HWSW Informatikai Kerekasztal: Bluefish Tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bluefish Tapasztalatok Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 16. 17:34

Jó sztori jó stílusban előadva  :respect:
Kár hogy a legtöbb srác nem ilyen, és simán hagyják magukat átverni.  :(
- Where are we going?
- Let's go find out.

#542 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 17:36

Ezt nem azért írtam le, hogy futtassam magam, hanem azért, mert ez mindenkire vonatkozik.
Kiemelem a lényeget:

Ez kimondja, hogy ha egy hibás terméket garanciaidőn belül a bolt nem tud megjavítani, sem kicserélni azonos típusra (mert pl. kifutott termékről van szó), akkor két lehetőség lép életbe

1. srác visszakérheti a termék eredeti árát (amennyiért srác vette a hardvert x hónappal/évvel ezelőtt)
2. srác levásárolhatja az eredeti árat

Más lehetőség nincs. Olyan nem létezik, hogy a termék utolsó eladási árát, vagy az eladó hasraütéses árát vásárolhatod le, ez JOGSZABÁLYELLENES!

A lényeg a határozottság, nem szabad tutyimutyinak lenni. A probléma még az, hogy ezt a jogszabályt szinte alig ismerik, engem is Renwick világosított fel.  :cool: Én komolyan elvittem volna az ügyet a bíróságra, de akkor nem csak a kártya árát követeltem volna, hanem a kártya hiánya miatt kiesett munkám által okozott kárt is.  :smoker:

Szerkesztette: fLeSs 2005. 02. 16. 17:40 -kor

#543 Felhasználó inaktív   _Balagee_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 17:42

Sajnos sok embernek nincs ideje (és kedve) kivárni 4-5, esetleg több évet egy ilyen perrel... :(

#544 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 19:06

Idézet: _Balagee_ - Dátum: 2005. febr. 16., szerda - 17:42

Sajnos sok embernek nincs ideje (és kedve) kivárni 4-5, esetleg több évet egy ilyen perrel... :(

Lehet szép negativ kampányt csinálni a neten, itt-ott, ismerősöket lebeszélni stb..

Kemény a történet. Az a kanyon biztosan teljesen tiszta formában került kinyin hazánkba  :down:  :rolleyes:

#545 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 19:26

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2005. febr. 16., szerda - 19:06

Kemény a történet. Az a kanyon biztosan teljesen tiszta formában került kinyin hazánkba  :down:  :rolleyes:

Asszonták, hogy megy vissza a nagykerbe az egész szállítmány. :) ;)
Vagy egyszerűen arról van szó, hogy a tájékozatlan userek asse tudják, mi a különbség a 9800 SE és a 9800 Pro között, szal simán eladják másnak így is a kártyákat 9800 Pro néven.  :down:

#546 Felhasználó inaktív   Gabesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 20:18

És mégis merre lehet utánanézni ilyen törvényeknek?
ThinkPad X61
XBOX360

TopGearHungary

#547 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 20:24

Idézet: Gabesz - Dátum: 2005. febr. 16., szerda - 20:18

És mégis merre lehet utánanézni ilyen törvényeknek?

Igen, ez érdekelne engem is. Mert ha sokan ezzel a törvénnyel mennek vissza nem csak kékhalba hanem máshová is akkor szépen rászoknak a dologra, hogy normális keretek között cseréljék vissza az adott hw-t.

#548 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 16. 21:03

1. srác=FlesS? :D
2. Pikkolo = Terenszhíl :)

3. Én néztem a jogtárat is meg a PTK-t is, de eddig sajna nem találtam meg ezt, csak hasonlókat. Bár lehet, hogy rosszat néztem...

A BF becsületére váljon ez. A Mistrálnál olyan szerződést írsz alá a vásárláskor, amit inkább nem méltatok.  :reklamacio:

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#549 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 16. 21:06

No mégis van valamim... Íme:

"4/1978. (III. 1.) BkM rendelet
a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről

5. § (1) A hibás áru kijavítását legkésőbb a hiba bejelentésétől számított 8/15 napon belül el kell végezni. Ha a javítás 8/15* napon belül nem készült el, a vásárló kívánsága szerint az áru árát le kell szállítani, az árut ki kell cserélni vagy a vételárat vissza kell téríteni, illetve ha a vásárló a hibát kijavítja, vagy mással kijavíttatja, a javítás költségeit kell részére megtéríteni.

*Ptk.: 17/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéröl 2. § Az e rendeletben meghatározott jótállás esetén a vásárlót a Polgári Törvénykönyvrol szóló 1959. évi IV. törvény 306-307. §-aiban, valamint az 1978. évi 2. törvényereju; rendelet 6. § (1) bekezdésében megállapított jogok megilletik. 3. § (1) Ha a vásárló a termék kijavítását kéri - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a javítási határido 15. nap.

BH1977. 433. Ha a jótállási kötelezettség teljesítéséért felelos kereskedelmi vállalat által eladott termék hibás, kicserélésére azonban lehetoség van, a vásárló a jogszabályok szerint ot megilleto más, jótálláson alapuló jogot nem gyakorolhat. Ha viszont a termék visszavételére kerül sor, az addigi rendeltetésszeru használat miatt bekövetkezett értékcsökkenés az eladó terhére esik [Ptk. 248. §, 4/1969. (III. 30.) BkM-KGM-KipM-KkM-NIM sz. r. 1. § (3) bek., 4. § (1) bek. c) pont, 9. § (1) bek.]. "

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#550 Felhasználó inaktív   tibuu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 05:13

A 151/2003-as kormányrendelet a kötelező jótállásra

A 49/2003-as szavatossági, jótállási ügyintézésről

#551 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 05:32

Idézet: Charles - Dátum: 2005. febr. 16., szerda - 21:03

A BF becsületére váljon ez. A Mistrálnál olyan szerződést írsz alá a vásárláskor, amit inkább nem méltatok.  :reklamacio:

Miért, ott kizárják ezt a lehetőséget v. mi? (mondjuk nem tehetik)

#552 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 10:17

No, mégis van 3 nap?  :think: Ez persze csak a hibára vonatkozik, nem a "nemteccik cseréljékvissza" esetekre.

151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet

"7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza."

19. személyi számítógépek, monitorok, nyomtatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;

Viszont ezekben egyikben sem látszik, hogy mi van, ha nem tud cserélni a bolt. Megnézem én is ezt a részt, hátha megtalálom.

Üdv!

#553 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 10:19

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2005. febr. 17., csütörtök - 5:32

Miért, ott kizárják ezt a lehetőséget v. mi? (mondjuk nem tehetik)

Én már rég vettem ott bármit, de elvileg amit aláírsz abban van valami kitétel, legalábbis anno volt. Nem akarok alaptalanul írogatni, mert csak ismerős mondta, de ugye elvileg negatív irányban NEM lehet eltérni se a Ptk-tól se egyéb tv-től.

Üdv!

#554 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 21. 16:21

Amúgy a nevekre visszatérve:

Fórumszabályzat

7. Tilos a fórumon mások személyes adatainak közzététele az illető kifejezett jóváhagyása nélkül. Tipikusan ilyen adat például mások valódi neve, képmása, címe, magán és munkahelyi e-mail címe, telefonszáma.

No comment...  :rolleyes:

Üdv!

#555 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 16:38

bocsánat, de ezzel mi a probléma?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#556 Felhasználó inaktív   pjotr007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 22:35

Idézet: Charles - Dátum: 2005. febr. 16., szerda - 20:06

No mégis van valamim... Íme:

"4/1978. (III. 1.) BkM rendelet
a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről

5. § (1) A hibás áru kijavítását legkésőbb a hiba bejelentésétől számított 8/15 napon belül el kell végezni. Ha a javítás 8/15* napon belül nem készült el, a vásárló kívánsága szerint az áru árát le kell szállítani, az árut ki kell cserélni vagy a vételárat vissza kell téríteni, illetve ha a vásárló a hibát kijavítja, vagy mással kijavíttatja, a javítás költségeit kell részére megtéríteni.

*Ptk.: 17/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéröl 2. § Az e rendeletben meghatározott jótállás esetén a vásárlót a Polgári Törvénykönyvrol szóló 1959. évi IV. törvény 306-307. §-aiban, valamint az 1978. évi 2. törvényereju; rendelet 6. § (1) bekezdésében megállapított jogok megilletik. 3. § (1) Ha a vásárló a termék kijavítását kéri - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a javítási határido 15. nap.

BH1977. 433. Ha a jótállási kötelezettség teljesítéséért felelos kereskedelmi vállalat által eladott termék hibás, kicserélésére azonban lehetoség van, a vásárló a jogszabályok szerint ot megilleto más, jótálláson alapuló jogot nem gyakorolhat. Ha viszont a termék visszavételére kerül sor, az addigi rendeltetésszeru használat miatt bekövetkezett értékcsökkenés az eladó terhére esik [Ptk. 248. §, 4/1969. (III. 30.) BkM-KGM-KipM-KkM-NIM sz. r. 1. § (3) bek., 4. § (1) bek. c) pont, 9. § (1) bek.]. "

Üdv!

Ez már nem érvényes, nem érdemes rá hivatkozni, mert kiröhögnek, az új jogszabályok alapján a kereskedőnek törekednie kell a 15 nap alatti ügyintézésre, de ha nem intézi el 15 nap alatt, akkor 1 cukorral kell innia a reggeli kv-ját...kb. ennyi szankció van.
Bármelyik bolt visszavághatja a meghibásodott terméket, nem csak a mistrál, ha nem szakszervíz szerelte be, ha nem tetszik a vevőnek lehet perelni.
A mistralnal sem iratnak alá olyat ami a ptk-ba ütközik.
A többi belinkelt, idézett jogszabály viszont rendben van, azokra kell hivatkozni.
de ha vita van, akkor bíróság, a fogyasztóvédelem sz*rt sem ér ilyen esetekben.

#557 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 22. 09:20

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 16:38

bocsánat, de ezzel mi a probléma?

Az a probléma, hogy nem olvasod a topicot. Olvass vissza 1-2 oldalt.

Üdv!

#558 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 22. 09:33

Idézet: pjotr007 - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 22:35

Ez már nem érvényes, nem érdemes rá hivatkozni, mert kiröhögnek, ...

Mivel az egészet beidézted, nem világos esetleg más számára, hogy melyik nem érvényes, de gondolom te is az első, BKM-es rendeletre gondoltál. Valóban, és itt a hatályos:

"49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet
a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről
A Polgári Törvénykönyv módosításáról és egységes szövegéről szóló 1977. évi IV. törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1978. évi 2. törvényerejű rendelet 22. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - az igazságügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. § A fogyasztói szerződés (a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény, a továbbiakban: Ptk. 685. §-ának e) pontja) hibás teljesítése miatt, vagy jogszabályon alapuló jótállás keretében érvényesített kifogás intézése során e rendelet szabályai szerint kell eljárni, azoktól a fogyasztó hátrányára eltérni nem lehet.
2. § Ha a fogyasztó szavatossági igényt kíván érvényesíteni a fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatást nyújtó forgalmazóval (a továbbiakban: forgalmazó) szemben, a fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.
3. § (1) A forgalmazó a fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti:
a) a fogyasztó nevét, címét,
b) a fogyasztási cikk (a továbbiakban: áru) megnevezését, vételárát,
c) a vásárlás időpontját,
d) a hiba bejelentésének időpontját,
e) a hiba leírását,
f) a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt,
g) a kifogás rendezésének módját.
(2) Ha a kifogás rendezésének módja a fogyasztó igényétől eltér, ennek indokolását a jegyzőkönyvben meg kell adni.
(3) A jegyzőkönyv másolatát a fogyasztónak át kell adni.
(4) Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
5. § Javításra az árut elismervény ellenében kell átvenni. Az elismervényen fel kell tüntetni a fogyasztó nevét és címét, az áru azonosításához szükséges adatokat, az áru átvételének idejét, és azt az időpontot, amikor a fogyasztó a kijavított árut átveheti.
6. §
7. § (1) Ez a rendelet 2003. szeptember 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről szóló 4/1978. (III. 1.) BkM rendelet, valamint az azt módosító 4/1993. (III. 26.) IKM rendelet, 47/1995. (X. 6.) IKM rendelet, 37/1996. (VI. 28.) IKM rendelet és 54/1999. (X. 6.) GM rendelet.
(3) E rendelet 6. §-a 2004. június 30-án hatályát veszti."

Üdv!

#559 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 22. 09:43

Van még ilyen is, de ez már túl unalmas. :)
Valakinek nem tetszett a GM rendelet. :D
Az újban már amúgy valóban nincs szó 15 napról.... :(

"
804/B/1998. AB határozat
a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről szóló, az 54/1999. (X. 6.) GM rendelet 1. §-ával módosított 4/1978. (III. 1.) BkM rendelet 6. § (1) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálatáról
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítvány tárgyában meghozta a következő
határozatot:
Az Alkotmánybíróság a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről szóló, az 54/1999. (X. 6.) GM rendelet 1. §-ával módosított 4/1978. (III. 1.) BkM rendelet 6. § (1) bekezdése alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt elutasítja.
  [...]"

Üdv!

#560 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 22. 09:44

Amúgy qnadam, tetszik az avatarod. :D  :respect:

Üdv!

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.