HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1001 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 10. 23. 13:24

Idézet: gxa - Dátum: 2005. okt. 21., péntek - 22:42

Nem tudom, hogy a Speedfan a SMART mely részeibül veszi ki a Fitnesst, de nem kell aggódnod akkor sem, (legalábbis emiatt nem) ha nem megy vissza 100%-ra.

Megnézi, hogy egyes értékek mennyivel kisebbek 100-nál (illetve 200-nál), és eszerint adja ki százalékos formában.

Nagyon sokszor elmondtam már, hogy értelmetlen figyelni. Egyes Seagate vinyóknál pl. a Raw Read Error Rate mindig 60-70 körül van, a Hardware ECC Recovered pedig lényegében ugyanaz. Emiatt, ezeken a vinyókon a fitness érték kb. a felénél van, holott a vinyó tökéletes állapotban van... Csak egy példa a sok közül.

#1002 Felhasználó inaktív   Vegetto 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 25. 12:05

Üdvözletem a kedves fórumtársaknak a következő kisebb-nagyobb problémával kérnék segítséget,múlt héten vettem egy Samsung 250GB PATA-s wincsit namost vétel után rögtön átnéztem a Samsung saját Hutil tesztetlő progijával plusz másik programokkal meg windows-os cuccokkal is (HDD Tune stb.) mindegyikkel komplett teljes analizálást kértem (lemezfelület teljes átnézése stb.) minden frankó eddig,meg most is csakhogy mostanában 1-2 smart progi elkezdte (konkrétan a SIGuardian és a HDD Tune hogy a Raw Read Error Rate értéke elkezdett növekedni (ami utánanézve a neten nem valami jó előjel) ugyanakkor más smart progik (Active Smart,Everest stb.) azt írják semmi gond minden rendben,most melyiknek higgyek tényleg ''dögvész'' van előkészülőben egy 1 hetes wincsinél vagy ''false alarm az egész''.
Konkrétan most a mai nap így áll az Everest szerint:
ID Attribútum leírása Küszöb Érték Legrosszabb Adat Állapot
01 Raw Read Error Rate 51 100     100             141     Rendben: Az érték normális

Ezenkívűl még van egy 120-as és egy 160-as winyóm is ugyancsak Samsung mindkettő 1-1,5 évesek majdnem egész nap megy mindkettő de eddig semmi gond velük.
Ja igen ez egy 2 ventis mobil rack-ben van hőmérséklet 25-28 Fok között Secondary Slave-n (az LG íróm kötöttem Secondary Slave-re először de utána minden kiírást elcseszett visszaraktam Master-re azóta semmi gond???) mégegy dolog ez a 250-es winyót csak átmeneti tárolónak vettem tehát elég gyakran ment az elmúlt egy héten (részben hogy ''megfutassam'' a hibák miatt is) de a közeljövőben csak akkor kapcsoltam volna be ha át kell másolni valami nagyobb anyagot rá.

Nos elnézést ezért a regény hosszúságú szövegért csak gondoltam mindent leírok ne kelljen 10x-er elmondani külön mindent,meghát ne raboljam az idejét aki esetleg tud segíteni,szóval smart progik hülyülnek,mobil rack-el van gond vagy tényleg haldoklik az új wincsim?

A segítséget előre is nagyon köszönöm.

#1003 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 25. 12:13

Ez nem probléma, amíg a Value 100 (vagy akörül) marad, teljesen biztos lehetsz benne, hogy semmi gond a vinyóval.

#1004 Felhasználó inaktív   Vegetto 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 10. 25. 20:36

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. okt. 25., kedd - 13:13

Ez nem probléma, amíg a Value 100 (vagy akörül) marad, teljesen biztos lehetsz benne, hogy semmi gond a vinyóval.

Huhh akkor megnyugodtam jó van rá 3 év gari de akkor is nehogy már 1-2 hét után bekrepáljon mégegyszer thx ja igen nem tudom melyik smart progiban lehet úgy megbízni nagyjából mert néha mindegyik más dolgokat ír ki a Te véleményed szerint melyikre lehet úgy "hallgatni" mivel látom igen nagy szakértője vagy ennek a témának.

Tehát a Smart progikban akkor a Value érték változásait kell csak figyelni?

Válaszod előre is köszönöm.

#1005 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 25. 21:12

Idézet: Vegetto - Dátum: 2005. okt. 25., kedd - 21:36

Huhh akkor megnyugodtam jó van rá 3 év gari de akkor is nehogy már 1-2 hét után bekrepáljon mégegyszer thx ja igen nem tudom melyik smart progiban lehet úgy megbízni nagyjából mert néha mindegyik más dolgokat ír ki a Te véleményed szerint melyikre lehet úgy "hallgatni" mivel látom igen nagy szakértője vagy ennek a témának.

Tehát a Smart progikban akkor a Value érték változásait kell csak figyelni?

Válaszod előre is köszönöm.

Tagold már, amit írsz ;) Nem, sajnos ez ennél bonyolultabb... :(

#1006 Felhasználó inaktív   V14 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 02. 13:20

Kép

Van reallocated sector :(. Ez mar a 3. ilyen vinyom, 3 eves gari van rajta de felevente cserelem, mert mindig meghibasodott eddig sajna. A mostani kb 4 honapos. Mi miatt lehet ez? Vagy meg most ne aggodjak?

Az elozo vinyok kattogtak, majd el sem indultak egy ido utan, ez meg ilyet nem csinalt, csak a reallocated sectrokok idegesitenek...

#1007 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 02. 22:42

Idézet: V14 - Dátum: 2005. nov. 2., szerda - 14:20

Van reallocated sector :(. Ez mar a 3. ilyen vinyom, 3 eves gari van rajta de felevente cserelem, mert mindig meghibasodott eddig sajna. A mostani kb 4 honapos. Mi miatt lehet ez? Vagy meg most ne aggodjak?

Az elozo vinyok kattogtak, majd el sem indultak egy ido utan, ez meg ilyet nem csinalt, csak a reallocated sectrokok idegesitenek...

Ez szerintem sem ok, rendszeresen figyeld a bad sector/reallocated event mutatót, így jó eséllyel elkapod, amikor megfut. Ha stabilan megáll 17 bad sectornál, akkor talán nincs gond.

#1008 Felhasználó inaktív   Krampi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 19:09

Hali!

Van egy 160 GB-os samsung vinyóm, ami kb 1 hónapja olyan tüneteket mutat, hogy az összes particíón megsérülgetnek a file-ok. Fizikailag a vinyó rendben van, a samsung hutil-ja sem talált semmi hibát, a norton disc doctor sem (sőt, memtestet is futtattam, ott sem volt hiba). Valójában a sérülések tényleg nem olyanok, hogy a lemezt nem tudná olvasni, nyugodtan másolgathatom őket orrba szájba, de tartalmilag sérültek (képek, amiket nem tudok megnézni, mp3-ak, amiket nem tudok lejátszani stb). Van egy linuxos particíó is rajta, de bebootolni nem is tudok, mert nem ismeri fel a partíciót a kernel. Találkozott már valaki ilyesmivel? Futtattam egy speedfant, íme az eredmény:

Kép

a Hardware ECC Recovered növöget folyamatosan kb 10mp-enként.
Ez valami hibára utal? (tudom ezek után vicces, hogy csak gyanakszom hibára, de én arra apellálok, hogy a particíós táblával lehet valami gebasz, bár lehet, ez csak reménykedés  :confused: )

Ja igen, azt sem értem, hogy miért csak 137 gb-osnak látja a vinyót, bár ez lehet az ext3-as particíó miatt van :think:

#1009 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 19:42

A Speedfanról nem tudom, ismeri-e a 137 GB-nál nagyobb méreteket, de gondolom igen, ez esetben kéne legalább egy SP1-et telepíteni az XP-re (vagy SP4-et a win2000-re, ha az van). A Hardware ECC Recovered értéke miatt ne aggódj, Samsung winyóknál ez irreálisan magas értéket is felvehet, problémamentes működés mellett, az én 2 ilyen winyómnál 100 millió körül jár az érték, de semmi bajuk, még egy bitet nem tévesztettek.
A másik ok az az IDE kábel, esetleg az IDE vezérlő, ill. a vezérlő meghajtóprogramjának a hibája is lehet.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1010 Felhasználó inaktív   Krampi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 19:55

Idézet: brd - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 20:42

A Speedfanról nem tudom, ismeri-e a 137 GB-nál nagyobb méreteket, de gondolom igen, ez esetben kéne legalább egy SP1-et telepíteni az XP-re (vagy SP4-et a win2000-re, ha az van). A Hardware ECC Recovered értéke miatt ne aggódj, Samsung winyóknál ez irreálisan magas értéket is felvehet, problémamentes működés mellett, az én 2 ilyen winyómnál 100 millió körül jár az érték, de semmi bajuk, még egy bitet nem tévesztettek.
A másik ok az az IDE kábel, esetleg az IDE vezérlő, ill. a vezérlő meghajtóprogramjának a hibája is lehet.

Biztos nem szoftveres a hiba, mert kb féléves használat után kezdett el rendetlenkedni, és driverhiba sem lehet, mert mikor rendszerfile-ok is sérültek, már kb 2szer raktam újra az xp-t (sp1 van).

#1011 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 19:59

Idézet: Krampi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 20:55

Biztos nem szoftveres a hiba, mert kb féléves használat után kezdett el rendetlenkedni, és driverhiba sem lehet, mert mikor rendszerfile-ok is sérültek, már kb 2szer raktam újra az xp-t (sp1 van).

Akkor marad a kábel. Esetleg az optikai meghajtó nem zavarhatja össze?! Vagy valami, ami slave vagy masterként a párja?! Pl dvd író rontott nálam rendszeresen slave-ként...

#1012 Felhasználó inaktív   Krampi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 20:15

Idézet: Kubbi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 20:59

Akkor marad a kábel. Esetleg az optikai meghajtó nem zavarhatja össze?! Vagy valami, ami slave vagy masterként a párja?! Pl dvd író rontott nálam rendszeresen slave-ként...

Dvdíró van mögötte, de már az is régóta.  Nem nagyon nyúlkáltam a gépbe, csodálkoznék, ha ez lenne a gond, de kipróbálom másik kábellal, slave nélkül. (egyébként van mód arra, hogy a fotóimat, amik megsérültek, valahogy megjavítsam?)

#1013 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 20:22

A javításra nem nagyon látok esélyt, viszont, ha mostanában kezdted el használni a 137GB feletti részt, akkor jó eséllyel az a baj (esetleg a BIOS-t is meg lehet nézni ez ügyben, hogy tudja-e kezelni a 137 GB-nál nagyobb winyókat). Persze a winyó hibáját sem lehet kizárni.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1014 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 20:32

Idézet: Krampi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 21:15

Dvdíró van mögötte, de már az is régóta.  Nem nagyon nyúlkáltam a gépbe, csodálkoznék, ha ez lenne a gond, de kipróbálom másik kábellal, slave nélkül. (egyébként van mód arra, hogy a fotóimat, amik megsérültek, valahogy megjavítsam?)

Tényleg milyen op rendszert használsz?! Mert talány forrása :)

#1015 Felhasználó inaktív   Krampi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 20:41

Idézet: Kubbi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 21:32

Tényleg milyen op rendszert használsz?! Mert talány forrása :)

pedig írtam, hogy xp (csak nem nagybetűkkel, annyira nem jó  :) )

#1016 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 21:51

Véleményeznétek?
[ Maxtor 6Y060L0 (Y296BV0E) ]

03  Spin Up Time                         63   225  225        9853  Rendben: Az érték normális
    04  Start/Stop Count                     0    253  253        1185  Rendben: Mindig rendben
    05  Reallocated Sector Count             63   230  230         234  Rendben: Az érték normális
    06  Read Channel Margin                  100  253  253           0  Rendben: Az érték normális
    07  Seek Error Rate                      0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    08  Seek Time Performance                187  253  242       36722  Rendben: Az érték normális
    09  Power-On Time Count                  0    240  240       20262  Rendben: Mindig rendben
    0A  Spin Retry Count                     157  253  252           0  Rendben: Az érték normális
    0B  Calibration Retry Count              223  253  252           0  Rendben: Az érték normális
    0C  Power Cycle Count                    0    250  250        1425  Rendben: Mindig rendben
    C0  Power-Off Retract Count              0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    C1  Load/Unload Cycle Count              0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    C2  Temperature                          0    253  253          68  Rendben: Mindig rendben
    C3  Hardware ECC Recovered               0    253  252         600  Rendben: Mindig rendben
    C4  Reallocation Event Count             0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    C5  Current Pending Sector Count         0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    C6  Off-Line Uncorrectable Sector Count  0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    C7  Ultra ATA CRC Error Rate             0    199  199           1  Rendben: Mindig rendben
    C8  Write Error Rate                     0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    C9  <gyártó-függő>                       0    253  246           6  Rendben: Mindig rendben
    CA  <gyártó-függő>                       0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    CB  <gyártó-függő>                       180  253  252           2  Rendben: Az érték normális
    CC  <gyártó-függő>                       0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    CD  <gyártó-függő>                       0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    CF  <gyártó-függő>                       0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    D0  <gyártó-függő>                       0    253  252           0  Rendben: Mindig rendben
    D1  <gyártó-függő>                       0    194  193           0  Rendben: Mindig rendben
    63  <gyártó-függő>                       0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    64  <gyártó-függő>                       0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben
    65  <gyártó-függő>                       0    253  253           0  Rendben: Mindig rendben

E szerint rendben van, de az Active Smart jelzett, hogy mentsem az adatokat, most meg ott is rendben van. Gondolom valamely érték ugrott egy nagyot, de ezek alapján elfut még?
Üdvözlettel:
Gabi

#1017 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 22:04

Idézet: Krampi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 21:41

pedig írtam, hogy xp (csak nem nagybetűkkel, annyira nem jó  :) )

Akkor sima xp? Nincs rajta sp?! Ha nincs az a baj.
Már voltam így, egy 160-as maxtorral. De nekem nem csinált ilyen problémákat.
Igaz, én nem használtam, addig, amíg nem jött meg a maradék terület...

Mihelyt megkapta az sp2-őt meggyógyult...
De sztem ez nem magyarázza, hogy eddig miért volt jó, és miért csinálta ezt egyik napról a másikra. Talán azért, mert eddig rengeted szabad területed volt, és most töltötted fel a vinyód...?

#1018 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 22:09

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 22:51

Véleményeznétek?
[ Maxtor 6Y060L0 (Y296BV0E) ]

E szerint rendben van, de az Active Smart jelzett, hogy mentsem az adatokat, most meg ott is rendben van. Gondolom valamely érték ugrott egy nagyot, de ezek alapján elfut még?

Mikor a típusszámot megláttam, már tudtam, hogy baj lesz...

05  Reallocated Sector Count             63   230  230         234 

Sajnos a Tied sem kivétel.

Szerkesztette: Csybe 2005. 11. 03. 22:10 -kor

#1019 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 22:40

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 23:09

Mikor a típusszámot megláttam, már tudtam, hogy baj lesz...

Mi a baj ezzel a típussal? Én is aggódjak?! Az aláításomból valamelyikért?

#1020 Felhasználó inaktív   Krampi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 04. 10:36

Idézet: Kubbi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 23:04

Akkor sima xp? Nincs rajta sp?! Ha nincs az a baj.
Már voltam így, egy 160-as maxtorral. De nekem nem csinált ilyen problémákat.
Igaz, én nem használtam, addig, amíg nem jött meg a maradék terület...

Mihelyt megkapta az sp2-őt meggyógyult...
De sztem ez nem magyarázza, hogy eddig miért volt jó, és miért csinálta ezt egyik napról a másikra. Talán azért, mert eddig rengeted szabad területed volt, és most töltötted fel a vinyód...?

Mikor elkezdett meghülyülni, SP2 volt rajta. A vinyó folyamatosan telt, de teljesen soha nem volt tele. 5 partíció van rajta (3 db ntfs,ext3,linux swap), összesen mindig volt rajta 30GB hely szerintem. Működött így elég sokáig, aztán egyszercsak behülyült.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.