HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#461 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 26. 21:40

Idézet: Etele - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 22:30

Mellébeszélsz.

Ahonnan a beszélgetés kiindult, az az eset volt, hogy a termék manualjában feltüntetett tulajdonságokkal nem bírt a vásárolt eszköz. Ennek az esetnek még távolról sincsen semmi köze ahhoz, hogy a te DVD íródból kilopták a szoftvert és a lemezeket. :omg: Hiába próbálod összemosni a kettőt, hoyg bizonyítsd az igazad. Felesleges.

Bár nem is értem miért tépem a számat, mert jól láthatóan nem vagy képes felfogni, hogy miről folyik a csevely, de van olyan eset, amikor sem a vásárló, sem a kisker mulaszott, mégis a vássárló szívja meg. Azt próbáljuk kideríteni, hogy ezt a szar szitut hogyan lehet elkerülni, hogy milyen jogai vannak ilyen esetben a vevőnek.

De tudod mit? Hagyjuk, te ragadj le ott, hogy bontsuk ki a dobozt. :(

Ehh, hagyd, nem érti, hogy nem szídjuk a kiskereskedőt, egyszerűen csak oda megyünk rendezni a problémát, mert tőle vettük. Pont.

És, persze, a tv sarkított példa, nem véletlen, de biza, ha az van ráírva, hogy ez színes és dolby, akkor ha mégsem az, akkor mondhatom erre hivatkozva, hogy ez nekem így nem kell.

A dobozt meg kinyitjuk, persze, az alap, csak fingom sincs, ez hogy ez hogy jött elő :think:
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#462 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 22:41

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 22:40

...
És, persze, a tv sarkított példa, nem véletlen, de biza, ha az van ráírva, hogy ez színes és dolby, akkor ha mégsem az, akkor mondhatom erre hivatkozva, hogy ez nekem így nem kell.
...

Ja. A példa sarkított, de mutatja a helyzetet.

Elgondolkoztam, hogy például abban az esetben, ha veszel egy memóriamodult, de előtte megkérdezed az üzletben, hogy a te NF7 alaplapodban menni fog-e, és igenlő választ kapsz, sőt, az Abit oldala is ezt támasztja alá a kompatibilitási listával, de a RAM mégsem megy a lapodban (ellenben más deszkákban hibátlan): akkor mi a frászt csinálhatsz. Van egyáltalán valami jogod arra, hoyg cserét kérhess, esetleg másik márkát? Mert a kisker is, te is a legjobb tudásotok szerint jártatok el, mégis te állsz ott befürödve.
(Tudom, bevihetnéd a gépedet is, és kipróbálhatnátok, hogy megye-e benne, már ha a bolt benne van egy ilyen gyorstesztben, de tegyük fel - úgyis csak teoretikus problémáról beszélünk - hogy neked nem áll módodban a hónod alá csapni a gépet: pl. kicsi vagy, nem bírod el a nyagytornyodat, ráadásul kocsid sincsen...)

:think:

#463 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 22:53

Idézet: Etele - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 23:41

Ja. A példa sarkított, de mutatja a helyzetet.

Elgondolkoztam, hogy például abban az esetben, ha veszel egy memóriamodult, de előtte megkérdezed az üzletben, hogy a te NF7 alaplapodban menni fog-e, és igenlő választ kapsz, sőt, az Abit oldala is ezt támasztja alá a kompatibilitási listával, de a RAM mégsem megy a lapodban (ellenben más deszkákban hibátlan): akkor mi a frászt csinálhatsz. Van egyáltalán valami jogod arra, hoyg cserét kérhess, esetleg másik márkát? Mert a kisker is, te is a legjobb tudásotok szerint jártatok el, mégis te állsz ott befürödve.
(Tudom, bevihetnéd a gépedet is, és kipróbálhatnátok, hogy megye-e benne, már ha a bolt benne van egy ilyen gyorstesztben, de tegyük fel - úgyis csak teoretikus problémáról beszélünk - hogy neked nem áll módodban a hónod alá csapni a gépet: pl. kicsi vagy, nem bírod el a nyagytornyodat, ráadásul kocsid sincsen...)

:think:

Pont erre van a 3 nap csere lehetőség ill. a visszafizetési lehetőség (ez utóbbi egyedi azaz a kereskedőtől függ). Szóval 3 napon belül minden további nélkül visszaviheted. Maradva a memória példánál ilyen esetben viszont célszerű a kereskedő szervizeseivel konzultálni, hogy milyen szervezésű memória lenne ideális cserébe mivel a kereskedők azért azt már nem nagyon tolerálják ha a vásárló folyamatosan visszarohangászik a termékkel cserét kérve, Ilyen esetben ha nem tudnak a konfiguráció ismerete nélkül látatlanba mit mondani célszerű bevinni a lapot.

Szerk:
Mivel ilyen memória inkompatibilitási kérdésben nem egy mezei eladóhoz fordulunk segítségért hanem az üzlet szervizeséhez vagy ahhoz a szervizhez amivel a kereskedő kapcsolatban van ezért nem kell elvinni az egész PC-t. Elég az alaplap a VGA-val meg a processzorral. Ez viszont már nem okoz semmilyen szállítási nehézséget.

Ha meg a vásárló nem ért a hardware-hez akkor meg eleve nem fog önállóan memóriát venni hanem elviszi a PC-t egy szakemberhez és már bővítve viszi haza (a szakember meg tudja, hogy milyen szervezésű memória kell az adott alaplapba szóval rohangászás meg csere meg vita kizárva).

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 26. 23:23 -kor

#464 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 23:22

Ide is írtam valami jó hosszút, de kitöröltem, hagyjuk... :omg:

wpepi, jól láthatóan neked az a szó sem mond semmit, hogy példa.

A lényeg, hogy van egy alkatrészed, ami egyébként jó, csak nálad nem működik.

Ekkor nehezen cserélik rögtön vagy adnak vissza pénzt, hiszen egyébként semmi baja.

De tényleg hagyjuk, mert nem tudsz elvonatkoztatni, és egyből nekiállsz alaplapot kiszerelni. :D 

(Méghogy milyen szervezésű memória kell... :D  Jól láthatóan még nem találkoztál a memóriára különösen hárklis chipsetekkel... :D Szervezheted ahogy akarod, ha egyszer két, minden tulajdonságában megegyező modul közül a Samsung chipes RAMmal működik, míg egy Hynix-al már nem a deszka... De ebbe se menjünk bele, mert a példa nem erről szólt.)

Szerkesztette: Etele 2005. 08. 26. 23:52 -kor

#465 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 23:58

Idézet: Etele - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 0:22

Valóban ott a 3 nap cserelehetőség, meg pénzvisszafizetési garancia, csak sajnos a legtöbb helyen ilyen kéréssel elhajtanak a francba. Ráadásul ha nem tudod bizonyítani, hogy az adott alkatrész valóban rossz (jelen esetben csak nálad), ott vagy, ahol a part szakad. :(

1. A csere valamint a pénzvisszafizetést lehetőségét a vásárláskor meg lehet kérdezni.  :D

2. a 3 napos csere ill. pénzvisszafizetés nem a hibás alkatrészekre vonatkozik hanem arra, hogy ha neked nem felel meg a termék. Ha hibás lenne a termék arra már a garancia érvényes.

3. a 3 napos csere esetén nem kell semmit se bizonyítanod csak a számlát kell vinni no meg a cserélendő alkatrészt a tartozékaival együtt.

Idézet

PÉLDA , mond ez neked valamit? Azt, hogy nem tudod bevinni a gépet csak azért írtam oda, hogy ne ez legyen az első, amit - okosan - tanácsolni fogsz.
Látom nem megy neked ez, akkor segítek: csapd hozzá a példához, hogy a teoretikus példában annyira már nem értesz hozzá, hogy kiszereld a lapot, csak épp annyira, hogy egy memóriamodult be tudsz rakni. És a gépet változatlanul nem tudod szállítani.

Leírom még egyszer a PÉLDÁDRA, hogy amennyiben valamelyik PC alkatrész (memória, VGA, stb..) inkompatibilitási okok miatt nem hajlandó nálad menni akkor az üzlet szervizeséhez vagy ahhoz a szervizhez kell fordulni akivel az üzlet szerződében van és nem kell bevinni a teljes PC-t csak az alaplapot, processzor, VGA-t maradva a memória példádnál. A szervizben ott van a többi azaz a táp, monitor, billentyűzet, egér ezért nem kell vinni az egész PC-t.  :D

Idézet

És a gépet változatlanul nem tudod szállítani.

Ha mégsem tudod beszállítani akkor ki is lehet hívni a szakembert aki a helyszínen bevizsgálja és rak is bele olyan alkatrészt ami menni fog nálad  :D 

Idézet

Direkt értetlenkedsz

Konkrét választ kaptál. Ebben nincs semmi értetlenkedés. Ezt inkább nálad érzem.

Idézet

Valóban nem fogod fel, hogy mi is itt a probléma

Képzeld el felfogom.  :D  Viszont ahogy látom Te nem vagy hajlandó elfogadni más igazát hiszen a teoretikus példádra tökéletes választ kaptál de nem akarsz róla tudomást venni.

Idézet

Nem a memória a lényeg, azt csak annak illusztrálására találtam ki, hogy mi van akkor, ha van egy egyébként működő alkatrészed, ami elvileg működik, gyakorlatilag nálad nem, vagy nem megfelelően.

Mivel a példádban memória volt ezért én is azt hoztam fel. De beszélhetünk processzorról, alaplapról, bármilyen PC-s hardware egységről mindegyiknél ugyanaz a járható út mint amit leírtam a memória példára.

Idézet

A lényeg, hogy van egy alkatrészed, ami egyébként jó, csak nálad nem működik.

Ekkor nehezen cserélik rögtön vagy adnak vissza pénzt, hiszen egyébként semmi baja.

Bocs de te valamit nagyon keversz. A 3 napos csere ill. pénzvisszafizetés csak akkor működik ha a termék hibátlan de neked nem felel meg. A nem felel meg azt is jelenti, hogy az adott PC-s hardware egység nálad nem működik de az egység egyébként hibátlan.
Ha azért viszed vissza mert az egység hibás akkor nem a 3 napos csere ill. pénzvisszafizetés lesz hanem beveszik garanciába és vagy ki kell várnod a 5-12 napos bevizsgálási időt vagy adnak egy másikat. De ismétlem ez már a garancia esete és nem a 3 napos csere. A kettő nem ugyanaz.

Idézet

Méghogy milyen szervezésű memória kell... Jól láthatóan még nem találkoztál a memóriára különösen hárklis chipsetekkel...  Szervezheted ahogy akarod, ha egyszer két, minden tulajdonságában megegyező modul közü a Samsung chipes RAMmal működik, míg egy Hynix-al már nem a deszka...

Szerinted a kétféle memória chip blokkszervezése feltétlenül egyforma?  :omg:  Memória szervezés alatt a chip memória blokk szervezését kell ám érteni. És ha esetleg nem tudnád 2db egyformának tűnő de más gyártó moduljain eltérő szervezésű chipek lehetnek és ez okozhat inkompatibilitást.

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 27. 00:38 -kor

#466 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 27. 00:01

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 14:39

Ha most jönne az akinek Jahno eladta a kártyát azzal, hogy vettem egy kártyát ami nem tudta a wpa-t, visszavittem és kaptam egy olyat ami tudja de ez olcsóbb és Jahno nem adta vissza a különbözetet, akkor nekiesnétek Jahnonak is?

Gariztatásoknál míg kiskerben melóztam, addig ilyennel is bepróbálkoztak... Ezért sűnt meg a jobb helyeken a 3 év gari a CDyróra, mert egyből DVDírót kértek helyette, plusz 3ezer pénzt. Anyátokat baszom, 11 megás nem WPA kártya helyett lett 54 megás WPA-s, az meg, hogy olcsóbb, az én bajom...

Ha drágább, akkor asszem egyzkedtem volna a vevővel konrétan, mert utána a nem WPA kártyát már elég necces eladni, ilyen piaci körülmények közt. Ezért meg lehet nekem esni, nem érdekel, árában jobbat kapott sebességben és tudásban is, eméssze meg. Amúgy az user örült neki, megköszönte, és kurva jól megy, végre fasza minden.
Make love not Wor.

#467 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 27. 00:07

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 19:59

Bocs, de ha az aki úgy vesz TV-t, hogy meg sem nézi mi a sz*rt vesz az meg is érdemli a mono fekete-fehér TV-jét  :D

Fenét. Én is 3 perc alatt vettem TV-t, de nagyjából tisztában voltam a következményekkel. Itthoni Videoton kicsit döglődött, mikor is pont postára mentem. Mellette Keravill, ott ablakban kurvajó Panasonic TV 40ezer körül. Ahamm, bementem, kisképernyő, mono. Nézegetem a TVket, hát van egy JVC, bagyképernyő, sztereo, izébizé. 90ezer. Hümm. Keravill oldalában bankautomata. Asszony kártyája lecsontoz, enyém lecsontoz, KP összedob.

Eladó mondja, hogy akkor most megmutogatja. Nem kösszs, ezzel csak jól járhatunk, gyorsan adjatok egyet mert meggondolom magam, nyakig leszek adósságban, megint kikapcsolják a telfont, de leszarom, pár évig ebből TV lesz. Kocsiba éppen befért, azóta is egészségesen haszáljuk. De ha közben kiderül, hogy nem sztereo, és kisebb a képernyő, akkor biza vinnyogást rendezek.

Alapban nem vagyok hisztis, EVO topikban van az a GPS dolog, ott már leírtam, hogy elmúlt 1 évben mekkora sérelem ért. Szerintem türelmes vagyok  :cool:

Bizonyos szintig a kereskedő is felel, ha utcáról beesek, és aszondom, hogy k. mindegy a típus/márka/doboz, csak 54 megás wpa legyen, akkor azt tudja és kész, ha nem tudja, akkor árában csere. Ha drágább, akkor kereskedő bukta, ha occsóbb, akkor vevő járt így.
Make love not Wor.

#468 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 00:15

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 1:07

Bizonyos szintig a kereskedő is felel, ha utcáról beesek, és aszondom, hogy k. mindegy a típus/márka/doboz, csak 54 megás wpa legyen, akkor azt tudja és kész, ha nem tudja, akkor árában csere. Ha drágább, akkor kereskedő bukta, ha occsóbb, akkor vevő járt így.

Így igaz. 

#469 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 07:11

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 19:59

Dehogynem. A rendszerváltás előtt Magyarországon kötelező volt. Teljes mértékben az EU csatlakozásunkkal törölték el mivel Magyarországon is ugyanazt kell követni mint a csudajó unijó többi tagállamának.

De továbbmegyek. Az EU-s csatlakozás előtt Magyarországon sokkal szigorúbbak voltak a kereskedelmi jogszabályok. De a legszigorúbb az élelmiszerek esetében volt. A csodaszép unijós tagságunknak a következménye, hogy a kereskedelmi szabályok sokkal lazábbak lettek. Nézd csak meg az élelmiszereket. Soha nem volt Magyarországon ennyi sz*r minőségű élelmiszer mint amióta tagok lettünk. És ugyanez igaz a teljes kereskedelemre.

Megfogadtam, hogy nem írok a wpa-s példával kapcsolatban, de annyi minden össze lett itt hordva, hogy elvtelen leszek és írok egy "utolsó utánit", mert ennyi zagyvaságot idegesítő egy helyen olvasni.

Mondjuk ebben az a szomorú, hogy nekem nem hiszitek el (pedig ez lett nemrég hivatalosan az "okosságom" ), és amit leírok, arra kényszerítve, hogy tovább írjak, de ezzel a Mistraléknak segítek, amit nem akarok. Drukkolok a wpa-s srácnak, hogy valami módon szerezze vissza a pénzét. Ha egy kicsit is bizonytalan lennék, hogy nincs igazam, elismerném  :rolleyes:
NE tájékoztassuk félre a jónépet!!!

wpepi: nem volt ez a "3 naposdi nemtetszős visszavétel" soha kötelező és nem is lesz. Ha ennyire állítod az ellenkezőjét, akkor jogszabálycímet, nevet, számot, évszámot kérnék tőled, míg ilyet nem tudsz (márpedig ilyen nincs), addig ne is írj róla.

Aztán összekevered a fogyasztóvédelmi szabályok változását a világgazdasági és kereskedelmi folyamatok változásaival. Pont hogy az EU-s csatlakozással szigorúbbak lettek a fogyasztóvédelmi szabályok (lásd. 2002. évi XXXVI. törvény és miniszteri indokolása, ez volt a legjelentősebb módosító "csomag"), de a szabad kereskedelmi/vám övezet miatt könnyebben jut be az országba a globális szemét (kínai bóvlik, ultraolcsó hulladék), ezért ez a sok ócska áru. Ne keverd a jogot a gazdasági folyamatokkal.

kroozo: rossz a tv-példád! A helyes kulcskérdés itt: az eladó TUDTA-e, kellett-e tudnia, hogy nem tud wpa-t.
a) Ha hozzá nem értés miatt az eladó habozott, vonogatta a vállát (amint a leírásból olvasom, értelmezem), nem mondott semmi konkrétat, dadogott, AKKOR (de csakis akkor) nem kötelességük visszavenni. Képzeld az eladó helyébe magad. Ott vagy, van egy spéci termék, amit te sem ismersz, nincs net és elkezdenek tőled valami nehezebbet (extra mini feature) kérdezni. Asszem te is csak hümmögnél úgy hirtelen. Nem mernél bizonytalanságod miatt semmit kijelenteni. Legfeljebb a tisztesség törne belőled elő, ha megsajnálnád és elmondanád a vevőnek : "inkább ne vegye meg, mert nem biztos, és ráfaraghat vele, ne kockáztasson, nem vesszük majd vissza"
b) Ha viszont egyszer is kiesett a száján (akár a manual alapján) az eladónak, hogy akkor "...tudja a wpa-t",
VAGY
c) ha következetesen hallgat (nem mondja ugyan hogy "nem tud wpa-t"), de passzív magatartásából a vevő mégis arra következtet, hogy azért nem jelenti ki ezt az eladó, azért nem beszéli le egy kicsit sem, mert biztosra vehető, hogy "tudja a cucc wpa-t", akkor vissza kell venniük... hibás teljesítésről van szó a b)-c) pontok esetén.

Az a) pont a "nemtetszés", meghiúsult várakozás esete az egyik fel részéről. A te tv példád nagyon durván torzít, mert ott a doboz és a manuál olyan fontos, alapvető dolgot jelent ki, amiről az eladónak tudnia KELL (nem mini feature), amiről neki is kötelessége meggyőződnie.

Remélem ezzel abbamarad a vita, levonjuk a következtetést ilyen esetekre (nem szabad kockáztatni, inkább nézzük meg 3x, nehogy a saját tévedésünk miatt kerüljünk hátrányba). A srác ennek ellenére kerülőúton visszaszerezheti a pénzét. Harmadszor írom: hogy egy normális bolt visszavette volna tőle akkor is, ha nem kötelező. Ha másnem az eladó tudatlansága miatt szégyellték volna el magukat.

Bízom benne, hogy átgondoljátok, nem esünk egymásnak és innentől tényleg újra a problémás esetekről fog a topik szólni, nem félrevezető érvelésekről és tényleg segítséget kap az, akinek szüksége van rá, még menthető. Tényleg nem postolok többet a wpa-s dologhoz.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#470 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 07:57

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 6:11

...

kroozo: rossz a tv-példád! A helyes kulcskérdés itt: az eladó TUDTA-e, kellett-e tudnia, hogy nem tud wpa-t.
a) Ha hozzá nem értés miatt az eladó habozott, vonogatta a vállát (amint a leírásból olvasom, értelmezem), nem mondott semmi konkrétat, dadogott, AKKOR (de csakis akkor) nem kötelességük visszavenni. Képzeld az eladó helyébe magad. Ott vagy, van egy spéci termék, amit te sem ismersz, nincs net és elkezdenek tőled valami nehezebbet (extra mini feature) kérdezni. Asszem te is csak hümmögnél úgy hirtelen. Nem mernél bizonytalanságod miatt semmit kijelenteni. Legfeljebb a tisztesség törne belőled elő, ha megsajnálnád és elmondanád a vevőnek : "inkább ne vegye meg, mert nem biztos, és ráfaraghat vele, ne kockáztasson, nem vesszük majd vissza"
b) Ha viszont egyszer is kiesett a száján (akár a manual alapján) az eladónak, hogy akkor "...tudja a wpa-t",
VAGY
c) ha következetesen hallgat (nem mondja ugyan hogy "nem tud wpa-t"), de passzív magatartásából a vevő mégis arra következtet, hogy azért nem jelenti ki ezt az eladó, azért nem beszéli le egy kicsit sem, mert biztosra vehető, hogy "tudja a cucc wpa-t", akkor vissza kell venniük... hibás teljesítésről van szó a b)-c) pontok esetén.

Az a) pont a "nemtetszés", meghiúsult várakozás esete az egyik fel részéről. A te tv példád nagyon durván torzít, mert ott a doboz és a manuál olyan fontos, alapvető dolgot jelent ki, amiről az eladónak tudnia KELL (nem mini feature), amiről neki is kötelessége meggyőződnie.

...

jogilag az a, es c peldad kozott nincs kulonbseg.

az eladonak tudnia kell, ha az arult termek mas tulajdonsagokkal bir, mint a feltuntetettek.
ha nem tudja (vagy nem jelezte a vevonek), akkor ugy kezelendo a termek mint hibas.
ismetlem: errol szol a szavatossag. (hibas teljesites)

amugy kosz a drukkolast, reszunkrol lezarult az ugy a 2. beirassal a vasarlok konyvebe (mielott barki megjegyzi, hogy hiaba mert ceg neveben vasaroltunk - tudom, de a zsarolo magatartasukat dokumentalni kellett) , csak okulaskent irtam be a tortenteket.
proc: A64X2, ram: 3gb ddr, hdd:  160gb sata, vga: x800xt agp

#471 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 08:21

mégse

Szerkesztette: pgyafi 2005. 08. 27. 08:23 -kor

#472 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 08:38

Eh, feature az feature, ha mini, ha nem mini (arról nem beszélve, hogy szerintem, biztonsági szakember szerint kurvára nem mini feature az, szóval ezen is lehetne vitatkozni), ha benne van a manualban, akkor tök mindegy, hogy az eladó tud e róla, vagy nem (kivételt képez természetesen, ha tájékoztatott a vásárlás előtt, hogy nem tudja, a manual ellenére), akkor az hibás teljesítés, és lehetsz akármilyen okosságos, ennek ellenkezőjéről nehéz lesz meggyőznöd. Az egyetlen lehetőség erre, ha előcitálsz nekem egy olyan jogszabályt, ahol le van írva, hogy van mini feature, meg nem mini feature, és a mini featureról lehet állítani a manualban hogy tudja, akkor is ha nem. Ilyen tudtommal nincs, hála istennek, van már éppen elég nyitott pont enélkül is.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#473 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 09:16

Azért nem mindegy hogy "mini"-e (tudom, hogy szerencsétlen szóhasználat) mert ha tényleg nagyon apróság, akkor az előrelátása nem várható el egy szakszerű eladótól sem. Ez az ún. elvárhatósági alapelv:

Idézet

Ptk. 4. § (4) Ha ez a törvény szigorúbb követelményt nem támaszt, a polgári jogi viszonyokban úgy kell eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat. Aki maga sem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a másik fél felróható magatartására hivatkozhat.

Ekkor más a helyzet mint a tévédnél. Nem tudom, hogy a pwa-s dolog mennyire lényeges feature (lehet, hogy tényleg olyan fontos, mint hogy egy tévé színes vagy ff), mert én személyszerint az sem tudom pontosan mi az a pwa (pedig zsolt008 körbeírta). Én azért nevezem "mininek".

Óriási a különbség a) és c) pont között
a) pont esetén az eladó hasonlókat mondana(!) : "nem tudom, de ha elviszed, a te kockázatod, mert most én magam sem tudom, nem biztatlak semmivel, se pozitív, sem negatív irányban, nem foglalok állást egyáltalán, majdcsak dűlőre jutsz legbelül, hogy bevállalod-e". Tehát mond valamit, csak használhatatlan és tudomására hozza a vevőnek, ha nincs pwa, ez a vevő kockázata lesz, úgy gondolja meg.
c) pont esetén eladó ugyan szintén nem tudja, de itt nem fejezi ki a saját bizonytalanságát, NEM mond semmit, hallgat mint a sír és határozott arckifejezést vág, így a kockázatot már ő viseli.

Amiért megszegem újra a fogadalmam: kroozo nyomán eszembe jutott egy ötlet, ami zsoltnak segíthet:

Idézet

A teljesítés

Ptk. 277. § (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség, minőség és választék szerint kell teljesíteni. A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában
a) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat rendszerint használnak, és
b) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő - nyilvános kijelentését, és
c) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett, valamint
d) rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő, és az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásban lévő tulajdonságokkal.

...de...

Idézet

Ptk. 277. § (2) A szolgáltatásnak nem kell megfelelnie az (1) bekezdés b) pontjában említett nyilvános kijelentésnek, ha a kötelezett bizonyítja, hogy
a) a nyilvános kijelentést nem ismerte, és azt nem is kellett ismernie, vagy
b) a nyilvános kijelentést a szerződéskötés időpontjáig már megfelelő módon helyesbítették, vagy
c) a nyilvános kijelentés a jogosult szerződéskötési elhatározását nem befolyásolhatta.
(3) Az (1) bekezdés b) pontjának alkalmazásában gyártónak minősül az a személy is, aki a dolgon elhelyezett nevével, védjegyével vagy egyéb megkülönböztető jelzés alkalmazásával önmagát gyártóként tünteti fel.
(4) A felek a szerződés teljesítésében együttműködésre kötelesek. A kötelezettnek a szerződés teljesítése érdekében úgy kell eljárnia, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a jogosultnak pedig ugyanilyen módon elő kell segítenie a teljesítést.
(5) A felek a szerződés teljesítését érintő minden lényeges körülményről kötelesek egymást tájékoztatni.
(6) A kötelezett, dolog szolgáltatására irányuló szerződés esetén, köteles a dolgot - a jogszabályok rendelkezéseinek és a szakmai szokásoknak megfelelően - azonosításra alkalmas jelzéssel ellátni és a dologról a rendeltetésszerű használathoz, a felhasználáshoz szükséges tájékoztatást megadni. Ha a kötelezett gazdálkodó szervezet, a dolog minőségének tanúsítására is köteles.

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#474 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 09:34

csak a kiemelesekre reagalok:

b - persze a termek rendelkezett azokkal a tulajdonsagokkal amiket a mistral allitott, ezzel nincs problema (tudott 54mbitet)

c - termeszetesen az elado tisztaban volt vele, hogy a wpa is fontos nekem, es nem tiltakozott a vasarlasom ellen - velhetoen hitt a manualnak ( elvegre azert van a mellekelt leiras ) - itt (is) johiszemu vagyok az eladoval szemben, feltetelezem nem rosszindulatuan engedte hogy megvegyem...

(4) - na, hat altalaban emiatt (pontosabban ennek hianya miatt) indulnak ilyen topicok.
proc: A64X2, ram: 3gb ddr, hdd:  160gb sata, vga: x800xt agp

#475 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 09:40

Még mindig ott vagyok leakadva, hogy tök mind1, hogy mit mond az eladó, rajta van, hogy tud valamit, ezt láttuk mind a ketten, még ráadásul, és aztán nem tudta. Pont. Vége.

#476 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:06

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 0:58

...
Leírom még egyszer a PÉLDÁDRA, hogy amennyiben valamelyik PC alkatrész (memória, VGA, stb..) inkompatibilitási okok miatt nem hajlandó nálad menni akkor az üzlet szervizeséhez vagy ahhoz a szervizhez kell fordulni akivel az üzlet szerződében van és nem kell bevinni a teljes PC-t csak az alaplapot, processzor, VGA-t maradva a memória példádnál. A szervizben ott van a többi azaz a táp, monitor, billentyűzet, egér ezért nem kell vinni az egész PC-t.  :D
...

Jesszus, te tényleg ilyen butus vagy? Hagyjuk a fenébe. :omg:

(Gy.k.: a "gépet nem tudod bevinni" kitétel azért szerepelt, hogy a példából látni lehessen, hogy az igazadat nem tudod bizonyítani. :omg: Hagyjad már a francba az alaplapkiszerelést. :rolleyes: )

Jaaaaaaaaaaaaaaa, hogy a szervizeshez kell fordulni? Nem mondod! Azt hittem a takarítóhoz! :D

Eh, látom veled tényleg felesleges beszélgfetni bármiről is, ahogy az már többször bebizonyosodott. :D

A jövőben - ahogy egyszer már megfogadtam magamban - elkerüllek, és megpróbálom megállni, hogy ne írjak semmit a sületlenségeidre. :omg: 

A 3 napos visszecserélési okításodat már cáfolták, én nem teszem.

RE: az meg,. hogy mások igazát nem fogadom el, szerencsére nem igaz. Itt az a nagy probléma, hogy te következetesen másról beszélsz, mint én/mi.

Szerkesztette: Etele 2005. 08. 27. 10:17 -kor

#477 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:26

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 10:40

Még mindig ott vagyok leakadva, hogy tök mind1, hogy mit mond az eladó, rajta van, hogy tud valamit, ezt láttuk mind a ketten, még ráadásul, és aztán nem tudta. Pont. Vége.

És pont elé még tegyük oda, hogy ilyen esetben a kiskerhez kell fordulnod, ahol vetted.

Az már más kérdés, hogy ők szopatnak-e vagy sem a másik termékre való cseréléssel. Mert ugye nem kötelező nekik.
Azért egy jóérzésű üzlet ilyen esetben elnézést kér, és cserél.

Én jobbára ilyenekbe járok (neveket nem írok, mert reklám lenne :) , priviben szívesen). Mondjuk az is igaz, hogy a törzshelyeimen elég jóban vagyok a tulajokkal is, tehát ha bajom van, hátramegyek a szervízbe, összedugjuk a fejünket a srácokkal, és kitaláljuk, mi a gebasz. :D

Mondjuk többször láttam, hogy utcáról beesett emberke kérdezett, eladó nem tudta, de "Egy pillanat, megnézem a neten!" felkiáltással kiderítette a vevőt érdeklő, eléggé extra kérdéseket. :respect: Mert ugye vásárlás előtt tájékozódik az ember, de hogy éppen mi van az üzletben, az egy másik - érdekes - kérdés, és ilyenkor gyorsan kell dönteni, ha nem akarsz várni, míg hoznak a nagykerből olyat, amilyet te kinéztél...  :D

RE: mondjuk ez  :offtopic: , de az eladók, szervizesek szakértelméről egy jó sztori jutott az eszembe. :D

MM, vettünk valami kisgépet ajándékba, ügyfélszolgálaton le kell pecsételtetni a garilevelet.
Előttünk 3 fiatal srác állt, visszahoztak valami játékot, hogy nem olvassa a meghajtójuk a CD-t. MMos emberke berakta az ottani gépbe, olvasta rendesen. Erre mondta a skacoknak, hogy ilyen esetben - mármint ha a drive nem olvassa a CD-t - vegyék lejjebb a proci órajelét, mert amiatt nem olvashatja. :D Aztán mondta, hogy bár ő nem ért hozzá. :D Ezt láttuk.
Az már más kérdés, hogy a 3 gyerek levásárolhatta a játék árát, mert elhitték nekik ,hogy náluk valóban nem megy. Ezért is jó néha ilyen helyen vásárolni, általában nem szőröznek. Az IKEA-val is csak jó tapasztalatom van, mondjuk se a MM, se az IKEA nem az olcsó kategória. :think:

Szerkesztette: Etele 2005. 08. 27. 10:32 -kor

#478 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:29

Idézet: Etele - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 11:06

Jesszus, te tényleg ilyen buta vagy? Hagyjuk a fenébe. :omg:

(Gy.k.: a "gépet nem tudod bevinni" kitétel azért szerepelt, hogy a példából látni lehessen, hogy az igazadat nem tudod bizonyítani. :omg: Hagyjad már a francba az alaplapkiszerelést. :rolleyes: )

Jaaaaaaaaaaaaaaa, hogy a szervizeshez kell fordulni? Nem mondod! Azt hittem a takarítóhoz! :D

Eh, látom veled tényleg felesleges beszélgfetni bármiről is, ahogy az már többször bebizonyosodott. :D

A jövőben - ahogy egyszer már megfogadtam magamban - elkerüllek, és megpróbálom megállni, hogy ne írjak semmit a sületlenségeidre. :omg:

RE: az meg,. hogy mások igazát nem fogadom el, szerencsére nem igaz. Itt az a nagy probléma, hogy te következetesen másról beszélsz, mint én/mi.

Lehet, hogy csak most ébredtél fel és még nem látsz tisztán???  :D

Olvasd műár végig amit írok és csak azután írogass.
A következő sorban olvashatod a "gépet nem tudod bevinni" esetre mi vonatkozik

De mivel látom neked még irtózatosan korán van megismétlem amit akkor írtam  :D

Idézet

Ha mégsem tudod beszállítani akkor ki is lehet hívni a szakembert aki a helyszínen bevizsgálja és rak is bele olyan alkatrészt ami menni fog nálad

Szóval felesleges ilyenekbe beleakadni  :D

Idézet

példában annyira már nem értesz hozzá, hogy kiszereld a lapot, csak épp annyira, hogy egy memóriamodult be tudsz rakni.

Ha nem ért a delikvens a hardware-hez ne is piszkáljon bele. Hívjon egy szakembert és bővíttesse fel vele. :D

Idézet

A 3 napos visszecserélési okításodat már cáfolták, én nem teszem.

Megint csak ismételni tudok
A csere valamint a pénzvisszafizetést lehetőségét a vásárláskor meg lehet kérdezni.
De nem csak meg lehet kérdezni hanem ajánlott is mert az a vásárló érdeke, hogy tudja mi a teendő ha mégsem felel meg neki a termék.
Tehát ezen felesleges vitázni mert ha a vásárló olyan béna, hogy meg sem meri kérdezni, hogy vissza viheti e ha nem tetszik vagy nem megfelelő, stb. akkor megérdemli ha jól kib*sznak vele.

És, hogy értsd is, hogy mi a francról írogatok idézek két fórumtárs írásából:

Idézet

(4) A felek a szerződés teljesítésében együttműködésre kötelesek. A kötelezettnek a szerződés teljesítése érdekében úgy kell eljárnia, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a jogosultnak pedig ugyanilyen módon elő kell segítenie a teljesítést.

Idézet

(4) - na, hat altalaban emiatt (pontosabban ennek hianya miatt) indulnak ilyen topicok.

Ha a fenti két idézet lényegét nem érted akkor tök felesleges nekünk itt egymásnak irogatni.

#479 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:50

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 11:29

...
És, hogy értsd is, hogy mi a francról írogatok idézek két fórumtárs írásából:

Idézet

Na most már tényleg utoljára. :D

Hát kábé tényleg ennyit modtál eddig érdemben, ugyanis az ominózus idézet a tipikus "nesze semmit, fogd meg jól" eset.

Ha garanciális gondod lesz - kívánom hogy a Mistralba akadj bele :) - ezt lobogtatva menj be. Örülni fognak neked. :D  :nevet2:  :nevet2:

További szép napot. :D

(És még mindig ott tartasz, hogy mi van akkor, ha a gépet nem tudod bevinni... nem csalódtam :rolleyes: )

#480 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:51

Egyébként látom kifogytál a valódi érvekből ezért már csak kötözködni tudsz :D
Jó lenne ha végre valami kézzel fogható írást is idebiggyesztenél ami valóban engem cáfol. Ha esetleg hivatkoznál valamilyen konkrét esetre ahol a vásárló csere iránti kérdésére adott igenlő válasz után 3 napon belül elhajtották az üzletből vagy hasonló olyan jellegű incidensre ahol is mást mondtak a vásárláskor és mást amikor vissza vitte 3 napon belül.

És a 3 napon belüli csere lehetőségét ne keverd már össze a garanciális kötelezettséggel. A kettő nem ugyanaz

Idézet

Ha garanciális gondod lesz - kívánom hogy a Mistralba akadj bele smile2.gif - ezt lobogtatva menj be. Örülni fognak neked. biggrin_2.gif

Képzeld volt már náluk garanciális ügyem és készségesen meg is oldották a problémát  :D
Ja és még elnézést is kértek.

Idézet

És még mindig ott tartasz, hogy mi van akkor, ha a gépet nem tudod bevinni... nem csalódtam

Én már az éjjel befejeztem. Te voltál az aki álmos szemekkel ismét felhoztad ezt a lefutott témát  :D

Idézet

Na most már tényleg utoljára.

Erre roppant mód kíváncsi vagyok. Nem olyannak ismerlek aki ezt könnyen be tudná fejezni  :D  Ha esetleg elfelejtetted volna volt már pár topic ahol úgyszintén nem tudtál elszakadni tőlem  :D

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 27. 11:13 -kor

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.