Idézet: murphy17 - Dátum: 2010. 02. 28. 10:55
Hello Mindenkinek,
nagyon jól összeszedett ez a téma. Gondoltam felteszem a problémámat, hátha tud valaki mondani rá valami okosat. Adott egy Seagate 500 GB SATA lemez. A lemezen volt bad sector. A seatools adott is egy hibakódot, hogy ki kell cserélni. Gondoltam itt a lehetőség kipróbálni a Low level format lehetőségeit. A Hddguru ingyenesen letölthető toolját használtam. Utána XP-ből partíció törlés, partíció létrehozás, format. Ezek után most a rendszer működik de a chkdsk elég gyakran az $I30 indexben egyedül maradt fájlokra panaszkodik, viszont nem jelent bad sectort.
Készítettem smart riportokat, de ott sem jelent bad sectort szerintem, viszont vannak olyan új sorok, melyek a low level format előtt szerintem nem voltak. Itt található a 187-es (HEX:BB) regiszter, amelyet nem nagyon tudnak a programok értelmezni, de az értéke felették gyanús.
Everest S.M.A.R.T riportja:
Kérem, mondjatok vélememényt! Várjak, míg megint a régi bad tartományba kerül adat, és ismét kiderül, hogy rossz, vagy most már nem is engedi megcímezni a bad sector a hdd a low level format miatt?
A válaszokat előre is köszönöm. Murphy17
-SeaTools hibakódot jelzett, és azonnali cserét. Minimális az esélye, hogy olyan hiba miatt jelez, amit felhasználóként tudsz javítani. De mondhatjuk rá azt is, hogy az eszköz jól tudja, amit ír.
-Klasszikus low level format NEM LÉTEZIK felhasználói szinten, mai merevlemezek az erre érkező ATA parancsot nem is hajlandóak végrehajtani. A HDDGURU megfejtése sem csinálhat tehát ilyet, legfeljebb a fájlrendszert kitakarítja azáltal, hogy a "formázás" során a 0. szektortól az utolsóig egy saját mintával tölti meg az adatterületet, amit visszaellenőriz, ezzel gyengülő, vagy vizsgálat alatt lévő szektorokról esetleg egyértelmű döntést hozatva a lemezzel, illetve
az operációs rendszer által bejegyzett hibás szektorokat eltávolítva. A HDD regenerator ennél mélyebbre is képes menni, de kérdéses, hogy Windows alatt ilyen közvetlen hw-hozzáférésre van lehetőség, normális esetben nincs. Ami lényeges, hogy ez a művelet meglévő hibás szektorokat nem tud megszüntetni, esetleg meglévő, valós hibát palástolni.
-Ha egy indexben állandó adathiba van, akkor az előző sor utolsó szava máris jelentőséget kap, a hibát valószínűleg nem szüntetted meg.
-SMART paraméterek csak úgy nem jelennek meg, lehet, az értéke eddig nem volt jelentős, meglehet, hogy a lemez gyenge területén nem írtál-olvastál gyakran adatot, amit most a HDDGURU megtett.
-A HDD engedi címezni a szektort, de amíg az ő rutinja ismét el nem dönti, hogy mi a helyzet vele, akármi is lehet belőle.