HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   mozso 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 15. 14:47

Hali,

Sokan kerdeztetek, hogyan lehet RAID controller mogott levo HDD-bol SMART adatot kiolvasni.

Nos ime:
ftp://ftp.elf.stuba....ag/x-ata143.zip

Elvileg fut Windows alatt is. Ha nem, akkor johet a DOS boot lemez. :)

#222 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 12:13

Komplett gépnél értelmesebb cég szokta javasolni a vásárlónak, hogy kell a hdd hűtő. Ha nem javasolja, pl ahol én dolgoztam, ott volt aminél b*sztak szólni a parasztnak hogy DVD iróhoz kell az ATA66os kábel, stb stb, ott meg igyekszik a szerelőtróger olyan gelyre rakni, ahol nem fűti magát hülyére a vinyó, vagy olyan házba, ahol az előlapi venti valami légáramlatot biztosit. Amugy a boltban nemtom komolyan rá tudnak e nézni, vagy veszik a fáradságot hogy ránézzek, a melegedés miatt nyuvadt e ki, de ha egyenest a gyártónak küldesz vissza vinyót, ott szerepel a Mi érvényteleniti a garanciát sorok közt a túlmelegedés. Egyébként tök meddő szerintem az egész beszélgetés erről, mert ha korrekt helyen veszi az ember, akkor kicserélik, nem tesztelgetik egy hétig, ha meg nem, akkor meg úgyis kitalálnak rá valamit hogy ne kelljen kicserélni, akkor sem ha jogos.

#223 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 21:03

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 11:13

Komplett gépnél értelmesebb cég szokta javasolni a vásárlónak, hogy kell a hdd hűtő. Ha nem javasolja, pl ahol én dolgoztam, ott volt aminél b*sztak szólni a parasztnak hogy DVD iróhoz kell az ATA66os kábel, stb stb, ott meg igyekszik a szerelőtróger olyan gelyre rakni, ahol nem fűti magát hülyére a vinyó, vagy olyan házba, ahol az előlapi venti valami légáramlatot biztosit. Amugy a boltban nemtom komolyan rá tudnak e nézni, vagy veszik a fáradságot hogy ránézzek, a melegedés miatt nyuvadt e ki, de ha egyenest a gyártónak küldesz vissza vinyót, ott szerepel a Mi érvényteleniti a garanciát sorok közt a túlmelegedés. Egyébként tök meddő szerintem az egész beszélgetés erről, mert ha korrekt helyen veszi az ember, akkor kicserélik, nem tesztelgetik egy hétig, ha meg nem, akkor meg úgyis kitalálnak rá valamit hogy ne kelljen kicserélni, akkor sem ha jogos.

Szia, nincs igazad.

OEM ide vagy oda, ha ennyira fontos hogy hűtve legyen, miért nem ragasztanak rá egy bazi nagy cetlit, piros felkiáltójellel hogy hűteni? Ha meg hűtés nélkül elmegy, akkor honnan jön rá a paraszt hogy hűteni kéne? Pláne ha boltban rakják össze neki és leplombázzák? Oda@hatnának egy progit is, hogy nesze paraszt, tedd fel, ez majd csipog ha a HDD túl meleg.

Röviden : ha nem tájékoztatnak arról, hogy hűteni kell, akkor hiába mutatják ki hogy túlmelegedés miatt ment ki, nem érdekel.

A házhűtőt nem kell lebecsülni az enyém pl pont a HDD-kre fúj, és mivel 12 cm-es, halk is.

#224 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 21:29

A házhűtőt nem becsültem le, ámde: habár nincs ott bazinagy betükkel hogy hűteni, de a termékleirásban ott szerepel, hogy milyen körülmények közt működtethető a holmi. Mint azt fentebb emlitettem. Ha nem igy használod, szived jogad, általában jókora biztonsági ráhagyás van, de ha ennek köszönhetően a cuccod bekrepál, akkor nem kell csodálkozni, ha nem cserélik garanciában.
Amugy, már csomó helyen nem plombáznak, azonkívül, mint mondottam volt, a legtöbb normális helyen tájékozatnak, hogy figy ez melegszik, nem árt vagy igenis kell rá a hűtés. Főleg hogy a boltban nem biztos hogy tudják azt hogy esetleg nem e 2 másik vinyó közé kivánja besuszlikolni az illető. Ilyen esetben meg lehet hogy a vevőnek is belefér egy kérdés, hogy "nem kell e esetleg tudnom valamit a cuccról", avagy hogyan is kell beszerelni, stb. Nem pedig később verni az asztalt meg anyázni a szervizessel.

#225 Felhasználó inaktív   New Age 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 00:08

Highpoint-tech -éknél dolgoztak és kijött 05-08 -án a RocketRaid 154x kártyákhoz (és gyanítom ezzel eegyütt sok más kártyához amihez ua chip van [HPT374]) olyan BIOS/driver csomag, ami végre támogatja S.M.A.R.T. -ot.

README.TXT:

Readme file for RocketRAID 154x SATA RAID Controller
BIOS and Device Drivers (RAID 5 edition)
.
.
3. Revision History
====================

v2.04s  05/08/2004
      * S.M.A.R.T support
      * AMD64 support
      * Buzzer support
      * Fix timing compatibility

#226 Felhasználó inaktív   New Age 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 00:08

Tesztelve, működik rendesen.

Szerkesztette: New Age 2004. 05. 20. 00:09 -kor

#227 Felhasználó inaktív   Zaji 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 20. 09:42

Hali!

Nekem a Hardware ECC Recovered és az Ultra ATA CRC Error Rate-hez lenne egy történetem és egy kérdésem.
Van két Maxtor 6Y120P0 HDD-m, az egyik 1 éves a másik két hónapos. ASUS A7V-re integrált Promise ATA 100 vezérlőre vannak kötve külön kábellel: a régebbi 60cm-es, az új 75cm-es kábellel (nagy torony ház). Mostanáig semmi gondom nem volt, de egyik pillanatról a másikra belassult az új HDD: leolvas mindent, de össze-vissza seekel, HDTach és Partition Magic olvasási hibával elszállt. :( (Partition magic DOS-alatt futott, így VIA driverhiba sem nagyon lehet)
Megnéztem SpeedFan-al, és a Hardware ECC Recovered elkezdett sebesen nőni az Ultra ATA CRC-vel együtt (ATA CRC olyan nagy lett, hogy 1 lett az értéke) :(
Kábelre gyanakodtam, kipróbáltam egy 45cm-es változattal és helyreállt a dolog: gyors lett, ATA CRC nem nő, viszont minden olvasás után egy kicsit emelkedik a Hardware ECC. :confused:
Ráraktam egy 90cm-es kábelre, egy napig tökéletes volt, utána megint elkezdte a seekelést, meg HDTach sem fut le, és nő az ATA CRC :(
Most viszont a régebbi HDD (60cm-es, amihez hozzá sem nyúltam) Hardware ECC-je is elkezdett nőni: gyors és olvas mindent, ATA CRC nem változik, de ha kicsit is olvasok róla, már nagyobb értéken van a Hardware ECC Recovered.

A gép nincs húzva. Mindkettő Master, az új mellett van még egy mobil rack (Maxtor 6Y80L0) ami ritkán van bekapcsolva.

Erre varrjatok gombot! Mitől lehet ez?

Üdv

Zaji

#228 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 20. 10:19

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 22:29

A házhűtőt nem becsültem le, ámde: habár nincs ott bazinagy betükkel hogy hűteni, de a termékleirásban ott szerepel, hogy milyen körülmények közt működtethető a holmi. Mint azt fentebb emlitettem. Ha nem igy használod, szived jogad, általában jókora biztonsági ráhagyás van, de ha ennek köszönhetően a cuccod bekrepál, akkor nem kell csodálkozni, ha nem cserélik garanciában.
Amugy, már csomó helyen nem plombáznak, azonkívül, mint mondottam volt, a legtöbb normális helyen tájékozatnak, hogy figy ez melegszik, nem árt vagy igenis kell rá a hűtés. Főleg hogy a boltban nem biztos hogy tudják azt hogy esetleg nem e 2 másik vinyó közé kivánja besuszlikolni az illető. Ilyen esetben meg lehet hogy a vevőnek is belefér egy kérdés, hogy "nem kell e esetleg tudnom valamit a cuccról", avagy hogyan is kell beszerelni, stb. Nem pedig később verni az asztalt meg anyázni a szervizessel.

Ez pedig a legtöbb helyen 55-60°C, ami már régen sok.

Mikor hagyod abba?

#229 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 19:47

Mondjuk ezt a hozzászólást 3.ra se értettem meg, de nem is baj, már abbahagytam a dolgot.
Mindenki azt csinál amit akar. Én speciel nem rántottát akarok sütni a vinyón, a 3 ventis előlapba rakaható hűtönek meg kibirom a hangját. No pá.

#230 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 21:29

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 22:29

A házhűtőt nem becsültem le, ámde: habár nincs ott bazinagy betükkel hogy hűteni, de a termékleirásban ott szerepel, hogy milyen körülmények közt működtethető a holmi. Mint azt fentebb emlitettem.

öööö.. milyen termékleírás? A Don't eat és az open here felíratok a zacsin?? :)

#231 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 22:32

Persze nagy fokossal senki kezére nem somnak, ha történetesen elvergődik a adott gyártó oldalára, és elolvassa ami ott a vinyóráról irva vagyon.

#232 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 06:05

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 23:32

Persze nagy fokossal senki kezére nem somnak, ha történetesen elvergődik a adott gyártó oldalára, és elolvassa ami ott a vinyóráról irva vagyon.

Angolul. Erről ennyit. Szerintem harmadszor mondjuk: ha nem hívják fel az ember figyelmét erre, akkor nincs miért pampogni. Ha bemész a boltba és veszel egy hdd-t, akkor semmit nem kapsz! Kapsz egy zacsit, benne a hdd! Jó eséllyel a jumperelés rajta van angolul! Se magyar nyelvű használati utasítás, se semmi! Igaz, hogy kötelező lenne... Szóval amíg a gyártó b@szik tájékoztatni, addig nyelje csak be ezeket a hdd-ket. Én még nem hallottam olyat, hogy nem cseréltek volna ki hdd-t a gyártók túlmelegedés miatt. Nyugi, ha nekem gyűlne meg a bajom egy ilyen bolttal, nagyon hamar fogyasztóvédelmi ügy lenne belőle. És mivel a fentebb leírt okok adottak, meg is nyerném. A boltok lusták visszaküldeni, nekik egy rakat adminisztrációs probléma, a csere hdd-ben áll a pénz stb... Szóval ahol lehet, arra játszanak, hogy ezt megússzák. A mi pénzünkből... Én szgép szervizben dolgozok, de soha nem akadtunk fent túlmelegedésen, azonnal cseréljük a hdd-t, ha láthatóan nem szándékos módon halt meg.

SzaboZE

#233 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 06:06

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 23:32

Elképzeltem, ahogy Józsi bácsi (műszerész) 62 évesen elmegy pl a seagate.com-ra, és bőszen elolvassa, hogy az unokája gépébe vett vinyóról mit is írnak...

#234 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 15:31

Csss, de a kutya nem mondta józsibácsinak, aki 60 éves műszerész, hogy az unkoája vinyóját szerelje már be a Big Sam the hammer-el, ugyebár. Ugyanis ha már fogyasztóvédelem, akkor ott a garanciális infók közt, hogy ha nem szakszerü a beszerelés, akkor ugrik a gari. Nem azt mondom hogy ez korrekt, lévén ennek örvén senki nem szakértő a cég szemében, csak aki ott dolgozik, csak mondjuk a cégek tele vannak törött/defektes cuccal, amit valami láma, aki azt hitte egy szál csavarhúzóval meg egy széklábbal jól összerakja majd a gépét, és megspórol 2e forintot a bolton, eltördesi meg összebarmolja.
Láttam szervizt, ahol egész archivum vol arról, hogy mekkora konan a barbárok jutnak gépközelbe. Volt ott vinyó 3 centis facsavarral beszerelve, AMD proci a cikkszám matricával a magon, koromfeketére égve, 80as Seagate beszerelve zéró szellőzésü rackbe...a racknak megolvadt a rácsa alul, ugy melegedett. Gondolom, mivel az sincs ott az amugy zacskóban, magyar leirás nélkül jogtalanul eladott procikon, hogy nem lehet pajszerral beleverni a lapba fordítva, én meg nem beszélek angolul csak üzbégül, és a gyártó site-ját meg nem tudom elérni mert a tajgán lakom, akkor jogos a panaszom, ha a rénszarvaspata tapodta procimat beviszem mondjuk hozzátok, és elkezdek alpári módion hőbörögni, mert nekem senki nem mondta hogy ezt nem szabad?

#235 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 23:30

Mivel nem boltunk van, ez annyira nem érint :) Fogyasztóvédelem nem ide vagy oda. Nincs leírás -> csere. Itt most nem a facsavarról van szó, az úgy is látható nyomot hagy.

SzaboZE

#236 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 22. 14:51

Bocs, de ha ezt a nincs leirás-csere dolgot nézzük, akkor ennek alapján minden barom tönkretett cuccát cserélni kéne. Mert ha a vinyónak nincs leirása, akkor azt sem tudhatja józsi bácsi, hogy azt nem lehet 4 centis csavarral beszerelni ugyebár.
Marháskodást félretéve, a boltokban szokott lenni tájékoztató, hogy mi nem minősül garanciális problémának. Nem köteles elmondani, szádba rágni, a homlokára tetováltatni. Ő elegt tesz azzal feléd, hogy ha kéred, rendelkezésedre bocsát egy ilyen tájékoztatót, ill felajánlja hogy beszereli helyetted. Ha ezekkel nem élsz, akkor lehet csapkodni, anyázni, panaszkönyvet kérni, de van egy ősrégi szabály, amit még ált.isk. elsőben belevertek az emberbe: a szabályok nemtudása nem mentesít azok hatálya alól.

#237 Felhasználó inaktív   Zaji 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 24. 13:36

Sziasztok!

Van valakinek valami ötlete fentebb feltett kérdésemre?

Üdv

Zaji

#238 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 25. 17:35

Különítsd már el a facsavart a túlmelegedéstől.

Mi az hogy "szokott lenni"? ??? Van vagy nincs? Nincs. Igenis köteles elmondani, leírni, odaadni, valamilyen formában közölni, hogy nem garanciális, ha... Melyik garlevélen látsz te ilyet, hogy csak hűtéssel használható? Az autó kezelési utasításában is benne van, hogy pl csak olómmentessel használhatod!!! Megy az ólmossal is, max tönkremegy a katalizátor...

SzaboZE

#239 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 25. 21:21

Ha mondjuk bemész a világf*sza puttó m*str*lba, és elveszel a falitartóból egy Szerviztapasztalatok, Garanciális feltételek brosúrát, akkor abban benne van feketén-fehéren. Ha ellátogatsz a gyártó oldalár, ott szintén megtalálhatod azt a maximális hőmérsékletet, amin a drive használható. Ha ennél magasabb, akkor logice hűtést igényel.
Már asszem mondtam, hogyha nem az adott cégnél szerelteted be, akkor sz*rt sem köteles tenni annak érdekében, hogy figyelmetlenségből, hozzá nem értésből e vagy az üzemeltetési paraméterek nemtudásából, szándékos vagy szándékolatlan figyelmen kívül hagyásából ment egy gallyra a cucc. Sokkal inkább te vagy köteles kérdezni, informálódni, a saját érdekedben. A legtöbb asztalverés abból szokott lenni hogy "dehát nekem senki nem mondta". Igen, a vevő meg nem kérdezte. És sajnos, mivel a legtöbb önjelölt számitógéptudor márcsak presztizsből is hülyének nézi a legtöbb eladót, azok juszte szólnak, csak majd amikor visszahozzák 2 centis koromréteggel.

#240 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 25. 21:39

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 25, kedd - 20:21

Ha mondjuk bemész a világf*sza puttó m*str*lba, és elveszel a falitartóból egy Szerviztapasztalatok, Garanciális feltételek brosúrát, akkor abban benne van feketén-fehéren. Ha ellátogatsz a gyártó oldalár, ott szintén megtalálhatod azt a maximális hőmérsékletet, amin a drive használható. Ha ennél magasabb, akkor logice hűtést igényel.
Már asszem mondtam, hogyha nem az adott cégnél szerelteted be, akkor sz*rt sem köteles tenni annak érdekében, hogy figyelmetlenségből, hozzá nem értésből e vagy az üzemeltetési paraméterek nemtudásából, szándékos vagy szándékolatlan figyelmen kívül hagyásából ment egy gallyra a cucc. Sokkal inkább te vagy köteles kérdezni, informálódni, a saját érdekedben. A legtöbb asztalverés abból szokott lenni hogy "dehát nekem senki nem mondta". Igen, a vevő meg nem kérdezte. És sajnos, mivel a legtöbb önjelölt számitógéptudor márcsak presztizsből is hülyének nézi a legtöbb eladót, azok juszte szólnak, csak majd amikor visszahozzák 2 centis koromréteggel.

Szia!

Már fentebb írtam, azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy nincs tájékoztatva a vevő megfelelően, és ezért nem ő a felelős.
Ha nincs a termék mellett egy MAGYAR nyelvű használati útmutató, melyben leírják hogy pl a vinyót hűteni kell, akkor semmi módon a bolt nem mondhat nemet, ha a termék elromlik túlmelegedés miatt. Ha a bolt szentségel, akkor Fogyasztóvédelem.
Senki sem kötelezheti a vevőt, hogy holmi mistralos homályos zugokból 100 éves poros könyvet kihalásszon és belőle megtalálja az adott termékére mi vonatkozik :) Úgyfent kit érdekel hogy egyáltalán van-e weboldala a terméknek és ott mit írnak?

Csak az kérhető számon a vevőtől, ami a termékhez adott MAGYAR nyelvű használati utasításban benne van. Ha nincs benne, akkor csókolom.

Elég világos voltam, vagy részletezzem?

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.