd egy (frissebb-lágyabb-jobb) nagyobb teljesítményű autó, lezabálva a féktávolságodat, megáll, te beleállsz.
ha hátulról kapod el, buktad... ha oldalról, ki lehet magyarázni.
és ez mindegy, hogy a körút 40-nel, vagy az autópálya 130-cal.
Elküldve: 2004. 02. 10. 08:18
idézet:
Ezt írta Studi:
...........
A műszaki hibáról meg annyit, hogy nemigen van olyan hiba, ami miatt az intenzív fékezésnél hamarabb megállna az autó.
........[/quote]
Hát akkor ideje lenne megismerkedned az autóval, meg némi tapasztalattal.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 02. 10. 08:21
idézet:
Ezt írta Tillu:
.......véleményem szerint a gyorshajtás önmagában nem veszélyes, ha azt képzett vezető, jó autóval, másokat nem veszélyeztetve, az időjárás és útviszonyoknak megfelelően teszi......[/quote]
De, a gyorshajtás veszélyes. A gyors hajtás nem feltétlenül.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 02. 10. 08:27
idézet:
Ezt írta Studi:
Nézzük pl azt az esetet, hogy szeretném megelőzni az előttem haladót. Mivel tökéletesen látom, hogy előtte tiszta az út, és semmi nem kényszerítheti őt a lassításra, így nyilván jobban megközelítem a féktávnál. Ha ő ilyenkor egy autópálya belső sávjában gondol egyet, és nyom egy satut, és még csak meg sem tudja mondani a rendőrnek, hogy miért, akkor ájem szori, de az az ő sara.[/quote]
Nem kötözködni akarok, de a te pédád teljességgel alkalmatlan arra, amit példázni akartál. Az autópálya belső sávjában miért közelíted meg annyira az előtted haladót, hogy féktávolságon belül legyél? Előzési célból? Eddig - én legalábbis - csak országutas előzésnél közelítettem meg az előttem haladót, de akkor se úgy, mint jópáran (1-2 méterre), hanem azért a nagyon minimális fél-egy másodpercet megtartva. Igaz, nem is előzök túl sokat, de azt legalább biztonságosan. Mellékesen a KRESZ-ben is benne van, hogy egy esetben nem kötelező (de ajánlott) betartani a követési távolságot: városi/országutas előzésre való felkészüléskor. Tehát nem az, hogy én 5km-n keresztül vizsgálhatom a hátsó rendszám karcait, hanem kb. 5 másodpercen keresztül. Autópályán ha valaki akadályoz a belső sávban, akkor tessék neki szépen rövidet dudálni, villantani. Persze szigorúan 130km/h alatt. Aki fölötte akar menni, én sem engedem el, csak amikor befejeztem a dolgomat a belső sávban.
Másik: írták itt, hogy elé lehet látni az előtted haladónak. Ez max. egy nyerges vontató sofőrje mondhatja el magáról. Mindig marad olyan holttér (ami ugye a követési távolság csökkenésével drasztikusan növekszik), amit te nem látsz, ő viszont lát. Nem kell nagy dologra gondolni, elég egy közepes méretű madár felröppenése az autópálya elválasztó sávjában lévő bokorból, elég jól meg lehet tőle ijedni alkalomadtán. Máris kész az elszállt indok a satufékről... Ergo mindig úgy kell közlekedni, hogy az előtted lévő vészfékezése esetén se ökleld fel.
Elküldve: 2004. 02. 10. 08:41
idézet:
Ezt írta Carmaged:
Nem kötözködni akarok, de a te pédád teljességgel alkalmatlan arra, amit példázni akartál. Az autópálya belső sávjában miért közelíted meg annyira az előtted haladót, hogy féktávolságon belül legyél? Előzési célból? Eddig - én legalábbis - csak országutas előzésnél közelítettem meg az előttem haladót, de akkor se úgy, mint jópáran (1-2 méterre), hanem azért a nagyon minimális fél-egy másodpercet megtartva. Igaz, nem is előzök túl sokat, de azt legalább biztonságosan. Mellékesen a KRESZ-ben is benne van, hogy egy esetben nem kötelező (de ajánlott) betartani a követési távolságot: városi/országutas előzésre való felkészüléskor. Tehát nem az, hogy én 5km-n keresztül vizsgálhatom a hátsó rendszám karcait, hanem kb. 5 másodpercen keresztül. Autópályán ha valaki akadályoz a belső sávban, akkor tessék neki szépen rövidet dudálni, villantani. Persze szigorúan 130km/h alatt. Aki fölötte akar menni, én sem engedem el, csak amikor befejeztem a dolgomat a belső sávban.
Másik: írták itt, hogy elé lehet látni az előtted haladónak. Ez max. egy nyerges vontató sofőrje mondhatja el magáról. Mindig marad olyan holttér (ami ugye a követési távolság csökkenésével drasztikusan növekszik), amit te nem látsz, ő viszont lát. Nem kell nagy dologra gondolni, elég egy közepes méretű madár felröppenése az autópálya elválasztó sávjában lévő bokorból, elég jól meg lehet tőle ijedni alkalomadtán. Máris kész az elszállt indok a satufékről... Ergo mindig úgy kell közlekedni, hogy az előtted lévő vészfékezése esetén se ökleld fel.[/quote]
Viszont van olyan is, hogy a mögöttes forgalom feltartása, akadályozása. (sajnos nagyon sokan ezt nem ismerik, és csak a saját vélt jogaikat próbálják érvényesíteni a néha 80-100 km/h-val gyorsabban haladóval szemben!)
Nincs jogod megítélni, hogy a mögötted jövő mennyivel közlekedik.
Ha ő szabálytalankodik, az nem jogosít fel Téged is arra.
Ha gyorsabb, mint Te, akkor el kell engedned!
Egyébként egyetértek azzal, hogy nem kéne az előtted haladó seggében közlekedni!
Már csak azért sem, mert sosem lehet tudni, mi bukkan fel hirtelen az előttünk haladó előtt, illetve gondol egyet és belefékez. Nem nagyon vígasztalna az a dolog, hogy esetleg kihoznánk, hogy nem én vagyok a hibás, de rommá törtem az autóm!
Nagyon sok időnek kell eltelnie, hogy Magyarországon egy viszonylag normális közlekedési kultúra alakuljon ki. Egy kicsit felbillent a mérleg azzal, hogy majd' mindenki nyugati autóval járkál a keleti csodák után. Az autók műszaki fejlődése lehetővé tette a gyors hajtást, de emellé nagyon sokat kéne tanulnunk is!
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:01
idézet:
Ezt írta Csirke:
Viszont van olyan is, hogy a mögöttes forgalom feltartása, akadályozása. (sajnos nagyon sokan ezt nem ismerik, és csak a saját vélt jogaikat próbálják érvényesíteni a néha 80-100 km/h-val gyorsabban haladóval szemben!)
Nincs jogod megítélni, hogy a mögötted jövő mennyivel közlekedik.
Ha ő szabálytalankodik, az nem jogosít fel Téged is arra.
Ha gyorsabb, mint Te, akkor el kell engedned![/quote]
Noigen, a kirakatnézegetés miatti lassúság tényleg szabálytalan, tudom. A mögötted jövő sebességét nem jogod, hanem kötelességed megbecsülni, hiszen másképp hogy váltasz sávot, hogy sorolsz be elé, ha nem tudod, mikor ér oda? :confused:
Igen, attól még hogy más csinálja, nekem még nem szabad. Tudom. Viszont ha 51gyel megyek városban, 92vel országúton 113mal autóutón és 134gyel autópályán, akkor senki ne igyekezzen mögöttem jobban nálam, mert akkor már ő szabálytalan. Ha mindenáron gyorshajtani akar, várja meg, amíg kimegyek előle. NEM KELL elengednem, ha a feje tetejére áll sem! Kivéve, ha a megkülönböztető jelzéseit használja, de az már más téma.
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:10
idézet:
Ezt írta Carmaged:
Noigen, a kirakatnézegetés miatti lassúság tényleg szabálytalan, tudom. A mögötted jövő sebességét nem jogod, hanem kötelességed megbecsülni, hiszen másképp hogy váltasz sávot, hogy sorolsz be elé, ha nem tudod, mikor ér oda? :confused:
Igen, attól még hogy más csinálja, nekem még nem szabad. Tudom. Viszont ha 51gyel megyek városban, 92vel országúton 113mal autóutón és 134gyel autópályán, akkor senki ne igyekezzen mögöttem jobban nálam, mert akkor már ő szabálytalan. Ha mindenáron gyorshajtani akar, várja meg, amíg kimegyek előle. NEM KELL elengednem, ha a feje tetejére áll sem! Kivéve, ha a megkülönböztető jelzéseit használja, de az már más téma.[/quote]
Nincs jogod megítélni, de kötelességed megbecsülni!
Ne keverd a szavakat!
És el kell engedned a gyorsabban haladót, még akkor is, ha gyorsabban halad a megengedettnél! Legalábbis akkor, ha be akarod tartani a KRESZ előírásait.A KRESZ elég egyértelműen fogalmaz.
idézet:
Ha mindenáron gyorshajtani akar, várja meg, amíg kimegyek előle. [/quote]
Feljebb erről beszéltem, és nagyon sajnálom, hogy így gondolod! Azt meg még jobban, hogy nem vagy vele egyedül!
És ez alól az sem mentesít, hogy seti-zel!![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:11
idézet:
Ezt írta Carmaged:
...Viszont ha 51gyel megyek városban, 92vel országúton 113mal autóutón és 134gyel autópályán, akkor senki ne igyekezzen mögöttem jobban nálam, mert akkor már ő szabálytalan. Ha mindenáron gyorshajtani akar, várja meg, amíg kimegyek előle. NEM KELL elengednem, ha a feje tetejére áll sem! Kivéve, ha a megkülönböztető jelzéseit használja, de az már más téma.[/quote]
Nem _kell_ elengedned, de el fogod, ha szabályosan közlekedsz. Ha nem előzől senkit azzal a 134 km/h-s sebességgel, akkor visszasorolsz és kitérsz a szabálytalankodó elől, aki utána 200-al elhúz mellettedA 200+ km/h-val száguldozót nem fogja érinteni a megkülönböztető jelzését használó gépjármű, mivel azok nem képesek ilyen tempót diktálni (kivéve a zsaru 1.9-es vagy nagyobb Skodája vagy Porsche-ja, akkor meg beszívta a manyuska).
Üdv
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:19
idézet:
Ezt írta Omega:
... A 200+ km/h-val száguldozót nem fogja érinteni a megkülönböztető jelzését használó gépjármű, mivel azok nem képesek ilyen tempót diktálni (kivéve a zsaru 1.9-es vagy nagyobb Skodája vagy Porsche-ja, akkor meg beszívta a manyuska).
Üdv[/quote]
![]()
Viszont (tisztelet a kivételnek) a zsaruk ne nagyon közlekedjenek ennyivel, még akkor se, ha az autójuk képes rá!![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:31
idézet:
Ezt írta Csirke:
Viszont (tisztelet a kivételnek) a zsaruk ne nagyon közlekedjenek ennyivel, még akkor se, ha az autójuk képes rá!
[/quote]
Autósüldözésnél azért nem ártana :confused:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:33
idézet:
Ezt írta Omega:
Autósüldözésnél azért nem ártana :confused:![]()
![]()
![]()
![]()
[/quote]
Hát...
Ismerek néhány nagyon jól vezető rendőrt (rallysok), de a többség nem ilyen. Sajnos, vagy hálaistennek?!![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:42
idézet:
Ezt írta Csirke:
Hát...
Ismerek néhány nagyon jól vezető rendőrt (rallysok), de a többség nem ilyen. Sajnos, vagy hálaistennek?![/quote]
Szerintem 'Autobahn Polizei' munkakörbe nem zöldfülüeket tesznek... (Cobra 11)
![]()
Elküldve: 2004. 02. 10. 09:58
Viszont az nagyon tetszik, hogy egyre többen ismerik/alkalmazzák a vészvillogós "köszönöm" jelzést, ez szinte kivétel nélkül jólesik (naná...).
Más: Egyébként nem tudom mi lehet ennek a fenenagy gyorshajtási kényszernek az oka. Azt hiszem ez nem mindig a nyugati/keleti kocsi szindrómában keresendő. Gondoljatok bele: mindenki rohadtul felpörgetve él! Kényszeresen sietünk mindennel, állandóan rohanni kell, illetve az állandósult dugók is azt sugallják, hogy el fogunk késni valahonnan. Magamon is sokszor veszem észre, hogy hazafelé menet, ha már 10 perc késésben vagyok, akkor jobban nyomom a gázt, hogy időre hazaérjek. Miért? számít az a 10 perc? NEM. Persze ezt adott esetben nehéz megmagyarázni, hiszen ez annyira belénkivódott, hogy szinte észre sem vesszük. Múlt évben 3 hétig voltam szabin, a 3 héten úgy vezettem mint még szinte soha: 90-110 Km-vel, a szabályokat betartva, nyugodtan, élveztem az utazást, gyönyörködtem a tájban... mert ne volt rajtam semmilyen nyomás.

Súgó
A téma zárva.