HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 12. 06:58

Először a sikerélmény szempontjából érdemes egyszerű ritmustémákkal kezdeni, guitar proban megy a többi hangszer, te meg játszod alá a ritmusgitárt :) De kezdheted akkordokkal is, ahhoz viszont nem árt egy jobbféle könyv. Teljesen jól meg lehet amúgy tanulni magadtól gitározni, csak az elején nem árt, ha van tanár, mert úgy esélye sem lesz annak, hogy valami rosszul rögzül (mert helyesen újrakezdeni az egészet egy év múlva elég ciki...)
Ha kérdésed van, nyugodtan vegyél fel MSN/ICQ-n, és válaszolok ;)
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#582 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 06:59

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 19:26

http://www.asio4all.com/

A többit később :) Ja, és csinálj egy system restore point-ot, mert okozhat galibákat. Viszont SB Live!-hoz és Guitar Righez ez az általam ismert szoftveres megoldás.

Nekem a Cubase ASIO drivere vált be, az ASIO4ALL új változata kapásból nyomja a kékhalált, a régi meg csak az első két hangfalat szólaltaja meg :( (elsődleges csatornán nekem egy genius aktív hangfalpár van, másodlagoson meg az Ibanez kombóm, a hátam mögé betéve :D)
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#583 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 09:26

Idézet: HavocS - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 6:58

Először a sikerélmény szempontjából érdemes egyszerű ritmustémákkal kezdeni, guitar proban megy a többi hangszer, te meg játszod alá a ritmusgitárt :) De kezdheted akkordokkal is, ahhoz viszont nem árt egy jobbféle könyv. Teljesen jól meg lehet amúgy tanulni magadtól gitározni, csak az elején nem árt, ha van tanár, mert úgy esélye sem lesz annak, hogy valami rosszul rögzül (mert helyesen újrakezdeni az egészet egy év múlva elég ciki...)

Alapvetően én is így látom, de kiegészítenélek. Ha valaki hobbizenész akar lenni, akkor egy bizonyos szintig eljuthat önállóan. Viszont ha valaki komolyan gondolja a zenélést (akár huszonévesen is el lehet kezdeni), akkor muszáj folyamatosan tanárhoz járni. Én amúgy is elküldenék mindenkit rendes tanárhoz (nem valamiféle önjelölt meg nem értett zsenihez, hanem képzett szakemberhez) első körben, hogy a zenei alapokat és a helyes technikát, technikákat jól megtanítsa. Aztán haza lehet menni, és egyedül kialakítani a saját stílust.

"Kivétel erősíti a szabályt" alapon itt egy autodidakta: http://video.google.com/videoplay?docid=-4...8658&q=acoustic

#584 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 19:13

hi, csak egy kérdés, és el is tüntem :
a kottaolvasással kapcsolatban csomó nehézségeim vannak, pl. ha egy számot elakarok játszani hagyományos kottából olvasva, csómót kell gondolkoznom, hogy melyik vonalon milyen hang van, és ezt amire feldolgozom az agyamban kb. 1 perc, ilyenkor mi a teendő? a zeneiskolában, ahova már nem járok, úgy tanították, hogy szolmizálni kell, tehát az olvasást kell gyakorolnom, hogy rutinossá tegyem ez utóbbit, szerintetek van jobb metódus?

#585 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 20:01

Megszokás kérdése, nincsenek rá különösebb technikák, jobb metódus. Szerintem semmiképp ne szolmizálj, abc-s nevekben gondolkodj kizárólag, gondolatban vetítsd le az abc-s nevet a húr/bund pozícióra (bár ezt jelöli a hagyományos kotta is húrszám és ujjrend formájában). Bele lehet jönni.

Én klasszikus gitáron gyúrom a témát (körmökkel pengetek, klasszikus tartásban), 95%-ban hagyományos kottát használok. Kismillió dolog kiderül a hagyományos kottából, ha színvonalas (szólamvezetés, hangnem, stb...). Szerintem érdemes vele szenvedni.

Nekem is lenne kérdésem: néha perverz hajlamaim támadnak pengetőt használni (körömproblem idején vagy egyes stílusok esetén), de nem egészen jön össze. Minimálszinten elpengetek, de gyakran következetlenül, energiapocsékolósan használom, gondba vagyok néhol a le-fel irányokban, néha belegabalyodok az egészbe, mint 1 hónapos macska a fonalgombolyagba  :Đ
Szóval fellelhető a neten pengetőzést oktató színvonalas anyag (szipp-szipp  :D ) ?

A végére hagyom a slusszpoént: gitárügyileg balkezes vagyok  :oops:  :look:  :eek:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#586 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 20:58

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 20:01

Szóval fellelhető a neten pengetőzést oktató színvonalas anyag (szipp-szipp  :D ) ?

Nylon húros gitáron játszol pengetővel? Azt nem tanítja senki :) Azon szerintem maradj az ujjal való pengetésnél.

Ha elektromosra keresel oktatóanyagot, akkor kimondottan ajánlom Frank Gambale módszertanát. Ő nem a hagyományos "alternate picking" híve, hanem azt vallja, hogy takarékosan kell pengetni. Szerintem az ő módszere sokkal természetesebb, az alapokról indulva, rossz beidegződések nélkül könnyebben elsajátítható, mint az oda-vissza pengetés.

#587 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 21:37

egyébként ti játszotok/játszottatok valamilyen együttesben? És kb. mióta gitároztok?

#588 Felhasználó inaktív   tbundy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 12. 22:27

van pár gambala gyakom, de annyira kínszenvedés, túlságosan beidegződött az alternativ picking.
viszont tényleg jó végigrágni a dolgait, és nem csak az övéit :)

#589 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 22:54

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 10:26

...

"Kivétel erősíti a szabályt" alapon itt egy autodidakta: http://video.google.com/videoplay?docid=-4...8658&q=acoustic

Na ettől megállt a zeszem. Le a kalappal előtte :up:

Amugy az otthontanuláshoz hozzászólnék én is: ha minden héten kétszer tanárhoz kell járni, szolmizációs gyakorlatokat kell csinálni, jegyekre kell olyan dalokat tanulni, amiket egyébként egyszer nem hallgat az ember, akkor egy idő után a töke kilesz annak, aki ezt csinálja, egyszerűen megunják a dolgot, leteszik a pengetőt, és többé nem nyúlnak a gitárhoz.

Sokkal jobb, ha veszel egy egyszerű gitárt (pl nylonhúros akku), leülsz otthon a gép elé, előkapod a GP-t, beraksz rajta gyakorló-feladatokat, és játszol. Így nem csak szolmizálni tanulsz meg, ill. tabulatúrát olvasni, hanem rájössz, neked hogy esik jól a pengetés, hogy éred el azt a stílust/hangzást, amire mindig is vágytál. Hallasz vmi jó számot, leszeded a kottáját, pengetsz kicsit, százszor jobb, mint gitártanárnál szenvedni.

Habár azt is hozzá kell tennem, hogy ahonnét jöttem, ott egy nagyon nagy tudású gitártanár tanítja az ifjú Satriani-kat, aki mellesleg nagy sör-barát, és nagyon jófej. Együttese is van (Trágyaganéj a neve, de a zene nem ilyen sz@r :Đ), és az öreg szinte minden hangszert meg tud szólaltatni. Nála öröm tanulni. Ráadásul ha visz neki az ember egy doboz sert, akkor engedékenyebb :)

Én 2 évig Citerán játszottam, és csak fél éve vettem a kezembe basszert. Tudok tabot olvasni, pedig senki nem tanított, és itthon, fülessel elvagyok, egy régi, de jó gitárral.

Aki esetleg majdan zenekarban szeretne zenélni, és esetleg saját számokat is szeretne, az felejcse el a szolmizációs órákat, meg az idős, kopaszodó, flamenco-gitáros tanárokat.

No. :)
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#590 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 07:35

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 22:54

Amugy az otthontanuláshoz hozzászólnék én is: ha minden héten kétszer tanárhoz kell járni, szolmizációs gyakorlatokat kell csinálni, jegyekre kell olyan dalokat tanulni, amiket egyébként egyszer nem hallgat az ember, akkor egy idő után a töke kilesz annak, aki ezt csinálja, egyszerűen megunják a dolgot, leteszik a pengetőt, és többé nem nyúlnak a gitárhoz.

Ennek elkerülése végett kell 1. jó tanárhoz menni; 2. még a hangszer kézbevétele előtt belátni, hogy az elméleti tudás nem káros, épp ellenkezőleg. Egy jó tanár képes az elméletet a gyakorlaton keresztül eljuttatni az agytekervényekig, így nem fogod unni, sőt, észre sem veszed, hogy megtanulod.

#591 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 07:38

Idézet: tbundy - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 22:27

van pár gambala gyakom, de annyira kínszenvedés, túlságosan beidegződött az alternativ picking.

Azért is javasoltam, hogy még mielőtt megtanulná az ember a váltott pengetést, azelőtt kell a Gambale-módszerrel elkezdeni foglalkozni :) Én jól elrontottam annak idején, mert nem igazán gyakoroltam ki a váltott pengetést, de már beidegződött, mikor találkoztam Gambale módszerével. Így két szék között a földre seggeltem, és a mai napig a kettő keverékét használom, csak félig tudatos módon. Nagy kár.

#592 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 07:52

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 20:58

Nylon húros gitáron játszol pengetővel? Azt nem tanítja senki :) Azon szerintem maradj az ujjal való pengetésnél.

Ha elektromosra keresel oktatóanyagot, akkor kimondottan ajánlom Frank Gambale módszertanát. Ő nem a hagyományos "alternate picking" híve, hanem azt vallja, hogy takarékosan kell pengetni. Szerintem az ő módszere sokkal természetesebb, az alapokról indulva, rossz beidegződések nélkül könnyebben elsajátítható, mint az oda-vissza pengetés.

A Nylon húrost kikérem magamnak  :reklamacio:  :D  :) Nem nylon, hanem alternatív, karbon alapú húrokat használok, hard/high tensionosakat. Ez nem a megszokott ócska, laza, halk, tompa hangzású, ovis "horgászdamil"  :up: Van is hangjuk rendesen, sőt. Talán, annyi, hogy nem szólnak olyan élesen/fémesen mint az acélhúrok.

Persze maradok alapvetően a körmöknél (nagyon belejöttem 8 év alatt). Annyit még talán pontosítanék, hogy nem ujjakkal pengetnek a klasszikus gityósok (a húst nem használjuk), hanem csakis körmökkel. A ujjbegyet csak spéci tompítási effekteknél vetjük be. Ez a műfaj szakmai elvárása, mielőtt valaki ezen csodálkozna. Az ujjbegy hangja túl halk, tompa és a nagyobb felülete, ezzel a húrlefutási ideje is sokkal hosszabb. Gyors játéknál használhatatlan.

Úgy vagyok vele, hogy az általános gitárműveltséghez hozzátartozik a pengető megfelelő használata is. Sok olyan technika/effekt/stílus van, ahol a pengető nem igazán helyettesíthető. Szóval inkább akusztikushoz (nem érdekes a nylon/acél különbsége) keresek anyagot... ez miben különbözik az elektromostól (tartáson kívül)? Főleg skálákhoz/futamozásokhoz, egyhúros kezeléshez kéne inkább... nem annyira akkordozáshoz, de jöhet ez utóbbi is. Megnézem az ajánlott muksót, de pl. ezt nem is tudtam, hogy kapásból többféle módszer is létezik  :eek:

Az "idős, kopaszodó, flamenco-gitáros tanárokat" nem megvetni ;) Az szentigaz, hogy túl szigorúak és görcsösek, zenekari játékra talán egyik sem vállal felkészítést. Pedig tudnának, de náluk ez presztízskérdés, a szólójáték hívei (nagyon rika ugyebár, ha tető alá hoznak duót/triót, stb). Ők magasról lenézik a rock/blues dolgokat. Mondjuk pár fórumon ezt a solo-klasszikus-flamenco-vituoso-rulez-only nagyképű hozzáállásukat szóvá is tettem, de ezt a jeget nem lehet megtörni  :(
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#593 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 14:00

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 8:52

Az "idős, kopaszodó, flamenco-gitáros tanárokat" nem megvetni ;)

;) Nem megvetem őket, csak azt mondtam, a leendő heavy metal szólósoknak kerülendő :p

Mondok egy érdekeset: öcsikém vett egy akkus gitárt, amolyan flamenco-szerű, de a húrjai vörösrézből vannak :eek: Ilyet még az életben nem láttam :look:

Gondoltam rá, hogy csak átverték a gyereket, de olyan iszonyú jól szól, hogy csak na. Nemtom ki találta ki, de okos volt :up:

>>Egészség és Harmónia<<

#594 Felhasználó inaktív   tbundy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:07

nekem is volt egy ilyen 3/4es testű gityóm réz húrokkal, ütött nagyon

#595 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:10

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 19:26

Ja, és csinálj egy system restore point-ot,

OFF: Az semmit nem segít. Maximum fél órája telepített szűz Windows-t tudsz így visszaállítani. Amit használsz... soha. :) (Jó kis haszontalan Windows opció. De legalább zabálja a helyet a vinyón. Érdemes is telepítés után minden meghajtón kikapcsolni! ;) )/OFF
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#596 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:11

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2006. jan. 7., szombat - 22:55

Srácok pls help! [...]

Speciel ebből egy kukkot nem értettem. :) Kifejtenéd képekkel illusztrálva, hogy mi is a probléma?

#597 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 17:18

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 18:11

Speciel ebből egy kukkot nem értettem. :) Kifejtenéd képekkel illusztrálva, hogy mi is a probléma?

Sajna csak jövőhetén, mert lakótársam kölcsönkérte a digit :(

>>Egészség és Harmónia<<

#598 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:26

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 22:54

[..]flamenco-gitáros tanárokat.

No. :)

Miért, vannak olyanok? :)  Flamenco gitártechnikát igazából csak Andalúziában barangolva, kocsmazenészektől tanulhatsz!  ;)  Az összes többi csak parasztvakítás, vagy steril profi produkció, latin-jazz (pl. Al Di Meola, Tátrai Tibi, stb. féle "latin produkciók"), de sok köze nincsen az igazi, tüzes, aboriginal flamenco-hoz.

Egyébként egy jó tanár tényleg hasznos. Zeneelméletet nagyon jó tanároktól tanultam.
A kottából olvasást viszont én is a mai napig utálom. Nem vagyok egy azonnal bármely kottából játszó zenész.
Kiskorom óta hallás után játszottam mindent.

De azt kell mondanom, hogy gyakorlatban is fontos a jó tanár. Bár basszusgitározni magamtól kezdtem el, a slap, touch technikát magamtól képtelen voltam normálisan elsajátítani. Kellett egy nálam sokkal tapasztaltabb basszugitáros, aki segített ebben. Bemutatta a techniákat, "ínyencségeket".

Az viszont biztos, hogy jó zenész csak úgy válhat valakiből, ha tudatos munkával, rengeteg szorgalommal, nagy alázattal, RENGETEGET gyakorol otthon magában is!

#599 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:29

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 7:52

Persze maradok alapvetően a körmöknél (nagyon belejöttem 8 év alatt). Annyit még talán pontosítanék, hogy nem ujjakkal pengetnek a klasszikus gityósok (a húst nem használjuk), hanem csakis körmökkel.

Nagy többségüknek éppen emiatt ritka gusztustalan, ápolatlan jobb kezük is van! :Đ Sárga, kemény, letört, kapa körmök... :fear:

#600 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 13. 17:33

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 14:00

Gondoltam rá, hogy csak átverték a gyereket, de olyan iszonyú jól szól, hogy csak na. Nemtom ki találta ki, de okos volt :up:

Nem verték át, csak feltehetően egy klasszikus gitárt fémhúr-készlettel szereltek fel. Ha jó fából van, akkor elméletben mehet a dolog, de egy probléma adódik:

Az ilyen húr sokkal nagyobb erővel feszíti a húrlábat, így azt meg kell erősíteni. Szóval normális esetben az áthúrozás előtt le kell szedni a húrlábat, egy speciális, sokkal erősebb ragasztóval visszaragasztani, aztán mehet a móka a fém húrokkal!

(Csak azért írtam, hogyha öcséd gitárjával ezt a műveletet nem végezték el, akkor ne lepődjetek meg nagyon, ha a húrláb leugrik a helyéről!)

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »