idézet:
Lengyel Menyhért: Egy esztendő • – A naplómból –
Svábhegy, szeptember 7.
Gonosz éjszaka – keserves ébredés. Este nagy köd feküdt a hegyen – szakadt az eső, korán lefeküdtem. A Tod in Venedig-et olvastam – de nem tudtam odafigyelni, a gondolatom minduntalan elszállt a könyvről. „Majd elmúlik – minden elmúlik” – biztatom magamat, régi dolgokra gondolva, rossz állapotokra, amelyekben voltam, s melyekből kievickéltem. Minden elmúlik – mégis jobb lett volna, ha minden másképp lenne…
Reggel szomorú – esős – már egészen őszi idő. Közönyös bánat és tompa melankólia…[/quote]
Ma született
Elküldve: 2003. 09. 07. 07:09
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 09. 08. 10:36
BLAHA Lujza, Reindl Lujza; Kölesi (Rimaszombat, 1850. szept. 8. ? Bp., 1926. jan. 18.) színésznő. A századvégi népszínművek híres primadonnája, a ?nemzet csalogánya?. Apja huszártisztként harcolt a szabadságharcban, majd vándorszínésznek állt. Anyja is színésznő volt. Először Győrben gyermekszerepekben lépett fel Kölesi Lujza néven. Első férje ? Blaha János karmester ? foglalkozott először zenei képzésével. Játszott Szabadkán és Debrecenben is, de főként a fővárosi színházakban szerepelt. A Népszínházt a pesti német színház diadalmas vetélytársává tette. A magyar népszínmű legkiválóbb tolmácsolója volt. 1901-től a Nemzeti Színház örökös tagja. 1893-ban Balatonfüreden villát vásárolt, ahol 1916-ig szívesen töltötte idejét. Élményeiről naplójában is megemlékezett. A Balatoni Szövetség 1926-ban plakettel díszített emlékpadot állíttatott (a plakett Sinkó András, a pad Vidor Emil alkotása) a sétányon. Egykori villáján ? amely a róla elnevezett utcában áll ? tábla őrzi emlékét.
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit
Elküldve: 2003. 09. 08. 12:07
A grófi rangban született nádor egyben költő és zeneszerző is volt. Főtisztként részt vett Zrínyi Miklós téli hadjáratában, majd Montecuccoli parancsnoksága alatt harcolt. 1681-ben a soproni országgyűlés nádorrá választotta. A törökök Bécs elleni támadásakor családjával együtt osztrák földre menekült. 1687-ben az országgyűlés az ő hatására fogadta el a Habsburgok örökös királyságát. Érdemeiért hercegi rangot kapott. Latin nyelvű emlékirata történelmi forrás.
1922 Tomanek Nándor – színész
Elküldve: 2003. 09. 09. 03:10
idézet:
175 éve, 1828. szeptember 9-én született Lev Tolsztoj orosz író, elbeszélõ. Elõkelõ származása széles mûveltséggel párosult. Jasznaja Poljana-i birtokán iskolát szervezett a parasztgyerekeknek. Még fiatalon részt vett a krími háborúban, amely élményeinek hatására késõbb az 1812-es Napóleon elleni háborút jelenítette meg a Háború és béke c. regényében. Másik jelentõs mûve az Anna Karenina. Regényeit színpadra állították, s számos filmet is készítettek belõlük. Élete végén az ifjúság bálványozta, birtoka zarándokhellyé vált, azonban õt ez fárasztotta. Egy novemberi éjszakán elmenekült családjától és végül egy vasútállomáson hunyt el.[/quote]
[ 2003. szeptember 09.: doszy szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 09. 08:49
Irene Papas 1925. vagy 1926. vagy 1929. szeptember 9-én született a görögországi Chiliomodionban Irene Lelekou néven. Pályafutását varietékben kezdte, majd görög klasszikus darabokban formálta meg Elektrát, Iphigéniát. Nemzetközi páyafutását a Navarone ágyúi (1961), a Zorba, a görög (1964), a Sivatagi oroszlánok (1981) és a Sziget (1989) fémjelzik. Nem csak színészként, énekesként is igazolta tehetségét: a Demis Roussos és Vangelis alapította Aphrodite's Child „666" című lemezén adta elő a Végtelen jelkép című dalt.
Elküldve: 2003. 09. 09. 11:17
(Bp. 1931. szept.9. - Balatonszemes, 1976. jún.4.): színész, rendező. Galamb Sándornál és Lehotay Árpádnál folytatott magántanulmányokat, majd amatőr együttesben játszott. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán szerzett diploma után 1956-59-ben a debreceni Csokonai Színházban, 1959-61-ben a Miskolci Nemzeti, 1961-62-ben ismét a debreceni Csokonai, 1962-66 között a Vígszínház művésze volt. Halála az egész magyar közvéleményt megdöbbentette. Jászai Mari-díjas (1966), Balázs Béla-díjas (1970), érdemes művész (1975), kitüntetést, 1989-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. Kiemelkedő, sokoldalú művész volt. Különösen emlékezetes élményt nyújtott Vörömarty Mihály, Ady Endre és József Attila költeményeinek előadása, mert szakított a korábbi egyoldalú értelmező versmondással. Sokat játszott a rádióban is. Két színpadi rendezése a m. színházi élet jelentős eseménye volt. Harcait, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló (1973) c. önéletrajzi jegyzetében és vitairatában. (Magyar Színházművészeti Lexikon, Akadémiai Kiadó 1994.)
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit
Elküldve: 2003. 09. 10. 08:40
A rajzhoz 19 éves koromig csak annyi közöm volt, hogy az összes füzetem tele volt firkálva. Bágyatag kísérleteim, hogy valami rajzzal kapcsolatos iskolába kerüljek, rendre kudarcot vallottak, amit hát nem is csodálok. Komolyabban csak az amatőrfilmezéssel jegyeztem el magam, azon belül is az animációval foglalkoztam - van néhány hazai és nemzetközi elismerés a polcaimon. A műfaj segítségével először kerültem kapcsolatba, a nagy munkafegyelmet követelő határidős rajzok tömegével.
A szerencsémnek köszönhetően relatíve fiatalon elkészíthettem első nagy mesekönyvemet, s bezsebelhettem az első tisztességes honoráriumomat. Őszintén megmondom, hogy mind két sikerfajta nagyban hozzájárult, hogy komolyan elgondolkozzam a rajz s magam kapcsolatán. Persze a dolog még koránt sem volt egyenesben. Helyi kiadványok, újságok következtek olyan rajzokkal amelyek miatt ma már futkozik az ember hátán a szőr.
Aztán azért csak megérett valami. . . . .
Az embernek számot kell vetni lehetőségeivel. Vidékiségem, autodidakta névtelenségem nagyon komoly és tervszerű munkát követel meg, amennyiben ezen a piacon, ilyen munkát akarok végezni, folytatni. Sokat kellett házalni, feleslegesen vagy a bizonytalannak dolgozni, amíg rátaláltam azokra a könyvkiadókra, akik hajlandóak voltak munkatársukká fogadni.
Úgy érzem, hogy stílusom kedvezett annak a stratégiának, melyet a vidékről csengető jómagamnak kellett folytatni a kiadók irányába. Egyrészt, már gyermekkoromban sem szerettem a gyermekrajzokat utánzó neoprimitív meseilluszrációkat, mindig is az érthető, bájosan vagány, jól megrajzolt rajzok vonzottak. ( A többi gyereket is, épp ezért nem értem hogy kinek csinálták azokat a béna könyveket ) Másrészt világ életemben hajlandó voltam tanulni másoktól, de soha nem úgy, hogy másoltam, hanem megnéztem, hogy mitől működik egy rajz ! Ebbe bele tartozik a " hogy is kell rajzolni" is, és a " mi a fenétől olyan klafa ennek a Dargai bácsinak ez a tömegjelenete " is, no meg hogy "a képregénybe az a BANGG feliratot hogyan helyezték el a Mozaik rajzolói úgy, hogy szinte hallod ??"
Próbáltam alkalmazni a mesterek, s rajzaik tanításit. . . remélem sikerrel. Nehéz ügy ez. . . de szép.
(Őszi Zoltán)
Elküldve: 2003. 09. 10. 09:59
Salgó Béla grat!
Elküldve: 2003. 09. 10. 21:10
Idézet
GELLÉRT OSZKÁR (1882-1967)
"....
A szenvedélyes tehetségkutató Osvát Ernőnek alighanem ő volt az első fölfedezettje: 1902-ben maga mellé hívta a húszéves jogászt a Magyar Géniusz társszerkesztőjének. Ez a folyóirat volt a Nyugat egyik legfontosabb előzménye. Két évvel később Gellért már a nagy tekintélyű Pesti Hírlap harcosan kritikus hangú vezércikkírója. És az 1908-ban meginduló Nyugat egyik szerkesztője. Ez időre már verseskönyve is megjelent, majd egymás után jönnek kötetei, anélkül, hogy költőtárs barátai, akik szerkesztőjüknek elfogadják, akár csak egy szót is leírnának róla. A szimbolistáknak idegen ez a józanul reális, mindent a maga köznapi nevén nevező, költőietlen költői hang. A Nyugat ellenfeleitől pedig nemcsak idegen Gellért nyílt erotikája, hanem valósággal visszariasztó, noha szinte konzervatívnak tetszik a családi élet, a hitvesi hűség hitvallása, a biblikus, mitológiai és kultúrtörténeti képek áradása. Tehát amiként bajtársai nem dicsérik, ellenfelei sem ócsárolják. Az első hang, amely költészetének sajátosságára felhívja a figyelmet, Karinthy telibe találó paródiája az Így írtok tiben. Aligha van jellemzőbb jellemzés, mint Karinthyé, aki úgy jellemzi Gellértet, mint aki indiszkréten közli a világgal, hogy ,,viszonya van a feleségével".
Verselésével sem tudták, mit kezdjenek. Rímei nemegyszer szójátékoknak hatnak, sőt olykor maga a költemény is szójátékok ötletén alapul, például amikor a családról azt írja, hogy ,,csal is, meg ád is". A rímáradat azonban olykor prózainak ható sorokban csendül. Hol meg a versforma vers közben változik, zavarva a tervezett versek már előre fülbecsengő zenéjét. Gellért szimbólumellenes és felettébb zeneietlen. De néha váratlanul olyan szabadversek következnek, amelyek szinte énekelhetőek....."
Gellért Oszkár : Sóhajtalan szerelem
Olykor, veszélyes, sóhajtalan szünetekben,
Olykor, mikor a szavam elakad,
Oly rosszkor törlöd ki a könnyet szemeidből
S oly rosszkor nyújtod csókra ajakad.
Olykor oly rossz idézed a halált,
Mikor csupa-élet a szavam.
S oly rosszkor csicseregsz sok szörnyu semmiségről
Olykor, ha ajkamnak csókéhes vágya van.
Ilyenkor kérlek, hogy ne fogd a kezem oly erősen.
S kezemnek ilyenkor van gyötörni kedve.
Ilyenkor szorítom meg a csuklód oly vadul,
Hogy fölsikoltasz rámmeredve.

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 02. 23:01 -kor
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 09. 10. 21:27
idézet:
Ezt írta lameXpert:
[/URL][/quote]
(Egy 404-es.)
Letéptem ezt a hanga szálat...
Elküldve: 2003. 09. 10. 21:30
idézet:
Ezt írta barbra:
(Egy 404-es.)[/quote]
Sajnos ez a fórummotor
![]()
Elküldve: 2003. 09. 10. 21:31
idézet:
Ezt írta barbra:
(Egy 404-es.)[/quote]
Itt a kép:
![]()
# Hmm, Lamexhez még lassú vagyok...
[ 2003. szeptember 10.: [-Lulu-] szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 10. 21:34
idézet:
Ezt írta [-Lulu-]:
Itt a kép:
![]()
# Hmm, Lamexhez még lassú vagyok...
[ 2003. szeptember 10.: [-Lulu-] szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
(Senki sem tökéletes, Lulu.)![]()
Letéptem ezt a hanga szálat...
Elküldve: 2003. 09. 11. 10:51
Elküldve: 2003. 09. 11. 13:48
idézet:
Ezt írta Brett Shaw:
Ferdinand Porsche 1875
![]()
A zseniális konstrüktőr, a VW bogár atyja az észak-csehországi Reichenberg (ma: Liberec) közelében található Maffersdorf-ban (ma: Vratislavice/Csehország) született.[/quote]
Félreértések elkerülése végett:
A VW Bogár "atyja" nem Porscha volt hanem a Nagy Germán Birodalom első embere. Porsche csak egykövet fújt vele, az effektív tervezést Adolf végezte, Porsche szinte változtatás nélkül fogadta el.
Elküldve: 2003. 09. 11. 14:21
idézet:
Száztíz éve született Pető András
Száztíz éve, 1893. szeptember 11-én született Szombathelyen Pető András orvos, a konduktív mozgásterápiai képzés megalapozója.
Budapesten érettségizett 1911-ben, orvosi tanulmányait a bécsi, párizsi és budapesti egyetemen végezte, majd az első világháborúban hadikórházakban dolgozott. Később a bécsi egyetem élettani tanszékének tanársegédje lett, és több rehabilitációs intézmény vezetője volt. 1922-ben kezdett mozgásterápiával foglalkozni a semmeringi gyógyintézetben. ..........................[/quote]
Elküldve: 2003. 09. 13. 08:04
Idézet
.......Uitz Béla mellett ő képviselte leginkább művészetével a expresszív monumentalitást és aktivizmust a világháború előtti években. Konstruktív festői törekvései Cézanne-hoz kapcsolódtak és rokonok a német "fauves" festők stílusával. Hallatlan erővel tanúskodó, a formákat szintetikusan leegyszerűsítő szénrajzaiból és olajképeiből (Női akt stb.) többet őriz a Magyar Nemzeti Galéria.
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 02. 23:03 -kor
Elküldve: 2003. 09. 13. 14:39
- a MAI napon, 1972-ben született a nővérem is!!
ON.
Elküldve: 2003. 09. 14. 05:35
idézet:
Rozsos István (Nagyvárad, 1922. szept. 14. - Bp., 1963. febr. 17.)
színész, Jászai-díjas (1959, 1962). 1945-ben rövid ideig Szegeden játszott, majd Bp.-en a Belvárosi Színházban tűnt fel. 1946 - 49-ben a Művész, később a Magyar, majd 1949 - 51 között a Madách Színház tagja volt. Néhány évig a Vidám Színpadon játszott (1955 - 60), végül 1960-tól a Petőfi, ill. a Jókai Színházhoz szerződött.
Különösen fanyar humorú szerepekben remekelt, ahol érzelmes gunyorossága érvényesülhetett. - F. sz. Freddy (Shaw: Pygmalion); szabólegény (Shakespeare: Makrancos hölgy); Porfir (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés); herceg (Vészi Endre: Don Quijote utolsó kalandja).
- filmek: Kiskrajcár (1953), Feltámadott a tenger (1953). Fel a fejjel (1954), Az élet hídja (1955), Tanár úr kérem (1956), Ünnepi vacsora (1956), Éjfélkor (1957), Két emelet boldogság (1960), Napfény a jégen (1961), Állítsátok meg Arturo Uit! (tv-film, 1962).
- Irod. Kazimir Károly: Élt, égett, ellobbant (Film Színház Muzsika, 1966. dec.). [/quote]
idézet:
Egy cinikus pesti fiú
Csizmában láttam meg először. Természetesen rajta volt a csizma. Cseppet sem magától értetődően hordott csizmát a lábán, bár kalmük pofacsontja volt (vagy kunos metszésű a szakadatlanul nevetésre-tréfára hajló arca), mégis tőről metszett pesti vagánynak, csípősen kajánnak, epésen rosszmájúnak látszott. Komáromi komédia komikus lakájaként valósággal bepottyant a Madách téri kis-Madách csöpp színpadára csirizes kézzel sanyargatni az őrület peremére eljutó Greguss Zoltánt, vagyis Zsugori uramat. Ez Moliere megdolmányosított Fösvénye volt. Rozsos István a szemfüles szolgát viháncolta el. Hatalmas szája akkora vigyorra húzódott, hogy bekaphatta volna az egész komáromi világot. Egyik legelső pesti színre lépése volt. És első színre kerülése egy hadifogolytáborból hazakerült novellistának, bizonyos Örkény Istvánnak. Szerzőt és színészt a színjátszás ritkán deszkákra leszálló istene is egymásnak teremtette. Micsoda csípősen patetikus, szemérmesen tréfákon átszűrt megrendültséget hozhattak volna közösen a színházi publikum örömére. De Örkény első színházi mutatkozását elverte a kritikusi jégeső: finom, előkelő szellemek, nagy fölkészültségű és tudományos tudású színibírálók – mint Laczkó Géza, a rendezőnek sem csekély értékű Márkus László – kiporolták a francia klasszikus komédia megmagyarítását.
Örkény visszavonult elbeszélőnek. Rozsos meg átment az Ilf–Petrov páros életben maradt tagjának, Jevgenyij Petrovnak igen epés és jól formált Béke szigete című vígjátékába a maláj szolgát mutáló hangon és titokzatos kifürkészhetetlenséggel eljátszani. Olyan vígjátéki súlya volt ebben a szerepben, mintha az eredetileg magyar Pete Lorre bőrébe bújt volna bele egzotikus bennszülöttet alakítani. Túl messziről kezdtem neki a szeptember 14-én 75 éve született színész tehetsége taglalásának. Magyarázattal tartozom: Rozsos az a jókedvű, cinikus pesti vagány, aki az Igen című disszidensfilmben Ruttkai Évától és Gábor Miklóstól és Budapesttől búcsúzkodik egy Érinél csináltatott teveszőr raglánban. Hangja megcsuklik. Meghatottságtól vagy a felnőni képtelen, dédelgetett kamasz mutálásaként. Ez a vidám és cinikus pesti fickó, ez a nevető szájú jellegzetes honi flasztervirág Nagyváradon született. Képzettségét egy marhavagonban tett társasutazással oldotta meg. Színiiskola, egyetem, művészeti akadémia helyett lágerben képeztetett ki kamaszos férfivá, felnőni nem igyekvő túlkoros fiúcskává, akit nem lehetett soha komolyan venni.
Nemcsak vidor szerepeiben, hanem életszerepeiben sem. Mondják, amikor a Vidám Színpadra száműzte magát, nehogy katonás fegyelmű színházi intézetben kelljen leszolgálnia színészéveit, bement öltözőjébe a párttitkár szemrehányással illetni, amiért visszahúzódó, passzív és nem végez semmiféle társadalmi munkát. Rozsos szemrebbenés nélkül felelte: –Én passzív? De hát én vagyok a Vidám Színpad békefelelőse. Van háború?!
Legszemélyesebb közlendőit fogalmazta bele szerepeibe, legyenek akár villámtréfák: gúnyos kívülállás, szarkasztikus véleménynyilvánítás, vagányintegritásának szigorú megőrzése. Úgy tetszett: fontosabb színészi előmenetelénél személyiségének megőrzése. III. Richárdnál lényegesebb volt számára függetlensége. Színésznél nehezen elérhető a mi körülményeink között. Már az utcán is gügyére becézik, szétcsókolják emberi méltóságát. A színházban-filmgyárban a magára kanyarított jeges gőgnél nincs egyebe, meg-őrizni kívülállását.
Rozsos jellemteremtő ereje, választékos humora, behízelgő cinizmusa hosszú évekig alig volt szerephez köthető. Sok epizódszerep és sokéves keresgélés után mutatkozott meg félreérthetetlenül, hogy nagy jellemszínész. Érett férfiként is mutáló, kamaszhangjával, siheder-komolytalanságával, hányaveti érzékenységével szűk korlátok közé szorult szerepköre az ötvenes években. Kevés hamiskártyást, szalonszédelgőt, szoknyabolond krupiét kellett játszani azon években. Téeszparasztnak, sztahanovista traktorosnak meg nem felelt. Szerepkörét tekintve az osztályellenséget osztották rá, ám túl bájos volt az osztályharchoz. Igazi színészi korszaka ’56 után érkezett el.
Váratlanul a kabaréból visszaszerződött komoly színpadra. Amikor Kazimir önállósította magát a Paulay Ede utcában és körszínházi kísérletekkel borzolta a megkövesedett realizmus híveit, színre vitte Pagogyin Arisztokraták című lágerszíndarabját, benne tarka bűnözőkkel, akik a pedagógusi hajlandóságú KGB-sek hatására belátják a szocializmus magasabb rendű erkölcseit és megjavulnak. Rozsos egy Kosztya kapitány nevű, velejéig züllött zsebmetszőt játszott az előadásban. Undorodva irtózott bármiféle munkától. Kísérletet sem tett orosznak ábrázolni a szerepet. Jellegzetes pesti linket mintázott. Budapesti népművészetiséggel vonta be a lágerfigurát. Szigorúan végiggondolt, keményen kivitelezett, tökélyig kidolgozott morc emberutáló, rejtekező jóembert gyónt a körülülhető játéktérre. Megolvadt körötte a levegő. Közönség kedvence színész volt addig is. Ebben a lágerkomédiában legszívesebben lecsókolták volna a színpadról a nézők, holott kemény mezőnyben futott alakításával az élre: Ajtay Andor, Gellért Lajos, Bánhidi László és Dayka Margit ragyogtatta magát a többi között a színpadon, bizonyítva, hogy az irodalmi alap másodlagos a színházban. A színészi teremtő erő az igazi fűtőanyag. Az az egyszeri tudás az életről, az emberi természetről, amelyet kivételes képességű komédiások összeszenvednek maguknak a világról.
Rozsos fanyarsága, fapofájú flegmája sokakat megnevettetett színpadon is, életben is. Mesélték, egy viccbrigáddal vendégszerepelt, amikor a győri utcán autóban ülve, kollégájukra várakoztak, a szálloda ablakán kiugrott egy férfi, Rozsos mellett a betonra zuhant. A mitfahrer-ülésről csak odapillantott, s annyit mondott: „De idegesek mostanában az emberek!”
Kosztya kapitányként azért is szívébe zárták a nézők, mert a csirkefogó megjavulása kielégítette mindenki boldogvég-igényét. A rendben lévő világ ábrándjával, a kiegyenesedő hajtűkanyarok és a megjavuló bűnösök káprázatával ajándékozta meg nézőit a mindig vidám komédiás, majd hazament 1963. február 17-én lejátszott szerepe után a színházból, és az Alpár Gyula utca 2. számú ház V. emeletén lévő lakása ablakából leugrott a másvilágra. Negyvenegy éves volt.[/quote]MGP
Elküldve: 2003. 09. 15. 10:23
A krimi koronázatlan királynője 1890. szeptember 15-én a délnyugat-angliai tengerpati Torquay városában Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. Az anyja, Clara Boehmer angol, míg apja Frederick Alvah Miller amerikai származású.
A Miller házaspár harmadik gyermeke volt: Margaret Frary (Madge) nővérénél tizenegy, a bátyjánál, Louis Montantnál (Monty) tíz évvel volt fiatalabb.
Édesapja betegeskedése, valamint a család anyagi helyzetének romlása miatt bérbe adták ashfield-i otthonukat, és Dél-Franciaországba költöztek, 1897-ben. Itt tanult meg Agatha hallás után rendkívül jól franciául (az iskolában emiatt még nehézségei akadtak), és itt kezdett el zongorázni tanulni. A zene és az opera szeretete egész életét végig kísérte, kiskorában titkon operaénekes akart lenni, erről az álomról azonban le kellett mondania.
A hosszúra nyúlt "nyaralás" befejeztével visszaköltöztek Angliába, azonban apja egészsége nem javult. 1901-ben Frederick kétoldali tüdőgyulladást kapott és nevelőanyja ealingi házában meghalt. Mivel Monty a "tékozló" fiú szerepét töltötte be, és Madge 1902-ben férjhez ment, anyja és kisebbik lánya magára maradt.
Egy nagy ugrás az időben: 1912. Ebben az évben ismeri meg Archibald Christie-t, egy katonatisztet egy táncestélyen. 1914. december 24-én házasodtak össze. Egy gyermekük született: 1919. augusztus 19.-én Ashfieldben Rosalind Margaret Clarissa Christie.
Agatha az első világháború ideje alatt a Torquay-i korházban ápolóként, majd nehéz vizsgákat letéve egy újonnan megalakult gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Elkezd gondolkodni egy könyv sémáján, és lám-lám mi lehetne a gyilkosság módja? Mérgezés. Formálódik már egy detektív alakja is, aki majd rámutat az igazságra. Ő lesz a híres-hírhedt Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekül Angliába. A könyv elkészül, Agatha elküldi 6 kiadónak is, azonban mindenki visszadobja. 1920-ban azonban megjelenik, történt ugyanis hogy a Bodley Head főnöke, John Lane csekély honoráriumot fizetett az elsőkönyves szerzőnek - kemény 25 fontot -, sőt következő öt könyvének kiadási jogát hasonló feltételekkel köti le. Agatha lelkesen és tudatlanul aláírta a szerződést.
1926. Agatha Christie életének légjelentősebb fordulópontja több okból is: megmagyarázhatatlan eltűnése, Az Ackroyd gyilkosság megjelenése, amellyel elindult a világhírnév felé.
Az eltűnés után Agatha elvált Archie-tól 1928-ban.
Agatha 40 évesen ismeri meg a fiatal régészt, Max Mallowan-t, egy, a Közel-Keleten tett látogatás, nyaralás során. 1930-ban összeházasodtak. A második világháború alatt is rendszeresen segítkezett a korházban, és rendszeresen kísérte el második férjét ásatásokra.
Férjét lovággá ütötték, 1971-ben megkapta a Dame Agatha kitűntetést.
Agatha Christie 1976. január 12.-én halt meg.
[ 2003. szeptember 16.: Brett Shaw szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.