HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálapénz - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálapénz Értékeld a témát: -----

#111 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 21. 11:42

idézet:
Ezt írta WiZARD:
ez idáig oké is, de akkor senki ne várja el az orvostól, hogy munnkaidején kívül bemenjen...[/quote]

Ja, meg a tuzoltotol hogy eloltsa a tuzet munkaidon kivul...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#112 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 11:43

idézet:
Ezt írta Samott:

Ja, meg a tuzoltotol hogy eloltsa a tuzet munkaidon kivul...

Samott
[/quote]

nem hiszem, hogy munkaidőn kívül szokták hívni a tűzoltkat.
imho 3 műszakban dolgoznak és az megy a tüzet oltani aki épp dolgozik.

orvosoknál ez a személy az ügyeletes.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#113 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 11:56

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nem hiszem, hogy munkaidőn kívül szokták hívni a tűzoltkat.
imho 3 műszakban dolgoznak és az megy a tüzet oltani aki épp dolgozik.
[/quote]

Igazad van, rossz pelda volt... de nekik sem adsz halapenzt meg az oltas utan sem.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#114 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 11:59

idézet:
Ezt írta WiZARD:

ez idáig oké is, de akkor senki ne várja el az orvostól, hogy munnkaidején kívül bemenjen...
[/quote]

Ez esetben mondja azt az orvos, hogy ha VÉLETLEN nem az ügyeleti idejében lesz a szülés, akkor az huszonharmincszáz foriunt + áfa lesz, és milyen névre kérik a számlát.

Ne pedig a beteg felvételekor közölje, hogy 50-es egy szülés. :mad:

#115 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 12:09

idézet:
Ezt írta MisterY:

Ez esetben mondja azt az orvos, hogy ha VÉLETLEN nem az ügyeleti idejében lesz a szülés, akkor az huszonharmincszáz foriunt + áfa lesz, és milyen névre kérik a számlát.

Ne pedig a beteg felvételekor közölje, hogy 50-es egy szülés. :mad:
[/quote]

most erre mondjam azt, hogy nem kötelező egyik orvosnak se elvállalni a szülést?
aki épp ráér, vagy ha munkaidőn kívül van akkor az ügyeletes, majd ellátja a beteget.

számla, adó... oké, de őszintén: láttok reális esélyt arra, hogy ezt legalizálni lehessen? (nem azt mondom, hogy nem kell, és jó ez így)
számla >> így is mindenki mindenhol számla/áfa nélkül akar vásárolni. most hirtelen miért akarja mindenki, hogy számlát kapjon erről, és áfát fizessen? :confused: :confused: :confused:

(bár sejtem mi van mögötte, tipikus, magyar mentalitás. Ha nekem nincs, akkor neki se legyen, vagy legalább kevesebb. :( :mad: :( )
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#116 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 13:06

idézet:
Ezt írta WiZARD:
számla, adó... oké, de őszintén: láttok reális esélyt arra, hogy ezt legalizálni lehessen? (nem azt mondom, hogy nem kell, és jó ez így)[/quote]

Igen, ugy nez ki hogy a korhaz fogja kiszamlazni ezt (azt hogy a valasztott orvosa jojjon be levezetni a szulest) a beteg fele ([url="http://"http://www.online.rtlklub.hu/hirek/politika/?id=0401102755"]tegnap volt a hirekben[/url]) - ebbol az osszegbol kap majd az orvos tisztan, leadozva... es akkor az orvos mar tenyleg nem kerhet "halapenzt"

idézet:
(bár sejtem mi van mögötte, tipikus, magyar mentalitás. Ha nekem nincs, akkor neki se legyen, vagy legalább kevesebb. :( :mad: :( ) [/quote]

Tevedsz, ez a felelem attol hogy az ember egyszer majd raszorul, de nem tud adni mert nincs mibol... ez a legusztustalanabb hogy az elesetteket, a raszorulokat az amugy is kiszolgaltatottabbakat huzzak le. + korrupcio + adocsalas... es ezt buntetlenul elkovethetik csak mert orvosok...

Samott

#117 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 13:11

idézet:
Ezt írta Samott:
Igen, ugy nez ki hogy a korhaz fogja kiszamlazni ezt (azt hogy a valasztott orvosa jojjon be levezetni a szulest) a beteg fele (tegnap volt a hirekben) - ebbol az osszegbol kap majd az orvos tisztan, leadozva... es akkor az orvos mar tenyleg nem kerhet "halapenzt"[/quote]

hallottam, de ez még csak egy tervezet nem?
és attól még, hogy bevezetik, nem biztos, hogy működő rendszer is lesz ez.

(ki fogja meghatározni a tarifákat?)

idézet:
Ezt írta Samott:
Tevedsz, ez a felelem attol hogy az ember egyszer majd raszorul, de nem tud adni mert nincs mibol... ez a legusztustalanabb hogy az elesetteket, a raszorulokat az amugy is kiszolgaltatottabbakat huzzak le. + korrupcio + adocsalas... es ezt buntetlenul elkovethetik csak mert orvosok...

Samott
[/quote]

ez imho nem magyarázat arra amit kérdeztem/mondtam. attól még, hogy legalizálva lesz, le lesz adózva, ugyanúgy kell majd fizetni a paciensnek. vagy szerinted a munkáltató, vagy mittudomén ki, az fogja fizetni ezt? nemhiszem, azt fogja mondani, hogy ott a tb alapján az alapellátás az ügyeletes orvossal, és hajrá, menj hozzá.

#118 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 13:16

idézet:
Ezt írta WiZARD:

számla, adó... oké, de őszintén: láttok reális esélyt arra, hogy ezt legalizálni lehessen? (nem azt mondom, hogy nem kell, és jó ez így)
számla >> így is mindenki mindenhol számla/áfa nélkül akar vásárolni. most hirtelen miért akarja mindenki, hogy számlát kapjon erről, és áfát fizessen? :confused: :confused: :confused:

(bár sejtem mi van mögötte, tipikus, magyar mentalitás. Ha nekem nincs, akkor neki se legyen, vagy legalább kevesebb. :( :mad: :( )
[/quote]

A hálapénz ellen sokkal kevesebb kifogásom van, mint ha előre közlik, hogy mennyiért csinálják meg azt, amit egyébként kötelesek megcsinálni - főleg, mert az én adómból üzemel a kórház, és az én tb-mből fizetik a dokit.

Most ne keverjük ide azt, ha éjfélkor kell a dokinak bejönnie, vagy ha én megyek a saját rendelőjébe, mert az más eset, bár valamennyire azt is megkérdőjelezhető dolognak tartom, hogy milyen jogalappal végezhet privát munkát a doki a kórházban. Hiszen itt vagy az oep fizeti az én pénzemből, vagy maszekolhat is, de akkor meg neki is kell fizetnie a hely és a műszerek használata után.

#119 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 13:33

idézet:
Ezt írta WiZARD:
hallottam, de ez még csak egy tervezet nem?
és attól még, hogy bevezetik, nem biztos, hogy működő rendszer is lesz ez.

(ki fogja meghatározni a tarifákat?)
[/quote]

Gondolom a TB es a korhaz kozosen... valoszinuleg mukodni fog, mert tiszta helyzetet teremt es szankcionalni lehet majd azokat akik ezen felul kovetelnek a betegtol...

idézet:
ez imho nem magyarázat arra amit kérdeztem/mondtam. attól még, hogy legalizálva lesz, le lesz adózva, ugyanúgy kell majd fizetni a paciensnek. vagy szerinted a munkáltató, vagy mittudomén ki, az fogja fizetni ezt? nemhiszem, azt fogja mondani, hogy ott a tb alapján az alapellátás az ügyeletes orvossal, és hajrá, menj hozzá.[/quote]

Lehet kotni kiegeszito egeszsegbiztositast, az extra szolgaltatasok (egyagyas korterem es a fentiek) fedezesere... hogy ki fizeti? Te, ha ugy gondolod hogy szukseged lehet ra... ha szerencses vagy akkor a ceg ahol dolgozol, de legalabb nem az lesz hogyha beut a baj meg az orvos is tartja a markat... hanem fizet a biztosito.

Samott

[ 2004. január 21.: Samott szerkesztette a hozzászólást ]

#120 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 01. 21. 13:53

idézet:
Az emberek tizede szerint bíróság elé kellene állítani a hálapénzt tarifaszerűen kiprovokáló orvosokat - idézte a Tárki gyorsjelentését a Világgazdaság. A betegek fele szerint sérülne az ellátás színvonala, ha nem adnának paraszolvenciát a doktornak. A megkérdezettek negyede szerint a betegek ténylegesen hálájukat fejezik ki a gyógyítóknak.[/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#121 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:11

idézet:
Ezt írta Samott:

Lehet kotni kiegeszito egeszsegbiztositast, az extra szolgaltatasok (egyagyas korterem es a fentiek) fedezesere... hogy ki fizeti? Te, ha ugy gondolod hogy szukseged lehet ra... ha szerencses vagy akkor a ceg ahol dolgozol, de legalabb nem az lesz hogyha beut a baj meg az orvos is tartja a markat... hanem fizet a biztosito.

Samott
[/quote]

előbb még az volt, a bajod, hogy szegény ember nem tud hálapénzt adni.
kiegészítő biztosításra akkor honnan lesz pénze??

:confused:

kiváncsi leszek arr,a hogy mi lesz, ha ezt az orvosválasztós plusz pénzes dolgot bevezetik, és főleg, hogy mennyi lesz a tarifa.
ha kevés lesz, akkor az orvosoknak nem fog megfelelni. ha annyi lesz, hogy orvos annyit kapjon amennyit most hálapénzként, akkor betegeknek nem fog tetszeni.

bár végiggondolva az egészet imho nem lehet ezt központilag megszabni, kb olyan mintha egy tábla csoki árát szabná meg a kormány, és márkától, típustól függetlenül 100 ft lenne egy tábla csoki.

orvosok között is van különbség...

#122 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:14

idézet:
Ezt írta WiZARD:

[/quote]
hat nem tudom. en eddig ugy vettem eszre, hogy a tipikus magyar mentalitas arrol szol, hogy csalja az ember az adot, ahol tudja. es a sok irigy, csoro ember, aki normalisan fizeti az adot, azt szeretne, ha o is azt tenne.

#123 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:34

Wiz, azért nehogy oda lyukadjunk ki, hogy köszönjük meg az orvosoknak, hogy kikényszerítik a hálapénzt, lehúzzák az elesetteket, az állami kórház felszerelését használják privát ellátásra, mert ezzel az egészségügyi ellátás színvonalát növelik. Ugyanis a színvonalat a havi netto 56 000-ért folyamatos 12/24 24/48, vagy 3 műszakban gályázó nővérek, ápolók, beteghordók, mentősök határozzák meg. Mellesleg ha - ahogy mondtad - 100 szülést darabonként 50 000 ft csúszóért vállalnak évente az orvosok, akkor csak az 5 millió Ft évente, adómentesen. Vagy pl. Egy sebész simán lenyom 300 műtétet egy évben, egyenként mondjuk átlagosan 25 000-ért, akkor az 7 millió 500 ezer forint adómentesen. Csak úgy, zsebbe. A 100 szülést ugyanúgy finanszírozza az oep és legalább 50-nél nem kell éjjel bemennie. A sebészeti beavatkozásoknak is mindegyikét finanszírozza az oep, ha a sebésznek törzsidőn kívül kell műtenie, akkor a rendes fizetésén felül megkapja a rendkívüli ügyeleti és a készenléti díjat is. Asszem, a számok beszélnek a legékesebben. Ejj, szegény sebész, a 7 és fél millájával évente + hivatalos fizetés, meg szegény szülész az 5 millájával + hivatalos fizetés. Szegény orvosok. :(

#124 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:36

idézet:
Ezt írta WiZARD:
előbb még az volt, a bajod, hogy szegény ember nem tud hálapénzt adni. kiegészítő biztosításra akkor honnan lesz pénze??[/quote]

Ha beut egy betegseg es kiesik emiatt egy (vagy akar az egyetlen) kereso a csaladban, akkor nagyon hamar szegeny lesz egy atlagos csalad... pont ez a lenyege a biztositasnak: a koltsegek nem egyszerre, hanem idoben elosztva jelentkeznek.

idézet:
kiváncsi leszek arr,a hogy mi lesz, ha ezt az orvosválasztós plusz pénzes dolgot bevezetik, és főleg, hogy mennyi lesz a tarifa.
ha kevés lesz, akkor az orvosoknak nem fog megfelelni. ha annyi lesz, hogy orvos annyit kapjon amennyit most hálapénzként, akkor betegeknek nem fog tetszeni.
[/quote]

Azt hiszem ebbe az orvosoknak nincs beleszolasa, a munkaadojuk donti majd el hogy mennyit ker korhaz a szolgaltatasert es hogy ebbol mennyit ad az orvosnak... azt viszont mar most elfelejthetik hogy annyit kapnak mint eddig, mert ez nem realis, azert lehet ennyi mert ra tudjak kenyszeriteni az akaratukat a kiszolgaltatott helyzetben levo betegre... a mostani alkuban viszont megvaltoznak a szerepek.

Samott

#125 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:38

idézet:
Ezt írta Samott:

Azt hiszem ebbe az orvosoknak nincs beleszolasa, a munkaadojuk donti majd el hogy mennyit ker korhaz a szolgaltatasert es hogy ebbol mennyit ad az orvosnak... azt viszont mar most elfelejthetik hogy annyit kapnak mint eddig, mert ez nem realis, azert lehet ennyi mert ra tudjak kenyszeriteni az akaratukat a kiszolgaltatott helyzetben levo betegre... a mostani alkuban viszont megvaltoznak a szerepek.

Samott
[/quote]

és szerinted ebbe az orvosok bele fognak menni?
nem hiszem.
meghatározott pénz is érdekes egy olyan "piacon" ahol van jobb és rosszabb szakember...

#126 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:41

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Wiz, azért nehogy oda lyukadjunk ki, hogy köszönjük meg az orvosoknak...Szegény orvosok. :([/quote]

nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.
az orvosokra se mondom hogy szegények (legalábbis itt a balkán közepén), de ez a hálapénznek köszönhető.

#127 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:51

idézet:
Ezt írta WiZARD:
és szerinted ebbe az orvosok bele fognak menni?
nem hiszem.
meghatározott pénz is érdekes egy olyan "piacon" ahol van jobb és rosszabb szakember...
[/quote]

Hol elsz te? ;) Ha nekem nem felel meg a munkaadom altal felkinalt fizetes es fizetesi konstrukcio akkor kereshetek masik munkahelyet... gondolom a korhazak is kulonbozo aranyban engedik majd at a bevetel egy reszet az orvosoknak... Majd minden orvos megtalalja a neki megfelelo korhazat, konstrukciot... a jobb es a rosszabb szakeberek is: gondolom a jobbnak tobbet kinalak majd, a rosszabbnak kevesebbet. Piacgazdasag van, vagy mi a szosz... :)

Samott

#128 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 15:00

idézet:
Ezt írta WiZARD:

nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.
az orvosokra se mondom hogy szegények (legalábbis itt a balkán közepén), de ez a hálapénznek köszönhető.
[/quote]

Működő rendszer, az orvosok szempontjából. Lehet, hogy a nyugdíjas, vagy a bérből és fizetésből élő másképp gondolja.

Nézd, nem egy olyan orvost ismerek, akik nem fogadnak el hálapénzt (pláne nem tarifaszerűen kikövetelik), mégsem halnak éhen, pedig mindegyik elég jó hírnévnek örvend, talán ezért is. Átlagos polgári színvonalat engedhetnek meg maguknak. Lám, így is lehet.

#129 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 15:34

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.[/quote]

Egy illegalis, korrupt, adocsalo rendszer... ami csak az orvosoknak jo. Tenyleg ez kell nekunk?

Samott

#130 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:03

idézet:
Ezt írta Samott:

Hol elsz te? ;) Ha nekem nem felel meg a munkaadom altal felkinalt fizetes es fizetesi konstrukcio akkor kereshetek masik munkahelyet... gondolom a korhazak is kulonbozo aranyban engedik majd at a bevetel egy reszet az orvosoknak... Majd minden orvos megtalalja a neki megfelelo korhazat, konstrukciot... a jobb es a rosszabb szakeberek is: gondolom a jobbnak tobbet kinalak majd, a rosszabbnak kevesebbet. Piacgazdasag van, vagy mi a szosz... :)

Samott
[/quote]

hát nemtudom. nekem van egy olyan érzésem, hogy vagy nagyon elszállnak majd az árak, vagy pedig marad minden ahogy eddig volt, csak ott lesz a lehetőség a legális útra, de úgyis mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy ugye lehet számla nélkül, és ez mindkét félnek jobb lesz...

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.