HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1701 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 31. 20:32

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 20:06

Minden adatsor ezt támasztja alá?

No és mi a helyzet a sárga felkiáltójellel megjelölt sorral? (Run Out Cancel) A gyakorlatban mit jelent annak a sornak a figyelmeztetése?  :think:

Nem jó CRC ellenőrző összeg volt 2 esetben a szektorokhoz.
Igazából semmit nem jelent, mert szoftveresen is lehet gyártani ilyen szektort.
A Soft Read Error Rate is 0-nak volna jó, az olvasási hibák száma.
De mivel nincs se reallokált szektor se reallokálás nem volt soha és nincs pending szektor sem, és minden más hibát jelző számláló értéke 0, ezért minden rendben van. Okozhatja akár, hogy írás közben kikapcsolták és éppen félbemaradt egy szektor.

Az Ultra ATA CRC Error Count is 1, de ez se jelent semmit ilyen kis értékkel. Valami adatátviteli hiba volt a diszk meg az alaplapi vezérlő között egy alkalommal. Ha sok volna, akkor lehet, hogy nem OK a vezeték, vagy érintkezési probléma van, vagy a vezérlő vagy a diszk halódik.

#1702 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 31. 20:41

Köszönöm szépen a részletes magyarázatot!  :respect:

(Egyébként érezhetően gyorsabb most a rendszer. Nyilván már maga a tény, hogy a teljes operációs rendszer és szoftverháttér is újra lett telepítve sokat dob a sebességen, de azért a jó öreg Seagate a maga szektor és fejhibáival bizony már igen lassú volt. Ez a szintén használt, ám - ezek szerint - hibátlan Maxtor érezhetően gyorsabb.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1703 Felhasználó inaktív   inq 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 25. 12:26

Hello !

Nem vagyok még túl járatos SMART ügyekben, szeretném kikérni a tanácsotokat, hogy az alább linkelt képeken látható HDD haldoklik-e. (nemrég volt vele egy furcsa hibajelenség, ghostolások után 1x csak magára talált)

a winyó:
Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB ATA/133 HDD

Kép
ActiveSmart

Kép
EVEREST

Kép
SpeedFan

A képeket a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

#1704 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 25. 12:38

Ennél sokkal szarabbak futnak ügyfeleknél.  :Đ
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1705 Felhasználó inaktív   murphy17 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 28. 10:55

Hello Mindenkinek,
nagyon jól összeszedett ez a téma. Gondoltam felteszem a problémámat, hátha tud valaki mondani rá valami okosat. Adott egy Seagate 500 GB SATA lemez. A lemezen volt bad sector. A seatools adott is egy hibakódot, hogy ki kell cserélni. Gondoltam itt a lehetőség kipróbálni a Low level format lehetőségeit. A Hddguru ingyenesen letölthető toolját használtam. Utána XP-ből partíció törlés, partíció létrehozás, format. Ezek után most a rendszer működik de a chkdsk elég gyakran az $I30 indexben egyedül maradt fájlokra panaszkodik, viszont nem jelent bad sectort.
Készítettem smart riportokat, de ott sem jelent bad sectort szerintem, viszont vannak olyan új sorok, melyek a low level format előtt szerintem nem voltak. Itt található a 187-es (HEX:BB) regiszter, amelyet nem nagyon tudnak a programok értelmezni, de az értéke felették gyanús.

Everest S.M.A.R.T riportja:

[ ST3500418AS (5VM386LK) ]

01  Raw Read Error Rate                6    115  95  97835181  Rendben: Az érték normális
    03  Spinup Time                                0    97 97            0  Rendben: Mindig rendben
    04  Start/Stop Count                    20 100  100      739  Rendben: Az érték normális
    05  Reallocated Sector Count        36 100  100        0  Rendben: Az érték normális
    07  Seek Error Rate                        30 66 60      4760886  Rendben: Az érték normális
    09  Power-On Time Count              0    100  100      642  Rendben: Mindig rendben
    0A  Spinup Retry Count                97 100  100        0  Rendben: Az érték normális
    0C  Power Cycle Count                    20 100  100      374  Rendben: Az érték normális
    B7  <gyártó-függő>                    0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    B8  End-to-End Error                  99 100  100        0  Rendben: Az érték normális
    BB  Reported Uncorrectable Errors        0    1    1        107  Rendben: Mindig rendben 
    BC  Command Timeout                    0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    BD  High Fly Writes                          0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    BE  Airflow Temperature                    45 63 59    622067749  Rendben: Az érték normális
    C2  Temperature                                0    37 41        37  Rendben: Mindig rendben
    C3  Hardware ECC Recovered          0    55 32  97835181  Rendben: Mindig rendben
    C5  Current Pending Sector Count      0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    C6  Offline Uncorrectable Sector Count 0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    C7  Ultra ATA CRC Error Rate                0    200  200        0  Rendben: Mindig rendben
    F0  Head Flying Hours                            0    100  253        1585  Rendben: Mindig rendben
    F1  <gyártó-függő>                    0    100  253  2279995028  Rendben: Mindig rendben
    F2  <gyártó-függő>                    0    100  253  3087547296  Rendben: Mindig rendben

A hddstatus.com a következő riportot eredményezi:

Raw Read Error Rate 119 230363010 Very good
Spin Up Time 97 0 Normal
Start/Stop Count 100 739 Very good
Reallocated Sector Count 100 0 Very good
Seek Error Rate 66 1 70 -25192 Normal
Power On Hours Count 100 641 Very good
Spin Retry Count 100 0 Very good
Power Cycle Count 100 374 Very good
Unknown attribute 183 100 0 Very good
End To End Error Count 100 0 Very good
Reported Uncorrectable Errors 1 107 Watch
Warning: Reported Uncorrectable Errors is below the average limits (88-100).

Command Time Out 100 0 Very good
High Fly Writes 100 0 Very good
Airflow Temperature 64 605290532 Good
Hardware ECC Recovered 53 230363010 Good
Current Pending Sector 100 0 Very good
Offline Uncorrectable Sector Count 100 0 Very good
Ultra DMA CRC Error Rate 200 0 Very good
Write head 100 -6897 0 1584 Very good
Unknown attribute 241 100 2210946671 Very good
Unknown attribute 242 100 3034384691 Very good

Kérem, mondjatok vélememényt! Várjak, míg megint a régi bad tartományba kerül adat, és ismét kiderül, hogy rossz, vagy most már nem is engedi megcímezni a bad sector a hdd a low level format miatt?

A válaszokat előre is köszönöm. Murphy17

#1706 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 13. 11:49

Üzenet megtekintéseIdézet: murphy17 - Dátum: 2010. 02. 28. 10:55

...
Kérem, mondjatok vélememényt! Várjak, míg megint a régi bad tartományba kerül adat, és ismét kiderül, hogy rossz, vagy most már nem is engedi megcímezni a bad sector a hdd a low level format miatt?

A válaszokat elõre is köszönöm. Murphy17

Amire Te gondolsz, hogy "nem engedi megcímezni a bad sectorokat", azok a reallokált szektorok volnának, ami Nálad 0 (az 5. azonosítójú adat). A Pending sectors count értéke szintén 0. Elvileg nincs hiba a diszkkel.
Az Uncorrectable errors a nem javítható hibákat számolja, ennyi Pending sectorod lehetetett valamikor, de azokban csak soft hiba lehetett (pl. ha elmegy az áram írás közben), így a következő íráskor megszűntek pending szektor lenni.
Hogy mi okozhatta az kérdés, gondolom nem kapcsolgattad ennyiszer le az áramot. Lehet, hogy a tápcsatlakozó lötyög, esetleg gyenge a táp, de az is lehet, hogy a diszk halódik. Még akár szoftveresen is lehet létrehozni hibás szektort, ami a következő olvasáskor lyukra fut és növeli a pending sectors értékét (persze ez a következő normális íráskor megjavul, mert nem történik fizikai károsodás, csak nem passzol össze a szektorban szereplő adat és a hozzá tartozó ellenőrző kód).
Mindenképpen figyeld egy darabig, és ne tegyél rá fontos adatokat.

Szerk: tedd fel a HD Sentinelt, az hasznos, mert nem a gyártó küszöbszintjeihez képest szól --ami sokszor már késő--, hogy hibás a diszk, hanem a saját algoritmusa alapján.
Ráadásul ha pici változás van, ami nem akkor ahiba, hogy rossznak jelezné a diszket, azt is látod rögtön.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 03. 13. 11:55 -kor

#1707 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 13. 11:53

---

Szerkesztette: Sparow2 2010. 03. 13. 11:53 -kor

#1708 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 09:29

... Gondoltam itt a lehetőség kipróbálni a Low level format lehetőségeit. A Hddguru ingyenesen letölthető toolját használtam. Utána XP-ből partíció törlés, partíció létrehozás, format. ...

:offtopic: Olyan low level format volt, ami megőrizte a diszken tárolt adatokat? mert ha nem, akkor utána aligha lehetett volna partíciót törölni.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1709 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 10:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 03. 26. 09:29

:offtopic: Olyan low level format volt, ami megőrizte a diszken tárolt adatokat? mert ha nem, akkor utána aligha lehetett volna partíciót törölni.

Idézet

Low Level Format Tool will clear partitions, MBR, and every bit of user data.

:cool2: :blush:

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1710 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 14:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 03. 26. 10:49

:cool2: :blush:

OK, költői formában kérdeztem csak meg, bár kihagytam a szmájlit. A low level format egy, az operációs rendszer által ismert diszkformátumnál "alacsonyabb" szintű "átrendezés". A lényeg, hogy természetesen utána semmiképpen sem lesznek már meg a diszken korábban tárolt felhasználói adatok.

ps.: most nézem, az offtopic-ot odaraktam, abból gondolhattad volna... :p
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1711 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 17:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 03. 26. 14:41

OK, költői formában kérdeztem csak meg, bár kihagytam a szmájlit. A low level format egy, az operációs rendszer által ismert diszkformátumnál "alacsonyabb" szintű "átrendezés". A lényeg, hogy természetesen utána semmiképpen sem lesznek már meg a diszken korábban tárolt felhasználói adatok.

ps.: most nézem, az offtopic-ot odaraktam, abból gondolhattad volna... :p

Én csak azt gondoltam, hogy elolvassák... hogy érted, azt tudom. :laugh: :cool2:

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1712 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 04. 01. 08:35

Hello Mindenkinek,
nagyon jól összeszedett ez a téma. Gondoltam felteszem a problémámat, hátha tud valaki mondani rá valami okosat. Adott egy Seagate 500 GB SATA lemez. A lemezen volt bad sector. A seatools adott is egy hibakódot, hogy ki kell cserélni. Gondoltam itt a lehetőség kipróbálni a Low level format lehetőségeit. A Hddguru ingyenesen letölthető toolját használtam. Utána XP-ből partíció törlés, partíció létrehozás, format. Ezek után most a rendszer működik de a chkdsk elég gyakran az $I30 indexben egyedül maradt fájlokra panaszkodik, viszont nem jelent bad sectort.
Készítettem smart riportokat, de ott sem jelent bad sectort szerintem, viszont vannak olyan új sorok, melyek a low level format előtt szerintem nem voltak. Itt található a 187-es (HEX:BB) regiszter, amelyet nem nagyon tudnak a programok értelmezni, de az értéke felették gyanús.

Everest S.M.A.R.T riportja:

A válaszokat előre is köszönöm. Murphy17

-SeaTools hibakódot jelzett, és azonnali cserét. Minimális az esélye, hogy olyan hiba miatt jelez, amit felhasználóként tudsz javítani. De mondhatjuk rá azt is, hogy az eszköz jól tudja, amit ír.
-Klasszikus low level format NEM LÉTEZIK felhasználói szinten, mai merevlemezek az erre érkező ATA parancsot nem is hajlandóak végrehajtani. A HDDGURU megfejtése sem csinálhat tehát ilyet, legfeljebb a fájlrendszert kitakarítja azáltal, hogy a "formázás" során a 0. szektortól az utolsóig egy saját mintával tölti meg az adatterületet, amit visszaellenőriz, ezzel gyengülő, vagy vizsgálat alatt lévő szektorokról esetleg egyértelmű döntést hozatva a lemezzel, illetve az operációs rendszer által bejegyzett hibás szektorokat eltávolítva. A HDD regenerator ennél mélyebbre is képes menni, de kérdéses, hogy Windows alatt ilyen közvetlen hw-hozzáférésre van lehetőség, normális esetben nincs. Ami lényeges, hogy ez a művelet meglévő hibás szektorokat nem tud megszüntetni, esetleg meglévő, valós hibát palástolni.
-Ha egy indexben állandó adathiba van, akkor az előző sor utolsó szava máris jelentőséget kap, a hibát valószínűleg nem szüntetted meg.
-SMART paraméterek csak úgy nem jelennek meg, lehet, az értéke eddig nem volt jelentős, meglehet, hogy a lemez gyenge területén nem írtál-olvastál gyakran adatot, amit most a HDDGURU megtett.
-A HDD engedi címezni a szektort, de amíg az ő rutinja ismét el nem dönti, hogy mi a helyzet vele, akármi is lehet belőle.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1713 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 22. 07:54

Sehol nem találok infót, pedig kerestem...
Ki tudja, mit jelent a "Phy Event Counters"? (By Everest, és lehet támogatott vagy sem.)

#1714 Felhasználó inaktív   lacus55 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 04. 29. 18:31

Hello mindenkinek! Lehet, hogy rossz helyen érdeklődöm, de a gépemhez állandóra bedugott külső HDD egy ideje minden bekapcsolás, ujraindítás, standby-ból visszatérés után változtatja helyét, tehát változik a betűjele. Ez azért gond, mert egy autobackup használja (használná! Ez a probléma kb. 10 napja jelentkezett és nem tudok rájönni az okára. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

#1715 Felhasználó inaktív   zoloka1984 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 05. 11. 20:22

Üdv! Nekem ezt a hibát találja a hdd sentinel a maxtoron, nagy probléma ez? meg fog halni a vinyó? "Reallocated Sector Count"
VH1 Classic Fun

#1716 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 11. 21:27

Üzenet megtekintéseIdézet: zoloka1984 - Dátum: 2010. 05. 11. 21:22

Üdv! Nekem ezt a hibát találja a hdd sentinel a maxtoron, nagy probléma ez? meg fog halni a vinyó? "Reallocated Sector Count"

Ha sok a szám, akkor igen.
Ha kevés (1-2 darab, esetleg néhányszor 10 db), és nem növekszik, akkor lehet, hogy nincs gáz. Azt, hogy növekszik-e és milyen ütemben, a HD Snetinel mutatja: ha régebben is használtad a programot, akkor jegyezte meg a régi értékeket is. Meg abból is látszik, hogy "Reallocation events count": ha ez 1-2, akkor ez mind kb. egyszerre keletkezett; ha meg sok, akkor külön-külön. Ha külön-külön, akkor valszeg vége lesz a diszkedned hamarosan.
Menteni mindenképpen kell róla, ami fontos.

#1717 Felhasználó inaktív   zoloka1984 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 05. 11. 22:32

ok köszönöm a választ amúgy sok a szám 12 kb akkor lassan kuka. kibírt 6 évet azért :)
VH1 Classic Fun

#1718 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 11. 23:18

Üzenet megtekintéseIdézet: zoloka1984 - Dátum: 2010. 05. 11. 23:32

ok köszönöm a választ amúgy sok a szám 12 kb akkor lassan kuka. kibírt 6 évet azért :)

12 az nem sok,nekem évek óta 12 van egy samsungom és most is megy.Nem ártana amúgy lementeni róla mindent és újraparticionálni.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1719 Felhasználó inaktív   zoloka1984 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 05. 12. 13:59

már volt particionálás de ugyanaz a hiba
VH1 Classic Fun

#1720 Felhasználó inaktív   zoloka1984 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 05. 12. 21:26

Pontos Hiba:

Meghibásodás várható - Attribútum: 5 Tartalék területre áthelyezett szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
A lemez felületén található 2526 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák. Amennyiben hirtelen fagyás, újraindulás tapasztalható, érdemes adatkábelt cserélni (ajánlott a minél rövidebb 80 eres SZALAGkábel használata).
Azonnali merevlemez csere szükséges.

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.

S.M.A.R.T

5,Reallocated Sectors Count,63,3,3,Meghibásodás várható,0000000009DE,0,Engedélyezve

Szerintetek??
VH1 Classic Fun

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »