Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2006. febr. 9., csütörtök - 15:57
Éppen Te írtad, hogy járhatok én is úgy, ahogyan mások, ezért is kérdeztem, hogy ha már a szabályokat kellőképpen megvizsgáltuk és értelmeztük, nos akkor, ha ennek ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, akkor mit tehetünk? Hogyan alkalmazhatjuk azokat a gyakorlatban? Hiszen Ariadné esete is bizonyítja, hogy - bár neki igaza van - jogorvoslatra még nem került sor.
Én olyan
"jogalkalmazókra" gondoltam, akiknek rövid időn belül sikerült a jogsérelmüket a jog eszközeivel orvosolni. De ilyet sem itt, sem máshol nem olvastam, csak olyanokat, hogy jogi eszköz bevetése nélkül kompromisszumokkal, vagy kompromisszumok nélkül orvosolni tudták a felmerült jogsérelmeket, illetve hogy még a jog eszközeivel is csak nehezen, vagy egyátalán nem tudták orvosolni a jogsérelmeket.
A kérdés inkább az, hogy a fentiek ismeretében szükség van-e jogértelmezésre itt a fórumon (is), ha megegyezés hiányában az ököljog marad hatásos és gyors eszköznek.

Akkor haladok sorban:
ha "ennek ellenére sem úgy alakulnak a dolgok", akkor sajnos nem tehetünk semmit. Persze ez elméleti eshetőség, mert úgy alakulnak hidd el.
Ariadne esete nem kudarc. Tett egy (csak szerintem felesleges) kerülőt a per előtt, ezzel bizonyítva jóhiszeműségét és kompromisszumkészségét. Nem jött be, nem baj... perre megy, ahol nyerni fog, a számára kevező békéltető határozat pedig segítség lesz neki. A kamatok kárpótólják majd az időhúzásért. A jogorvoslatnál nem tart, az a fellebbezéssel kezdődne, de meg fogja nyerni már első fokon, nem is kell majd fellebbeznie.
Te nem jogalkalmazókra gondoltál, hanem emberekre, akik jogaikat bíróság előtt sikeresen érvényesítették. Az relatív mit nevezünk a rövid időnek jogi sérelmek orvoslásánál.
Lehet hogy nem olvastál sok pozitívumot, de mint írtam azért, mert a polgárok félnek bíróságra menni, láttak tévéműsorokban pár riporter által felfújt rossz példát, egy-két esküdtes amcsis filmet és paráznak.
A fordítottja is igaz. Nem lehet olvasni, hogy hányan vesztettek el ilyen pert, szerintem alig van ilyen. Sokan belemennek a hátrányos kompromisszumba félelemből, de ez nem azt jelenti, hogy ez a jogos.
Igen, szükség van itteni "jogértelmezésre", hogy ne menjenek bele a fogagyasztók hátrányos "kompromisszumba". A BF és a M már-már elhiteti, hogy nem lehet tenni semmit. De tenni lehet, röviden: PERT KELL INDÍTANI! Nem szabad félelemből bedőlni a mesterkedésnek.
A per nem olyan szörnyű lehetőség, mint ahogy azt híresztelik. Kicsit hosszú, kicsit várni kell a pénzre, de megéri. Esetleg ügyvédet kell fizetni, de megkockáztatom, hogy az esetek többségében ügyvéd nélkül is megy, olyan egyszerű perek. Sőt, ha indokolt, a bíróság is tud ugyvédet biztosítani és ügyvéd hiányában köteles segíteni a jogi képviselet nélküli felet (1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról, 7-8. §).
Az ököljog hatásos és a mai ítélkezési gyakorlat mellett lassan már-már megéri bűnözni, de a fórum nem arra van, hogy a "verjed ki belőle a pénzed" című bölcsességeket terjesszük. Erről a pótlehetőségről úgyis tud mindenki.