Lenne 1 kérdésem, és mivel itt van jópár elektrós csóka gondolom tudnak válaszolni

Szóval az érdekel engem, h az auótban pl van 1 generátor, és elektró órán azt tanultam, h minél gyorsabban pörög, annál nagyobb lesz a feszültség

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2003. 12. 09. 13:21
Elküldve: 2003. 12. 09. 13:47
Elküldve: 2003. 12. 09. 13:52
Elküldve: 2003. 12. 09. 19:26
idézet:
Ezt írta Waveson:
az auótban pl van 1 generátor, és elektró órán azt tanultam, h minél gyorsabban pörög, annál nagyobb lesz a feszültség[/quote]
A tanártól nem mered megkérdezni? Vagy kiderül, hogy nem figyeltél?
Elküldve: 2003. 12. 09. 20:50
idézet:
Ezt írta Öregszem:
A tanártól nem mered megkérdezni? Vagy kiderül, hogy nem figyeltél?[/quote]
Erről inkább nem kezdenék el magyarázni, mert hetekbe tellene és több ezer oldalba....
Szóval a lényeg...a mi sulinkban a tanárok 90%a szerencsétlen töketlen barom...
Nevetségesek, iszonyúan..
Elektrótanárunk angolul tanít, begyökösödött 'elektró a legfontosabb', angolul SEMMIT nem tud, és angolul tartja az órát....kiejtésén állandóan röhögünk de mint állat...'It is veri importánt'^^...'ádőr' (other) kopper vájer (cooper wier), hír (here) velkóm (welcome)
kifejezések: átvettük: We báj it óver
kitaposom a beledet (igen ilyeneket is szokott mondeni), persze mindezt úgy mint egy robot, szakadozva: I vill sztep áut jor inszájd
importánt(important)...mondunk valamit..válasz..: nóóóóó it iz nát trú!!!!...![]()
kiváglak az osztályból: I vill kát áut jó from kláss náv!
Áj sell kikk jú off et vánsz!
Be szoktunk szarni az órán a röhögéstől...főleg amikor ideges lesz és olyan baromságokat kezd el mondani hogy falramászunk tőle...felét néha magyarul, felét angolul..pl
jeszitmáhúsz! Hátjuken(hát you can...), meg állandóan mondja, kihangsúlyozza hogy ' IN PÁRÁLELL, aztán hozzárakja, hogy 'bát ájm nót súúúúr in it'...gondolkozik..megszólal..bát áj vill!!!! meg pl : negatíver... kám klózer.. hu iz dö mudulétőr?(ki a hetes?)számbádi kám end klír dő téble (vki jöjjön letörölni a táblát..) jaigen, a táblát velünk szokta letöröltetni...teliírja 2 kézzel fél perc alatt, aztán mi töröljük le....nem mondok semmit..
Najo abbahagyom itt mert ezt napokig tudnám írni, szóval borzalmas szörnyű, állandóan mondja hogy kérdeezzünk ha nem értünk valamit! ..ok..kérdezünk valamit! Válasz: Ju ár a péjzent (peasant, paraszt...), ju vill fél disz jír, i tícs it tu jú i dázünt bilív jú jú dont nó det! Ezt elmondja, utána jön az építő jellegű magyarázat: Hát júef ikólsz (egyenlő...equal..) Ártu(R2) májnúsz árván óver 'jutiédzs' plusz (..) ártiédzs (...) möltiplájd with (....nem by, mind1) JutuóóverÁjtú-máj-núsz júéjbi'....aztán...ár ju not ándörsztending disz ju ár a krézi dárk grúp...
múltkor meszólal: Áj vud lájk tu szí dö brájtnessz bikóz disz grúp iz veri dárk
Ezt mondja a suli kiemelkedő elit osztájának...müllerloller?
Szóval kész csődtömeg....minden tanárunknak van amúgy vmi kegyetlen dúrva beütése, egyik se normális...
másik elektrótanár, úgy néz ki mint a Tipegő ficsegőből (vagymi) a Chucky :DD ...bejön..ilyen halál nyugod hangnemmel elmondja hogy ő ilyen iskolákat járt végig és hogy ő a világon a legokosabb ember....ebédlőbe nekimegy vki..megszólal: Én harmincévig tanultam a kandóba és én vagyok a legokosabb ember és nem hinném hogy magának van joga ahhoz hogy kilökje az ebédemet a kezemből....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Másik elektrótanár úgy megy mint 1 robot (sárkány tanárúr..)Nyakát nem forgatja, csak a testével együtt...pl keres termet..megy nyíl egyenesen előre mint 1 robot ugye, megfordul 90 fokot két lépésből, ránéz a táblára, 90 fokos fordulás, megy tovább...^^ jaés tud teleportálni is pár tanár...lejön a másodikról..kimegy az iskolából, és 1 perceel később megint jön le a másodikról és megy ki a suliból?!?!?!?! : DDDDDDDDDDDD Nem dúrva ááááá...
Van vmi mikóné is, annak az egyik válla magasabban van mint a másik, és úgy megy mint 1 mozgássérült tank...nekimegy a falnak is, tiszta robot kinézetű...
Fizikatanár..úgy néz ki mint Faraday (amúgy Füredi a neve..), állandóan az eget nézi, soha nem a föld felé, ő is azt hiszi hogy a világon a legokosabb ember, egy órán keresztül magyaráz mindenféle hülyeséget, mindenki elalszik....röhögünk amiket mondd állandóan...1 óra alatt elmagyarázott 1 képletet = Uab=Ua+Ub kb...
Ugyancsak 1 órát vett igénybe míg elmagyarázta az Ohmot, ez a következő volt:
zsúlperkúlombperamperamizsúlperamperszekundumamber ami zsúlperampernégyzetgyökszekundum ami Newtonméterperampernégyzetszekundum ami kilógramméterperszekundumanégyzetenméterperampernégyzetszekundum ami kilógramméternégyzetszekundumampernégyzetszekundumaköbön...ezt így elmondta...aztán megszólal...ami ugye...amit úgy hívnak hogy..na hogy hívnak? Óm.
Elsírtuk magunkat a röhögéstől, leírtam ezt az egészet így a füzetembe, és a lapon 5 betű van még, hogy LOOOL , és az O-betűkbe beleírva ogy lool![]()
Magyartanár bejön...'sziasztok gyerekek'...ilyen lehangoló formában..ugye mindenki elolvasta a mára kötelező 500 oldalt és megírta mindenki a könyvből színenként a féloldalas leírást és elemzést az eszmék tükrében és megcsináltátok a házit a munkafüzetben és leírtátok az irodalomkönyvből annak a 15 oldalnak a lényegét és készültetek a mai anyagra? Utána..akkor elmondanám az óra menetét! Az órát bevezetjük egy kis feleléssel...végigmondja a neveket a naplóba, mindenkinek(!!!) beír egy kapát, elszomorodik, 10 perc savazás, aztán leírunk 10 oldalt a füzetbe, 10 oldal marhaságot, illetve annyit amennyire idő jut, folyamatosan csak írunk és írunk megállás nélkül...
Jó még napokat tudnék mesélni, remélem elolvassátok amiket írtam és megpróbáljátok elképzelni a helyzetünket, és ezek után hogy miért nem kérdezünk vissza meg ilyesmi...!
Jaés köszi a válaszokat, megértettem amúgy, de pl nemtom hogy akkor végülis ha 40el megyünk a kerékpárral, akko a dinamó nagyobb fesz miatt kiégeti az égőt? ? Más : autó generátora akkor végülis ha nagyobb a fordulat, akkor mondjuk tartja a 12-14 vagynemtommekora feszültséget, és az áramerősség nő csak?
Elküldve: 2003. 12. 09. 20:51
idézet:
Ezt írta Öregszem:
A tanártól nem mered megkérdezni? Vagy kiderül, hogy nem figyeltél?[/quote]
röviden: nem tudna rá választ adni csak elkezdené mondani a képleteket egyből, fél perc alatt teleírná a táblát és még azt sem fogod érteni amit idáig értettél![]()
Elküldve: 2003. 12. 10. 05:46
Elküldve: 2003. 12. 10. 10:13
idézet:
Ezt írta Waveson:
...
Jaés köszi a válaszokat, megértettem amúgy, de pl nemtom hogy akkor végülis ha 40el megyünk a kerékpárral, akko a dinamó nagyobb fesz miatt kiégeti az égőt? ? Más : autó generátora akkor végülis ha nagyobb a fordulat, akkor mondjuk tartja a 12-14 vagynemtommekora feszültséget, és az áramerősség nő csak?[/quote]
A dinamónál: igen, kiég.
Az autó generátora nagyobb fordulatszámon leadhat nagyobb áramot - ha van, ami felveszi. Ha pl. tele az akku, akkor alig valamennyit ad le padlógáznál is: ha beröffentik a szonikus meghajtást, akkor meg... Ez is a szabályzó feladata.
Az agyament tanárokról lehet mesélni vég nélkül... Szomorú.
Elküldve: 2003. 12. 10. 10:32
idézet:
Ezt írta Waveson:
Erről inkább nem kezdenék el magyarázni, mert hetekbe tellene és több ezer oldalba....
...[/quote]
Sok minden változott ott akkor ezek szerint...![]()
Elküldve: 2003. 12. 10. 11:43
Elküldve: 2003. 12. 10. 11:59
idézet:
Ezt írta Pushy:
Ebből következik, hogy a dinamóban nincs feszültség szabályozási lehetőség (belül) a generátorban viszont van.
Régi dinamós autókban külső szabályozás van, de ez igen nagy veszteséggel (hiszen a felesleget hővé lehet csak alakítani) jár[/quote]
hülyeséget azért ne mondjunk!
biciklidinamóra igaz az állandómágnes, de az autókban használt (nem volt túl rég: pl sok Trabantban és kispolákban még mindig van) dinamó állórésze szintén tekercs: különben hogyan lehetne szabályozni?
A generátor már viszonylag alacsony fordulaton is képes egész nagy áram leadására, így városban közlekedve sem fog lemerülni az akku elégtelen töltés miatt (a dinamós autókkal ez rendszeres gond volt). Korábban azért nem terjedt el, mert az egyenirányításhoz (ami a dinamónál mechanikusan megy: nem kettő, de sok tekercsre van osztva a forgórész) nagyteljesítményű diódák kellenek.
A szabályzás egyébként éppúgy a gerjesztőtekercs vezérlésével történik mint a dinamónal - nincs értelme "külső" és "belső" szabályzási lehetőségről beszéni sem: pusztán arról van szó, h az elektronikus szabályzó már annyira kicsi lett, h szépen elfér a generátorban is. Régebben, amíg mechanikus, rendszeres beállítást igénylő, elfáradó szabályzás volt, addig persze ez a generátoros autóknál is kívül volt egy szappantartó méretű dobozban.
Elküldve: 2003. 12. 10. 12:34
idézet:
Ezt írta Waveson:
dúrva[/quote]
durva
A dúrás az mást jelent
(pedig nyomtam enter-t, mégis egy sorba került...)
[ 2003. december 10.: NeoPampalini szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 10. 15:16
idézet:
Ezt írta Pushy:
Üdv!
A dinamó és a generátor között az a nagy különbség, hogy a dinamó állórésze állandó mágnes és a forgórésze tekercselt, ráadásul a leszedő érintkezők nem egy-egy gyűrű, hanem fel van osztva a palást két (vagy több) részre, ezért amikor a mágnesespólus váltás miatt változna a polaritás, mégsem változik, mert fordul a palást is, ezért a polaritás ismét ua.
...
Érthető?
Pushy
[/quote] Szerintem, a dinamó és a generátor között az a nagy különbség, hogy minden dinamó generátor, de nem minden generátor dinamó, azonkívűl a kerékpárdinamó valójában nem is dinamó, hanem generátor, aminek csak a népies neve dinamó, azonkívűl nem minden dinamó állórésze mágnes...
Érthető?
Dinamó-elv = öngerjesztés elve. A kerékpár áramfejlesztőjében nincs ilyen öngerjedési folyamat:
idézet:
"...a delej forgatása folytán a sokszorozó huzalban villanyfolyam indíttatik, mely a forgatott delej tekercsein átmenvén, a delejt erősebbé teszi, ez pedig ismét erősebb villamfolyamot indit s.i.t."
Jedlik Ányos, 1859. [/quote]
Elküldve: 2003. 12. 10. 15:34
Elküldve: 2003. 12. 10. 17:51
idézet:
Ezt írta Mono:
Sok minden változott ott akkor ezek szerint...[/quote]
.... de lehet, hogy csak hozzáidomultak a "tanuló"ifjúsághoz
![]()
Elküldve: 2003. 12. 10. 20:37
Elküldve: 2003. 12. 11. 01:21
idézet:
Ezt írta Mono:
Sok minden változott ott akkor ezek szerint...[/quote]
Jóhát most ez csak 1 része, holnap betegszabin vagyok, reggel 8tól elkezdeném írni a sok szerencstétlen tanár hülyeségeit, befejezném 2004 végére, és 20 legalább 20 könyvet kiadnának róla^^
Elküldve: 2003. 12. 11. 14:14
Elküldve: 2003. 12. 11. 14:24
Elküldve: 2003. 12. 13. 06:36
idézet:
Ezt írta Waveson:
Elektrótanárunk angolul tanít, begyökösödött 'elektró a legfontosabb', angolul SEMMIT nem tud, és angolul tartja az órát....kiejtésén állandóan röhögünk de mint állat...'It is veri importánt'^^...'ádőr' (other) kopper vájer (cooper wier), hír (here) velkóm (welcome)
kifejezések: átvettük: We báj it óver
kitaposom a beledet (igen ilyeneket is szokott mondeni), persze mindezt úgy mint egy robot, szakadozva: I vill sztep áut jor inszájd
importánt(important)...mondunk valamit..válasz..: nóóóóó it iz nát trú!!!!...![]()
[/quote]
Hi Waveson
Nem rohogni kellene, mégha rossz is a kiejtese, hanem figyelni.
A szavak radragadnak, a kiejtesed meg remelhetoleg
tokeletes lesz.
Gondolom azert te sem vagy egy Mr.Higgins![]()
Azt nekem ne mond, hogy nem magyarazza el a tanar ha kérded.
by horex