Idézet: tesa - Dátum: 2007. máj. 21., hétfő - 22:00
Sziasztok gitárosok!
Johnson elektroakusztikus gitárom van. Most tanulgatok rajta, és szeretnék egy alap gitárerősítőt hozzá.
A Roland Cube 10-15-30 sorozatot szúrtam ki. Mi a véleményetek róluk?
A gitárosunknak egy 60W-os gyakorlóerősítője van. Hááát.... mit mondjak? Ha azt mondom, hogy nagyon gyenge cucc, akkor finoman fogalmaztam. Nem szól hangosan, viszont legalább iszonyúan f*s hangja van. :Đ
Ezek alapján el tudom képzelni, mit tud egy 30-as, vagy egy 15-ös.

Gyakorolni, otthoni "örömzenéhez" jó, de színpadra azért ne állj velük!
Idézet
Igazából nekem annyi kellene, hogy kint az udvaron is tudjak családi, baráti körben gitározni, tehát nem kell színpadi erősítés, csak annyi, hogy szépen élesen kiemelkedettebben szóljon, mintha csak simán gitároznék.
Arra szerintem megfelel. Akkora hangerőt ki tud magából adni (bár szerintem egy udvarra, tábortűz mellé felesleges erősítőt használni az elektro-akusztikus gittyóhoz. Hacsak nem olyan jellegű, aminek nem túl rezonáns a teste), hogy mindenki jól hallja a muzsikádat.
Idézet
Milyen szempontokat vegyek figyelembe ilyen erősítő vásárlásakor? Szándékosan elektroakusztikushoz keressek erősítőt, vagy a szóló/basszus-hoz való is jó? A watt szám mennyit jelent? Úgy értem, hogy relatíve kevésnek tűnik a 10, 15W, de lehet, hogy rosszul gondolom?
Egyrészt arra, amire neked kell nem kell túl sok szempontot figyelembe venned. Létezik ilyen "kisméretű" elektro-akusztikus gittyóhoz való erősítő, csak éppen semmi értelme ilyet keresni. Ilyen hangerőnél nincs különbség egy "snassz" tranyós Vermona, vagy egy tranyós Laney elektro-akusztikus erősítő között. Mindkettő ugyanazt a vékony, dobozhangot fogja kiadni.
Komoly zenélésnél (koncert, miegymás) persze számít, hogy elektro-akusztikushoz tervezett cuccot használsz. Ugyebár egy ilyen gitár más hanghullámokat küld egy erősítő felé, mint egy lapgitár. De a komoly cuccok ebben a kategóriánban egy sok lépcsővel magasabb árszínvonalat képviselnek, szóval nyilván felejtős a te esetedben.
"Watt szám"? Hát ezeknél a cuccokban nem PMPO-ban számolnak (mint a számítógépes hangfalaknál), szóval itt amit ráírnak, az valós teljesítmény. Más kérdés, hogy - mint mondtam - egy 15-30 Watt-os tranzisztoros "csodától" ne várj megváltást!
Csöves cuccok esetében
nagyon más a helyzet. Egy 30 Watt-os csöves VOX kombó akkorát szól... Lejátszik egy 100 Watt-os tranyóst lazán.
(BTW... ha látsz valamelyik boltban jó állapotban lévő 30 Watt-os csöves Regent, vagy Vermona kombót jó áron, akkor azt azonnal vedd meg! Többre mész egy olyannal, mint egy vadiúj Cube 30-al.)
Idézet
És még annyi, hogy korábban összekötöttem a gitárt a számítógép bemenetével, és zavaróan hallható volt egy búgó hang, mikor játszottam, vagy csak amikor csatlakoztatva volt egyáltalán.
Ez a jelenség a speciálisan erre a célra szolgáló gitárerősítő használatakor is jelen lesz?
Egyrészt... Igen. Eleve a hangszedőknek van egy alapzaja, ami erősítőtől, beállítástól, sőt magától a hangszerdő típusától függően hallatszik.
Másrészt a te esetedben simán lehetett a túlvezérléstől, gerjedéstől is. A speciálisan erre a célra szolgált gitárerősítő abban segíthet, hogy kevésbé hajlamos a gerjedésre.
De - mégegyszer - hangsúlyozom: a 15-30 Watt-os kategóriában ezt felejtsd el! Az a profi elektro-akusztikus gittyó erősítőknél van így.
Idézet
Ja, és egy egyszerű 3-4 ezer forintos LCD-s hangoló elég nekem, vagy itt ezen az áron csak gagyi kapható?
Ha rám hallgatsz, akkor ezen nem spórolsz. A hangológép nagyon is fontos eleme egy gitáros "alapfelszerelésének". Ráadásul ez nem avul el, ha vigyázol rá nem amortizálódik... szóval egy hangológépet nem 1-2 évre veszel.
Én az LCD-set nem javaslom. Csakis mutatóval felszerelt hangológépet vegyél! Abból is SEIKO márkájút. Ez a "hangológépek Rolls Royce-a". A mutatója olyan finoman jár, mint egy Doxa, s annyira pontos, mint egy japán expresszvonat.
(S ha maximalista vagy, akkor legyen kromatikus a hangoló, az aztán a jövőben is minden hangszerhez jó lesz. De azok drágábbak.)
Ez például egy csúcsmodell:
Idézet
Mondjuk ez jó drága. 70 font körül van manapság.
Én ennek az elődjét (ST-900) anno vagy 10 éve vettem 16.000 forintért.