HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   Olympia 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 25. 16:56

Idézet: KergeK@csa - Dátum: 2004. április 24, szombat - 15:26

Meggyőztetek. :)
És merre lehet Zalman ventiket kapni? :) Pixel?

Vagy Gépbolt...

ps. helyesbítek: a Zalman-ból is csak a csúszócsapágyas nem kerepel :-)

#262 Felhasználó inaktív   Patkany 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 25. 20:42

Sziasztok!

Előre bocs ha már volt ilyen a fórumon...

Egy nagyon egyszerű ötletet szeretnék mondani mindenkinek aki egy picit csöndesebb gépre vágyik. Notórius overlockereknek nem lesz használható.
Egy P4 Nw 2,6-os procim van, szerencsére nem melegszik nagyon. Arra gondoltam, leveszem egy picit
a fordulatszámát a Spire hűtőnek, mert a Spire gagyi, de legalább hangos. :)
Mivel állandóan nem akartam a ventit kézzel szabályozni :) vettem egy 10kohm-os potmétert (lehúzástól függően 120-380 Ft) és bekötöttem a venti 12V-jára.
A potinak fúrtam egy lyukat az egyik takarólapba, rácsavaroztam és kész a fordulatszámszabályozás.
Mivel a barkács roppant igénytelenre sikerült viszont nagyon hatékony lett, megcsináltam ugyanezt a
videokártya és a táp ventillátorával. Anyagköltség: 3x poti + 5 cm zsugorcső + 1 m drót = 500 Ft
Ha érdekel valakit tehetek fel képet is.

Egy problémám van vele. A 10kohm-os potin nagyon kicsit kell tekerni, szal kisebb potméter is elég. Valaki kiszámolhatná :)

Patkány - ronda és finom...

#263 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 25. 22:26

Bekérdezek ide is, hátha itt gyorsabban kapok választ.

Nem tudja vki létezik-e itthon is kapható, 12 cm-es világitó (mindegy h LED vagy ilyen: http://www.spirecool....asp?ProdID=28) venti ami _nem_ szabályzos? Köszi. (ha igen hol mennyiért stb)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#264 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 25. 23:37

Idézet: Patkany - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 19:42

Sziasztok!

Előre bocs ha már volt ilyen a fórumon...

Egy nagyon egyszerű ötletet szeretnék mondani mindenkinek aki egy picit csöndesebb gépre vágyik. Notórius overlockereknek nem lesz használható.
Egy P4 Nw 2,6-os procim van, szerencsére nem melegszik nagyon. Arra gondoltam, leveszem egy picit
a fordulatszámát a Spire hűtőnek, mert a Spire gagyi, de legalább hangos. :)
Mivel állandóan nem akartam a ventit kézzel szabályozni :) vettem egy 10kohm-os potmétert (lehúzástól függően 120-380 Ft) és bekötöttem a venti 12V-jára.
A potinak fúrtam egy lyukat az egyik takarólapba, rácsavaroztam és kész a fordulatszámszabályozás.
Mivel a barkács roppant igénytelenre sikerült viszont nagyon hatékony lett, megcsináltam ugyanezt a
videokártya és a táp ventillátorával. Anyagköltség: 3x poti + 5 cm zsugorcső + 1 m drót = 500 Ft
Ha érdekel valakit tehetek fel képet is.

Egy problémám van vele. A 10kohm-os potin nagyon kicsit kell tekerni, szal kisebb potméter is elég. Valaki kiszámolhatná :)

Patkány - ronda és finom...

Engem érdekelne a dolog, légyszi rakj egy képet. Én is ilyenen gondolkodtam, Apa villamosmérnök, ő csinálja. Ha kész lesz, én is rakok be képet.
KomposztWC

#265 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 26. 01:35

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 23:26

Bekérdezek ide is, hátha itt gyorsabban kapok választ.

Nem tudja vki létezik-e itthon is kapható, 12 cm-es világitó (mindegy h LED vagy ilyen: http://www.spirecool....asp?ProdID=28) venti ami _nem_ szabályzos? Köszi. (ha igen hol mennyiért stb)

Hmm, ha jol tevedek, akkor 3T, de javitsatok ki, ha nem... :confused: En ott vettem anno, igaz csak 8*8ast...

#266 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 26. 10:38

Szia!
Nekem sajna 12-es kell, a 8-as nem jo.
Létezik egyébként olyan 12-es ami halk és jol teljesit (egyszerre)?
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#267 Felhasználó inaktív   Jack@l 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 26. 17:30

Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy egy átlagos 12 centis venti mennyi ampert zabál?
kb 2500-at foroghat.

#268 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 01:53

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. április 26, hétfő - 11:38

Szia!
Nekem sajna 12-es kell, a 8-as nem jo.
Létezik egyébként olyan 12-es ami halk és jol teljesit (egyszerre)?

Igen, ezert is irtam, hogy "csak" 8*8-ast, de ugy emlekszem, van 12-es is. Vagy nincs. :)
Utolso kerdesedre 2 feleletem van: papst, enermax. :)

#269 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 08:07

Az Enermax szabályzós, és az nekem nem jo, mert nem tudom előlapi panelra kötni rendesen.
A Papst mennyi? Van vagy ötezer az is, nem? Kapni azt itthon?

#270 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 09:56

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. április 27, kedd - 9:07

Az Enermax szabályzós, és az nekem nem jo, mert nem tudom előlapi panelra kötni rendesen.
A Papst mennyi? Van vagy ötezer az is, nem? Kapni azt itthon?

Most hoznak nekem németből egy 1000RPM 9dB-est 9 EUR-ért. Itthon nem érdemes venni.

#271 Felhasználó inaktív   DummyBoy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 23:56

Helló mindenkinek!

Lenne egy érdekes gondom ... szóval ...

Az én házamban 6db Arctic Cooling Fan TC Pro házhűtő "üvölt"! :)

Mennek gyönyörűen, hangjuk nincs ... autom. fordulatszámszabályzás, folyadékcsapágy minden ami jó!

DE!!! Ha egy adott hőmérséklet alatt akarom beindítani a gépet, a ventik egyszerűen nem indulnak be!
Mondjuk 15 fok! Ez sem lenne gond, hisz így van jól, ráadásul a tetőtérben ahol lakom ott elég ritkán sikerül 20 fok alá vinni a szobahőt :) De néha előfordul ...

Csakhogy költözködöm ... és ahova költözök ott nincs nagy meleg ... ezért szeretném valahogy megoldani hpgy ezek a ventik NE automata fordulatszámszabályzósak legyenek hanem mindig egy adott fordulaton menjenek!

Hőérzékelőnek van egy kis zöld alkatrész, ami úgy néz ki mint egy kerámiakondi, TTC 123-as felirattal ...

Tudja valaki mi ez??
"Live Fast! Die Young!"

#272 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 04. 29. 08:22

Fiúk, annyi olyan kérdésetek, ötletetek van ,amit megtalálnátok, ha nem lennétek oly lusták elolvasni...
1., Potméter. A spanyolviasz ötlet, melyet kitárgyal(-tam? -tunk?) már...ventitől függően 680Ohm-1kOhm per venti és a hosszútávú működés reményében illik 1W körüli huzalpotinak lennie, de legalábbis nagyobb méretűnek (ami elvben nagyobb felületet jelent, így jobb disszipációt). Ezzel együtt, a procihűtő szabályozása nem javallott, ha nincs korrekt hőmérsékletfigyelő progi telepítve alá!!
A megvalósításhoz fölösleges a kép, olyan egyszerű: A potit szembe állítod magaddal(a tekerője legyen feléd :) ) és a baloldali+középső lábat összekötöd(végülis a középső elég, mert az kell, de akkor már legyen forrasz az összes lábán, hogy aztán ne lógjon levegőben, csupaszon..) és mondjuk ide a venti piros vezetékét elvágva, az egyik piros véget kötöd, a jobb oldali lábra a másikat. Szigeteled az összes hozzávezetést és kész.
2.,Fordulatszabályzós venti helyett nem ilyen :) . A termisztort(nevezett TTC123) kiiktatod és átkötöd, máris nem fordszám szabályzott venti (fűűű, mekkora ötlet!! :D ) vagyis a lényeg, hogy direkt kapja meg a 12V-ot. Ha így zajos, akkor vagy potival (ami a 6 ventit nem bírja el!), vagy fix ellenállással pótlod a termisztort.
3., 12V-os venti áramfelvétele: Rá van írva az összesre, bemégy a boltba és kérsz egyet. nincs átlag, mert fordulat- és gyártófüggő. 200mA alatt szoktak lenni, de láttam már 300 körül is.
4., Hang vs. póver: A lapátok egyéni kialalkítása befolyásolja a "légzajt" (suhogás), egy alacsony fordulatú ventinél ez eleve nem nagy. A motorzaj (helyesebben csapágyzaj) pedig ahogy írták már, a siklócsapágyak felé húzza a mércét.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#273 Felhasználó inaktív   DummyBoy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 18:16

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 7:22

Fiúk, annyi olyan kérdésetek, ötletetek van ,amit megtalálnátok, ha nem lennétek oly lusták elolvasni...

2.,Fordulatszabályzós venti helyett nem ilyen :) . A termisztort(nevezett TTC123) kiiktatod és átkötöd, máris nem fordszám szabályzott venti (fűűű, mekkora ötlet!! :D ) vagyis a lényeg, hogy direkt kapja meg a 12V-ot. Ha így zajos, akkor vagy potival (ami a 6 ventit nem bírja el!), vagy fix ellenállással pótlod a termisztort.

Köszi!

Engem az érdekelt, hogy mi ez :) És sajna mostanában nincs netem, hogy mindent elolvasgassak :(

Szóval termisztor ... TNX!

:respect:
"Live Fast! Die Young!"

#274 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 08:58

Kicsit felhozom a témát. :D
Vettem egy dobozos Intel Celeron CPU-t és megmaradt a hűtője (teljesen origi). Ha valakinek kell dobjon egy privit és megegyezünk.

#275 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 13:26

Idézet: didyman - Dátum: 2004. ápr. 29, csütörtök - 9:22

Jé, ugyanaz a gondom, mint Dummyboynak ugyanilyen hűtőkkel:) Csak annyi a plussz, hogy én direkt vettem egy Zalman ventiszabályzó panelt, de nem megy ezzel a hűtővel szerintem jól... hogyan is lehetne kiiktatni ezt az automata fordulatszámszabályozást? Ha forrasztgatni kell hozzá inkább elcserélem másik fajtára őket:)

#276 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 09. 01:26

Inkább vidd be valami kisebb műszaki boltba ahol forrasztanak, 2 perc. :)

#277 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 13:22

Szia Freddy!

Elfelejtetted a venti szabályozót, amitről elég sokat diskuráltunk, vagy már nem foglalkozol a dolgoggal? :confused:
ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

#278 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 18:25

Idézet: Laslie - Dátum: 2004. máj. 10, hétfő - 14:22

Szia Freddy!

Elfelejtetted a venti szabályozót, amitről elég sokat diskuráltunk, vagy már nem foglalkozol a dolgoggal? :confused:

Nem felejtettem el, meglesz csak lenne rá energiám. Már barterban megegyeztem a panel gyártás ügyében, csak meg kell tervezni. Magamnak is ilyet szeretnék a Zalman helyett, úgyhogy kénytelen leszek nekiállni.

#279 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 07:47

OK! Már azt hittem elvetetted az 5letet! :)
ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

#280 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 05. 11. 08:33

Ááááh, tavasz van, tutiraa nők körül jár az esze, meg a bulik.. :D :D :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.