Audió Cd-írás, jó minőségben
Elküldve: 2003. 09. 20. 19:13
Jó minőségü audio cd-t szeretnék írni, milyen cd-t használjak?
Sokan mondták már, hogy amit írtam audio cd-t pattogot, elugrott ilyesmi, ezellen mit tehetk ?Vagy kapcsoljam ki a Buffer Underrunt audo cd- írásnál?
Hány szorosan írjam? (Min. 4x-en tudom)
Annyit hozzá fűznék, hogy: a cd írom tipusa Mitsumi
Cr-48xate.
Egyébként ez a "pattogásos" hiba nállam soha nem jött elő, de másnál igen, biztosra szeretnék menni, hogy másnál ne jöjjön elő ez a hiba, mert nállam "sajnos" ez nem jön elő így nem tudom le ellenőrizni.
Ja és a végén : DAO-ba vagy TAO-ba írjam?
Most erre a célra Nero 60015 változatát szemeltem ki.
Bocs tudom, hogy volt már egy két ilyen topic, de azok nem voltak valami fríssek.
[ 2003. szeptember 24.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 20. 22:13
Elküldve: 2003. 09. 21. 08:30
idézet:
Ezt írta Socket370:
Hello, mindenki szóval lenne pár kérdésem:
Jó minőségü audio cd-t szeretnék írni, milyen cd-t használjak?
Sokan mondták már, hogy amit írtam audio cd-t pattogot, elugrott ilyesmi, ezellen mit tehetk ?Vagy kapcsoljam ki a Buffer Underrunt audo cd- írásnál?
Hány szorosan írjam? (Min. 4x-en tudom)
Annyit hozzá fűznék, hogy: a cd írom tipusa Mitsumi
Cr-48xate.
Egyébként ez a "pattogásos" hiba nállam soha nem jött elő, de másnál igen, biztosra szeretnék menni, hogy másnál ne jöjjön elő ez a hiba, mert nállam "sajnos" ez nem jön elő így nem tudom le ellenőrizni.
Ja és a végén : DAO-ba vagy TAO-ba írjam?
Most erre a célra Nero 60015 változatát szemeltem ki.
Bocs tudom, hogy volt már egy két ilyen topic, de azok nem voltak valami fríssek.
[ 2003. szeptember 20.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A Nero helyett javaslom a Feurio progi használatát, ez csak audióra van kihegyezve, ebben a műfajban szvsz. a legjobb
Elküldve: 2003. 09. 21. 13:50
idézet:
Ezt írta Tovi:
A Nero helyett javaslom a Feurio progi használatát, ez csak audióra van kihegyezve, ebben a műfajban szvsz. a legjobb[/quote]
Megnézem.
Elküldve: 2003. 09. 24. 15:45
Lmész valakihez, akinek van asztali audio írója, vegyel 800 pénzért egy audió célú lemezt (az asztaliak csak ilyenre hajlandóak irni) SPDIF kábelezel, majd play és rec.
A nero-nak IMHO semmi baja nincs. Audio cd-t up to 8x-es írókon érdemes 1x-esen írni. A mai modern 20+x-os írók és 48x-es médiák esetén a minőségi optimum valahol a 8x és a 12x sebesség között leledzik (PPeter szerint)
De aranyszabály az, hogy minden íróhoz megtalálható az audióra optimális nyersanyag. Az írószoftver a tipikusan DAO elvű írás miatt nem annyira kardinális kérdés szerintem.
[ 2003. szeptember 24.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ]
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2003. 09. 24. 16:31
- Minél lassab írási sebességet kell használni, bár egyes 48x-os lemezeknél előfordulhat, hogy a 2x-es vagy 4x-es írás esetén a C1,C2 hibák száma magasabb lesz, mint mondjuk 8x-osan. Ki kell tehát próbálni, hogy az adott lemez az adott íróban melyik tempóval ad jobb minőséget az adott lejétszási környezetben (igen, ez egy sokpólusú, érzékeny feltételrendszer, amiből elég ha az egyik hibázik)
- Mindenképp érdemes DAO (Disc-At-Once) módban írni (magyarított szoftverekben "lemez egyben, vagy egymenetes írás" meg hasonló épületes hülyeség a fordítása). Nem csak az "egybefüggően lejátszandó, szünet nélküli" anyagokat, hanem minden Audio CD lemezt. A DAO írás ugyanis nem egyenlő azzal, hogy a számok között nincs "szünet", hanem ebben a módban tudunk tetszőleges indexeket, gapeket beállítani a trackek elejére (tehát nem közé, mint a tévhit sugallja), ami egyébként lehetővé teszi ezen index, gap nulla hosszúságra vételét, illetve az index alatt hasznos zeneanyag tárolását (így lehet "szünet" nélküli lemezt írni). A DAO írás lényege valójában az, hogy a lemez egy menetben, a lézer ki-bekapcsolása nélkül történik. TAO (Track-At-Once) módban ugyanis minden egyes sáv megírása után ki- és bekapcsol a lézer, és ez sokkal rosszabb a DAO írás folyamatosan szabályozott kalibrációjához képest, nem beszélve a TAO módban felírt sávok között néha fellépő apró hanghibákról. Tehát Audio CD-s csak DAO módban írjunk lehetőleg!
- Nyersanyag megválasztása. A kommersz, kimondottan gigantikus léptékű tömegtergyártásra kitalált lemezektől ne várjunk túl sokat. Tehát a Philips Multipurpose, TDK D-View, meg hasonló, olcsó (ámbátor "márkásnak" titulált) lemezektől így nem szabad jó minőséget elvárni, bár ki kell hangsúlyoznom, hogy egy jobb íróval (ami széles skálán ajénlja fel az alkalmazható írási sebességeket) ezeknél a lemezeknél is meg lehet találni az optimális írási sebességet. Igényes célokra, kevésbé kisérlezető hajlamú felhasználóknak inkább javaslom, hogy menjenek tutira, a Taiyo Yuden, Mitsui gyártású lemezekkel nem lesz gondjuk, a normálisabb, drágább TDK lemezek (főleg amikor újabb sorozattal jönnek ki, az eleinte mindig jobb gyárból származik) illetve a kimondottan Audio CD-R korongok nem fognak csalódást okozni. Én Audio CD írásra nagyon sokáig a Primedisc lemezt preferáltam és igazából most sincs miért elriasztanom tőle senkit. A Philipsnek mostanság sajnos nincs olyan lemeze, amit nyugodt szívvel mernék ajánlani és legnagyobb bánatomra a Maxell is belépett a gagyizók táborába, hiszen a 48x-os lemezeik eleinte a Tayio Yuden cégnél, aztán a Riteknél, most pedig a CSI (Computer Support Italy) cégnél készülnek, ami enyhén szólva is drasztikus minőségi zuhanást hozott magával. Szívem csücske a Sky Media, a CD-R lemezeik egyre jobbak és jobbak. Újabban szépen éledezik az Eurodata is, a legújabb lemezek a salzburgi Sony üzemben készülnek, érdemes kipróbálni, az átlagosnál sokkal jobb korongok. Erről még órákat lehetne regélni, abba is hagyom.
- CD-író (hardver). Audio CD-írásra nekem a TEAC, a Plextor és a Yamaha jött be, lehet rám kiabálni, hogy szemellenzős vagyok, de akkor is ezt mondom. Nem azt állítom, hogy egy LG vagy Samsung íróval nem lehet normális minőségű Audio CD-t megírni, de a sor elején említett három gyártó termékeivel nagységrenddel kevesebbet kell kombinálni, mire találhatsz egy olyan lemezt és olyan írási sebességet, ami megfelelel az érzékeny Audio CD lejátszóknak.
- CD- író szoftverek. Igazából csak szolgáltatásokban különböznek, egy tömörítetlen PCM wav forrás ugyanúgy fog szólni, ha azonos sebességgel, ugyanolyan lemezre írod ki, ugyanazzal a CD-íróval, csak éppen más szoftverrel. A különbségek akkor kezdődnek, ha kombinálni kell, ha mondjuk trükkös a nyersanyag (pl. "szünet nélküli" a cucc), illetve ha valamilyen veszteséges tömörítéssel került kódolásra az anyag (ilyenkor számít, melyik program milyen minőségben dekódolja felírás előtt a cuccot). Az általános dolgokra ugyanúgy megteszi bármelyik kommersz program, igényesebb dolgokhoz ott a Feurio, vagy ha teljes kontrollt akarsz a lemez szerkezete felett, akkor ott a CDRWIN, meg kell tanulni a cue írás minden csínját-bínját és Tiéd a pálya.
Na most nagy hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Elküldve: 2003. 09. 24. 17:04
ebben is akad hasznos infó
----atyuska----
Elküldve: 2003. 09. 24. 17:49
Már megírtam a CD-t de azért az infok hasznosak lehetnek másoknak is, köszönöm a válaszokat.
Elküldve: 2003. 09. 25. 11:31
Csodálkozom, hogy a szoftverek között nem említetted az EAC nevét... Kiszerettél belőle? Mert ha jól emlékszem mi már beszéltünk erről és akkoriban jó véleménnyel voltál róla.
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2003. 09. 25. 14:27

Elküldve: 2003. 09. 25. 14:42
idézet:
Ezt írta PPeter:
Mindig mindenre én sem gondolhatok. Amúgy én nem nagyon használom az EAC-ot (ettől függetlenül nagyon jó programnak tartom), mert Plextor olvasók-írók mellé majdhogynem felesleges, EAC nélkül is kiválóan grabbelnek - talán ezért is felejtettem el megemlíteni.[/quote]
Írhatnál pár szót a Plextor PX-708A-ról isBár sztem tuti a következő Gamerre tartogatod a tesztet ha jól csalódom
![]()
Elküldve: 2004. 06. 12. 11:39
Felhoznám a témát. Nekem van egy 24x-es LG íróm, és Verbatim audio cd-kre írtam 8-szorosan. Eredmény: a legtöbb lejátszó nem játsza le a lemezeket, vagy csak egy részét. Melyik a ludas, az író, a lemez vagy mindkettő? Mit ajánlanátok ezek helyett? Köszi.
Elküldve: 2004. 06. 12. 12:13
Elküldve: 2004. 06. 12. 17:27
Elküldve: 2004. 06. 12. 19:57
Elküldve: 2004. 06. 12. 20:00

Elküldve: 2004. 06. 12. 20:48
Tunnám honnan rémlik nekem hogy verbatimot nem ajánlanak audiora...pedig az is ott volt mi az oka. No mindegy. Nem kell verbatimra irni! ott a jókis gurigás, még papirtokos-se átlátszós. És néha még akkor is jó, mikor az ember átviszi egyik szobából a másikba.Tiszta floppy-feeling:D
Elküldve: 2004. 06. 12. 22:14
Pl. Philips nekem nem vállt be. Ideges hangja van

Elküldve: 2004. 06. 13. 07:46
Elküldve: 2004. 06. 13. 14:49

Szerintem menj el, és végy 4 féle cd-r lemezt, mindenből egyet-egyet, írj rájuk zenét, és nézd meg melyik a legjobb. És aztuán abból végy mennyiséget.
Nekem pl. ahogy említettem a Primedisc nagyon bevált, akár adatra akár audiora, de lehet a Te környékeden a cd-lejátszók pl. a Philipset szeretik. Próba cseresznye:)
Szerkesztette: n.drews 2004. 06. 13. 14:51 -kor