Idézet: Dorien - Dátum: 2005. szept. 28., szerda - 17:31
Vaj témára visszatérve: Én nagyon szeretem, de tele van telített zsírokkal, ami nem túl jó, szóval csak mértékkel. A margarin (általában) növényi olajokból készül, amik telítetlenek és hozzájárulnak a jó vérkeringéshez. A többszörösen telítetlen olajok (Omega-3) meg a legjobbak, a diófélék, különféle olajos magvak, tengeri halak tartalmaznak ilyet főleg, de van a Flórában, Floriolban is.
Nekem erre azt mondta a tanárom, hogy a vajnak nagyon rossz a marketing kommunikációja. Túl van hangsúlyozva, hogy mennyi telitett zsírsav van benne, ám az hogy tele van természetes tokoferollal, ami nagyon jól is hasznosul jótékony homály fedi. A margarin gyártóknak jótékony.
Ezzel szemben a margarin hiába van növényi olajból annyi kémiai és fizikai átalakításon megy keresztül, hogy az már nem ugyan az az anyag. Tehát nem olyan mintha dermedés pontra hűtenél egy sima növényi olajat. Csináltak egy kisérletet is: patkányoknak adtak vajat is és margarint is. A vajat jóízűen megették, míg a margarint csak szagolgatták, nem imerték fel táplálékként.
Láttál már ipari sütőmargarint? Fehér színű, iztelen szagtalan anyag. leginkább a szilikonzsírra emlékeztet. Nagyon gusztustalan.
A margarin mire a színes dobozba kerül túl van egy hidrogénezésen, emulgeáláson (ált emulgeáló szerekkel mert úgy könnyebb), kerül bele színezék (ha szerncséd van karotin, ha nincs akkor más), antioxidánsnak mesterséges tokoferol (így rá lehet írni, hogy E vitaminnal dúsított), és a biztonság kedvéért egy kis tartósító is. Nézz utánna ha érdekel a margarin gyártás...
Megin egy hatalmas téveszme hogy az oliva olaj milyen egészséges. Igen, a disznózsírnál biztos jobb, de egy sima mezei hidegen sajtolt napraforgó olaj simán lemossa összetétel szempontjából.
Az olivának a telítetlen zsírssav tartalma 86% de ebból csupán 9% többszörösen telítetlen és 14% a telített. Míg a napraforgó olajnak 89% telítettlen zsírsav, ám ebből 69% a többszörösen telítetlen és 11% a telített. 9-69! Majdnem kiesett a könyv a kezemből. Pont akkoriban kezdődött az oliva olajok eröltetett népszerűsítése.
Tudom, megint okostojás vagyok, de ezek tények.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."