HWSW Informatikai Kerekasztal: Infravevő építése(!), beizzítása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Infravevő építése(!), beizzítása Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 12. 09:31

Kép

Ez alapjan, sajna nem ugy nez ki, hogy csak be kell iktatni ezt az alkatreszt, teljesen mas a kapcsolasa, mint a sima alaplapra csatlakozonak.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#22 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 12. 22:08

Ez annyiban több, hogy a 12V-os logikához illeszt-az FDS4500 kapcsolása elvben ugyanaz, vagy nem? :confused:
MAX232, erre keress rá. Ez elvégzi ezt a feszültséglogikai illesztést.
Nem értem, miért van itt tranzisztoros illesztés meg rakat dióda :confused: . A MAX az csak annyi, hogy odateszed és megy :) . Az FDS4500 TTL-el dolgozik, míg az RS232 soros port az -12..+12 között meghatározott küszöbökkel. A feladat, hogy illeszd a kettőt, a MAX féle megoldás pont erre való. Ez helyettesítője (TOIM3232)? Mert pont ezt a szintillesztést nem végzi el.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#23 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 21:45

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 23:08

Ez annyiban több, hogy a 12V-os logikához illeszt-az FDS4500 kapcsolása elvben ugyanaz, vagy nem? :confused:
MAX232, erre keress rá. Ez elvégzi ezt a feszültséglogikai illesztést.
Nem értem, miért van itt tranzisztoros illesztés meg rakat dióda :confused: . A MAX az csak annyi, hogy odateszed és megy :) . Az FDS4500 TTL-el dolgozik, míg az RS232 soros port az -12..+12 között meghatározott küszöbökkel. A feladat, hogy illeszd a kettőt, a MAX féle megoldás pont erre való. Ez helyettesítője (TOIM3232)? Mert pont ezt a szintillesztést nem végzi el.

Na azert ennyire nem vagom a temat, egy egyszeru kapcsolas kellene soros illesztessel tfds4500 infra ado/vevo hoz, ilyet meg sajna nem talaltam.
Esetleg ez?

Kép
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#24 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 21:51

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 23:08

Mert pont ezt a szintillesztést nem végzi el.

Azt nem, csak az infra impulzusok modulációját.
Ha jól látom. De nem érdekel.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#25 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 22:52

Öregszem :D
De nem kell modulálni, a TFDS4500-ben amennyire tudom, benne van a demod-sima, TTL szintű soros jel jön-megy belőle.
Evil: Ha ez ajánlott kapcsolás, működnie kell.
Szerintem a 3232 a soros port állapotjeleiért felel. De lehet, hogy Öregszem mond jót.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#26 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 15. 06:43

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 14., hétfő - 23:52

Öregszem :D
De nem kell modulálni, a TFDS4500-ben amennyire tudom, benne van a demod-sima, TTL szintű soros jel jön-megy belőle.
Evil: Ha ez ajánlott kapcsolás, működnie kell.
Szerintem a 3232 a soros port állapotjeleiért felel. De lehet, hogy Öregszem mond jót.

Epp az a bajom, hogy a fentebb belinkelt abrara van irva, hogy ajanlott kapcsolas a tfds4500 soros porti illesztesehez.Meg kutakodok, hatha talalok valami egyszerubbet.

#27 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 15. 10:09

Na, jót tettél be, a MAX az ennyi, be és kimenet, meg a feszemeléshez szükséges kondik. Ott van Rx Tx, azt teszed a 4500-ra. Kérdés merült fel bennem is, hogy az állapotjelek vajon fognak-e hiányozni, de elvben nem, ha be lehet állítani a portot és a win-nek is megmagyaráézod, hogy a com2-n irDA van :confused:
De szvsz építsd meg azt a kapcsolást, nem bonyolult, csak annak tűnik ;)

#28 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 15. 22:42

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 14., hétfő - 23:52

Logikai bukfenc: nem kell modulálni, mert benne van a demodulátor?
A vége jó: sima TTL jeleket ad-vesz.
Csakhogy az irda nem erről szól. Az ketyeg. Ezért van órajel az illesztőben.

Idézet

Szerintem a 3232 a soros port állapotjeleiért felel.

Mármint a szintillesztésért.

Nem tanulom meg helyettetek, de itt van.
http://www.infrarotm...e/schaltung.htm
http://www.infrarotport.de/tfd_4.pdf
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#29 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 16. 06:44

Logikai bukfenc: OK :)
Márpedig a 3232 nem illeszt szintet. Nézd meg a fentebbi kapcsolást, ott tranzisztorok és zener-ek végzik. A MAX232 végez szintillesztést, azon a kapcsoláson (is), amit linkeltél. A 3232 5V-ról dolgozik és nincs benne DC/DC.
szerk: Bizonyítom:
Kép
Kicsit kicsi, de alényeg olvasható.
És egy másik érdekes dolog:
Kép
Ennyi. itt nincs órajel és nem használ RX-et mégis "duplex" (nem az, az állapotjelek segítségével érzékel). A csatikiosztás DB25-höz van. Az eszköz egy távirányító :) . Szóval nem pont az, amire nekünk kell (nem használható kommunikációra pl. telefonhoz), de egy érdekes dolog. A hozzá való progi DOS alól fut és a 115200 baud mellett rendszeresen kiküldött karakterekkel biztosít 38kHz körüli "frekit" vivőnek. Ügyes megoldás szvsz.

Szerkesztette: didyman 2004. 06. 16. 07:10 -kor

#30 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 16. 19:50

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 16., szerda - 7:44

Logikai bukfenc: OK :)
Márpedig a 3232 nem illeszt szintet. Nézd meg a fentebbi kapcsolást, ott tranzisztorok és zener-ek végzik. A MAX232 végez szintillesztést, azon a kapcsoláson (is), amit linkeltél. A 3232 5V-ról dolgozik és nincs benne DC/DC.

Nem kell bizonyítani, csak a számra figyeltem, tényleg elnéztem. (Feljebb egyszer már írtam, de ez nem mentség.)

Idézet

itt nincs órajel és nem használ RX-et mégis "duplex" (nem az, az állapotjelek segítségével érzékel). A csatikiosztás DB25-höz van. Az eszköz egy távirányító :) . Szóval nem pont az, amire nekünk kell (nem használható kommunikációra pl. telefonhoz), de egy érdekes dolog. A hozzá való progi DOS alól fut és a 115200 baud mellett rendszeresen kiküldött karakterekkel biztosít 38kHz körüli "frekit" vivőnek. Ügyes megoldás szvsz.

Ügyes megoldás, annak, akinek erre van szüksége és van hozzá egyedi programja. (Lirc vajon ismeri?)
De nem segít annak, aki alaplapi irda adóját akarja RS-232-n használni. Neki sajna a "bonyolult", többfokozatú kapcsolás kell.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#31 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 16. 20:22

Nem tudom...Szerintem abszolút célprogram van hozzá. Na, offtopic vége. :)
Szerk. Igazad volt, a modulációt illetően, a 3232 azt is elvégzi oda-vissza, nincs benne a adóvevőben.

Szerkesztette: didyman 2004. 06. 16. 20:27 -kor

#32 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 25. 22:36

hi! na én az alaplapi infravevő kérédésnél megakadtam,d ea napokba néztem és ezt találtam:
WIRC faq

Szóval ez azt taglalja, hogy csak be kell szerezni egy infravevőt(TSOP1738 pl.) egy audiókábellel rákötni az alaplapra, és a winlirc RX módban eldolgozgat vele. Nem tudom ez megye e vgay milyen alaplapoknál,de biztos kipróbálom...

#33 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 04. 22:45

Tiszteletem Mesterek!

Volna egy kis problémám: nem megy megint egy infravevő... Ez ugyan olyan Lirc-based ezköz. A probléma a következő: Xp-alatt a WinLirc bekapcsolása ellenére is -10V van a RTS és a GND között. Win 98SE alatt pedig 2,62(!) volt van a RTS-GND között winlirc-el, és ~0,600 mV van a infravevő GND/Vcc lába között.

vagyis nem működik :(

Valami ötlet hogy miért lehet?

#34 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 05. 07:07

Kapcsolási rajz? Anélkül nem tudom :) . BIOS-ban be van állítva az IR port? Windows felismerte az IR-eszközt?

#35 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 05. 11:15

Idézet: didyman - Dátum: 2004. nov. 5., péntek - 8:07

Kapcsolási rajz? Anélkül nem tudom :) . BIOS-ban be van állítva az IR port? Windows felismerte az IR-eszközt?

Kép

BIOST még nem próbáltam, windows nem ismerte fel...
BIOSban hol kéne keresnem?

#36 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 07. 19:21

:up:

#37 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 07. 19:52

Hmmm, érdekes módja a szinteltolásnak ez a stabIC, de tetszik :) .
A BIOS-ban lesz akkor az eb elhantolva! Az IRDA port gyakran a COM2-vel osztozik és így a BIOS-ban választod ki, hogy hátul, kivezetve COM2 legyen, avagy IRDA. Ezt Award BIOS-ban az integrated peripherals alatt találod. A COM2 címe-IRQ-ja ne egyezzen a COM1-el (2F8 a port, az IRQ meg a 3-as asszem alapértelmezés szerint). Az IRDA beállításai: Pin use: IR-Rx, IR-Tx, duplex mode: full. Asszem ennyi elég hozzá. AMI alatt nem tudom a pontos helyét, de ott is hasonló módon lehet szvsz.

#38 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 09. 16:57

Idézet: didyman - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 20:52

Hmmm, érdekes módja a szinteltolásnak ez a stabIC, de tetszik :) .
A BIOS-ban lesz akkor az eb elhantolva! Az IRDA port gyakran a COM2-vel osztozik és így a BIOS-ban választod ki, hogy hátul, kivezetve COM2 legyen, avagy IRDA. Ezt Award BIOS-ban az integrated peripherals alatt találod. A COM2 címe-IRQ-ja ne egyezzen a COM1-el (2F8 a port, az IRQ meg a 3-as asszem alapértelmezés szerint). Az IRDA beállításai: Pin use: IR-Rx, IR-Tx, duplex mode: full. Asszem ennyi elég hozzá. AMI alatt nem tudom a pontos helyét, de ott is hasonló módon lehet szvsz.

hi!

nah, megnézegetem a dolgokat. a biosban tényleg találtam 1-2 utalást, de ami az illeti teljesen más voltmint amit te írtál. Pedig Award biosom van...

ilyenek vannak:
UART Mode Select: IrDA (/ASKIR / Normal)
RxD, TxD Active: Hi,Lo (/ Hi,Hi / Lo,Hi / Lo,Lo)
IR Transmission delay: Disabled (/ Enabled)
UR2 Duplex Mode: Half (/ Full)
Use IR Pins: IR-Rx2Tx2 (/ RxD2,TxD2)

Alaplap: Soltek SL-75FRN2-RL

És mondtad, hogy meg kell mondani neki hogy COM2 vagy IrDA legyen kivezetve. Ezzel kapcsolatban: ezt hol is tudom állítani?

Ja és még egy fejlemény:  valami megint rossz lehet, mert attól függetlenül hogy WinLirc bé van e kapcsolva vagy nem 2,57 V van XP alatt, a GND és RTS láb között... Ez nem hiszem hogy jó!

#39 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 09. 17:49

átállítottam ASKIR-re így megint -10 Volt..

így már "konfigurálja" a IR-vevőt (a COM2es porton), csak éppen b@szik működni! Hiába nyomogatom a gombokat, nem működik, még raw codeban sem!!! :( :(  :(

Szerkesztette: Proz3ssoR 2004. 11. 09. 17:51 -kor

#40 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 09. 18:23

UART: azaz. Az legyen IRDA.
Á, de akkor lehet, hogy az IR aktív szintjei nem egyeznek, variáld azt az RXD, TXD active beállítást! Hátha :) .
A Transmission delay legyen engedélyezve.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó