HWSW Informatikai Kerekasztal: A hazai rendorok megitelese... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A hazai rendorok megitelese... Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:10

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az a gond, hogy ha visszaütsz, akkor már tökmindegy, hogy jogosan pofoztak e téged, vagy sem, mert hatóság elleni eröszakot követsz el, ami miatt mindenképp téged húzkodnak meg.[/quote]

Te hagynad magad szo nelkul? Vasalt bakancs nagyon tud fajni am, ha vesen rugdalnak...
De mint fennt irodott, civilben voltak. Ugy szimplan jogos onvedelem.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#22 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:11

idézet:
Ezt írta leslie:

Velem az a gond, hogy egy darabig turok bekesen, nyugodtan, aztan minden elojel nelkul robbanok. Szoval felek egy ilyen esettol, nem tudom, meddig nem utnek vissza. Csunya eset lenne a dologbol. :(
[/quote]

15 évesen, 60 kilósan nem volt kedvem leállni megverni két rendőrt... Azóta nagy ívben kerülöm őket, jobban félek tőlük mint mondjuk a cigányoktól mert azok ellen (elvileg) megvédhetem magam ha megtámadnak, de egy rendőrrel nem sok mindent lehet kezdeni.
Volt a lakótelepen pár kretén gyerek akik azzal múlatták az időt, hogy náluk kisebbekkel kötözködtek, megverték őket, engem is megkergettek párszor. Na belőlük is rendőrök lettek.

#23 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:12

idézet:
Ezt írta leslie:

Ha nincs egyenruhaban, akkor visszauthetek, igy mar nem gond. :)
[/quote]

Nincs esély. Ők ketten vannak, azt mondják hogy megtámadtam őket, ők védekeztek, engem büntetnek meg. Még le is lőhetnek.

#24 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:15

idézet:
Ezt írta leslie:

Ha nincs egyenruhaban, akkor visszauthetek, igy mar nem gond. :)
[/quote]

Nem. Ha szolgálatba helyezi magát, akkor a civil ruhás rendör is rendör, azaz hivatalos személy. :)

#25 Felhasználó inaktív   Gereb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:17

idézet:
Ezt írta bellone:

Sajnos rendőrnek lenni(elismerve, hogy sok mindent maguknak köszönhetnek) társadalmilag nem egy siker karrier. Emiatt sok olyan emberből is rendőr lesz, akiből a rátermettség hiányzik.

Ismerek olyan esetet, mikor egy vidéki járőr azt az embert(nem bűnözőről van szó) igazoltatta a község főutcáján, akivel 8 évig egy osztályba járt. Amikor az illető nem a tőle "elvárható" tisztelettel kérdezte meg, hogy "bammeg nem ismersz meg?", akkor hirtelen megbüntette valamiért.

Nagyon kényes téma még a jogkörök szabályozása. A rendőrnek nem szabad attól tartania, hogy bármely jogszerű intézkedése után esetleg ő kerüljön pellengérre, de meg kell előzni, hogy a hatalmával visszaélhessen.

A kör lassan bezárul. Valahol ott lehet a kutya elásva, hogy nincs meg a megfelelő minta(ami minden rendőr számára érthető, követhető és hosszú távon tervezhető), a szervezet túlpolitizáltsága viszont nehezíti az érdemi reformot.
[/quote]

Tovabbra is tartom magam az elozo kijelentesemhez: nem a jelenletukkel/munkajukkal van bajom. Van rendor ismerosom, van katona, van vamos. Mind emberek, sot, nem is rossz emberek. Nekem a bajom azzal van, hogy feleslegesen csinalnak dolgokat, felfujjak az apro gondokat, a nagyokra meg sz_rnak. Gondolom nem kell peldakat emliteni.

Errol jut eszembe Kiss ugye a Teve-vizeldebe. Ez is a rendorseg (politika), hogy vegyen komolyan barki 1 ilyen szervezetet? :)

#26 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:17

idézet:
Ezt írta leslie:

Te hagynad magad szo nelkul? Vasalt bakancs nagyon tud fajni am, ha vesen rugdalnak...
De mint fennt irodott, civilben voltak. Ugy szimplan jogos onvedelem.
[/quote]

Kényes kérdés. Sajnos ha egyedül vagy, ök meg legalább ketten, azt mondanak, amit akarnak. Egyébként lehet, hogy én is visszaütnék, nem tom.

#27 Felhasználó inaktív   Gereb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:19

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Nem. Ha szolgálatba helyezi magát, akkor a civil ruhás rendör is rendör, azaz hivatalos személy. :)
[/quote]

mar ha igazolja magat, addig nem!

#28 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:23

idézet:
Ezt írta Gereb:

Tovabbra is tartom magam az elozo kijelentesemhez: nem a jelenletukkel/munkajukkal van bajom. Van rendor ismerosom, van katona, van vamos. Mind emberek, sot, nem is rossz emberek. Nekem a bajom azzal van, hogy feleslegesen csinalnak dolgokat, felfujjak az apro gondokat, a nagyokra meg sz_rnak. Gondolom nem kell peldakat emliteni.

Errol jut eszembe Kiss ugye a Teve-vizeldebe. Ez is a rendorseg (politika), hogy vegyen komolyan barki 1 ilyen szervezetet? :)
[/quote]

Van nekem is BM-es és NBH-s ismerösöm. Mind azt mondják, hogy túl van szabályozva a dolog, és hibás törvények vannak.
Hibásak, mert a mostani - rendörségre vonatkozó - törvények nagy része az "átkosban" született, akkor jók (?) voltak, de ma már teljesen más körülmények vannak.
Egyébként nekem személy szerint sosem volt semmi különösebb problémám sem a rendörökkrl, sem az intézkedésekkel, leszámítva az idegesítö "elakadásjelzöháromszögizzókészlet" dolgot. :)

#29 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:24

idézet:
Ezt írta Gereb:

[/quote]

Természetesen. Azonban ha ök 1-el többen vannak, mint te, soha az életben nem bizonyítod, hogy nem igazolták magukat.

#30 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:25

idézet:
Ezt írta Gereb:

[/quote]

Igazolni magát az intézkedés befejezését követően kell, az intézkedés tényét és azt, hogy ő rendőr, viszont hangosan, jól hallhatóan be kell jelentenie, amennyiben polgári ruhában van.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#31 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:29

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Igen! Egyszer egy vonal (hiánya) miatt egy ártatlant vittek el bilincsben.
A kommandósokat nem a IV/2-be küldték, ahol a dealer lakott, hanem az V/2-be, ahol az unokatesóm... :)
[/quote]
Tévedések előfordulnak.
Az öcsémet is bevitték 14 évesen, ráfogtak egy videolopást az iskolában. Az évfolyam legjobb tanulója volt, és több osztálytársával az udvaron volt amikor az épületben eltűnt a cucc, tehát nyilvánvaló hogy nem lehetett. A tanárok még a szüleinknek se szóltak, a rendőrség hívta anyámat órákkal később hogy ugyan menjen már be érte. Ott ült egy cellában.
Mindezt egy 7 éves szemtanú elmondása alapján, aki csak abban nem volt biztos hogy a magas vékony szőke öcsém volt, vagy egy alacsony, kövér, göndör barna hajú srác. A tanárok egyből elvitették a tesómat, mint kiderült azért mert bakancsban járt és ezért biztos bűnöző. Az nem érdekes hogy évfolyamelső és soha egy gyufát nem lopott el. Utána ugyanaz a tanár kiselőadást tartott az osztálynak hogy az előítélet milyen gusztustalan dolog, célozva az öcsémre mint közveszélyes nácira akit be kell börtönözni mert bakancsban jár. Amikor elkapták az igazi tetteseket, semmilyen bocsánatkérés nem hangzott el.
Itt nem a rendőrség volt a ludas, ők egyből látták hogy mi a helyzet. Csak az ex-mszmp párttitkár tanárnő gyakorolta a régi bevált módszert. Alapjaiban szar az egész, szar a nevelés, minden gyerek tele van agresszióval, sokan azért mennek rendőrnek hogy ott kiélhessék magukat.

#32 Felhasználó inaktív   Gereb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:29

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Egyébként nekem személy szerint sosem volt semmi különösebb problémám sem a rendörökkrl, sem az intézkedésekkel, leszámítva az idegesítö "elakadásjelzöháromszögizzókészlet" dolgot. :)
[/quote]

nekem volt kolokkoromban, vegyes tapasztalatokkal!
de a kozlekedesiek mind iize...

#33 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:31

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Igazolni magát az intézkedés befejezését követően kell, az intézkedés tényét és azt, hogy ő rendőr, viszont hangosan, jól hallhatóan be kell jelentenie, amennyiben polgári ruhában van.
[/quote]

Ez biztos? Mert elég komoly visszaélésekhez vezethet (álrendőrök).

#34 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:32

idézet:
Ezt írta Arp:

Hosszú hajam volt, be voltam baszva, ez elég ahhoz hogy jól elverjenek. Akkor rúgtam be életemben először, 15 éves voltam. Egy kis bolt mögé vonszoltak, ütöttek-rúgtak aztán elmentek. Egy újságíró látta a kocsijából úgyhogy balhé lett belőle, az egyiket megbüntették 18 a másikat 24 ezerre, de semmi felüggesztés vagy ejnye-bejnye. Az egészebn a családom hozzáállása volt a legtanulságosabb: "úgy kell neked"
[/quote]

Hát, nem egy image-építő eset, annyi szent. Szerintem abban mindenkinek igaza van, hogy az ilyesmi nem lenne probléma, ha jobb képzést kapnának a rendőrök...nem mondom, hogy tudom, hogy képzik ki őket, de arról le kellene nevelni a fiataljaikat, hogy fitogtassák a hatalmukat. Az a gond, hogy ha komolyabb lenne a pszichológiai válogatás, még kisebb lenne az állomány.

Én jó gyerek vagyok, nem verekszem, nem bűnözök, legális méretű kés van nálam, és van izzókészlet a kocsimban. Mégis bizalmatlan vagyok a zsarukkal, mert hiába ezer jó eset (mert olyat is hallok :)), egy ilyen sztori sokat nyom a latban, ha kékék megítéléséről van szó.

#35 Felhasználó inaktív   Gereb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:35

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Természetesen. Azonban ha ök 1-el többen vannak, mint te, soha az életben nem bizonyítod, hogy nem igazolták magukat.
[/quote]

futni tudni kell! :)

idézet:
Ezt írta lameXpert:

[/quote]
legyen igazad, nem neztem utana, csak emlekkep... :)

#36 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:38

idézet:
Ezt írta Arp:

Ez biztos? Mert elég komoly visszaélésekhez vezethet (álrendőrök).
[/quote]

[url="http://"http://www.complex.hu/kzldat/t9400034.htm/t9400034.htm"]1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről[/url]

20. §
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#37 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 10:13

idézet:
Ha a rendôr nem visel egyenruhát, az intézkedés megkezdése elôtt köteles a rendôri mivoltát szóban közölni, és - ha az intézkedés eredményességét nem veszélyezteti - magát a szolgálati igazolványával igazolni. [/quote]
Azért ez nem mindegy! Ha engem simán igazoltat vagy hasonló, akkor előtte köteles igazolvánnyal igazolni magát. Olyankor nem köteles, ha pl. feltételezhető hogy ellenállni fogok vagy elmenekülök.

#38 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 10:17

idézet:
Ezt írta Arp:

Azért ez nem mindegy! Ha engem simán igazoltat vagy hasonló, akkor előtte köteles igazolvánnyal igazolni magát. Olyankor nem köteles, ha pl. feltételezhető hogy ellenállni fogok vagy elmenekülök.
[/quote]

Nem te döntöd el..... és gondolj arra, hogy ennek mindig vitás esetben van jelentősége, ergo....
¤

#39 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 11:39

No.

SZVSZ a rendőrök megítélése azért olyan, amilyen, mert erős ellentétben állnak egymással a statisztika-alapú hivatalos, és a nyugi-alapú társadalmi elvárások.

Azaz: nem egyértelmű sem a jogi, sem a társadalmi hátterük, így aztán ők se tudják, hogy tulajdonképpen mit is kellene csinálniuk.

[ 2003. május 14.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)

#40 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 14:07

idézet:
Ezt írta Rive:
No.

SZVSZ a rendőrök megítélése azért olyan, amilyen, mert erős ellentétben áll a statisztika-alapú hivatalos megítélésük, és a nyugi-alapú társadalmi elvárások. Azaz: nem megfelelő a jogi hátterük, így aztán ők se tudják, hogy tulajdonképpen mit is kellene csinálniuk.
[/quote]

Egyetértek. Ilyenkor szokott a "pótcselekvés" dolog
elöjönni, amit a magam részéröl megértek.
Azoknak, akik elvböl nem szeretik és kiröhögik a rendöröket egy idézet, amely egy New York-i rendörautón volt olvasható (Moldova Gyögy nyomán):
"Nem szereted a rendöröket? Akkor ha bajban vagy, hívj segítségül egy bünözöt!"

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó