HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#361 Felhasználó inaktív   perempe 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 06. 13:45

Codegen tápventi is jó házhűtőnek, jobb a házhoz adott hűtőnél...

#362 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 14:54

Egy kis összehasonlító teszt: PAPST 8412 NGLLE (12V, 1000 RPM, 9dB) vs ZM-F1 (5V, ~1300 RPM, 20dB). A ZM-F1-nek erősebb a motorzúgása ez viszont mély és nem annyira zavaró. A PAPST sokkal erősebben kerepel. A zajszint ezek miatt körülbelül azonos, bár a kerepelés távolabbról is hallható, a zúgás nem. A Zalman ugyanazon a zajszinten több levegőt szállít. Végeredményben csalódtam a PAPST-ban, mert 9 EU-ba került, ehhez képest a Zalman csak 3.5 EU. A Zalman rovására mondható, hogy idővel erősödik a kerepelése, a PAPST-nál meg majd kiderül, hogy fog-e.

Még néhány ventiről vélemény 5V-on:
- Coolink VS4B: zajszintben vetekszik az előbbiekkel meglehetősen jó légszállítás mellett, hibáját viszont már korábban is leírtam: egy idő után szöszmötöl a csapágy.
- ZM-OP1: kicsit hangosabb az előbbiektől, főleg a levegő süvítése miatt, de nem vészes.
- ZM-F2: erősebb mély motorzúgása van, mint a ZM-F1-nek.
- Vantec SF9225L (20dB): messze elmarad a többitől, kerepel és zúg is rendesen.

#363 Felhasználó inaktív   justman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 18:11

Már csak a Silent Blade hiányzik a (idehaza kapható) sorból, bár a fentiek alapján lehet, hogy ő is csalódás lenne...

#364 Felhasználó inaktív   11ezer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 06. 19:37

Modding clubon tesztelték a fiúk a ventiket. Ott a SilentBlade lett a nyertes. Lesz állítólag cikk a tesztről a radikalmodon.

#365 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 22:26

PAPST ennyit bírt a gépemben (fél napot sem). Vissza kellett cserélnem ZM-F1-re, mert nekiállt morogni. Ha simán az asztalra leteszem azt is rezonáltatja, szóval egy meglehetősen precíz darabot fogtam ki.

#366 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 23:13

Nem tud valaki ajánlani itthon is beszerezhető digitális kimenetű hőmérséklet szenzor IC-t?

#367 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 06:24

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2004. jún. 6., vasárnap - 23:26

PAPST ennyit bírt a gépemben (fél napot sem). Vissza kellett cserélnem ZM-F1-re, mert nekiállt morogni. Ha simán az asztalra leteszem azt is rezonáltatja, szóval egy meglehetősen precíz darabot fogtam ki.

No, én megvettem az AeroCool Aerofan-Aluminiumot. Hát tényleg szuper darab. Az alu ház kellően nehéz, egyáltalán semmi remegése nincs. Mivel siklócsapágyas, semmi morgása nincs, csak a levegőt hallani. Az alu ház kialakítása olyan, hogy ha fém bordára csavarozod, akkor maga is részt vesz a hűtésben. Szóval cool, nagyon meg vagyok elégedve vele.

ZooLee

Szerkesztette: ZooLee 2004. 06. 07. 06:30 -kor

#368 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 06. 07. 07:37

Én viszont mégiscsak csalódtam a SilentBlade-ben. Pár napig volt csak a gépemben, sajnos eléggé mély búgó hangja van még 5v-ra leszabályozva is. Marad a jó öreg Zalman ZMF1.
Amúgy a leghalkabb az Arctic Cooling Pro Tc venti, de a légszállítása lepkefing erejű. :(

Üdv: Dan
Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#369 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:02

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2004. jún. 7., hétfő - 0:13

Nem tud valaki ajánlani itthon is beszerezhető digitális kimenetű hőmérséklet szenzor IC-t?

:) Minek az Neked? :)
Lomex? Biztos tudank segíteni. De egy varikap diódával felépített oszcillátor elég lineáris megoldás lehet erre talán. És nem is bonyolult.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#370 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:28

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 7., hétfő - 9:02

:) Minek az Neked? :)
Lomex? Biztos tudank segíteni. De egy varikap diódával felépített oszcillátor elég lineáris megoldás lehet erre talán. És nem is bonyolult.

Igen, ha digitálisan lehet venni a jelét.. Azt nem tudod, hogy ez milyen alkatrész? Itt egy kép róla.
Ilyet szoktak adni a gyári hőszabályozó rendszerekhez.

#371 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:37

Egy TTL-kapu visszacsatolva egy RC-taggal oszcillátornak, a varikap benne a C. a feszültsége pedig egy termisztor és ellenállás osztója. Így hirtelen ez jutott eszembe. Ennek a hőmérséklettel közel lineárisan változó frekvenciája lesz. De talán még egyszerűbb a kitöltési tényezőt módosítani, és ezt egy integrátorral letapogatni, abból "azonnal"  nyerhetsz ventinek feszültséget. Az egész belefér egy 555-ös IC-be, kell hozzá két kondi, 3 ellenállás és a termisztor, meg egy nagyobb áramot elviselő tranzisztor. Vagy valahol fel akarod dolgozni a jelét, pl. mikrovezérlővel?
Kérdezd meg Lomex-et.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#372 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:42

Idézet: didyman - Dátum: 2004. jún. 7., hétfő - 9:37

Egy TTL-kapu visszacsatolva egy RC-taggal oszcillátornak, a varikap benne a C. a feszültsége pedig egy termisztor és ellenállás osztója. Így hirtelen ez jutott eszembe. Ennek a hőmérséklettel közel lineárisan változó frekvenciája lesz. De talán még egyszerűbb a kitöltési tényezőt módosítani, és ezt egy integrátorral letapogatni, abból "azonnal"  nyerhetsz ventinek feszültséget. Az egész belefér egy 555-ös IC-be, kell hozzá két kondi, 3 ellenállás és a termisztor, meg egy nagyobb áramot elviselő tranzisztor. Vagy valahol fel akarod dolgozni a jelét, pl. mikrovezérlővel?
Kérdezd meg Lomex-et.

Kösz. :) És ilyet lehet kapni náluk szerinted? Mikrovezérlővel természetesen. :)

#373 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:49

Lomex-nál nem tudják és nincs is ilyesmijük..

#374 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 09:14

:(
És nincs annak a mikrovezérlőnek ad-átalakítója?

#375 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 09:19

Csak a PIC16F84-hez van programozó készülékem, annak pedig nincs. Csak tudnám honnan szerezzek ilyen szenzort. Azt sem bánnám, hogy analóg kimenetű, de miután felhívtam X céget és azt sem tudják, hogy miről beszélek kezdtem elveszíteni a reményt. Ez még csak az egyik része a dolognak, mert kellene digitális potméter is, amit persze megint nem lehet beszerezni sehol. Vagy ennek helyettesítésére egy áramkör amivel digitálisan szabályozhatom a venti fordulatszámát.

#376 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 10:26

ad-da a pic-hez. vmi olcsó, nem túl nagy kvalitású-felbontású(8 bit untig elég, de szvsz az 5 sem kevés) vmi párhuzamos kimenetű. Azok elég olcsók. És azokat lehet pic-el noszogatni. na? :)

#377 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 10:50

Igen, erre gondoltam én is első körben. Két probléma is felmerült ezzel kapcsolatban:
1. Az érzékelő nem lineáris, ezért valamilyen referenciával össze kell lőni, mivel nincs ilyen laborom nehéz lesz.
2. Kereskedelmi forgalomban kapható hőérzékelő alkatrészek közül szerintem nincs olyan ami nem panelra forrasztható és normálisan (gányolás mentesen) fel lehet ragasztani bármire (pl. CPU borda vagy chipset).

Éppen ezért ragaszkodnék ahhoz hasonlóhoz amit fent a képen másoltam. Csak éppen nem szerezhető be vagy még nem tudom hol.

#378 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 12:28

Ahamm...Hőzsugorcső és csvarozhatú fémlemez, ilyen megoldást láttam már. jól nézett ki :) .
Passz, akkor nem tudom. A termisztor nem lineáris, persze, de referenciának ott az AD referenciája (ha a táp nem elég jó). A termisztor szélsőértékeihez pedig tudsz kompenzálni. Nem laborműszert készítesz, nem olyan fontos a linearitás.
Keress a National semiconductor-nál, írd ki a típusokat és aztán keress a Lomexnél vagy másnál. Nincs jobb ötletem :( .

#379 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 12:59

Okok, köszi majd próbálkozom..

Közben találtam mégegy URL-t, na kb. ilyet keresek:
http://www.globalspec.com/FeaturedProducts...?ExhibitID=9247

#380 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 07. 13:07

Nekem két kérdésem van a hozzáértő, tapasztalt gurukhoz:

Kép

1. Ismeri valaki ezeket a ventiket? Egészen új fejlesztése a Galcialtech-nek. Állítólag nagyon halk és a kidolgozása is első osztályú (nem lötyögős lapátokkal van szerelve, nem kotyog, kerreg...).

2. SilentBreeze III.
Kép

Nekem még az első változat van. Teljesen csendes, de tuningra alkalmatlan. Nekem még az igazi "übertuning" 2100+-os Tbred-em van. Vígan szalad(na) 2300MHz-en mindenféle varázslat nélkül, csak hát ez a hűtő kevés hozzá. Próbáltam egyszer, de annyira felhevül a proci, hogy lefagy a rendszer egy idő után.

Ellenben az SB III-ról azt olvastam, hogy csaknem a dupláját tudja hűtési teljesítményben az első változatnak; köszönhetően a megnövelt bordának és hőleadófelületnek és a sokkal hatékonyabb, nagyobb ventilátornak.

Meg tudja ezt erősíteni valaki? Mert az újabb játékok miatt már nem ártana a procituning, de hangosabb hűtőt nem akarok.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »