Idézet: mikike - Dátum: 2009. jan. 20., kedd - 8:36
Nem tudom milyen Chipsetes, szerintem intel.
Mi az a Chipset?
Lehet mégse találtam ACHI drivert hozzá. Találtam ugyan ehhez a laptophoz Acer Aspire 5735 ACHI XP drivert, de amikor fel akartam telepíteni, azt mondta az XP, hogy nekem nincs is ilyen eszközöm. Utána ACHI-ra állítva szintén kifagyott betöltődéskor.
A kérdésem most az, hogy hogyan lehet ACHI drivert találni, ha a winyó BIOS szerinti típusát ismerem: WDC WD2500BEVT-22ZCT0-(PM)?
Vagy valami másra kell keresni?
Igen, Intel chipsetes a laptopod. A chipset határozza meg az alaplap képességeit, gyakorlatilag hogy mit tud kezelni, mit lehet hozzákapcsolni (CPU-t, RAM-ot, IDE/SATA egységet stb.)
ITT van az a .zip, amely tartalmazza a floppyra kitömörítendő állományokat, ezt kellene XP telepítéskor F6 gomb lenyomásával beadni az XP-nek, s akkor tudná az AHCI-s merevlemezeket kezelni. Illetve, ha nLite-ozol, akkor ezt kellene belefésülni az XP telepítőbe.
Megjegyzem, hogy ne ijedj meg, a floppy kettős célt szolgál. Tartalmazza egyrészt ugye az AHCI drivert, ami neked kell, illetve a RAID drivert is, ami neked nem kell. Emiatt ha a floppyra hivatkozol, akkor a
iaAHCI.inf -t válaszd (s ne a iaStor.inf -et)!
Amit még tudni kéne, a pontos Intel vezérlő típusa, jellemzően ugyanis ezekbe az Intel AHCI vezérlőkbe futhatunk:
PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH7R/DH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_27C5&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH7M/MDH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2821&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH8R/DH/DO SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2829&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH8M-E/M SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2922&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2929&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH9M-E/M SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3A02&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH10D/DO SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3A22&CC_0106.DeviceDesc = "Intel® ICH10R SATA AHCI Controller"
Az Eszközkezelőben, az IDE/ATAPI vezérlők alatt tudod azonosítani a gépben lévő vezérlőt. Valószínű, hogy valamelyik ICH9 vagy ICH10 lesz nálad. Ha betudod pontosan azonosítani, akkor itt az illesztőprogram frissítésével megadod kézzel az előzőleg már a zip-ből kibontott állományokat, azaz iaAHCI.inf elérési útját, majd kiválasztod a megjelenő (fenti) listából a megfelelő drivert. Újraindulás, gyorsan belépsz BIOS-ba, átnyomod AHCI módra, mented, újraindulsz, s ha jól csináltad, AHCI módban kezelve a HDD-t, elindul az XP, újra felismerve a merevlemezt. Ha nem indul, akkor valamit elnéztél, akkor tedd vissza BIOS-ban IDE-re, s max. XP induláskor kérsz egy utolsó helyes hardware beállításos indulást...