HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 20. 23:39

idézet:
Ezt írta Xander:
És a fentebb említett Aerocool HT-101-ről mi a véleményed?[/quote]

Sajnos azokat nem ismerem, de ha lesz tapasztalatod velük örömmel fogadnám. Nálam főleg az számít, hogy csend legyen. Ha halladnád a gépem megértenéd. :)

#202 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 08:59

Sziasztok!

Egy olyan kerdesem lenne, hogy az olyan ventik, amiket manualisan szabalyozhatonak hirdetnek, azokat a szamitogepen hogyan lehet szabalyozni?

Es hany db-tol mondhato az hogy teljesen halk a ventillator?
Koztetek mar van sok komoly ventitulajdodnos... :D Mi a velemenyetek, hogy amiket a ventiknel kozzetesznek zajszintet, az mennyire realis, es mennyire lehet hinni neki? En pl a Mis**al-nal nezelodem... Mert jo a leiras es kep is van hozza. Szoval mennyire megbizhato? Kinek milyen tapasztalata van?

#203 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 09:28

idézet:
Ezt írta bajsz:
Egy olyan kerdesem lenne, hogy az olyan ventik, amiket manualisan szabalyozhatonak hirdetnek, azokat a szamitogepen hogyan lehet szabalyozni?[/quote]

Ezt már számtalanszor leírtuk ebben a topikban. Mindegyik szabályozható a működési feszültségtartományán belül (ált. 5-12V), indítani minimum indítófeszültségen lehet (ált. 5-7V).

idézet:
Es hany db-tol mondhato az hogy teljesen halk a ventillator?[/quote]

20dB elvileg már nem hallható.

idézet:
Mi a velemenyetek, hogy amiket a ventiknel kozzetesznek zajszintet, az mennyire realis, es mennyire lehet hinni neki?[/quote]

Nagy a szórás. Golyóscsapágynál hiába 20dB, ha morajlik a csapágy működés közben azt meghallod. Teljesen változó motor/levegőhang lehet az egyes típusoknál, ezért halkabbnak vagy hangosabbnak tűnnek. Például néhány 20dB-s típus 5v-on járatva: Vantec Stealth (dupla golyóscsapágy) - folyamatos kerregő hangot ad, Coolink (dupla golyóscsapágy) - csendes, de néha szöszmötöl a csapágy, Zalman ZM-F1 (csúcsócsapágy) - nagyon minimális kerregése van, talán ez a leghalkabb.

idézet:
En pl a Mis**al-nal nezelodem... Mert jo a leiras es kep is van hozza. Szoval mennyire megbizhato? Kinek milyen tapasztalata van?[/quote]

0 perc garancia, előfordul gyári hibás. A Zalman-t is Bp-ről hozom, mert egyrészt olcsóbb, másrészt van rá garancia.

#204 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 09:37

idézet:
Ezt írta Freddy001:

0 perc garancia, előfordul gyári hibás. A Zalman-t is Bp-ről hozom, mert egyrészt olcsóbb, másrészt van rá garancia.
[/quote]

Mi ez hogy 0 perc garancia? Nem adnak ra garanciat a Mis**alnal?
Jah, azt a szabalyozast meg szoftveresen ertettem. Mert nem nagyon tudok en csinalni ilyen kis kutyut amivel szabalyozni tudnam a fordulatszamot.

#205 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 03. 23. 09:55

idézet:
Ezt írta Freddy001:

...Zalman ZM-F1 (csúcsócsapágy) - nagyon minimális kerregése van, talán ez a leghalkabb.
[/quote]

Igen, nagyon halk, én is ilyen ventiket használok, viszont sajnos alacsony a légszállítása szerintem(20cfm).
Nincs olyan venti ami hasonlóan halk 5v-ról, 8cm-es és nagyobb a légszállítása?
Amúgy próbáltam 7v-ról a Zalmant, de így már elég hangos(lehetett vagy 26 dBa).

Üdv: Dan
Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#206 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 15:09

idézet:
Ezt írta bajsz:

Mi ez hogy 0 perc garancia? Nem adnak ra garanciat a Mis**alnal?
Jah, azt a szabalyozast meg szoftveresen ertettem. Mert nem nagyon tudok en csinalni ilyen kis kutyut amivel szabalyozni tudnam a fordulatszamot.
[/quote]

Nem adnak rá semmi garanciát, mert ez náluk kellékanyagnak számít. Ha pécsi vagy tudok neked szabályozót gyártani. :)

idézet:
Ezt írta td:

Igen, nagyon halk, én is ilyen ventiket használok, viszont sajnos alacsony a légszállítása szerintem(20cfm).
Nincs olyan venti ami hasonlóan halk 5v-ról, 8cm-es és nagyobb a légszállítása?
Amúgy próbáltam 7v-ról a Zalmant, de így már elég hangos(lehetett vagy 26 dBa).

Üdv: Dan
[/quote]

Papst-nak vannak 12dB környéki ventijei, de nagyon borsos az áruk. Kint 10 EUR, nálunk a két és félszerese minimum.. Úgytudom azok maximális fordualton is teljesen hangtalanok. [url="http://"http://www.papst.de"]www.papst.de[/url] -n érdemes körülnézni, de most nem tudom a konkrét katalógust bemásolni, mert épp nem megy az oldal.

Ezeket találtam még: [url="http://"http://www.geizhals.at/a16077.html"]http://www.geizhals.at/a16077.html[/url] [url="http://"http://www.geizhals.at/a12166.html"]http://www.geizhals.at/a12166.html[/url] [url="http://"http://www.geizhals.at/a85222.html"]http://www.geizhals.at/a85222.html[/url]

[ 2004. március 23.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]

#207 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 15:53

idézet:
Ezt írta Freddy001:

Nem adnak rá semmi garanciát, mert ez náluk kellékanyagnak számít. Ha pécsi vagy tudok neked szabályozót gyártani.
[/quote]

Es mennyibol tudnad ezt nekem osszehozni? Jah es ezzel lehet tobb ventit is szabalyozni egyszerre, ugy hogy mindet rakotom? Mert ha igen akkor erdekelne...

#208 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 16:06

idézet:
Ezt írta bajsz:

Es mennyibol tudnad ezt nekem osszehozni? Jah es ezzel lehet tobb ventit is szabalyozni egyszerre, ugy hogy mindet rakotom? Mert ha igen akkor erdekelne...
[/quote]

Olyat nem tervezek egyelőre, ami többet is szabályoz. Valami kis egyszerűbbre gondoltam, például sima 5V-os konverter, ellenállás, esetleg potis szabályozó (csütörtökön jön meg az IC hozzá).

#209 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 16:42

idézet:
Ezt írta Freddy001:

Olyat nem tervezek egyelőre, ami többet is szabályoz. Valami kis egyszerűbbre gondoltam, például sima 5V-os konverter, ellenállás, esetleg potis szabályozó (csütörtökön jön meg az IC hozzá).
[/quote]

Ezt a 4csatis nagy tapcsatlakozora kell mejd rakotni a venti ele?

#210 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 23. 23:31

Olyat például tudok gyártani, csak a csatlakozókat kell megvenni hozzá előre (Y tápkábel + venti aljzat).

#211 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 03. 24. 13:12

:D hogy csencsel... :)
Milyen IC? Kipróbálod azt az AD-kütyüt?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#212 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 13:27

Ááá, megvan.

Na de beleszaladtunk megen.
A 7805-nek az ég világon semmi baja nem lesz, ha nem fix 5V-on dolgozik. Megmondom, miért. Mi is a 78xx-ek lényege? A 2-es és 3-as láb között tartanak egy fix, típusszámbeni feszkülönbözetet! Az LM31x ugyanez, csak ott a szabályozás kívülről adódik! Az egyetlen adat, amire figyelni kell, a maximális bemeneti fesz. A 7805 így alkalmas 5V..UbeMAX-Udrop tartományban variált fesz szolgáltatására, áramkorláttal, hővédelemmel. Semmi baja nem lesz. Pontosan azt fogja csinálni, amire tervezték. Csak más kapcsolásban.
A 78/79-es sorozatnak létezik low-drop, 0,5V-os változata is, amivel az Általad állított követelmények betakarhatóak.
A drop további minimalizálását pedig nem BD139-ekkel :) lehet jól elérni, hanem FET-el és ekkor a FET túláramvédelmét is soros ellenállás (mint további drop-tényező) nélkül, zener-el tudod megoldani nagyon egyszerűen és biztosan. A FET-et egy klasszikus komparátor-zener hálózat hajtja, kicsit mókolgatva a tápközeli kimenőfesz miatt.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#213 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 13:33

Aha, a 78xx low drop változatairól megfeletkeztem, pedig még régebben használtam is őket. Mindegy most kaptam LM2941-et (260 Ft/db), ami 1A-t bír és eleve low-dropout (egy venti esetében 0.2-0.3V lehet). Szóval nekem így a legegyszerűbb. Panelt kellene még maratnom, csak nem tudom hol lehet olcsón, mert nincs kedvem próbanyákokon bűvészkedni.

#214 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 13:43

Ne legyen már olyan bonyolult, hogy ne férjen meg egy próbapanelen diszkréten:-)
maratnék Neked, de Pécsett vagy. Esetleg levélben..milyen NYÁKtervezőt használsz?

#215 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 15:14

idézet:
Ezt írta didyman:
Ne legyen már olyan bonyolult, hogy ne férjen meg egy próbapanelen diszkréten:-)
maratnék Neked, de Pécsett vagy. Esetleg levélben..milyen NYÁKtervezőt használsz?
[/quote]

Fóliára / Pause papírral kinyomtatva is tudnám küldeni, sőt még nyers nyákom is van, méretre is vágom előtte. Hetente járnak fel Bp-re kollégák, sztem megoldható. Mit kérsz egy marásért?

Nekem főleg az a gond, hogy 2-3 évente maratok és nem éri meg bevásárolnom hozzá a szereket, mert addig megromlik.. UV lámpám pedig nincs.

[ 2004. március 24.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]

#216 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 15:36

Freddy van már kapcsolási rajzod is? Esetleg megosztanád?
ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

#217 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 15:37

Végülis mindegy, miben jön, tangóban megcsinálom és azt fóliázzuk ki, mert az aktuális alakú panelhez minél jobb helykihasználással igazítjuk, ha sok panel van és akkor egyben sok panel kis veszteséggel megvan. Ár? Nem tudom. Gondolom nem kereskedelmi mennyiség, mennyi darab lenne?
ja, lakkozni nem tudom per pill., de ónozó lötty mintha még lenne valahol..Vagy marad rajta a fotolakk :) .
Aztán majd valami árat megbeszélünk, ha nem négyzetméternyi mennyiség, nem hiszem, hogy sok hasznot akarok rátenni, mert úgyse éri meg, csak ráfizetés ne legyen :) .

#218 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 15:38

Laslie: Még nincs, jó esetben holnapra jön meg az IC amit rendeltem.

Didyman: első körben max 5-10 db lenne és a panel nagyon kicsi. Inkább én szeretném megtervezni a dobozolás/beépítés miatt. Lakkozás/ónozás/fúrás nem létszükséglet. És kösz előre is. Azért még megkérdezek egy régi helybéli ismerőst, hátha meg tudja csinálni és akkor nem kell elküldenem ilyen messzire. :)

[ 2004. március 24.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]

#219 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 21:37

OK, ahogy érzed :). A lehetőség megvan, nem szalad el:-).

#220 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 22:12

idézet:
Ezt írta didyman:
OK, ahogy érzed :). A lehetőség megvan, nem szalad el:-).[/quote]

Jaja, köszi. Adnék egy KCS-t de már adtam egyszer. :D

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +