HWSW Informatikai Kerekasztal: Tudod-e, (te kislány)? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tudod-e, (te kislány)? Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 09. 16:53

Idézet: 7of9 - Dátum: 2009. márc. 9., hétfő - 14:39

Márpedig ez számomra érdekes.

Nem hiszem el, hogy ki kell fejtenem....

A kutyát, a nyulat, a juhot a fehér ember vitte be Ausztráliába.
A benszülöttek átvették a fehér embertől a nevüket.

Magyarországon élő etnikum nyelvében ugyanígy szerepel az ABC, a buszmegálló szó, pl.

A fájl, a flopilemez a magyar nyelvben ugyanilyen átvett szó, szerepel a helyesírási szabályzatban is, és nincs ebben semmi érdekes.

>"Mi az az objektív forrás, amiből lehet infókat idelökni? Gondolok itt arra, hogy nekem pl a full Biblia kamu, mégis nemtudomhogyhányszázmillió embertársunknak alfa és omega... "

Nem pont erről van szó, ha ez jött le, akkor elnézést kérek.
A helyzet az, hogy mint már említettem, sokkal régebben találkoztam ezzel a listával, aminek nagy része -hogyan fogalmazzam- nem tartozik az "érdekes információ" kategóriába.
Először is úgy tűnt, hogy válogatás nélkül van bemásolva ama lista egy-egy része.
Másfelől meg, ebben vannak olyan dolgok, amiket már kisiskolásnak is tudni kellene -bár lehet, hogy tévedek-. nem tudom.
Többet nem szólok bele...

#282 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 09. 17:55

Idézet

Halló...

A telefon tesztelésénél Puskás Tivadar használta elsőként a ("hallom" szóból származó) halló szót, amely a telefonálásnál az egész világon elterjedt.

A háromkötetes etimológiai szótár (A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára) is részletesen szól róla.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#283 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 09. 23:07

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 9., hétfő - 16:53

Nem hiszem el, hogy ki kell fejtenem....

A kutyát, a nyulat, a juhot a fehér ember vitte be Ausztráliába.
A benszülöttek átvették a fehér embertől a nevüket.

Magyarországon élő etnikum nyelvében ugyanígy szerepel az ABC, a buszmegálló szó, pl.

A fájl, a flopilemez a magyar nyelvben ugyanilyen átvett szó, szerepel a helyesírási szabályzatban is, és nincs ebben semmi érdekes.

>"Mi az az objektív forrás, amiből lehet infókat idelökni? Gondolok itt arra, hogy nekem pl a full Biblia kamu, mégis nemtudomhogyhányszázmillió embertársunknak alfa és omega... "

Nem pont erről van szó, ha ez jött le, akkor elnézést kérek.
A helyzet az, hogy mint már említettem, sokkal régebben találkoztam ezzel a listával, aminek nagy része -hogyan fogalmazzam- nem tartozik az "érdekes információ" kategóriába.
Először is úgy tűnt, hogy válogatás nélkül van bemásolva ama lista egy-egy része.
Másfelől meg, ebben vannak olyan dolgok, amiket már kisiskolásnak is tudni kellene -bár lehet, hogy tévedek-. nem tudom.
Többet nem szólok bele...

Határeset, mert a dingó is ott éldegél jó rég óta. Persze ettől még behurcolhatták emberek, sőt. És ha az ottani szó ilyen régi lenne, akkor akár lehetne érdekes egybeesés is. Ettől függetlenül jó eséllyel lehet igazad. De se nem megerősíteni, se nem megcáfolni nem tudom, na majd Eleanor... :Đ

Egyébként meg pont ez a jó, rájöttem én is. Be lehet vágni mindent, aztán legalább kitárgyaljuk melyik, hol sántít/nem sántít. :)

Szerkesztette: Ndrew 2009. 03. 09. 23:08 -kor

#284 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 10. 22:35

Jólvanakkor, én is levontam a tanulságot, ígérem ezentúl mindennek utánanézek, ahogy az úri közönség kívánja, jogosan.

Szóval mára:

Tudtátok-e, hogy a koronázási palást eredetileg kék színű volt?

Én simán azt hittem, hogy piros.  :eek:
Jah, a forrás:  dunaTV-ben mondta egy muzeológus/régész faszi, mutattak is közeli fotókat a szövetről.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#285 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 10:04

És ez az eredeti volt, még a Volga mentéről... tényleg, a mente szavunk is innen ered. ;)

#286 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 13:48

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. márc. 11., szerda - 10:04

És ez az eredeti volt, még a Volga mentéről... tényleg, a mente szavunk is innen ered.   ;)

:confused:

#287 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 15:41

Idézet: 7of9 - Dátum: 2009. márc. 11., szerda - 14:48

:confused:

Nem téged frocli... legalábbis nem nagyon.  ;)

De attól, hogy a xyz-tevében bemutatták, sajna bőven lehet marhaság. Akár. Sőt.
(Mert ne feledd, Petőfit is megtalálták. "Komoly" tudósok. És ebből nem a tudomány a vicc. Hanem amit annak akarnak nevezni.)

#288 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 15:45

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#289 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 15:48

Irodalom:

* Kovács Éva: Casula Sancti Stephani Regis, in: AHA V (1958) 181-221. (= Species 15-56.)
    * Tóth, Endre: Zur Ikonographie des ungarischen Krönungsmantels, in: Folia Archaeologica XXIV (1973) 219-240.
    * Nagy Katalin: A koronázási palást restaurálásának elôkészítése, in: Múzeumi Mûtárgyvédelem 12 (1983), 31-75.
    * Kovács Éva.: Iconismus casula regis Stephani Sanctis, in: Szent István és kora. Szerk.: Glatz F. - Kardos J., Bp., 1988, 133-144. (= Species 401-414.)
    * Kovács Éva: Mûvesség és tudomány a középkorban: a magyar koronázási palást készítésének egy lehetséges aspektusa, in: Ars Decorativa 19 (1993), 29-36. (= Species 434-442.)
    * Sipos Enikõ: Arányok és mértékek. A magyar koronázási palást struktúrája, in: Ars Decorativa 19 (1993), 43-58.
    * Zsoldos Attila: Adalékok a magyar koronázási palást Krisztus-ábrázolásának eszmetörténeti hátteréhez, in: Aetas 1993, 1.sz. 5-13.
    * Sipos Enikô: Mûvesség és tudomány: Szent István miseruhájának készítése, in: Veszprém kora középkori emlékei. Szerk.: Fodor Zsuzsa (Veszprémi Múzeumi Konferenciák 5.), Veszprém, 1994, 34-48.
    * Tóth Endre: István és Gizella miseruhája, in: Századok CXXXI (1997), 3-74.
    * Kovács Éva: A székesfehérvári miseruha és a bambergi paramentumok, in: Európa közepe i.m. 401-407. és Eurpoas Mitte i.m. 640-651.
    * Tóth Endre: A koronázási jogar és palást (Kincsek Szent István korából), Szeged: Agapé, 2000
    * A magyar királyok koronázó palástja. Szerk.: Bardoly István, Budapest - Veszprém: Magyar Képek, 2002
    * Marosi Ernő: Zu den kleinfigurigen Szenen am ungarischen Krönungsmantel, in: Acta Historiae Artium XLIV (2003), 21-33.

Kép

#290 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 15:55

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. márc. 11., szerda - 15:45

köpönyeg

Értettem főnök, de arról volt szó, hogy az eredeti bizánci selyem, amire a képregényt aranyszálakkal felvarrták bizony kék-lila színű volt. Viszont olyan rossz állapotba került, hogy a 17? sz-ban szépen lefejtették a díszítést és átvarrták a mostani anyagra. Faszán lehetett látni az eredeti szövetdarabkákat a közeli felvételeken.
Mondjuk én se régész, se varrónő nem vagyok, megkoronázni is csak egyszer koronáztak meg, asszem középsőben az oviban valami farsangon.  :)

Valamelyik hétvégén igyunk meg pár sört, menjünk el a múzeumba és nézzük meg nagyítóval.  :)

#291 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 17:30

Idézet: 7of9 - Dátum: 2009. márc. 11., szerda - 16:55

Értettem főnök, de arról volt szó, hogy az eredeti bizánci selyem, amire a képregényt aranyszálakkal felvarrták bizony kék-lila színű volt. Viszont olyan rossz állapotba került, hogy a 17? sz-ban szépen lefejtették a díszítést és átvarrták a mostani anyagra. Faszán lehetett látni az eredeti szövetdarabkákat a közeli felvételeken.
Mondjuk én se régész, se varrónő nem vagyok, megkoronázni is csak egyszer koronáztak meg, asszem középsőben az oviban valami farsangon.  :)

Valamelyik hétvégén igyunk meg pár sört, menjünk el a múzeumba és nézzük meg nagyítóval.  :)

A palást eredetileg harang alakú, zárt miseruha volt, amelyet később alakítottak át palásttá. A ráhímzett felirat szerint Szent István király (997-1038) és Gizella királyné készíttette és ajándékozta 1031-ben a székesfehérvári Szűz Mária-egyháznak: ANNo INcARNACIONIS XPI : MXXXI :INDICCIONE : XIIII A STEPHANO REGE ET GISLA REGINA CASULA HEC OPERATAET DATA ECCLESIAE SANCTA MARIAE SITAE IN CIVITATE ALBA.

Semmi rossznak nem vagyok elrontója  ;)

#292 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 11. 17:47

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. márc. 11., szerda - 17:30

"A palást felületét az aranyhímzés szinte teljesen beborítja. A bizánci eredetű, vékony, két színű alapselyemnek ma már csak kis nyomai fedezhetők fel: a 17. majd a 19. század elején, aprólékos, gondos munkával itáliai selyemre dolgozták át a mintákat. Az ember- és állatalakokat, díszítéseket a textilre mintarészenként eltérő irányban lefektetett és leöltött aranyszállal hímezték, a kontúrokat pedig selyemszállal is jelölték."

"Hazakerülése után nyílt mód a palást vizsgálatára és restaurálására, a szövetfajta, az alaptextil, a hímzéstechnika, a hímzőfonalak meghatározására, végül a szabásminta és a szerkesztés megállapítására. A miseruha szabásához a Magyarországon is használt 10 lábból álló Karoling-bajor ölön (310 centiméter) alapuló modulrendszert vették alapul, és négyzetes, valamint köríves idomokból szerkesztették. A palást átmérője 310 centiméter, sugara 155 centiméter. A palást eredeti alapszövete két színű, rozettás, végtelen mustrás, keleti (bizánci) selyem, mint a korabeli miseruhák többsége. Az aranyhímzés a XI. században szokásos technika egyik változatával készült: „az alapszövet színoldalára, egymással párhuzamosan lefektetett aranyfonalakat egyesével, selyemfonállal az alapszövetre öltötték. Attól függően, hogy az aranyfonalakat a színes selyemfonalakkal különböző sűrűségű, merőleges vagy ferde öltésekkel rögzítették az alapszövetre, más és más hatású aranyfelületeket értek el” – írja E. Nagy Katalin. A palást eredeti selyemszövete a súlyos aranyhímzés következtében a középkor végére megrongálódott, gyakorlatilag tönkrement. A XVII. század első felében nagy gonddal, az eredeti selyemfoszlányokat is megőrizve a hímzéseket rádolgozták egy itáliai selyemszövetre. Végül a XIX. században egy újabb, bordó szövetbélést kapott."

Kezdem élvezni a topicot. Este miről beszélgessünk?  :respect: 

#293 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 20. 09:15

Idézet

Vonaljegy

Kép

Érvényes egy utazásra, átszállás és az utazás megszakítása nélkül, autóbuszon, villamoson, trolibuszon, fogaskerekűn a járatok teljes hosszán, HÉV-en a Budapest határán belüli vonalszakaszokon. Az érvényesség időtartama alatt a metróhálózaton belül (ideértve a földalattit is) átszállásra jogosít. A jegyet a metrón és a földalattin az utazás megkezdése előtt, a többi közlekedési eszközön a felszállás után kell érvényesíteni. Bélyegzős érvényesítés esetén a kezeléstől számított 60 percig jogosít utazásra, az éjszakai járatokon 90 percig érvényes. A jegyet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni.

#294 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 07. 09:10

Idézet

cserépszavazás:

(görögül: osztrakiszmosz) a népszavazás agyagcserépdarabokkal történő ókori formája. A legalább 6000 polgár részvételével megtartott népgyűlésen cserépszavazással határoztak valamely államra veszélyesnek tartott vagy túl nagy befolyást és hatalmat szerzett személy 10 évre történő száműzetésről, anélkül, hogy a száműzött vagyonát és politikai jogait elveszítette volna. A cserépszavazás intézményét az ókori Athénban Kleiszthenész Kr.e. 508-507-ben hozta létre, az utolsó ismert cserépszavazás Kr.e. 417-ben tartották.

#295 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 15. 21:27

Idézet

Az egyik legkorábbi társadalom- és betegbiztosítás a római katolikus egyház házassági előírása: "Holtomiglan, holtodiglan"

#296 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 16:14

Kép

#297 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 12:38

Idézet

Az illetékes hatóságok − ORFK, NKH, KHEM − a jogszabályi követelményeknek megfelelőnek, és a papír alapú menetlevél kiváltására alkalmasnak találta a GPS-alapú, tisztán elektronikus menetlevelet. A műholdas koordinátákat rögzítő, manipulálhatatlan rendszer ugyanis automatikusan, a valós használat szerint vezeti az okmányokat.

#298 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 12:56

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 12:38

Az illetékes hatóságok − ORFK, NKH, KHEM − a jogszabályi követelményeknek megfelelőnek, és a papír alapú menetlevél kiváltására alkalmasnak találta a GPS-alapú, tisztán elektronikus menetlevelet. A műholdas koordinátákat rögzítő, manipulálhatatlan rendszer ugyanis automatikusan, a valós használat szerint vezeti az okmányokat.

Biztos, hogy ezt is fogják manipulálni.

#299 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 14:35

Kép

#300 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 15:26

Idézet

A fékezés roncsolja a tüdõsejteket
[origo]2009. 11. 20., 8:38

A gépkocsik fékezésekor a tüdõre veszélyes részecskék kerülnek a levegõbe. A legjobban a hirtelen erõs fékezés károsítja a tüdõ sejtjeit, de az átlagos, sõt akár csak egy gyenge fékezés is stresszt jelent a sejteknek - állítják svájci kutatók kísérleteik alapján.

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.