Kell-e mindig szóköz ( ) a vessző (,) után? Kell->zárható
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:05
Köszönöm,köszönöm,köszönöm.
[ 2003. október 18.: L szerkesztette a hozzászólást ]
Lehellet megszegik
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:10
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:12
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:12

Lehellet megszegik
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:24
idézet:
Az írás tagolásában fontos szerep jut a szóköznek is. Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és az idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb. Nincs viszont szóköz a pont, a kérdőjel, a felkiáltójel, a vessző, a kettőspont, a pontosvessző előtt, továbbá a kötőjel és a nagykötőjel két oldalán; a kezdő zárójel és idézőjel hozzátapad az utána következő, a berekesztő zárójel és idézőjel pedig az előtte álló szóhoz stb. (Hogy mikor kell szóközöket hagyni, annak részletkérdéseit gépírási szabványok és tipográfiai előírások tartalmazzák.) [/quote]
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:27
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:31
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:39
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:39
idézet:
Ezt írta L:
Kérek minden helyesírót, nyilatkozzon, hogy lezárulhasson eme fontos probléma.
Köszönöm,köszönöm,köszönöm.[/quote]
Nincs problema. Semmilyen.
Mindossze Te nem ismered az anyanyelved helyesirasi szabalyait, bazz.
Es meg hangoskodsz is.
URISTEN... ezt komolyan nem hiszem el, hogy ERROL topicot kellett nyitni!
ALTALANOS ISKOLA, ALSO TAGOZAT.
Elhihetetlen.![]()
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:40
Asszem a "tagmondat" a lényeg, szvsz egy felsorolás tagjai nem tagmondatok, tehát oda nem kell. (Nem kell?)
Lehellet megszegik
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:42
idézet:
Ezt írta joe39:
Az írás tagolásában fontos szerep jut a szóköznek is. Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és az idéz?jelek közé foglalt közlési egységek el?tt és után, a gondolatjel el?tt és után stb. Nincs viszont szóköz a pont, a kérd?jel, a felkiáltójel, a vessz?, a kett?spont, a pontosvessz? el?tt, továbbá a köt?jel és a nagyköt?jel két oldalán; a kezd? zárójel és idéz?jel hozzátapad az utána következ?, a berekeszt? zárójel és idéz?jel pedig az el?tte álló szóhoz stb. (Hogy mikor kell szóközöket hagyni, annak részletkérdéseit gépírási szabványok és tipográfiai el?írások tartalmazzák.)
A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)[/quote]
idézet:
A készítők a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási szabályzatának 11. kiadását Windows súgó (.HLP) formátumban tették közzé. Szerkezete teljesen megegyezik a nyomtatott változat felépítésével, azonban lapozás helyett hivatkozásokkal közlekedhetünk a kiadványban, ami lényegesen megkönnyíti az információ megszerzését. A súgófájlból közvetlenül elérhető Tárgymutató elemei a szabályzati rész megfelelő pontjaira és alpontjaira utalnak. A szokásos Winhelp tartalom ablak (.CNT fájl) úgyszintén tartalmaz tárgymutatót, sőt, a teljes szöveg valamely szavára is kereshetünk.
Megjegyzés: Jelen elektronikus változat a könyvben található szótárt nem tartalmazza.[/quote]
[ 2003. október 17.: cyberde szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:45
idézet:
Ezt írta L:
idézet: "Az írás tagolásában fontos szerep jut a szóköznek is. Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és az idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb."
Asszem a "tagmondat" a lényeg, szvsz egy felsorolás tagjai nem tagmondatok, tehát oda nem kell. (Nem kell?)[/quote]
ne haragudj, de problémás az olvasás?
idézet:
Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, [/quote]
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:45
idézet:
Ezt írta L:
idézet: "Az írás tagolásában fontos szerep jut a szóköznek is. Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és az idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb."
Asszem a "tagmondat" a lényeg, szvsz egy felsorolás tagjai nem tagmondatok, tehát oda nem kell. (Nem kell?)[/quote]
Akkor fuss neki megegyszer az idezetnek.
Segitek:
"Szóközt hagyunk a szavak, blabla, között"
Namarmost, ha te a felsorolasban szereplo szavak koze csak vesszot raksz, AKKOR HOL A SZOKOZ???
Elküldve: 2003. 10. 17. 22:58
idézet:
Ezt írta T2k:
Nincs problema. Semmilyen.
Mindossze Te nem ismered az anyanyelved helyesirasi szabalyait, bazz.
Es meg hangoskodsz is.
URISTEN... ezt komolyan nem hiszem el, hogy ERROL topicot kellett nyitni!
ALTALANOS ISKOLA, ALSO TAGOZAT.
Elhihetetlen.[/quote]
1. Te kiabálsz.
2. Arról nyitok topikot amiről akarok, ha betartok néhány szabályt. (nincs köztük,hogy egyet kell értened)
3. Azért nyitottam ezt a topikot, mert bizonytalan vagyok benne.
4. Igen,általános iskola alsó tagozat: nem kell szóköz, mert kézírás. (Mik vannak?)
5. "URISTEN": nem hiszem, hagyj vele békén, please.
6. További jó kiabálást.
7. Egy kultúrb+, csak Neked, szeretettel.
Tehát kérdés csak Neked: kell-e felsorolásban a szóköz a vessző után?
Lehellet megszegik
Elküldve: 2003. 10. 17. 23:20
idézet:
Ezt írta L:
Tehát kérdés csak Neked: kell-e felsorolásban a szóköz a vessző után?[/quote]
Igaz a kérdés nem nekem szólt, de: jesszusom, hány helyen fogod még megkérdezni? [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=19&t=016340#000048"]https://www.hwsw.hu/...t=016340#000048[/url]
De azért én is elmondom: KELL.
Elküldve: 2003. 10. 17. 23:35
idézet:
Ezt írta L:
A kérdésre a Magyar Helyesírás Szabályai c. kiadvány választ ad:
Igaz konkrétan ilyen szabályt nem találtam benne, hogy felsorolás esetén kell-e szóköz vagy sem, de:
idézet:
Idézet a MHSZ 11. kiadásából:
3. Nyelvünk hangjainak (pontosabban hangtípusainak, azaz fonémáinak) írott vagy nyomtatott jeleit betűknek nevezzük. A magyar betű vagy egyjegyű, azaz egyetlen írásjegy: e, í, á, ü; b, r, s, v; stb.; vagy többjegyű, azaz írásjegyek kapcsolatából áll: cs, sz, ty, zs; dzs; stb.
Mind kézírásban, mind nyomtatásban vannak kisbetűink: a, ő; c, r, gy, zs, dzs; és vannak nagybetűink: A, Ő; C, R, Gy, Zs, Dzs; stb.[/quote]
Ez csak egy kiragadott szabály volt az elejéből, amiben elég rendesen visszatükröződik, hogy a felsorolások esetében IS KELL SZÓKÖZ A VESSZŐ UTÁN (lásd a kiemelt felsorolásokat az idézett szabályban.)
Én feltételezem, hogy a helyesírási szabályzat nem tartalmaz ilyen mértékben hibákat (igaz egy-egy hiba lehet, hogy előfordul, de ilyen "folyamatosan" tuti nem)
Tehát a válasz: KELL.
SF
[ 2003. október 18.: Sasfióka szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 17. 23:40

Lehellet megszegik
Elküldve: 2003. 10. 17. 23:41
idézet:
Ezt írta L:
1. Te kiabálsz.
2. Arról nyitok topikot amiről akarok, ha betartok néhány szabályt. (nincs köztük,hogy egyet kell értened)
3. Azért nyitottam ezt a topikot, mert bizonytalan vagyok benne.
4. Igen,általános iskola alsó tagozat: nem kell szóköz, mert kézírás. (Mik vannak?)
5. "URISTEN": nem hiszem, hagyj vele békén, please.
6. További jó kiabálást.
7. Egy kultúrb+, csak Neked, szeretettel.
1. En kiabalok, de te hangoskodsz azutan is ezzel az ALAPVETO KERDESSEL, miutan KABE OTVENEN MONDTAK EL A SZABALYT.
2. DE MIERT??? Iszonyu kinos... egy ilyen topicot el tudok kepzelni a SG duhongojeben - de itt???Kerdezd meg az adott topicban, utana egjen az arcod, aztan csend legyen rola, felejtsuk el.
3. Na, itt kezdodnek a problemak: a hianyos hatter. Meg amikor ennek tetejebe azt hiszed, mas is ilyen hatteru - ezert nem hiszel meg MINDIG nekunk.
4. Te, komolyan mondom, TELJESEN KESZ VAGY.Ezeket a baromsagaidat honnan szeded???
(OFF Megfigyelheto, hogy az emberunknek ANNYIRA gyenge a hattere, hogy meg az idezett szbalyt sem birta helyesen ertelmezni, mar egy osszetett mondat gondot okozott.)
5. ???Ez vmi szokasos zagyvasag? :confused: Nem ertem.
6. Nem kiabalok, csak rettento gazosnak tartom, hogy itt tart az orszag, hogy igy nonek fel emberek.Persze, ez nem rolad szol igazabol, hiszen tucatnyi kisgyerek ir itt a forumon olyan helyesirassal, hogy felall a szor a hatamon, csak te meg be is okoskodtal... Igazabol nem is tudom, mi ez... az oktatas csodje? :confused: Avagy a nevelese? :confused:
7. Azt lehet. Engem hidegen nagy.