Idézet: ElBandika - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 1:04
P4C800 Deluxe 1021 02Beta (15.12.2004)
P4C800 Deluce 1019 Final (09.11,2004)
Nagyszerű, akkor tehát van két lehetőségünk:
Vagy használjuk a teszteltnek, stabilnak kikiáltott 1019-est, vagy kicsit hazardírozunk, s számolva az esetleges káros következményekre (lefagyás, bizonytalanságok stb) a fejlesztés, tesztelés alatt álló, még nem véglegesített 1021-es 02 bétát fogjuk használni...
Ennek eldöntése mindenkinek a saját hatáskörébe tartozik, az ASUS
ÁLTALÁBAN nem szokott komolyabb hibával rendelkező béta BIOS-t kiadni, így a fentieken kívül nagy rizikója nincs a dolognak, viszont sokat nyerhetünk rajta, pont ilyen S-ATA kezelésben pl...
Még annyit elmondok, hogy én pl. a P2-es ASUS P2B-mben évekig béta BIOS-t használtam... De ez csak egy példa volt...
Ha eldöntötted, hogy melyiket szeretnéd, rákattintasz, közben az info ablakban leírást látsz, sajna németül, de igazán nincs is rá szükség... A "Next"-re kattanva szépen letölti a BIOS állományt, majd ablak jön, hogy hova is mentse. Ajánlom egy meghajtó (pl C:) főkönyvtárában, pl ASUS nevü könytár létrehozását, és az állomány odamentését... Ha a bétát választod, valami ilyesmi lesz a neve: 1021xx.002, ha a másikat akkor pedig: 1019xx.rom. Azért, hogy majd később azonosítható legyen, a béta esetén nevezd át szintén *.rom -ra, pl. 1021xxB.rom megfelel.
Na, most több lehetőségünk is van, az adott állomány beégetésére a BIOS chip-be... Sokan meg fognak lehet kiabálni és fújolni, de én most Neked a klasszikus floppy lemezről/parancssoros indításos, parancssorban flahselős módszer helyett, amely általában a szakemberek által elfogadott és gyakorolt módszer, én azt mondom: Használd nyugodtan erre is az ASUS Update-t!
Miért is? Bár elvileg nagyobb a kockázata grafikus felület felett ilyen műveletnek, hiszen több program fut, nagyobb a hibalehetőség... De véleményem szerint csak ugyanaz árthat, mintha parancssorban csinálnád: áramkimaradás... Azonban az ASUS ezen sorozatba tartozó alaplapjai remek BIOS védelmi mechanizmussal rendelkeznek: Ha a frissítés során bármi hiba történik, a gép, a BIOS akkor is el fog indulni, legalábbis egy Boot Block BIOS-nak nevezett része, aki szépen megkér arra, hogy tedd be a jó BIOS állományt floppyn, vagy CD meghajtóba az EREDETI, GYÁRI ALAPLAP CD-t... Ezek egyikéről pedig behúzza a BIOS-t s kijavítja a hibát...
Tehát a feladat adott:
A meglévő BIOS-t az ASUS Update segítségével kimentjük, ("Save current BIOS to a file" választása) a filenévben jelöljük, hogy ez a régi BIOS, először mehet ő is a már létrehozott könyvtárba, pl. 1017.rom néven, majd egy floppyra is kimentjük, szükség esetére. Illetve persze előveszük az alaplap gyári CD-t... Ha egyik sincs, valamilyen oknál fogva, akkor légyszíves ne folytasd, nem kívánom én senki alaplapjának halálát!
Megjegyzem, nem lenne ez igazi halál, általad nem javítható BIOS hiba miatt ugyanis 250 Ft-ért írnák bele a jó BIOS állományt a BIOS-chipbe, de ez is utánjárás, bosszúság stb... Illetve van más mód is házilag kijavítani, de most ebbe ne menjünk bele!
Légyszíves írd meg, hogy van-e gyári CD-d, illetve a BIOS mentegetések mennek-e!
Szerkesztette: StSanya 2005. 01. 27. 22:22 -kor