Idézet: bigsee - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 18:58
Tapkerdes.....
Elküldve: 2004. 04. 12. 18:44
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 04. 12. 20:41
Elküldve: 2004. 04. 12. 21:44
Talán mégsem lesz szupertápom.
A galileo által adott linken ezt találtam:
Ha két tápegységet párhuzamosan kapcsolunk, akkor előfordulhat, hogy bizonyos vezetékekben egymással szembe folyhatnak áramok és a köztes elektronikai alkatrészeket "lerombolják". Ezzel a megállapítást szerintem elfogadhatjuk, de csak feltételesen! Ez pl. akkor fordulhat elő, ha az alaplapot egyik táp és az összes többit egy másik táp működteti, talán ez a legrosszabb megoldás.
Miért talán ez a legrosszabb megoldás?
Utóljára fizikát 13 éve tanultam, szakismereteim akkor sem voltak túl jóóóók!
Carline
Elküldve: 2004. 04. 13. 07:12
Idézet: Moo - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 21:46
DTK-t. Olcsó, jó. De ennél alább ne add, ha sokat kell mennie! Vagy esetleg az Azona is jó választás lehet, de majd a többiek megerősítenek ebben:-)
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 04. 13. 07:51
Idézet: carline - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 22:49
Miért talán ez a legrosszabb megoldás?
A cikk írója itt arra gondolhatott, hogy ha adott egy +5,15V és egy +4,85V a két tápon, akkor amennyiben úgy közösülnek, hogy pl. egy TTL-áramkör tápja az egyik, míg a kimenetével egy másik TTL bemenetét, vagy egy felhúzóellenállást lát, akkor ott áram fog folyni. Azt nem vette figyelembe a cikk írója, hogy ez az áram a nagy ellenállások miatt nagyon kicsi lesz, így kicsi a valószínűsége, hogy bármit is tönkre tegyen. Gond azzal van, hogy ez a hibaáram jeldetektálási problémákat okozhat, nem lesz annyira egyértelmű a 0/1 határa. Nagyobb áramú fokozatoknál okozhat problémát, mert ott a reltív kicsi feszkülönbség is a kisebb ellenállásokon, kinyitott tranzisztorokon nagyobb áramok kialakulását teszi lehetővé(de az IDE-kábel pl. nem szállít ilyen nagyáramú jeleket). A tápegység feszültséggenerátoros, ami annyit tesz, hogy csökkenő feszültségét igyekszik minél nagyobb áramokkal kiegyenlíteni, ami elég veszélyes lehet két akármilyen táp totál párhuzamos kötése esetén. A szerencse az a dologban, és ismétlem, szerencse, hogy a legtöbb mai PC-s kapcsolóüzemű tápegységből alapvetően csak "kifelé" folyik áram a pozitív feszültségű ágakból az egyenirányító kivitelezése miatt. Amit a cikk írója mért, mint két táp között folyó áramot, abból adódik, hogy a tápon belül a +5V és a többi fesz is terhelt egy kicsit a kondenzátorok vesztesége és a visszacsatolást végző ellenállás-tranzisztorhálózat miatt. A valóságban a (pozitív) feszültségek egy-egy diódán keresztül kerülnek ki, és mivel a diódán csak egy irányban folyhat áram (visszafelé elenyésző), ezért pl. a +5V-on befelé a tápba nem tud nagy áram elfolyni! Az áram a nagyobb feszültségű ponttól a kisebb felé folyik-ezért helytelen a 12V és az 5V közé ventillátort kötni, mivel ekkor az 5V lesz a kisebb potenciál, oda igyekezne "befelé" folyni a venti árama, ami addig rendben van, amíg az 5V terhelt, hisezn ekkor a föld felé is el tud folyni, tehát elvben hibát nem okoz. Gyakorlatban pedig nem egészséges. Normális tápokban ráadásul elő szokott fordulni reaktív terhelések elleni védelem, ami pont az ilyen inverz terhelés pillanatnyi megszüntetését végzi, szélsőséges esetben pedig a táp túlfeszvédelme(ha van) is beleszólhat, valamint az egyes tápok szabályzókörét is megzavarhatja.
Így amit írt arról, hogy az egyik táp rásegít a másikra, helytálló, de csak olyan egyutas egyenirányítás és kapcsolástechnika esetén, amit a legtöbb (főleg olcsóbb) PC-s táp alkalmaz. De amit ott is kiemelt: Nagyon egyéni a dolog és elvben nincsenek erre felkészítve ezek a tápok.
Elküldve: 2004. 04. 13. 08:06
Idézet: Moo - Dátum: 2004. április 13, kedd - 8:47
Annyit (sem/is) ér, meg ne vedd!!! A minősítést hagyjuk...
Elküldve: 2004. 04. 13. 08:07
Idézet: Moo - Dátum: 2004. április 13, kedd - 8:47
Igen
Azt nem napi 20 óra üzemre tervezték. Tápegységet vegyél, ne ezen spórolj, mert nagyon sokba tud kerülni később...
Elküldve: 2004. 04. 13. 09:46
Köszi.
Elküldve: 2004. 04. 13. 10:10
Nem tudom, sose láttam még menet közben, hogy mekkorát szól..
Elküldve: 2004. 04. 13. 10:29
Egyébként nem hangra megyek, csak az a fontos, hogy netezés közben ne legyen hangos.
Elküldve: 2004. 04. 13. 11:05
Problémám az, hogy egyik pillanatról a másikra a gépemet (P4) nem lehet bekapcsolni. Ha nyomva tartom a "bekapcsológombot" min 6 mp-re és utána próbálom még1szer indítani, akkor egy pillanatnyi fellvillanás történik a gépház elején. (ehhez tudni kell, hogy a normál üzemet egy szép kék fény kíséri elöl a háznál). Ez (a villanás) olyan, mintha egy kondi kisülne, és az a hat másodperc pedig feltöltené.
Namost én eddig jutottam gondolatilag, és a kollégámnak adtam át a tápot, hátha tud valamit javítani benne.
Csakhogy nagyon jó lenne ehhez a táphoz valamilyen kapcsolási rajz.
Tudtok-e nekem ebben segíteni?
2 órája keresgélek a neten, de semmi használható.
A táp ATX Codegen 300W (300x típusszámmal). Kicsit több mint egy éves, szinte mindennapos használattal.
Amúgy másik (hason) táppal kipróbáltam a gépet, úgy müxik.
Köszönöm
Elküldve: 2004. 04. 13. 12:37
Tesa: nem fogsz találni hozzá, tartok tőle, mert nekem se sikerült
Szerkesztette: didyman 2004. 04. 13. 12:41 -kor
Elküldve: 2004. 04. 13. 12:42
Nálam ekkora gebasz nincs (nagyjából ugyanekkora
A kérdésem az, hogy ez akkor bizony garis problem, nem? És ha jól tévedek (most 1előre nem találom a garipapírt) akkor a Chieftec tápokból mindegyik "Lifetime warranty"-s?
It's not denial. I'm just selective about the reality I accept.
Elküldve: 2004. 04. 13. 12:53
Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 13, kedd - 11:42
Akkor az nekem drága.
Elküldve: 2004. 04. 13. 12:55
Elküldve: 2004. 04. 13. 12:58
Idézet: Studi - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:58
És ha a 100k+ értékű géped fele-harmada tönkre megy..? Két kodegen ára bőven kitesz egy márkás tápot. halk a chieftec is, ha van lehetőséged, próbáld ki. Hidd el, megéri
Elküldve: 2004. 04. 13. 14:53
Idézet: [sabee] - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:47
A kérdésem az, hogy ez akkor bizony garis problem, nem? És ha jól tévedek (most 1előre nem találom a garipapírt) akkor a Chieftec tápokból mindegyik "Lifetime warranty"-s?
Valahol itt, régen volt szó erről, hogy a Ct tápok bizony élettartam garisak, csak kereskedő (nagyker) függő, hogy ebből mennyit biztosít. Meg kell kérdezni...
Elküldve: 2004. 04. 13. 20:02
Idézet: Studi - Dátum: 2004. április 13, kedd - 11:58
kb. 20e netto, a H*r*a forgalmazza. Nekem is ilyen lesz a héten(?).
Elküldve: 2004. 04. 13. 20:40

Súgó
A téma zárva.