Földeletlen konnektroba szg-et...
Elküldve: 2003. 02. 24. 17:41
Van egy lakás, ahol csak földeletlen konnektorok vannak [ugye ez az, amikor hiányzik a 2 bizbasz a konnektor szélén?], és a lakásban kéne szget üzemeltetni.
A kérdés egyszerű, mi történhet, mire kéne figyelni?
/* Most rákeresgettem, de nem nagyon találtam semmit. Régebben volt hasonlóról szó egy-két topikba bújtatva, asszem akkor azt panaszolta az egyik fórumtárs, hogy fesz alatt van a háza. */
Kösz
g
[ 2003. február 24.: graffin szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 24. 17:57
idézet:
Ezt írta graffin:
Hi!
Van egy lakás, ahol csak földeletlen konnektorok vannak [ugye ez az, amikor hiányzik a 2 bizbasz a konnektor szélén?], és a lakásban kéne szget üzemeltetni.
A kérdés egyszerű, mi történhet, mire kéne figyelni?...
[/quote]
A legegyszerűbb, ha korszerüsítteted az elektromos hálózatot (ha van rá egyáltalán lehetőséged), lehet radiátora kötni a földet, illetve egyéb trükköket alkalmazni, de lehet, hogy többet ártasz vele, mint amennyit használsz.
üdv
R.
Elküldve: 2003. 02. 24. 17:59
idézet:
Ezt írta Renwick:
A legegyszerűbb, ha korszerüsítteted az elektromos hálózatot (ha van rá egyáltalán lehetőséged), lehet radiátora kötni a földet, illetve egyéb trükköket alkalmazni, de lehet, hogy többet ártasz vele, mint amennyit használsz.
üdv
R.[/quote]
Hát, ez olyan, mintha nem is szóltál volna. De azért köszi.
Más?
g
Elküldve: 2003. 02. 24. 18:34
Ha mégsem lenne, és használnak mosógépet, vasalót, elektromos kávéfőzőt, stb, akkor potenciálisan állandó életveszélyben vannak.
Egyébként a számítógépet földelt hálózatról kell üzemeltetni.
A radiátor, gázcső, vizvezeték, stb felhasználását sürgősen felejtsd el, mert az elmúlt évben hasonló okok miatt szenvedett egy vétlen fiatalember halálos áramütést a saját fürdőszobájában. A nővére próbálta életben tartani, amig kiérnek a mentők - de sikertelenűl.
Igy én sem tudok mást mondani, mint korszerűsítés.
[ 2003. február 24.: Brokkoli szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 24. 18:39

amúgy én használtam földeletlen hosszabbítóval gépet közel 2 évig. soha nem volt gondom vele, csak ha megofgtam rázott a ház. de nem merem nyugodtan ajánlani, mert nem vélteltlen van a földelés
[ 2003. február 24.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 24. 18:47
idézet:
Ezt írta Brokkoli:
A fürdőszobában és a konyhában illik lennie földelésnek.
Ha mégsem lenne, és használnak mosógépet, vasalót, elektromos kávéfőzőt, stb, akkor potenciálisan állandó életveszélyben vannak.
Egyébként a számítógépet földelt hálózatról kell üzemeltetni.[/quote]
Így van, nálunk sem volt a szobákban földelés, de a konyhában és a fürdőszobában igen.
Amikor szgép került ide, előtte behozattuk a földet a szobába. Három napon keresztül jött délutánonként a villanyszerelő...Fúrt-faragott, de sztem megérte, mert itt többszázezres értékű alkatrészekről van szó.
Maga a monitor is földelt aljzatot igényel, ami kapásból igen fontos és drága alkatrész.![]()
Nem is beszélve arról, h tényleg meg ne rázzon vmi...
Szóval, ha van a lakásban földelt konnektor, akkor legalább egy hosszabbítóval hozzátok onnan az áramot.
[ 2003. február 24.: Moe szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 24. 18:48
en tobbet gepet foldeletlen konektorba nem rakok, megha csak a nagyszobaba viszem le a tv-re kikotni..
Elküldve: 2003. 02. 24. 18:51
idézet:
Ezt írta WiZARD:
leversz egy 2 méteres rézrudat földbe, és ott a földelésed[/quote]
![]()
![]()
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:01
Ha cégszerűen adod el a gépet, akkor "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés", egyéb esetben pedig a "testi sértés"-től a "gondatlanságból elkövetett"-ig bármibe belefér az öt év, ha meghal az illető.
btk 170-171.
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:10
idézet:
Ezt írta Moe:
![]()
[/quote]
Mit nevetsz :confused:![]()
Tényleg így kell! De nem rezet, elég oda acél, vagy vas is. Így készül a "gyári" is. Egy egy méter hosszú vasrúd tökéletes. Legyen 3-4 cm átmérőjű, célszerű kihegyszni és kész. Egyébként lehet kapni ilyet jobb villanyszerelő boltokban, úgy híjják, hogy földelő szonda.
Le kell verni kalapáccsal, jól meglocsolni (nem vicc), hogy jól körülvegye a föld. Ennyi.
Ja, persze be is kell "kötni"![]()
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:16
idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
Nekem csak annyi volt, hogy foldeletlen konnektorba egyszer raktam a gepet. Kikapcsoltam, kimentem a teraszra bagozni, jovok be eg az osszes led a gepen, na mondom restartot nyomtam nyilvan, tv-t bekapcsolom es nincs jel a geptol, nyomom 4 masodpercig a kikapcs gombot, semmi, reset, semmi, tap kikapcs hatul, bekapcs, power gomb, semmi. gep szejjel szed, tapegyseg kurva budos volt..szallt a fekete fust belul..na mondom k jo...
en tobbet gepet foldeletlen konektorba nem rakok, megha csak a nagyszobaba viszem le a tv-re kikotni..[/quote]
ez garantáltan nem a földeletlenségtől volt.
rosszul földelt esetében megállta volna a helyét a dolog.
a számítógép, és egyéb eszköz "csak úgy" nem ráz meg.
ha rossz a táp, és a 230v-t ráereszti a kasznira, akkor van a gond, de a védőföld arra való, hogy az így keletkező áramütéstől megóvjon.
ezért is nem alkalmas az ún. "nullázott" földelés (ahol a föld és a nullvezető össze van kötve a biztosítéktáblában) az eszközök megvédésére, hiszen az nem csak föld felé vezeti a feszültséget, hanem az adott körön lévő összes eszközbe is.
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:17
"KIMÉSZ AZ UDVARRA"
A másodikon nem célszerű leverni.

Elküldve: 2003. 02. 24. 19:19
idézet:
Ezt írta Mono:
Mit nevetsz :confused:[/quote]
A módszer jó, de én bérházban lakom, és még csak nem is a földszinten!![]()
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:36
Én már írtam más topikokba, hogy az SMC switchem nem szereti, ha akár egy gép is nincs leföldelve. Annak a portnak az összes ledje futófényként villog, és nincs kapcsolata.
Én még a régi K6-2-es gépemnél vettem észre, hogy miután lecseréltem az elosztómat földeltre, stabil lett a gép.
Elküldve: 2003. 02. 24. 19:54
innen a táp nyomtatott áramkörére a rögzítőcsavarok viszik a "földpotenciált", és így a fekete vezetékek is megkapják.
ha nincs leföldelve a ház, akkor a kis áramfelvételű eszközökön (ventik) keresztül kijuthat a feszültség.
Elküldve: 2003. 02. 24. 20:34
Kivettem az aljzatot és átfúrtam a dobozban.
A túloldalon oda szereltem a másik aljzatot.
Elküldve: 2003. 02. 24. 21:44
Nos előre bocsátom,hogy szerintem sem árt a földelt konnektor,viszont nálam sincs a szobá(k)ban.Anélkül használom a gépet.A hosszabbító nem jöhet szóba,hiszen azért ez mégiscsak egy lakás.Hogy nézne ki keresztbe-kasul kábelezve.Így is van annyi kábel,mint a csuda.Egyetlen megoldás a szobai konnektorok átszerelése,de ezzzel már megvárom a lakásfelújítást.(talán most nyáron)Hiszen akkor lehet szakszerűen a festés előtt elvégezni az egész lakás elektromos felújítását.
-----------
Hali UFO
Elküldve: 2003. 02. 24. 22:19
Szerintem nagyon fontos az, hogy a gep foldelt konnektorba legyen dugva, hacsak nincs hermetikusan elzárva...
Megmértem, nem akartam elhinni: a gépház hátulja és a radiátor között 110 V!!!!

Elküldve: 2003. 02. 24. 23:11