HWSW Informatikai Kerekasztal: HTML kérdés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HTML kérdés Értékeld a témát: -----

#1401 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 09. 13:22

Úgy érted az átméretezést, hogy a böngésző nézetében a méretet pl 125%-ra növelem?
Nekem van egy átlátszó png-s oldalam ami az árnyékot adja a változtatható háttérszín elé, de IE8 alatt nem bírja az ilyen fajta méretezést az sem sajna...
Az olyan méretezést, amikor a böngésző 100%-os méretben tartja a user és a content tolja szét a dobozt, azt úgy tudtam megoldani, hogy 3x3-as felosztást alkalmaztam, amiből a sarkok a sarokhoz igazodnak és nem ismétlődnek, míg a függőleges és vizszintes egyenes részeken pedig ismétlődik az árnyék png-je... na ez IE alatt is okés a png filteres cumóval is...

Bocs, ha másra gondoltál, vagy modernebb megoldást keresel.

.shadow-topleft{
 filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(enabled=true, sizingMethod=scale src='images/shadow_02.png');
 background-repeat: no-repeat;
 background-position: top right;
 width: 32px;
 height: 32px; 
 }

Szerk: az ív külső és belső fele is átlátszó legyen?

Szerkesztette: Gyulavitéz 2011. 02. 09. 13:33 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1402 Felhasználó inaktív   wookie 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 09. 16:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 02. 08. 20:52

...valami iszonyú gány...

IE8, IE9, FF3, FF4, Opera, Konqueror, Epiphany alatt nekem működik. Hát neked? Nincs több kérdésem :p
Two beer or not two beer. That's is the question!

#1403 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 09. 16:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2011. 02. 09. 13:22

Úgy érted az átméretezést, hogy a böngésző nézetében a méretet pl 125%-ra növelem?

Nem. Úgy értem, hogy később esetleg gondolok egyet, és a div méretét átírom CSS-ben 540-ről pl. 700-ra. El akarom kerülni, hogy ilyenkor újra kelljen szerkeszteni a képi elemeket.

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2011. 02. 09. 13:22

Szerk: az ív külső és belső fele is átlátszó legyen?

Igen. Teljesen átlátszó (=színfüggetlen legyen) mindkét fele. Úgy, ahogy ezen az oldalon is van, de ezen a belső fele a div színéhez van transzparensen hozzászerkesztve tehát nem színfüggetlen a belseje a negyedkörnek. Bár érzem, hogy nem lesz lehetséges, amit akarok.

Tehát van nekem most egy transzparens dives layoutom, adott mérettel és színekkel. Ehhez szeretnék lekerekített sarkokat, de olyan megoldással, hogy később a div méretét és színét is anélkül tudjam szerkeszteni, hogy a képelemeket módosítani kéne vele együtt.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1404 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 10. 11:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 02. 09. 16:51

Bár érzem, hogy nem lesz lehetséges, amit akarok.

Vagyis XHTML-ben (SVG-vel) biztosan, de ezzel egészen IE6-8-ig kizárnék az oldalról mindenkit. Mivel egy magán jellegű oldalról van szó, az IE6 nem támogatása még csak oké lenne, akár ki is írnám a beléptető oldalra, hogy "2011 van, tölts le egy normális böngészőt már végre, bazmeg!". De az IE7 nem támogatása már necces, az IE8 kicsukása a játékból meg óriási hátrányt jelentene. Marad a HTML4.01/CSS2-es megoldás, meg sarokképezés, vagy div fej/láblécezése.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1405 Felhasználó inaktív   Levente 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 19. 20:44

Üzenet megtekintéseIdézet: wookie - Dátum: 2011. 02. 09. 16:26

IE8, IE9, FF3, FF4, Opera, Konqueror, Epiphany alatt nekem működik. Hát neked? Nincs több kérdésem :p

Hát az addig oké, hogy böngészőkben normálisan jelenik meg, de attól még táblázatos, HTML hibákkal teli oldalra nem mondanám, hogy jó, mert egyrészt mobiloknál is baj lehet vele, felolvasóprogramok is megőrülnek tőle, és keresőoptimalizálás szempontjából is sokkal rosszabb. Vagy ha szerinted tök mindegy, hogy hanyadik helyre teszi a Google, akkor oké, tényleg "rendben van", de szerintem ezt te se gondolod így...
[ kitaláltam, és attól kezdve van ]

#1406 Felhasználó inaktív   Levente 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 19. 20:47

Lekerekített dobozoknál esetleg lehet CSS3-at alkalmazni, és ha valaki IE-ben nézi, akkor nála szögletes dobozok lesznek, nagy dolog, attól még teljesen használható az oldal.
Persze ez csak egy félmegoldás, de egyre elterjedtebb, hogy aki IE-t használ, az majd odaképzeli a lekerekítést, vagy halad a korral, és letölt egy normális böngészőt :) (Vagy megvárja az IE9-et...)
[ kitaláltam, és attól kezdve van ]

#1407 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 13:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Levente - Dátum: 2011. 02. 19. 20:47

Lekerekített dobozoknál esetleg lehet CSS3-at alkalmazni, és ha valaki IE-ben nézi, akkor nála szögletes dobozok lesznek, nagy dolog, attól még teljesen használható az oldal.

Kösz :up: Tényleg működik, és IE alatt sem esik szét az oldal, csak nincsenek lekerekítve a dobozok.

Van viszont egy másik problémám. Adva van egy CSS menü, almenük nélkül. Minden elem különböző aloldalra visz. Hover-nek meg van adva, hogy sötétebb legyen a menüelem. Szeretném azonban az aktuálisan megnyitott laphoz tartozó menüelemet is alapból sötétíteni, hogy ne kattintgasson rá senki újra feleslegesen. Hogyan lehetne ezt kivitelezni? Az a:active nem erre való. Hiába hoztam létre az aktuális elemnek külön osztályt CSS-ben, nem működik :glare:

Szerkesztette: Wile E 2011. 02. 23. 13:51 -kor

#1408 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 14:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 02. 23. 13:41

Kösz :up: Tényleg működik, és IE alatt sem esik szét az oldal, csak nincsenek lekerekítve a dobozok.

Van viszont egy másik problémám. Adva van egy CSS menü, almenük nélkül. Minden elem különböző aloldalra visz. Hover-nek meg van adva, hogy sötétebb legyen a menüelem. Szeretném azonban az aktuálisan megnyitott laphoz tartozó menüelemet is alapból sötétíteni, hogy ne kattintgasson rá senki újra feleslegesen. Hogyan lehetne ezt kivitelezni? Az a:active nem erre való. Hiába hoztam létre az aktuális elemnek külön osztályt CSS-ben, nem működik :glare:

Miért emlékszem úgy, hgoy a css3 nem játszott?

#1409 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 14:25

Üzenet megtekintéseIdézet: e-lias - Dátum: 2011. 02. 23. 14:22

Miért emlékszem úgy, hgoy a css3 nem játszott?

Mert valóban azt írtam először. Azt hittem, hogy kifekszenek tőle a nem kompatibilis böngészők. Közben meg nem.

Koncentráljunk inkább erre:

Szerkesztette: Wile E 2011. 02. 23. 14:51 -kor

#1410 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 15:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 02. 23. 14:25

Koncentráljunk inkább erre:

Már nem aktuális. Megoldva. Az osztályt nem a megfelelő id-hez definiáltam, azért nem működött.

#1411 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 02. 19:06

Az a:active nem erre való. Hiába hoztam létre az aktuális elemnek külön osztályt CSS-ben, nem működik :glare:

Szerintem :visited
Én használom.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1412 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 02. 20:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2011. 03. 02. 19:06

Szerintem :visited
Én használom.

A visited azért nem jó, mert nem csak az aktuális lapot színezné meg, hanem az összeset, ami már volt egyszer is látogatva. Mindegy, mert megoldottam egyszerű, saját class-szal.

Egyébként meg visszatértem HTML4.01-re. Nincs értelme az XHTML1.0-nek, míg az IE6-8 nem támogatja, csak text módban. A CSS3 maradt, csak a nem szabványos elemeknél (-moz-border-radius, -ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=XXX)", filter: alpha(opacity=XXX)) ugat a validator, amit leszarok. Ez a pár nem szabványos sor a kompatibilitás érdekében elfér. Sőt, még szabványos border-radius miatt is hepajozik. Kész vicc, hogy bugos CSS3 validatort közzé mernek tenni.

Üzenet megtekintéseIdézet: wookie - Dátum: 2011. 02. 09. 16:26

Ha már hozzászóltam, visszatérnék erre. Nem leszólni akartam az oldalad, mert a megjelenése elfogadható. De a kóddal tényleg kezdhetnél valamit. Az még csak a kisebbik baj, hogy táblázatos layout, de legalább lenne valid. Nem értem, ha már egyszer van egy komplett oldal, miért nem lehet az utolsó simításokat elvégezni rajta, mikor nem is jelent sok plusz melót. Egyszer kell megírni rendesen a kódot és akkor később is kisebb munka karban tartani.

Szerkesztette: Wile E 2011. 03. 02. 21:11 -kor

#1413 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 13:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 02. 20:55

Egyébként meg visszatértem HTML4.01-re. Nincs értelme az XHTML1.0-nek, míg az IE6-8 nem támogatja, csak text módban. A CSS3 maradt, csak a nem szabványos elemeknél (-moz-border-radius, -ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=XXX)", filter: alpha(opacity=XXX)) ugat a validator, amit leszarok. Ez a pár nem szabványos sor a kompatibilitás érdekében elfér. Sőt, még szabványos border-radius miatt is hepajozik. Kész vicc, hogy bugos CSS3 validatort közzé mernek tenni.

Én először XHTML 1.0 Strict-ben írtam az oldalamat. Mindent meg akartam csinálni szépen szabványosan, de a mime type-ra nyilván nem figyeltem. Az általad is belinkelt XHTML oktatás cikket én is megtaláltam és annak hatására aztán elkezdtem átalakítani az oldalt HTML 4.01 strict-be. Csakhogy rájöttem, hogy a HTML 4.01 strict nem jól formázott XML! A W3C validátora például nem találja validnak az oldalt, ha a meta tageket vagy hr-eket lezárom HTML 4.01-nél! Én 3 éve napi szinten foglalkozom XML-el és kapcsolódó technológiákkal és ez a tény eltántorított az egész HTML 4.01-től. Amikor minden nap alap követelmény, hogy jól formázott XML-eket gyártsak, nem fogom a teljes oldalamat átírni helytelenre.

Az oldalam jelenleg nagyrészt AJAX-os hívásokkal működik, úgyhogy végülis még a mime type sem olyan lényeges. Viszont a keresőkben való megjelenés érdekében átírom SSI-sre, de úgy döntöttem, hogy itt is maradok az XHTML-nél még ha nem szabványos is a mime type.

#1414 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi - Dátum: 2011. 03. 03. 13:12

Csakhogy rájöttem, hogy a HTML 4.01 strict nem jól formázott XML!

Hát nem az. A HTML-nek semmi köze sincs az XML-hez. Különben az XHTML nekem is szimpatikusabb, de míg nem terjed el az IE9 vagy míg nem követelmény az XML kompatibilitás, maradok a HTML-nél.

#1415 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 13:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 03. 13:20

Hát nem az. A HTML-nek semmi köze sincs az XML-hez.

Ez biztos így van, de sajnos túl sok a hasonlóság a kettő között ahhoz, hogy én figyelmen kívül tudjam hagyni.
Sajnos míg az IE9 átveszi az IE8-IE7 helyét, addig eltelik még egy kis idő. :(

#1416 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 15:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi - Dátum: 2011. 03. 03. 13:12

...A W3C validátora például nem találja validnak az oldalt, ha a meta tageket vagy hr-eket lezárom HTML 4.01-nél!...

Talán mert HTML 4.01-nél nem kell őket lezárni? XHTML -nél van az, hogy az olyan tageket, amiknek nincs külön zárótag-je, azt egy / -el le kell zárni. HTML4.01-nél még nem volt ilyen. Mikor legutóbb én abban írtam oldalt legalábbis.

#1417 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 15:32

Üzenet megtekintéseIdézet: e-lias - Dátum: 2011. 03. 03. 15:09

Talán mert HTML 4.01-nél nem kell őket lezárni?

Így van. Az a szabványos, hogy nem zárod le.

#1418 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 03. 18:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi - Dátum: 2011. 03. 03. 15:32

Így van. Az a szabványos, hogy nem zárod le.

Akkor jól emélkeztem. Már évek óta XHTML -ben írok minden lapot.

#1419 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 04. 09:38

Üzenet megtekintéseIdézet: e-lias - Dátum: 2011. 03. 03. 18:53

Már évek óta XHTML -ben írok minden lapot.

Mi a haszna? A fosplórerek miatt text-ben kell küldeni az XHTML-t és ebben az esetben elveszted az XHTML minden előnyét (kivéve, hogy kezelheted külső alkalmazással XML-ként), de még a 2-es foxok is lassabban renderelik le. Text-ként küldve az XHTML lényegében csak egy hibás HTML, ami azért jelenik meg jól, mert a böngészők nem használják következetesen. Applicationben lenne értelme XHTML-ezni (hibajelzés, MathML-t és SVG), de IE uralom van és lesz még egy darabig, túl sok a laikus felhasználó. Addig pedig felejtős. Persze a MathML-t és SVG-t ki lehet trükközni XHTML nélkül is, csak értelme nincs sok.

Ez a rossz a webfejlesztésben. Vannak jó dolgok, de nem lehet őket használni, alkalmazkodni kell a sok barom milliónyi hülyeségéhez. Különcködni pedig sajnos nem lehet, a webnek pont az a lényege, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Az IE6 nem támogatását is csak egy-egy nagy oldal (YT) és egy néhány magánfejlesztő vállalta be eddig. Ráadásul ha ki is kopik az IE6 esetleg az IE7, a 8-as elég hosszú életű lesz sajnos. Talán a Google, YT, Fácsebuk, más hasonló nagy oldal fordíthatna a dolgon, azzal, hogy a lapjaik megjelenését teljesen letiltják IE8-ig bezárólag, de ezt még ők sem merik meglépni.

Szerkesztette: Wile E 2011. 03. 04. 09:40 -kor

#1420 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 04. 10:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 04. 09:38

Mi a haszna? A fosplórerek miatt text-ben kell küldeni az XHTML-t és ebben az esetben elveszted az XHTML minden előnyét (kivéve, hogy kezelheted külső alkalmazással XML-ként), de még a 2-es foxok is lassabban renderelik le. Text-ként küldve az XHTML lényegében csak egy hibás HTML, ami azért jelenik meg jól, mert a böngészők nem használják következetesen. Applicationben lenne értelme XHTML-ezni (hibajelzés, MathML-t és SVG), de IE uralom van és lesz még egy darabig, túl sok a laikus felhasználó. Addig pedig felejtős. Persze a MathML-t és SVG-t ki lehet trükközni XHTML nélkül is, csak értelme nincs sok.

Ez a rossz a webfejlesztésben. Vannak jó dolgok, de nem lehet őket használni, alkalmazkodni kell a sok barom milliónyi hülyeségéhez. Különcködni pedig sajnos nem lehet, a webnek pont az a lényege, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Az IE6 nem támogatását is csak egy-egy nagy oldal (YT) és egy néhány magánfejlesztő vállalta be eddig. Ráadásul ha ki is kopik az IE6 esetleg az IE7, a 8-as elég hosszú életű lesz sajnos. Talán a Google, YT, Fácsebuk, más hasonló nagy oldal fordíthatna a dolgon, azzal, hogy a lapjaik megjelenését teljesen letiltják IE8-ig bezárólag, de ezt még ők sem merik meglépni.

Semmi konkrét haszna nincs. Megszokás. Erre áll rá a kezem. Én értem amit mondasz. IE6 részesedése eléggé lent van már azért. Bár sokkal nem jobb a 7-es sem. De újabban úgy vagyok, hogy Ie alatt max. nincs shadow, meg lekerekítés. A tartalom meg elérhető. Eredeti windowson frissül az IE, kalózon meg.... Hát aki olyat hazsnál, annak tán van annyi esze, hogy normálisabb böngészőt tesz fel. Vagy annak, aki telepíti neki.

Téma megosztása:

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.