HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 30. 20:57

Idézet: Gery80 - Dátum: 2006. nov. 30., csütörtök - 20:36

mi a fenének a zeneelmélet?

A költő is tud olvasni, meg tudja, mi a jambus és a hexameter.

Persze vannak őstehetségek, akik elmélet nélkül is ösztönösen jó zenészek. De mi nem vagyunk ilyenek. :)

#782 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 30. 23:10

De nem hiszem hogy minden zenész tanult zeneelméletet. Vagy de?  :think:
Továbbmegyek. Mi az hogy zeneelmélet?  :think:  Tehát ha pár szóval el kéne magyarázni vmi hülyének ,(pl. nekem :D), akkor mit mondanál,mi az? :) 
Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#783 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 08:55

A zeneelmélet fontos. Majdnem mindenhol rühellik a zenélni tanulók, mert egymagában a zeneelmélet "száraz", unalmas adathalmaz. Főleg, ha nem jól tanítják, nem ötvözik kellőképpen a gyakorlattal.
Helyenként szolfézs kódnéven fut, egy része kötelező tananyag az általánosban/középsuliban is, csak ott nincs gyakorlat, nincs célja, nem is veszik komolyan, csak nép-komoly zene van mellette.

Fontos, mert megtanítja a zene egyes momentumait, egyszerű példákkal:
- hangnemek (dúr, moll, egyéb hangnemek)
- összhangzattan="hangok összecsengése" (=hangközök és akkordok típusai, utóbbiból baromi sokféle van)
- skálák különböző típusai (pl. mitől lesz a keleti zene keleti, a spanyol spanyolos, a blues blues)
- ritmusképletek (pl. az éles ritmus="tám-ti" hatásai, vagy a gyors staccato="pontszerű szaggatás" hatása legatohoz="kijátszott hangokhoz" képest)
- zenei funkciók (pl. milyen hangokat, a zenei skála hányadik fokait kell a zene végére biggyeszteni, hogy tudassuk: vége van a zenének, vagy pl. mely hangokkal lehet növelni a feszültséget zene közben)
- kottajelölések, rövidítések. Néhány példa kicsit primitív, az ""-es magyarázatok "laikus terminológiák".

A zeneelmélet megmutatja, hogy a zene elemei hogyan érik el a rájuk jellemző pszichológiai hatást. Segít, hogy gyorsabban memorizálj egy zenét/kottát, jobban figyelj zenehallgatás/játék közben a részletekre. Rendes zenét írni vagy improvizálni csakis megfelelő zeneelméleti ismeretekkel lehet.
Rámutat a zene összefüggéseire, így meg lehet érteni a zenét, tudatosítani, ez pedig megment a hangonkénti értelmetlen bemagolás alól.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#784 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 09:07

Idézet: Gery80 - Dátum: 2006. nov. 30., csütörtök - 23:10

De nem hiszem hogy minden zenész tanult zeneelméletet.

Írtam előbb, hogy a zseniken kívül gyakorlatilag mindenkinek szüksége van rá, így feltételezem, a zenészek jelentős része kapott valamennyi elméleti képzést. Persze elmélet nélkül is be lehet gyakorolni Malmsteen szólókat, de ettől még senki nem lett zenész.

N0zer0 szépen összefogta a lényeges tudnivalókat a "miért fontos?" témakörben, itt pedig nagyon röviden, de lényegretörően olvashatsz pár elméleti tudnivalót: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?...81074&t=9011219

#785 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 15:15

Köszi az infót :) Viszont a link amit mutattál ,nekem kínai :D Én még kottázni sem tudok. Emlékszem, általánosban amikor kottázni kellett ének órán, az rosszul sikerült, de aztán énekeltem pár népdalt ami jó lett :D
Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#786 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 02. 18:04

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. nov. 30., csütörtök - 20:57

Persze vannak őstehetségek, akik elmélet nélkül is ösztönösen jó zenészek. De mi nem vagyunk ilyenek. :)

Csak a magad nevében beszélj! Én például a lustaságom által szabott korlátok közé szorított zenei őstehetség vagyok.  :)

Egyébként jól szólsz. A zeneelmélet sok tekintetben nagyon hasznos tud lenni. (Mindazonáltal utálok kottából játszani.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#787 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 06. 14:34

Na nesze - digitalis gitar! Gibson's new HD.6X-Pro digital guitar hits the market
Nem kell mar studio egy jo kis akkusztikus album osszedobasara!
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#788 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 08. 11:21

Nem a Gibson találta fel a spanyolviaszt, ilyesmit már jó ideje árul a line6 Variax néven :)
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#789 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 08. 15:47

Mr. Fastfinger

Tudom, már volt, de azóta bővült :)
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#790 Felhasználó inaktív   Baddie 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 13. 00:16

Sziasztok!

Tudna nekem valaki véleményt mondani a Hohner Rockwood (szóló, nem bass) gitárról? LX-200G/TWR
Én abszolút kezdő vagyok, most szeretnék elkezdeni gitározni (mondjuk elég későn, 32 vagyok :eek: ), és ehhez mérten, (meg a pénztárcámhoz mérten  :D ) keresek gitárt.
Előre is köszi!  :respect:
"Minek komolyan venni az életet, ha az élet egy képzelt kaland, amiből sosem kerülünk ki élve" (Bob Marley)

#791 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:25

Hát a Hohner márka alpvetően jó :up:

>>Egészség és Harmónia<<

#792 Felhasználó inaktív   Baddie 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 20:14

Gitár

Erről lenne szó!  :rock:
"Minek komolyan venni az életet, ha az élet egy képzelt kaland, amiből sosem kerülünk ki élve" (Bob Marley)

#793 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 12:35

Idézet: Baddie - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 21:14

Gitár

Lakótársam szerint kezdő kategória. :confused: Aki most kezd annak elmegy.

>>Egészség és Harmónia<<

#794 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 14. 13:13

Idézet: Baddie - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 20:14

Gitár

Ismerem. Játszottam is ilyen gitáron.

Nem vagyok jó véleménnyel róla. Gyenge kidolgozás, olcsó, könnyű fa, beállíthatatlan nyakgörbület, igénytelenül rögzített olcsó hardware (a húrok még véletlenül sem a hangszedők vasmagjai felett futnak)...

Az a szomorú tény, hogy az 50.000-60.000 forintos kategóriában olyan új hangszereket árulnak, amelyet nem vennék meg még kezdő, gyakorló hangszernek sem venném meg.

A 80.000-90.000 forintos sávban már találhat a kezdő olyan hangszert, amely érdemes arra, hogy pénzt adjon ki az ember érte.

De sajnos a gagyi elárasztott mindent. Lehet kapni 130.000-140.000 forintért olyan mexikói Fender Strato-t, aminek a nyaka sorjás. (Kínából Mexikóig egy hajón szerelik össze, a helyszínhez mért minőségben.)

Az az igazság, hogy az utóbbi 10 évben gyökeresen megváltozott a kezdő, belépő szintű hangszerek világa.

Régebben sokkal jobban elkülönültek ezek. Aki ismerkedni akart egy elektoromos gitárral, basszusgitárral, az fillérekért vett egy volt kelet-európai "csodát". Az bohóckodni, ismerkedni tökéletes volt. S amikor az illető úgy gondolta, hogy komolyabban kezd foglalkozni a zenéléssel, akkor pénztárcájától függően több sávból választhatott.

De ezek között a sávok között drasztikus különbség volt a minőség tekintetében, és 70.000-90.000 forintért már olyan hangszereket lehetett venni újan, vagy használtan, amire az ember elégedetten csettintett. (Ha szerencsés volt az ember, akkor még ennél sokkal olcsóbban is.)

Most pedig lám, még a 100.000 forint körüli kategóriában is komolyan meg kell vizsgálni minden modellt, nehogy vackot vegyen az ember.

#795 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 13:21

Ibanez, Harley Benton, mostanság ezek képviselik a normális, "használható gitárok elfogadható áron" kategóriát. Ibanez 60-ért, SS, (pontos márkatípust nemtudok, de veszett jó), illetve szeptemberben vett öcsém egy Harley Benton LP-t, és meg kell mondjam kellemesen csalódtam benne, ugyanis minőségi, remek gitár. :up:

De ez a hohner Rockwood... :(

>>Egészség és Harmónia<<

#796 Felhasználó inaktív   Baddie 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 14:01

Egyébként én tökéletesen egyetértek veletek, de most szeretném ezt máshonnan megközelíteni. Ez a gitár 15 pénzt kóstál jelenleg, ami szerintem a mai árakhoz képest aprópénz. Ha mégis kiderül, hogy teljesen béna vagyok ahhoz, hogy megtanuljak gitározni, akkor legalább csak ennyit buktam a dolgon, a másik pedig az, hogy nekem tényleg arra kell, hogy valahol elkezdjem, és akkor már akár a 60 is sok lehet a kezdéshez.

A kiválasztással kapcsolatban pedig csak annyit tudok, hogy melyik a basszus-, és melyik a szólógitár. Természetesen megvan az Andrásik Remo Gitárkézikönyve, és ismerkedek a dolgokkal, de kiválasztani akkor sem mernék egy drágább kategoriájú gitárt magamnak, mert arra tényleg nagyon rá lehet futni. Ebben az eladók sem segítenek (tisztelet a kivételnek  :D ), mert ők eladni akarnak, és nem biztos, hogy az a jó, amit ők annak mondanak.

Végigolvastam ezt a topicot, és már lerágott témákat nem is feszegetnék. Igyekeztem a lehető legjobban megnézni a gitárt, görbületet nem láttam a nyakában, most, hogy új húrok terpeszkednek rajta, szerintem a hangja is szép (de az én bot, tuskó, rönkfa fülem ebben egyáltalán nem mérvadó  :D ). Az meg hogy milyen fából van? Valami nehézből. A húrok pontosan a vasmagok fölött vannak, azt nem néztem meg, hogy a húrok középpontja jó helyen van-e, de azt látom, hogy állítva vannak.

Hát nagyjából ennyit tudok erről mondani, és köszönöm a hozzászólásokat. Szerintem maradok ennél, és remélem nem fogom megbánni, de ha sikerül megtanulni játszani is rajta, akkor ígérem, hogy veszek egy jobbat.  :p

#797 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 14:11

Amihez akarod használni, ahhoz tökéletes :respect:

>>Egészség és Harmónia<<

#798 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 15:35

Idézet: Baddie - Dátum: 2006. dec. 14., csütörtök - 14:01

Ez a gitár 15 pénzt kóstál jelenleg, ami szerintem a mai árakhoz képest aprópénz. Ha mégis kiderül, hogy teljesen béna vagyok ahhoz, hogy megtanuljak gitározni, akkor legalább csak ennyit buktam a dolgon, a másik pedig az, hogy nekem tényleg arra kell, hogy valahol elkezdjem, és akkor már akár a 60 is sok lehet a kezdéshez.

Ha viszont kideül, hogy ügyes vagy, akkor hamar rábukkansz majd a gitárod korlátaira, le akarod cserélni, és kidobott pénznek fogod érezni ezt a 15 rongyot is. Esetleg elmész zenekarba, és kiderül, hogy nem fordulhatsz szembe az erősítővel, meg nem tekerheted fel a gitár hangerejét, mert iszonyatosan fog gerjedni és sípolni zenélés közben is. Mégis beállítod valahogy a hangosítást, de nem tudsz végigjátszani egy próbát anélkül, hogy számok között ne hangolnád be az eszközt. Kiderül, hogy effektek nélkül végtelenül tompa, effektekkel pedig erőtlen a tiszta hangszíne. Rájössz, hogy nem minden bundnál tudsz nyújtani, mert a húr beleér egy másik bundba. Próbálnál üveghangokat játszani, de nem megy úgy, ahogy a tanár/haver megmutatta. (stb)

Nem mondom, hogy rossz gitárt fogsz venni, mert nem így van. Viszont készülj fel arra, hogy nem biztos, hogy fogod tudni mindenre használni, amire szeretnéd. ;) Egy kalappal a vételhez!

#799 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 14. 16:12

Dear Baddie!

Satriani-val egyetértek. Jól leírta a lényeget.

Viszont ehhez:

Idézet

Ha viszont kideül, hogy ügyes vagy, akkor hamar rábukkansz majd a gitárod korlátaira, le akarod cserélni, és kidobott pénznek fogod érezni ezt a 15 rongyot is.
a gondolatához csatlakozvam, s olvasa indoklásodat én azt mondom, hogy a saját képességeid felmérésére, érdeklődésed kielégítésére bőven elég egy használt, 5.000 ft-os Jolana, vagy valami hasonló kategóriás elektromos gitár. Ami persze működőképes, kifogástalan állapotban van. Ezt teljesen komolyan mondom.

Elég könnyű beszerezni, a célra, amit felvázoltál bőven megfelel, s ha mégis úgy adódik, akkor nem 15.000-et, hanem jóval kevesebbet "dobtál ki".  ;)

#800 Felhasználó inaktív   Baddie 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 14. 17:09

Akkor ezek szerint mégsem annyira jó dolog ezt a gitárt megvenni. Sejtettem, hogy annyira nem lesz egyszerű ez az egész, mint ahogy gondoltam, de erre azért mégsem számítottam.
Még mindig nem jutottam közelebb ahhoz, hogy milyen gitárt vegyek, a Jolana biztos jó lenne, de azt hol lehet beszerezni ennyiért, és az említett minőségben?

Talán az lenne a legjobb, ha gyüjtenék egy komolyabbra, de az ebből a fizetésből nagyon hosszú idő lenne, és addig sem tudok tanulni semmin. Ez ördögi körnek tünik, eddig is a rút anyagiak tartottak vissza attól, hogy gitározzak. Szóval ezeket végigolvasva, és végiggondolva mega-giga off lettem teljesen  :think: !

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.