Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 10:23
Ez így van. Városban azért nem jó ha be van kapcsolva, mert ugye egymáshoz közel mozognak a járművek (tehát látják egymást) és pl piros lámpánál állva az előtted lévő bekapcsolt ködlámpája rohadtul vakít és zavar. Városon kívül viszont...
Piros lámpánál:  
  - ha nem a lökhárító aljába van szerelve és vakít, akkor kiszedi a szemed
  - ha alul van (tehát ha mögé állsz, nem világít a szemedbe), de az előtted álló tiporja a féket és újabb nyugati autója van, akkor is kiszedi a szemed
------
Kereszteződésben - ahol neked kell elsőbbséget adnod - jobbra vagy balra fordulsz. Köd van. Lekapcsoltad a ködlámpád, h ne vakítsa el a mögötted lévőt. Mikor kapcsolod be?
Mielőtt elindulnál
...
Kanyarodás közben
...
Váltás közben
...
Amikor már befordultál és kettesbe váltottál
...
Menne ez is "csukott szemmel" ?
Szerinted másfajta autóban ugyanez kivitelezhető lenne hasonlóképpen? 
-------
Lakott területen "mozgó járművek"
Én nem büszkélkedhetem többszázezer levezetett km-rel, de ha utas voltam, akkor is figyeltem az utat. Köddel kapcsolatban én azt tapasztaltam - a rutinosabb versenyzők majd megcáfolnak, ha nem így van - hogy mint a tenger hullámai, félkaréjben, egymástól elszakadva jönnek a ködfoszlányok. Jönnek és jönnek, van h teljesen megszűnik ez a hullámzás és azt lehet mondani, h érzetre párásság veszi át a helyét (gyengül a köd). De biza van olyan is, h a ködfoszlányok egyik pillanatról a másikra ködfalba mennek át. És ez nem csak az országúton fordulhat elő. Lakott területen a mélyebben fekvő részeken valamint nyílt(abb) terepen ugyanígy lehet foszlányból falba átmenet.
Jött mögötted vki, lekapcsoltad a ködlámpát. Belemész a ködfalba. Evidens, h fölkapcsolod.
Mit lát mindebből a mögötted lévő? Látta a hátsó helyzetjelződ, majd eltűnik minden fényed, majd felgyullad 1 vagy 2 piros fény. Óhatatlanul elkezd fékezni a mögötted levő
1. a ködfal előtt kezd fékezni
2. a ködfalban kezd fékezni
Ha ezután az autó után jön mégegy, az a következőt látja:
1. kigyullad a féklámpa, majd alig ezután elhalványul a fénye
2. egy pillanatra eltűnik/gyengül a fény, majd újra erős/normális lesz
És itt is óriási szerepe van a 3. féklámpának, ha az felgyullad, egyértelmű, h fékez az előtted levő.
De ha nincs 3. féklámpa, a változó ködsűrűség miatt simán benézheti a fényeket.
És ha te a diszkó ködfénnyel kellőképp ráijesztettél a mögötted lévőre - aki közben szintén belefut a ködfalba, ami miatt szintén lassítana - és sokáig tiporja a féket, a 3. becsukja hátulról.
És ez csak "ha" meg "de", ezért is írom szürkével.
És én nagyon jól tudom, értem, mi a szándékod, célod ezzel a ki-be kapcsolgatósdival.
M5ösön gyakran járok, van ahol a mai napig nincs rendes sövény az elválasztó sávban. Így ha reflelkorozol, akkor belevilágítasz a szembe jövők szemébe. Villogtat(ná)nak is rendesen. Mivel ismerem az utat, ha nem is csukott, de fél szemmel is végigmegyek rajta, ezért ha jön szembe valaki, reflektor nélkül megyek akkor is, ha nincs előttem senki.
Mondom, ezt csak azért tudom megcsinálni, mert ismerem a terepet. Tudom, mire számíthatok.
Az M3mast nem ismerem annyira, leszarom, h esetleg elvakítom a szembe jövőket, mert látni akarom, hol is jön a domb aljában az a jobbra-kifelé lejtő balkanyar.
Gondolom te is naponta ugyanazon az útvonaladon jársz, nem érhet nagyobb meglepetés. De nem várható el a többi közelkedőtől, h tudja, mi várja a következő kanyar után.
A lényeg: a ködlámpa arra való, h rossz látási viszonyok között egy ~ biztos pontot nyújtson a mögötted közlekedőnek. Ha ki-be kapcsolgatod, az megtévesztő lehet.
És igen: piros lámpa suckz, zavar engem is, ha ég a ködlámpa vagy tiporja a féket, de próbálom nem megszámolni, h hány LEDből épül fel a fény(erej)e.