HWSW Informatikai Kerekasztal: Földeletlen konnektroba szg-et... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Földeletlen konnektroba szg-et... Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   graffin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 02. 24. 17:41

Hi!

Van egy lakás, ahol csak földeletlen konnektorok vannak [ugye ez az, amikor hiányzik a 2 bizbasz a konnektor szélén?], és a lakásban kéne szget üzemeltetni.
A kérdés egyszerű, mi történhet, mire kéne figyelni?

/* Most rákeresgettem, de nem nagyon találtam semmit. Régebben volt hasonlóról szó egy-két topikba bújtatva, asszem akkor azt panaszolta az egyik fórumtárs, hogy fesz alatt van a háza. */

Kösz

g

[ 2003. február 24.: graffin szerkesztette a hozzászólást ]
Egy kedves ismerősöm bioboltja: Panakeia

#2 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2003. 02. 24. 17:57

idézet:
Ezt írta graffin:
Hi!

Van egy lakás, ahol csak földeletlen konnektorok vannak [ugye ez az, amikor hiányzik a 2 bizbasz a konnektor szélén?], és a lakásban kéne szget üzemeltetni.
A kérdés egyszerű, mi történhet, mire kéne figyelni?...
[/quote]

A legegyszerűbb, ha korszerüsítteted az elektromos hálózatot (ha van rá egyáltalán lehetőséged), lehet radiátora kötni a földet, illetve egyéb trükköket alkalmazni, de lehet, hogy többet ártasz vele, mint amennyit használsz.

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#3 Felhasználó inaktív   graffin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 17:59

idézet:
Ezt írta Renwick:

A legegyszerűbb, ha korszerüsítteted az elektromos hálózatot (ha van rá egyáltalán lehetőséged), lehet radiátora kötni a földet, illetve egyéb trükköket alkalmazni, de lehet, hogy többet ártasz vele, mint amennyit használsz.

üdv

R.
[/quote]

Hát, ez olyan, mintha nem is szóltál volna. De azért köszi. :)

Más?

g

#4 Felhasználó inaktív   Brokkoli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 18:34

A fürdőszobában és a konyhában illik lennie földelésnek.
Ha mégsem lenne, és használnak mosógépet, vasalót, elektromos kávéfőzőt, stb, akkor potenciálisan állandó életveszélyben vannak.
Egyébként a számítógépet földelt hálózatról kell üzemeltetni.
A radiátor, gázcső, vizvezeték, stb felhasználását sürgősen felejtsd el, mert az elmúlt évben hasonló okok miatt szenvedett egy vétlen fiatalember halálos áramütést a saját fürdőszobájában. A nővére próbálta életben tartani, amig kiérnek a mentők - de sikertelenűl.

Igy én sem tudok mást mondani, mint korszerűsítés.

[ 2003. február 24.: Brokkoli szerkesztette a hozzászólást ]

#5 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 18:39

kimész udvarra (már amennyiben van, bár ház előtti kis földterület is megfelelő), leversz egy 2 méteres rézrudat földbe, és ott a földelésed :)

amúgy én használtam földeletlen hosszabbítóval gépet közel 2 évig. soha nem volt gondom vele, csak ha megofgtam rázott a ház. de nem merem nyugodtan ajánlani, mert nem vélteltlen van a földelés

[ 2003. február 24.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#6 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 18:47

idézet:
Ezt írta Brokkoli:
A fürdőszobában és a konyhában illik lennie földelésnek.
Ha mégsem lenne, és használnak mosógépet, vasalót, elektromos kávéfőzőt, stb, akkor potenciálisan állandó életveszélyben vannak.
Egyébként a számítógépet földelt hálózatról kell üzemeltetni.[/quote]

Így van, nálunk sem volt a szobákban földelés, de a konyhában és a fürdőszobában igen.
Amikor szgép került ide, előtte behozattuk a földet a szobába. Három napon keresztül jött délutánonként a villanyszerelő... :D Fúrt-faragott, de sztem megérte, mert itt többszázezres értékű alkatrészekről van szó.
Maga a monitor is földelt aljzatot igényel, ami kapásból igen fontos és drága alkatrész. ;)
Nem is beszélve arról, h tényleg meg ne rázzon vmi... :eek:

Szóval, ha van a lakásban földelt konnektor, akkor legalább egy hosszabbítóval hozzátok onnan az áramot.

[ 2003. február 24.: Moe szerkesztette a hozzászólást ]

#7 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 18:48

Nekem csak annyi volt, hogy foldeletlen konnektorba egyszer raktam a gepet. Kikapcsoltam, kimentem a teraszra bagozni, jovok be eg az osszes led a gepen, na mondom restartot nyomtam nyilvan, tv-t bekapcsolom es nincs jel a geptol, nyomom 4 masodpercig a kikapcs gombot, semmi, reset, semmi, tap kikapcs hatul, bekapcs, power gomb, semmi. gep szejjel szed, tapegyseg kurva budos volt..szallt a fekete fust belul..na mondom k jo...

en tobbet gepet foldeletlen konektorba nem rakok, megha csak a nagyszobaba viszem le a tv-re kikotni..

#8 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 18:51

idézet:
Ezt írta WiZARD:
leversz egy 2 méteres rézrudat földbe, és ott a földelésed :)[/quote]

:D :cool:

#9 Felhasználó inaktív   Brokkoli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:01

Még egy apróság:
Ha cégszerűen adod el a gépet, akkor "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés", egyéb esetben pedig a "testi sértés"-től a "gondatlanságból elkövetett"-ig bármibe belefér az öt év, ha meghal az illető.
btk 170-171.

#10 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:10

idézet:
Ezt írta Moe:

:D :cool:
[/quote]

Mit nevetsz :confused: :D
Tényleg így kell! De nem rezet, elég oda acél, vagy vas is. Így készül a "gyári" is. Egy egy méter hosszú vasrúd tökéletes. Legyen 3-4 cm átmérőjű, célszerű kihegyszni és kész. Egyébként lehet kapni ilyet jobb villanyszerelő boltokban, úgy híjják, hogy földelő szonda.
Le kell verni kalapáccsal, jól meglocsolni (nem vicc), hogy jól körülvegye a föld. Ennyi.
Ja, persze be is kell "kötni" :D
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#11 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:16

idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
Nekem csak annyi volt, hogy foldeletlen konnektorba egyszer raktam a gepet. Kikapcsoltam, kimentem a teraszra bagozni, jovok be eg az osszes led a gepen, na mondom restartot nyomtam nyilvan, tv-t bekapcsolom es nincs jel a geptol, nyomom 4 masodpercig a kikapcs gombot, semmi, reset, semmi, tap kikapcs hatul, bekapcs, power gomb, semmi. gep szejjel szed, tapegyseg kurva budos volt..szallt a fekete fust belul..na mondom k jo...

en tobbet gepet foldeletlen konektorba nem rakok, megha csak a nagyszobaba viszem le a tv-re kikotni..
[/quote]
ez garantáltan nem a földeletlenségtől volt.
rosszul földelt esetében megállta volna a helyét a dolog.
a számítógép, és egyéb eszköz "csak úgy" nem ráz meg.
ha rossz a táp, és a 230v-t ráereszti a kasznira, akkor van a gond, de a védőföld arra való, hogy az így keletkező áramütéstől megóvjon.
ezért is nem alkalmas az ún. "nullázott" földelés (ahol a föld és a nullvezető össze van kötve a biztosítéktáblában) az eszközök megvédésére, hiszen az nem csak föld felé vezeti a feszültséget, hanem az adott körön lévő összes eszközbe is.

#12 Felhasználó inaktív   Brokkoli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:17

...de a lényeg ott van fenn!
"KIMÉSZ AZ UDVARRA"
A másodikon nem célszerű leverni. :D

#13 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:19

idézet:
Ezt írta Mono:

Mit nevetsz :confused: :D
[/quote]

A módszer jó, de én bérházban lakom, és még csak nem is a földszinten! ;)

#14 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:36

joe39: pedig egy kicsit tényleg ráznak a gépek földelés nélkül.

Én már írtam más topikokba, hogy az SMC switchem nem szereti, ha akár egy gép is nincs leföldelve. Annak a portnak az összes ledje futófényként villog, és nincs kapcsolata.

Én még a régi K6-2-es gépemnél vettem észre, hogy miután lecseréltem az elosztómat földeltre, stabil lett a gép.
"Aki a munkahelyén nem nyal, az szopni fog!!!"

#15 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:54

a tápba érkező földelés a táp fémházára van csavarozva. (olcsó táp esetén)
innen a táp nyomtatott áramkörére a rögzítőcsavarok viszik a "földpotenciált", és így a fekete vezetékek is megkapják.
ha nincs leföldelve a ház, akkor a kis áramfelvételű eszközökön (ventik) keresztül kijuthat a feszültség.

#16 Felhasználó inaktív   graffin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:57

Jó, a megoldás asszem a fürdőszoba konnektora lesz. Már ha az földelt. [nem nálam van a probléma, és nincs előttem a lakás]. Földelő rúd kilőve, mert a 4en van a lakás. :)

Kösz a [gyors] segítséget

g

#17 Felhasználó inaktív   Brokkoli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 20:34

Nekem mázlim volt, mert a szoba és a konyha rendelkezett közös fallal.
Kivettem az aljzatot és átfúrtam a dobozban.
A túloldalon oda szereltem a másik aljzatot.

#18 Felhasználó inaktív   ufonauta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 21:44

Hali
Nos előre bocsátom,hogy szerintem sem árt a földelt konnektor,viszont nálam sincs a szobá(k)ban.Anélkül használom a gépet.A hosszabbító nem jöhet szóba,hiszen azért ez mégiscsak egy lakás.Hogy nézne ki keresztbe-kasul kábelezve.Így is van annyi kábel,mint a csuda.Egyetlen megoldás a szobai konnektorok átszerelése,de ezzzel már megvárom a lakásfelújítást.(talán most nyáron)Hiszen akkor lehet szakszerűen a festés előtt elvégezni az egész lakás elektromos felújítását.
-----------
Hali UFO

#19 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 22:19

Hy!

Szerintem nagyon fontos az, hogy a gep foldelt konnektorba legyen dugva, hacsak nincs hermetikusan elzárva...
Megmértem, nem akartam elhinni: a gépház hátulja és a radiátor között 110 V!!!! :eek: :eek: feszültség volt. A 220 V-os izzó haloványan pislákolt köztük! Kész életveszély volt, azóta, kis vakolatvéséssel meg lett oldva a konnektor földelése, azóta 0 V a feszültség. ;)

#20 Felhasználó inaktív   Exi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 24. 23:11

2 tápegységem halt meg eddig a földeletlen aljzatok miatt, na meg 60-90V feszültség mérhető a házon most is ha földeletlenbe van dugva. (enermax táp)
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó