HWSW Informatikai Kerekasztal: Forma-1 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Forma-1 Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:40

A Williams bekaphatja, az utóbbi években eléggé megutáltam őket. Bár nem tudom miért csodákozom ezen, hisz a Ferrari a példaképük :boa:

Amúgy Montoya azt nyilatkozza, amit a csapat megenged neki, úgyhogy nem biztos, hogy az a nyilatkozat a saját véleményét tükrözi. Ezek után örülök, hogy otthagyja ezt a mocskos Ferraridrukker bagázst.

A nyomoronc versenynek a pályán kellene zajlania, és nem az ügyvédeknek, szarértőknek, tanácsadóknak kellne megvívniuk két verseny között  :reklamacio:

Szerkesztette: Mumia 2004. 04. 12. 21:43 -kor

#842 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:52

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 22:45

...
A nyomoronc versenynek a pályán kellene zajlania, és nem az ügyvédeknek, szarértőknek, tanácsadóknak kellne megvívniuk két verseny között  :reklamacio:

Aranyat ér minden szavad, maximálisan egyetértek veled. :)

#843 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:16

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 22:45

A Williams bekaphatja, az utóbbi években eléggé megutáltam őket. Bár nem tudom miért csodákozom ezen, hisz a Ferrari a példaképük :boa:

Amúgy Montoya azt nyilatkozza, amit a csapat megenged neki, úgyhogy nem biztos, hogy az a nyilatkozat a saját véleményét tükrözi. Ezek után örülök, hogy otthagyja ezt a mocskos Ferraridrukker bagázst.

Halihó!

Gondolod, hogy a sajtószobába menet a csapatfőnök átad neki egyrészletes listát arról, hogy mit mondhat el és mit nem  ;)  :D

Pont Montoya az, aki nagyívben sz@rik arra, hogy mit szeretne tőle a csapat, a legutóbb kiderült "kis" afférjuk sem azt támasztja alá, hogy nagy lenne benne a csapatfegyelem  :D

Amúgy szvsz ő sem örül már a McLarenes szerződésnek, az általad csak ferraridrukker bagázsnak titulált csapat százszor versenyképesebb verdát dug alá, mint a McLaren  :(

Szerkesztette: steven7 2004. 04. 12. 22:28 -kor

#844 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:21

Idézet: steven7 - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:21

...
Pont Montoya az, aki nagyívben sz@rik arra, hogy mit szeretne tőle a csapat, a legutóbb kiderült "kis" afférjuk sem ezt támasztja alá  :D
...

Mármint az affér nem támasztja alá azt, hogy szarik arra, hogy mit szeretne tőle a csapat? :lol:  :pokeas2:

Szerkesztette: Etele 2004. 04. 12. 22:22 -kor

#845 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:26

Idézet: Etele - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:26

Mármint az affér nem támasztja alá azt, hogy szarik arra, hogy mit szeretne tőle a csapat? :lol:  :pokeas2:

Halihó!

Ja, igen, illetve nem, vagyis talán, de lehet, hogy éppen ellenkezőleg  :D  :D  :D

Hülyeséget írtam no, de azért értitek  :)

Szerk: Javítottam az ominózus részt, mostmár én is értem, hogy mit akartam írni  :respect:

Szerkesztette: steven7 2004. 04. 12. 22:30 -kor

#846 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:27

Idézet: steven7 - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:21

Amúgy szvsz ő sem örül már a McLarenes szerződésnek, az általad csak ferraridrukker bagázsnak titulált csapat százszor versenyképesebb verdát dug alá, mint a McLaren  :(

Nekem az önbecsülésem fontosabb lenne, mint az, hogy esetleg egy picivel gyengébb autóm van.

Jelenleg egyik sem képes vb címet nyerni, így ilyen szempontból tökmind1 melyiknél van, jövőre meg teljesen átrendeződhet a kép.

#847 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:29

Figiy, most a Williamstöl mit vártok???

Ha már a vezetés minden évben annak örülne legjobban, ha MS lenne a világbajnok, akkor mégis mit????

Őszintén??
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#848 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:36

Idézet: GI - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:34

Ha már a vezetés minden évben annak örülne legjobban, ha MS lenne a világbajnok, akkor mégis mit????

Őszintén??

Halihó!

Őszintén  ;)

Megértem Frank Williams-t. Jelenleg jobb egy hiper-szuper felsőbbrendű csapattól kikapni, mintha a McLarentől kapnának ki. Tudja, hogy nincsenek jelenleg egy súlycsoportban, nincs mit tennie.

Sőt, Ron Deniss-t is megértem, hogy a fejlesztőközpontot favorizálja, mert abban van a remény, hogy 2-4 év múlva lenyomják a Ferrarit. Feláldozta a 2004-es szezont a későbbi jó eredményekért.

Ha megfeszülnek sem tudnának a Ferrari hegemónia ellen tenni a jelenben, megpróbálnak a jövőre koncentrálni.

#849 Felhasználó inaktív   olaj 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:43

Idézet: GI - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:34

Őszintén??

Ebben mi az őszinte?  :confused:  :think:

#850 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 22:57

Idézet: steven7 - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 23:41

...
Sőt, Ron Deniss-t is megértem, hogy a fejlesztőközpontot favorizálja, mert abban van a remény, hogy 2-4 év múlva lenyomják a Ferrarit. Feláldozta a 2004-es szezont a későbbi jó eredményekért.
...

Én értem hogy távlati céljai vannak, de azért az idei szezon feláldozása - nevezzük nevén a gyereket - nem áldozat, hanem csupáncsak egy eszement rossz koncepció megteltesülése. Szeretem a McLArent, de hogy nem szántszándékkal - stratégiai okokból - olyan szar a mostani gépük mint a egy Jordan (kis túlzással :) ) az is tuti. :( :(

És ez a versenynek (mint sportágon belüli verseny, teccikérteni :) ) tesz baromi rosszat (meg a csapat megítélkésének és önbecsülésének, de engem önző érdekek vezetnek, ezért inkább a verseny hiányát fájlalom inkább.)

#851 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 23:02

Idézet

Megértem Frank Williams-t.

Én nem, hogy olyan embereket vesz fel, akik a konkurencia győzelmének örülnek...

Ha bankod lenne, akkor felvennéd a köztudottan bankrabló embereket nálad melózni???

Idézet

Tudja, hogy nincsenek jelenleg egy súlycsoportban, nincs mit tennie.

De, van mit tennie. Kirugni az egész bandát és olyan embereket szerezni, akik hsiznek a csapatban és minden erejükkel azon vannak, hogy elöbbrébb jussanak.
És futam közben nem annak örül a vezetőség, hogy montyt megelőzi a Józsi, hanem fordítva.

És én a Williams alatt a csapatot értettem. Az öreg Frank álláspontját nemtom.
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#852 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 23:05

Idézet: Etele - Dátum: 2004. április 13, kedd - 0:02

Én értem hogy távlati céljai vannak, de azért az idei szezon feláldozása - nevezzük nevén a gyereket - nem áldozat, hanem csupáncsak egy eszement rossz koncepció megteltesülése. Szeretem a McLArent, de hogy nem szántszándékkal - stratégiai okokból - olyan szar a mostani gépük mint a egy Jordan (kis túlzással :) ) az is tuti. :( :(

És ez a versenynek (mint sportágon belüli verseny, teccikérteni :) ) tesz baromi rosszat (meg a csapat megítélkésének és önbecsülésének, de engem önző érdekek vezetnek, ezért inkább a verseny hiányát fájlalom inkább.)

Halihó!

Nem azt mondtam, hogy szándékosan csináltak rossz autót, hanem azt mondtam, hogy olyan autót csináltak, ami az erre fordítható energiából tellett.

Sajnálom a dolgot, mert a mostani állapot szerint se jó 2004-es autójuk nincs és a felhajtás miatt a fejlesztőközpontot se tudják olyanra megcsinálni, amilyen jóra kellene. Én hagynám őket dolgozni, szvsz Ron Denis tudja, hogy mit csinál, nem véletlenül az egyik legjobb csapatvezető (ha nem a legjobb).

#853 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 23:17

Idézet: GI - Dátum: 2004. április 13, kedd - 0:07

Ha bankod lenne, akkor felvennéd a köztudottan bankrabló embereket nálad melózni???

És én a Williams alatt a csapatot értettem. Az öreg Frank álláspontját nemtom.

Halihó!

A kérdés nagyon rossz, mert a válasz egyértelmű igen!!! Rablóból lesz a legjobb pandúr  ;)

Egyébként az alapkoncepciót illetően igazad van, csak olyan embert szabad alkalmazni, aki meghal a csapat sikeréért! Csakhogy szvsz a Williamsnél csak ilyen emberek vannak, az összes nyilatkozat, kiszivárogtatás, stb. a taktika része.

Gondolod, hogy 96-97-ben még útálta Sir Frank a Ferrarit és ott nyomta le, ahol tudta, azóta viszont megszerette és egyengeti a Ferrari útját  :D Lóf@szt, csak arra vár, hogy a Ferrari egy picit elbizonytalanodjon és úgy elkapja a torkát, hogy csak na. Tavaly kicsit eltolták, Montoyát és Ralfot erősebben kellet volna fogni és kijelölni a menőt aki legyőzi a nagy Sumit. Ez nyilván nem lehetett volna a kis Sumi, csak Montoya. Aztán ha megvan a cél (egyéni VB cím), megvan az ember (Montoya) akkor mindent ennek alárendelni. Csakhogy Sir Frank valami gentlemani magatartásból egymásra engedte a két versenyzőjét, hogy győzzön a jobbik.

Meg is lett az eredmény  :(

#854 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 06:42

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. április 9, péntek - 15:24

Ez sántít. Ott a legjobb autók kihollottak az ominózus kanyarban. A többi potenciális ellenfél pedig magát, vagy egy másik autót tört össze.

Akkor állná meg a helyét a hasonlatod, ha mindenki befejezte volna akkor a versenyt. Akkor soha nem nyert volna Fisichella.

Idézet

volna

Te is tudod, hogy ilyen nincs :) Pont arra céloztam, hogy esöben eltűnnek/csökkennek a külömbségek, ott inkább a pilóták tudása dominál.
Emléxem a 97'es Monacoi versenyre, ahol Villeneuve ott hagyta a kocsiját a boxban, mondván , hogy "csúszkál"
Hát bazze :eek:  Sztem mindenkinek csúszkált a verdája. Akkor lettem Misi fan. Amire célozni akarok, az hogy Barics 2 lett a Stewarttal, ami akkor eléggé gázos kocsi volt, csak hát Ő is jól megy esöben. Misi pediglen 1 percet vert  Baricsra :)
Nem esömenŐ???
Ez vicc :D
üdv
tus

#855 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 07:10

Idézet

Aztán hirtelen megjött a Ferrari és a Bridgestone közös kemény munkájának eredménye. És a már elúszottnak látott VB cím hirtelen meglett. Persze ez is csak a sok sok véletlen műve..

Hát b+ ez qrva jó :D
Te azt sem vetted volna csalásnak, ha nem pár centivel kopik szélesebbre a Michelin Gumi, hanem ha már lúőd , legyen kövér,
"B@SSZUNK FEL ELÖRE IS HÁTSÓ GUMIKAT" ugysem tünik fel senkineksem mennyivel szélesebb.
És most ne mondd azt, hogy szaros fényképek alapján itélték el a Mislent. Nem volt furcsa neked hogy a Mislenesek nem cserélnek elsö kerekeket????
Vagy csak szeretnek alulkormányzott kocsival menni??? :D
Ajjaj.

Szerkesztette: tus 2004. 04. 13. 07:21 -kor

üdv
tus

#856 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 09:07

MajaG: Nézd, én nagyon szívesen olvastam az általad hozott magyar nyelvű híreket, akár tré a fordítás, akár nem. És nem csak szívesen olvastam, hanem örültem is nekik. Sajnos én pl. gyenge angolos vagyok, de csak ezért nem kezdek el pl. német cikkeket bedobni. Az már csak az én szubjektív magánvéleményem, hogy magyar fórumon ha lehet magyarul. Szóval én örülnék, ha megint hoznál nekünk híreket, és nem csak önző indokból, hanem tényleg színesítette, informatívabbá tette a topicot. Mert egy dolog, hogy az itteni törzsvendégek képben vannak (?), de gondoljunk azokra is, akik csak úgy be-benéznek ide.

#857 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 09:58

Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. április 13, kedd - 10:12

MajaG: Nézd, én nagyon szívesen olvastam az általad hozott magyar nyelvű híreket, akár tré a fordítás, akár nem. És nem csak szívesen olvastam, hanem örültem is nekik. Sajnos én pl. gyenge angolos vagyok, de csak ezért nem kezdek el pl. német cikkeket bedobni. Az már csak az én szubjektív magánvéleményem, hogy magyar fórumon ha lehet magyarul. Szóval én örülnék, ha megint hoznál nekünk híreket, és nem csak önző indokból, hanem tényleg színesítette, informatívabbá tette a topicot. Mert egy dolog, hogy az itteni törzsvendégek képben vannak (?), de gondoljunk azokra is, akik csak úgy be-benéznek ide.

Ok, akkor jonnek a szokasos magyar hirek, ha lehetseges index kihagyva. :D

#858 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 09:59

1999: McLaren vs. Ferrari (1.rész) Ersek Zsolt - [2004-04-12 22:43]

Emlékezhetünk, hogy az 1999-es évad hatalmas küzdelmet hozott a Ferrari és a McLaren alakulata között, melyből végül előbbi került ki győztesként, bár a bajnoki trófea Mika Häkkinené lett.

Ha valaki a Déli-sarkról hazaérve leült megnézni egy 1999-es Forma-1-es versenyt (tehát nem ismeri a pontverseny állását) de tudattuk vele a technikai részletek változását a mezőnyben, akkor azt állítaná előre, méghozzá logikusan, hogy a forradalmian új első kerékfelfüggesztést megalkotó Benetton-Playlife, vagy a fékpadon brutálisan meggyőző Stewart-Ford fog dominálni a soron következő futamon.

Hogy az 1999-es világbajnokság sakkjátszmává, tehát kétesélyessé vált, abban a McLaren és a Ferrari miniatűr, nüanszokban mérhető - de annál akkurátusabb - technikai fejlesztései a ludasak. Ezek balanszát összehangolni fantasztikus mestermunkát jelentett, amiben ez a két csapat (a látványos bakik ellenére) a magukhoz láncolt improvizatív műszaki szakemberek szellemi teljesítményével a társaik fölé magasodott. A konkurrencia ébersége álmatlan éjszakákat okozott mindkét csapat fejlesztőmérnökeinek, hihetetlen összegek igéretei röpködtek a levegőben, győzelmi prémium gyanánt.

Amikor 1998-ban egyre több istálló elkészítette a hosszított tengelytávú sasszét, mindannyian azt vártuk, hogy a McLaren is erre az útra tér. Adrian Newey viszont úgy látta, hogy a műszaki változtatásokra nemcsak egy globális áttervezéssel lehet válaszolni, ezért kitartottak az eredeti alvázméretek mellett.

Csak 1999-ben jelent meg a 60 mm-rel, tehát már 3080 mm tengelytávra tervezett autó, a MP4-14 röntgenrajza a brit sajtóban. A McLaren híven ragaszkodott Ron Dennis szlogenjéhez, "mindenből a piacon elérhető legjobbat beszerezni". Newey rápihent a télen a rá váró szellemi sprintre, a műszaki zsenialitásával élve BELÜLRŐL kezdte átépíteni a kocsit, az egész autó geometriáját az alkatrészek áthelyezésének előnyeiből nézte.

(Észrevétel az A1Ringen: A Ferrarik első légterelőjének függőleges síkja tanulmányt érdemelt. Ugyanekkor a McLarenek légterelői még mindig konzervatív megoldást, stílust mutattak. A McLaren új fejlesztéseit a "ruhája" alatt tartotta)

A dobozos Coca-Cola nyílásához, és a vízcsepphez hasonló alakú hűtőlevegő kilépőnyílásokat (Sao Paolo után) lekoppintotta tőlük a Ferrari, és továbbtervezte. Ez egy alternatív "periszkóp-kipufogó" megszületéséhez vezetett, mert a leszakadó forró levegő perdületét a hátsó kerekekre lehetett vezetni, amely 1-1,5 %-al növelte annak tengelynyomását, ugyanennyivel javítva az úttestre átvihető teljesítményt. Ekkor kezdődött igazán a szerelőállásba beérkező autó letakargatása, mindkét csapat részéről. (És ekkor nyert új értelmet az a régi, "kedves" szokás, amikor a parc fermébe érve a versenyzők előszeretettel kukkantottak be az ellenfelük cockpitjébe)

A McLaren kontra Ferrari játékban a lehetséges maximumra való törekvés írta a játékszabályokat, kötelező lett a pókerarc és az ellenfél ütőkártyáinak találgatása.

A gyors pályákon külön dilemmát okozott megtalálni azokat a létfontosságú századmásodperceket, melyekkel felülmúlhatták az ellenlábast. A motorikus oldalon egyensúlyt feltételező szakértők, a maguk által 850 lóerősre tippelt Mercedes és Ferrari erőforrásokra utalva (az elfogult olaszok szerint természetesen a Ferrari ennél még erősebb volt) kritikusnak találták a fizika peremtartományán való csatározást, óva itettek az idén már elöl/hátul 4 barázdás gumiabroncsok által 10 %-al csökkent tapadás hátrányaira. Sokáig eszünkbe se jutott, hogy nemcsak a kerék/út kapcsolat minősége csökkent ezáltal 10%-ot, hanem ugyanilyen mértékben a FÉKHATÁS IS!

(Észrevétel Monzában: A McLareneken a sebváltó szekrényt lejjebb süllyesztették, nem derült ki, hogy az a pár mm valójában mire kellett - eközben a Ferrarikon az első felfüggesztés kötéspontja előbbre került)

Az adott versenytáv alatt a motorokból kisajtolható teljesítmény köztudottan a hatékonyabb tüzelőanyag felhasználás függvénye. Az autónak le kell küzdenie a környezete közegellenállását, a légellenállást és az alkatrészek súrlódásából keletkező ellenállást. A dörzsveszteség a hajtásláncon végig érvényesül, tehát a motor főtengelyétől egészen a felpörgetett kerékig. Mindezek következményei közvetlenül vissza eljutnak a motorig, a fizika hatás-ellenhatás törvényei értelmében. A meghajtó motorok üzemi terhelésének tökéletes kihasználása tehát GP futamgyőzelmet érhet.

Ne feledjük: a verseny közbeni tankolás lehetővé tétele óta gyakorlatilag mindegy, hogy mennyit fogyaszt egy motor! Tehát nyissuk minél nagyobbra a szelepeket! Csak összehasonlításként említem meg , hogy 1983-ban az ATS és Brabham autókat meghajtó (5-6 baron üzemelő) BMW turbómotorok becsült fogyasztása 1 km-re 1 liter benzin volt, azaz 100 liter/100 km! A turbók fogyasztáscsökkentése illetve betiltása után (1988-tól 1993-ig) ez az érték 55 literre mérséklődött. 1994-ben, a tankolás újra engedélyezése révén ismét emelkedésnek indult ez a szám. 1999-ben már meghaladta a 80 literes értéket. Hogyan lehet ezt kiszámítani, ha egyszer ezt az értéket is titokban tartották a csapatok? Egyszerűen: adott a versenytáv, ismerjük a tankolószerkezet áramlási sebességét (18 liter/másodperc), stopperrel meg tudjuk mérni, hogy mennyi ideig töltöttek fel egy-egy autót, és láttuk, hogy hány kört tett meg a következő tankolásig.

Megjegyzés: nem lehetett tudni, hogy a startnál mennyi üzemanyag volt az egyes kocsikban, de abban biztosak lehetünk, hogy egész versenyre számítva feleslegesen sok üzemanyagot senki nem vitt magával, talán egy picivel többet, mint a célig kellett. Ennek felosztása eltérő volt, de stopperrel mérve a konkrét töltési időt (a tankolótömlő be és kivétele közötti időt) a feltöltött üzemanyag mértéke meghatározható. A számítások pontossága nem lehet tökéletes, de eléri a 95%-ot, ami jónak mondható.

Tizenkét nagydíj átlagát figyelembe véve az alábbi eredményeket kaptam:

Ferrari 84.3 liter/100 km
Supertec 83.1 liter/100 km
Peugeot 81.0 liter/100 km
Mercedes 80.3 liter/100 km
Ford 80.1 liter/100 km
Mugen-Honda 79.6 liter/100 km

(A Supertec motor adatait a Williams és a BAR átlagából számítottam)

A témánál maradva, a Ferrari tehát nem csinált ügyet a takarékosságból, inkább többszöri kerékcserét bevállalt, ekkor a gumikat is gyakrabban cserélhették frissebbekre. A McLaren pedig még az 1997-es szisztémáját folytatva, precizitásban próbálta megverni a világot, a motorról ha lehet minden terhet levettek, és a kritikus határérték alatt járatva a "vasat" elérték a jármű hajtásláncának minimális igénybevételét. A McLaren volt az a csapat, amelyik már 1997-ben általában csupán egyszer ment ki a depóba, sőt, ha számításaim nem csalnak, képesek lettek volna végigautózni a versenytávot, üzemanyagtöltés nélkül!

Kis túlzással elmondható, hogy csupán a szabály előírása miatt mentek ki a depóba - tehát olyan jellemzőkkel rendelkeztek, melyeknek egyáltalán nem volt versenyértékük. Ebből a jól hangzó, de teljesen felesleges szisztémából még 1999-re is megtartottak valamennyit. A szabályok szerinti, tehát csak a versenytáv alatt kiautózható teljesítménynek a maximumát a Ferrari fogta meg jobban.

A leginkább megfoghatatlan tényezőt, a Megbízható Célbaérkezést is a Ferrari uralta jobban. A befejezetlen futamokat nem lehetett egyértelműen a pilóták nyakába varrni, az elhíresült egyéni hibák (Hakkinen: Imola és Monza - M.Schumacher: Montreal - Irvine: Nürburgring) megkérdőjelezhetők az idei inkorrekt tapadási tényezők anomáliája következtében. Az illetékesek szemében fel kellene tűnnie annak, hogy az autók egyre nehezebben vezethetők. Ami még rosszabb, szinte semmi esély, hogy valaki helyrehozza a hibát egy szimpla ellenkormányzással.

Imolában Hakkinen megpróbálta egyenesbe hozni kocsiját, miután az a szegélyen asszimetrikus tapadás következtében elmozdult, de a finom ellenkormányzás váratlanul óriási oldalnyomóerőt szabadított fel, ami a fal felé fordította, és a kieséshez vezetett. Egy efféle táncoló autót évekkel ezelőtt kevésbé rutinos pilóták is könnyedén megzaboláztak. Montreal is szemlélteti ezt a folyamatot, ahol a célegyenesre fordító sikánból kijövet nemcsak M.Schumacher csapta falhoz autóját. Meglepő volt, hogy a négy kerékkel egyformán jól tapadó, de oldalirányba csúszó Ferrari mennyire érzéketlen volt az ellenkormányzásra. Azt tapasztaljuk tehát, hogy ezeknek a korrekciós hatásoknak a következménye kiszámíthatatlan, félelmetes végletekhez vezet...

A további terjesztéséhez, felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges!

Fotó: Shell-Ferrari

http://www.f1hirek.hu/cikk.php?id=6839

#859 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:00

Williams szólt a BAR hátsó szárnyáról FafaZoli - [2004-04-13 00:01]

A legfrissebb hírek szerint a Williams alakulata áll a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése mögött, melyben a BAR csapatának új hátsó szárnykialakítását betiltották.

A BAR-Honda alakulata azt tervezte, hogy az idei év későbbi szakaszában egy új hátsó terelőszárnyat mutat be, azonban a FIA ezt megakadályozta, mivel az új kialakítás egy harmadik elemet is tartalmaz a hátsó légterelőn, ami szemben áll az idei szabályokkal, mely csak két elemet engedélyez.

„A BAR csapata valóban jól összerakta az idei autóját, ám nem csak a pályán, hanem a fejlesztési programjuk kialakításán is fantasztikusan dolgoztak.” – mondta egy Williams egyik belső munkatársa a Sunday Mirrornak tett nyilatkozatában. „Minden tekintetben felvesszük a harcot riválisainkkal, ami magában foglalja a jövőbeli fejlesztéseket is. Az új szárny nagy vitát kavart a FIA Technikai Csoportjában, de a Williams nem engedheti meg, hogy ellenfelei előnyhöz jussanak, akár egy versenyen is.”

Az új szárnykialakítás azt eredményezné, hogy a nagy leszorítóerőt igénylő versenypályákon, mint Monaco, vagy a Hungaroring, a csapat sokkal jobb teljesítményre lennének képesek.

A BAR technikai igazgatója, Geoffrey Willis, aki a múltban a Williams csapatánál is tevékenykedett, nem igazán veszi figyelembe a FIA döntését, ám még nem erősítette meg, hogy csapata fellebbezik-e az ügyben.

„Továbbra is azon kell lennünk, hogy jobbak legyünk, és az újdonságokat minél előbb a pályára vigyük. Imolában újabb előrelépésre számítunk, ahol további új elemeket vetünk majd be.” – mondta Willis.

Az angol bázisú csapat egy új, az eddigitől különböző szárnykialakítást, és egy eddiginél erősebb Honda erőforrást szán Imolára.

#860 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:02

Stoddart: Az élcsapatok csak a pénzt szórják Ati - [2004-04-13 10:38]

A Minardi főnöke bírálta Ron Dennist

Adjanak 180 millió dollárt a Minardinak és akkor a Ferrarival fog küzdeni a világbajnoki címért, jelentette ki a csapat főnöke, Paul Stoddart.

Stoddart szerint a McLaren és a Williams csapat egyszerűen pazarlóan pánik a pénzzel, rossz helyre költik el, ezért nem tudnak a vörösök nyomába érni.

„Ron Dennis versenycsapata többet költ egy hétvége alatt, mint az egész csapatom összesen” –mondta az ausztrál egy brit lapnak. „Nem tudom elhinni, hogy nem tudnak rendes munkát végezni azzal a költségvetéssel ami nekik van.”

Hozzátette ennek ellenére pilótái több kört tettek meg idén, mint a McLarenesek. „Ez tisztán mutatja milyen nagyszerű munkát végzünk, sajnos a mi kezünk azonban egy szűkös költségvetéshez van kötve.”

Téma megosztása:

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.