HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1501 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 29. 20:25

Mingyá keresek 1 képet, hogy melyik skálára gondoltam. Mert rengeteg módon meg lehet fogni, van olyan, ami egy "boxban" marad, azaz nagyjából ugyanabban a fekvésben, s van, amelyikkel gyakorlatilag bejárod az egész (!) fogólapot. Utóbbi komolyabb szolgálatot tehet később, kezdetben elegendő az "egyszerűbb" is, a lényeg, hogy a hangjai ugyanazok legyenek: CDEFGAH. (H helyett szoktak B-t is írni, ugyanazt a hangot jelenti).

Idézet

E |-o-|---|-o-|---|-o-|---|-o-|-R-|---|-o-|---|-o-|
B |-R-|---|-o-|---|-o-|-o-|---|-o-|---|-o-|---|-o-|
G |---|-o-|---|-o-|-R-|---|-o-|---|-o-|-o-|---|-o-|
D |---|-o-|-o-|---|-o-|---|-x-|---|-o-|-R-|---|-o-|
A |---|-o-|-R-|---|-o-|---|-o-|-o-|---|-o-|---|-o-|
E |-o-|---|-o-|---|-o-|---|-o-|-R-|---|-o-|---|-o-|
0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12

No én ennek az 5. fekvésben levő C-dúr skáláját kezdtem el anno játszogatni. (ahol 1 hang erejéig visszalép a 4. bundhoz is).

Az ujjakat úgy kell rátenni a fogólapra, hogy egy ujj legyen egy bund fölött, azaz mintha "átfognád" a skálát. Ezután lehet lépegetni, pengető kézzel pedig váltva fel-le (!) pengetni. Eleinte sokmindenre kell figyelni, de később könnyebb lesz. Aztán egyszer majd észre sem veszed, úgy szaladsz végig a hangjain oda-vissza... :)

ps/2.: ja, a rajzon balról jobbra és lentről felfelé kell lépegetni. De úgyis hallani fogod. A C a "dó".

Tehát ujjsorrend:

1. ujj (mutatóujj): 5. bund
2. ujj (középső ujj): 6. bund
3. ujj (gyűrűs ujj): 7. bund
4. ujj (kisujj): 8. bund

Az ujjakat próbáld meg a megfelelő bundok felett tartani, hogy ne kelljen keresgélni feleslegesen, csak lefogni. Ez később majd azért lesz nagyon fontos, mert tudsz gyorsítani.

Tehát a skála bejárása sorban:
E-húron 5., 7., 8. bund (azaz 1., 3., 4. ujj) eben a sorrendben egymás után.
Utána A-húron ugyanez.
Utána D-húron (itt jön a trükk, mert majd a köv. húron át fogsz lépni az 5. fekvésből a 4.-be): 1. ujj, majd NEM a 3. ujjal kell fogni a 7. bundot ("x"), hanem 4. ujjal (kisujjal)! Aztán így fel tudsz lépni a G húr 4. bundjára 1. ujjal. Próbáld ki. A többi értelemszerűen. Visszafelé hasonlóan: a D-húr 5. bundját kell az 1. ujjal fogni, tehát NEM a másodikkal.
A lényeg, hogy "lépegetni" tanulj meg, illetve az ujjaid legyenek a megfelelő bundok felett lehetőleg mindig. Ja, meg hogy nem baj, ha eleinte nagyon lassan megy, ne ijedj meg, az is lényeges, hogy ne hibázz, mert hamar berögződnek a hibás mozdulatok is... Ha nem megy, vagy idegesít, hagyd abba, pihenj 1 keveset. Néhány órai gykorlás után (mármint összesen néhány óra, nem egyben) már simán fogod érezni ezt a skálát.

A hangonkénti váltott fel-le pengetés azért fontos, mert később egy csomó nehézségtől kímél majd meg, ha nem kell külön koncentrálni a pengető kezedre, hanem teszi a dolgát... Tessen gyakorolni.

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 29. 21:09 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1502 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 29. 21:02

:up:

Annyit azért tegyünk hozzá a félreértések elkerülése végett, hogy a skálában az R a 'root'-ot, azaz az alaphangot, jelen esetben a C-t jelöli.

#1503 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 29. 21:09

Idézet: Satriani - Dátum: 2009. nov. 29., vasárnap - 22:02

:up:

Annyit azért tegyünk hozzá a félreértések elkerülése végett, hogy a skálában az R a 'root'-ot, azaz az alaphangot, jelen esetben a C-t jelöli.

Kösz, oly gyorsan másoltam ide (külföldi lapról), hogy mire rájöttem a font-beállításokra, már be tudtam volna rajzolni)... :)

Köszi.

ps.: amúgy nem ez a legkönnyebb dúr nyilvánvalóan, de azért akartam mutatni, mert talán jobb ilyesmivel kezdeni, vagy nem tudom, kinek mi "jön be".

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 29. 21:10 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1504 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 29. 21:42

Az első gitártanárom (jazzer srác) a második fekvésben tanította először a C-dúrt. Aztán gyakoroltuk úgy, hogy alaphangról indulva 1-3-2-4-stb (azaz C-dúrban C-E-D-F-E-G-F-A-stb), tehát tercenként lépegetve skáláztunk, oda-vissza. Aztán harmadik fekvés, majd amit te is írtál (ötödik), majd hetedik, nyolcadik. Sokat segített egyrészt a móduszok megértésében, másrészt azért, hogy ne gabalyodjanak össze az ujjaim, amikor fekvést kell váltani. :)

#1505 Felhasználó inaktív   angelside 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 30. 09:56

Hali

Itt minden megtalálható, (talán már túl sok is) :) a skálákról, amit tudni érdemes:

http://www.gitarisko...alapskalak.html
" Nem lenni nem jó, de nem jobb lenni sem."

#1506 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 30. 10:50

Idézet: angelside - Dátum: 2009. nov. 30., hétfő - 10:56

Hali

Itt minden megtalálható, (talán már túl sok is) :) a skálákról, amit tudni érdemes:

http://www.gitarisko...alapskalak.html

:up: Gratula, szép anyag, kiváló lap. Neki is ugrok ha lesz időm. Megyek skálázni simán...  :smoker:

#1507 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 02. 18:42

valaki debreceni nem akar rendelni mezzoforte-ról közeljövőben? sokallom azt a 2k szállítást, pár 10k tételnél.

#1508 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 15:31

Na. A c dúr skála első 5 pozícióját megtanultam :)
Hozzá kell tennem, hogy ez nekem csak arra jó, hogy gyakoroljam a húrtávolságokat,az ujjaimat ügyesítem, meg ilyesmi. Bár megfigyeltem, hogy amikor nem sorban játszom a hangokat egymás után, hanem kicsit kevergetve, néha ilyen ismerős dallamok jönnek ki :) Ha jól sejtem, ezek a skálák végülis arra jók, hogy tudom, hogy melyik hang után melyik hangzik jól? Amúgy hálás vagyok a társaságnak, hogy elkezdtem gyakorolni, végülis ti vettetek rá, és már most látom a fejlődést :) Az első pozíciót pl néha sikerül csukott szemmel eljátszanom oda-vissza :)
Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#1509 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 20:19

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 15:31

Ha jól sejtem, ezek a skálák végülis arra jók, hogy tudom, hogy melyik hang után melyik hangzik jól?

Jól sejted. Így tudod a zenét jobban megjegyezni, megérteni. Nem szivatásból tanítanak minden normális helyen zeneelméletet, amit persze a zenélni tanulók általában utálnak, főleg az elején  :D
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1510 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 06. 12:40

Igen, aztán rájön az ember, hogy hasznos :)

#1511 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 06. 20:24

Nem a csukott szem a lényeg, hanem hogy folyamatosan, ugyanolyan tempóban tudd végigfutni a skálát, meg visszafelé is. El sem hiszed (bár gyanítom hogy mégis :) ), hogy később mekkora jelentősége lesz ennek, improvizálás szempontjából. A váltott le-fel pengetést ajánlja gyakorlatilag mindenki, a pengető kéz emígyen függetleníthető legjobban, azaz ha megszokja az ember, akkor erre a kézre szinte nem is kell majd figyelni.

Én anno csináltam olyat, hogy egy skálát felfele pengetve kezdtem, váltottan. Először piszok nehéz volt, aztán szépen megszokta a kezem. Tehát a lényeg: a pengető kéz folyamatosan fel-le-fel-le mozgást végez, értelemszerűen minden hangra. Nem könnyű tartani ezt egyébként, az ember keze önkéntelenül is "csak lefelé" akarna pengetni, szokatlan a felfelé pengetés eleinte, de később, ha gyorsabban akarsz játszani, csakis így lehet, persze ha nem virtuóz az ember. Vannak olyan játékosok, akik megoldják, de az más kérdés. Az majd úgyis kiderül. Csak gyakorolj nyugodtan.

#1512 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 06. 20:25

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 21:19

Jól sejted. Így tudod a zenét jobban megjegyezni, megérteni. Nem szivatásból tanítanak minden normális helyen zeneelméletet, amit persze a zenélni tanulók általában utálnak, főleg az elején  :D

Igen, Malmsteen is azt nyilatkozta, hogy csakis akkor ér valamit a játék, ha ott van mögötte az elméleti háttér.

#1513 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 07. 09:34

Persze, bár ha esetleg "véletlenül" kijön valami jópofa dolog, akkor nem kezdek el rajta agyalni, hogy ez most miért is szól jól? :D

#1514 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 07. 15:59

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. dec. 7., hétfő - 9:34

Persze, bár ha esetleg "véletlenül" kijön valami jópofa dolog, akkor nem kezdek el rajta agyalni, hogy ez most miért is szól jól? :D

Ez kifordítva igaz igazán. Mikor hallasz valamit, ami nem szól jól, az azért van, mert zeneileg "hibás", nem illeszkedik bele a zenei rendszerbe. Vagy a ritmus miatt, vagy oda nem tartozó hang van benne, vagy odatartozik a hang (ilyenkor már azért olyan rossz nem lehet), de nem jó helyen van. Ilyenkor azonnal kiszúrod, hogy nem jó. Még akkor is, ha soha nem hallottad előtte. Ha gyakorlatod van, akkor azt is meg tudod majd mondani, hogy pontosan hol és miért nem jó, valamint azt is, hogyan lenne helyesen.

Kivétel (érdekességképpen): néhány ultramodern, 20. századi komolyzenei szerző torz, "hamis" zenéje. Ezek szándékosan "hibásak". Feszegetik a zene hagyományos kereteit, és egy lazább rendszerre illeszkednek. Sok kortárs zenész nem szereti, mert csak annyi jut eszükbe róla, miközben hallgatják, hogy  :wtf:  :bolond:  Pl. a mi Bartókunk is ilyennel nyomult. De van ilyen klasszikus gitárra is. (Ezzel próbálkoztam annak idején, de kevés voltam hozzá.) Elég kevesen vannak, a YouTube-on / neten / egyáltalán, akik élvezhetően el tudják játszani. Nem véletlenül csak profiknak ajánlott. Ezek sokkal modernebbek, mint az alternatív metál műfajok, vagy a diszkós gép"zenék", amik csak hangzásukban modernek. Bár azért hasonló van rockzenében is  :lollypop:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1515 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 28. 17:00

Idézet: AViD - Dátum: 2009. okt. 10., szombat - 15:30

Következő kérdésem tárgya a kombó lenne. Van ugyanis nekem egy SP-2018 Karaoke típusú 2.0 rendszerem a géphez (kép alant), azon pedig két nagyjackes mikrofonbemenet. Így a kis piktúráról nem látszik, de egy viszonylag megtermett, kb. 40cm magas, ~5"-os hangszórókkal+csillingelő biszbasszal, így ha ezzel is szólna, akkor nem szívesen vennék még egy ládát.

Amennyiben nem, az esetben az érdekelne, rá tudnám-e kötni a gitárt az Audigy4 LineIn-jére, és onnan kivezetni a hangfalakra, esetleg on-the-fly effektezve is, ha erre van lehetőség.

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözletem!
Azóta beszerzésre került a Squier Bullet Stat. Kombót egyelőre nem vettem hozzá, elképzelhető hogy egyhamar nem is fogok, mivel nagyrészt úgyis csak a szobában játszom, és a 2.0-s rendszerre kötve nagyon jól szól, nem hallani különbséget a hangszerboltban próbált Roland 20W-os kockához képest, igaz szobámnak valamivel jobb az akusztikája.

-Ami kérdés közben felmerült: Hangerőt a gitáron 10/10-re tekerve kissé túlvezérli a hangfalat, és egészen kellemes lágy, de torzított hangja lesz. Mennyire szabad így használni a hangrendszert hosszabb távon? A hangja így kifejezetten tetszik, de nem tudom mennyire tesz jót (illetve rosszat) az erősítőjének.

-Audigy4-re kötve Satriani által ajánlott GuitarRig-gel próbálkoztam, egyelőre csak a beépített presetekkel ( hogy mondják ezt magyarul, egy szóval? :confused: ), szintén elég jól szól, (alap)zajt is szépen le lehet vágni vele, egyetlen problémám a késleltetés.
Külföldi oldalakat böngészve az vettem észre hogy mindenképpen van egy kompromisszum a késés és a pattogás/sercegés között. Jelenleg 7ms-os buffert beállítva 16ms jön ki összkésleltetésnek, ezalatt néhány effekteknél már hallani bizonyos parajelenségeket, itt még tökéletes. ;)  Van arra mód, hogy esetleg ezt még lejjebb tornásszam? Igazából ezt a 16ms-ot sem (igazán) hallani már, szóval annyira nem lényeges, de ha valaki tud valami ötletet rá, ne tartsa magában. ASIO-n keresztül van meghajtva az egész, alatta pedig egy 2800-on járó San Diego dolgozik, processzorterhelés 30-50 környékén mozog.

Szerkesztette: AViD 2009. 12. 28. 17:08 -kor

#1516 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 28. 17:51

Tapasztalatom szerint hangkártya kérdése is a késleltetés. Terratec DMX 6Fire tudott ennél valamivel jobb értékeket, alaplapival legalább 10ms puffer kellett. Ezt még mindig lehet érzékelni, együtt kell vele élni, egy multieffekt sem lenne sokkal gyorsabb. Igazán direkt és azonnali hangot nagyon nehéz effektekkel együtt csinálni, egyszerű torzítópedálnál bonyolultabb dolgok beiktatásával pláne mission impossible... Ez van.

A túlvezérlés nem jó ötlet... Ezek a kis erősítők nem ilyen használatra készültek. Állíts be alacsonyabb kimeneti jelszintet a hangkártyán, és torzíts a Guitar Riggel.

A preset magyarul is preset, vagy gyári program. :) Ha megunod őket, számtalan egyedi beállítás létezik a neten.

#1517 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 18:00

Idézet: AViD - Dátum: 2009. dec. 28., hétfő - 17:00

-Audigy4-re kötve Satriani által ajánlott GuitarRig-gel próbálkoztam, egyelőre csak a beépített presetekkel ( hogy mondják ezt magyarul, egy szóval? :confused: ), szintén elég jól szól, (alap)zajt is szépen le lehet vágni vele, egyetlen problémám a késleltetés.

Szia,

softwares erősítéshez először is amplitube-ot javasolnám. legalábbis, guitar rig-el én csak szívtam. másik ami kell neked az egy asio driver, és ezen keresztül hajtsd meg a gitár erősítő progit. a creativenak van saját drivere, megkeresheted azt is, de nekem jobbam bevált szintén audigy 4-el asio4all driver. Gyakorlatilag 0 késletetésűek a vst effektek (az erősítő programok alapvetően önállóan futó vst alkalmazások) viszont ha szerzel egy hangrögzítő progit pl cubase-t, hozzá rengeten gitáros vst kiegészítőt fogsz találni.

másik, gépre kötve ugyan megszólal a gitár de a jelek nem egészen azok amire szükség volna, szóval ha erősítőt nem is, de egy effekt procit vonal kimenettel, vagy usb-s gitár erőstőt, vagy olyasmit mint a vox amplug érdemes beszerezni. ezek olyan 10k körül vannak, használtan guitarshopon valamivel olcsóbban, de vst eszközökkel együtt biztosan megéri az árát.

#1518 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 18:46

AViD használ ASIO drivert. ;) ("ASIO-n keresztül van meghajtva az egész")

#1519 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 19:54

Idézet: Satriani - Dátum: 2009. dec. 30., szerda - 18:46

AViD használ ASIO drivert. ;) ("ASIO-n keresztül van meghajtva az egész")

:D jól átugrottam, mind1 asio4all akkor sem árt, nekem gyárival csak gond volt, késett / kiakadt ilyesmi

#1520 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 22:45

Hali!

A Schecter basszmotyóiról van vkinek infója? Neten olvastam egy pár írást, rosszat nem mondtak róluk. :) Ha kiheverjük ezt a világválságot, jövőre lehet hogy bevállalok egy Stiletto Studio vagy Elite öthúrost...

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.