HWSW Informatikai Kerekasztal: Hányszorosan írjak CD-t? - avagy megbízható a CD-írok minőség tesztje? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hányszorosan írjak CD-t? - avagy megbízható a CD-írok minőség tesztje? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 10. 18. 07:38

On ;)
Ez engem is érdekelt már egyszer:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=14&t=001319"]fórum[/url], azonban nem kaptam megnyugtató választ. Egyébként maradok tisztelettel az agyonfikázott, "sz@r", lassú LG írómnál, amíg szét nem nyűvöm. Ja, és változatlanul baromi lassan írom a cd-ket :D
Nekem van időm, nem ebből élek. :(
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

#22 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 18. 07:48

idézet:
Ezt írta imi-baba:

Amelyik viszont 24 vagy 32x-es azt pedig nem ajánlanám jóval lassabb fordulaton égetni.
Vagyis tapasztalataim szerint a 40x-esen írható lemez nem szereti ha 2x-esen vagy 4x-esen írják.
[/quote]

Haha !! Ezt a torzszulemenyt honnan vetted ?
Ugyanis nekem 16X-os irom van, es mivel gyorsabban nem tudok irni ra , 16x-osan irok a 40X lemezekre es audiot meg 8x-osan.
Csak elmondom, hogy egyetlenegy CD nem kerult hozzam vissza, hogy rossz lenne, pedig SVCDt ,jatekot zenet is igen nagy mennyisegben irok.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#23 Felhasználó inaktív   acclaim 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 16:13

idézet:
Ezt írta imi-baba:

Véleményem szerint semmiképpen nem szabad a 16 és 24x-es cd lemezeket gyorsabb fordulaton égetni.
[/quote]

Nem is én írom őket gyorsabban. A Plextor megvizsgálja, és ő dönt (nem én), hogy milyen gyorsan írja meg. Én csak kiadom a munkát: írd meg azzal a sebességgel, ahogyan Te (Plextor író), mint szakértő úgy gondolod, hogy még érdemes megírni. Azért egy Plextor író csak jobban ért a CD-íráshoz, mint én, nem?! :D

idézet:
Ezt írta imi-baba:

Azt mondják amúgy, h max 16x-szel ajánlatos írni, mert a régebbi olvasók nem kedvelik a "villámlemezeket". Tapasztalatom nincsen ezen a téren (sajna), mert egyrészt nem hordom gagyi CD-ROM-ba a megírt CD-imet.
Másrészt azt mondják, h hosszabb életűek is lesznek lemezek, ha nem 40x-szel írsz. Úgyh én is csak az elején próbáltam ki a 24-32x írást (nálam ennyi a max).
[/quote]
Én sem szándékozom gyagyi olvasókba hordani a lemezeimet :D Ez a probléma letudva! :)

Hosszú élet: én meg azt hallottam, hogy ha a gyors írókkal lassabban írunk, pont akkor lesz rosszabb a lemez minősége, mivel a lézer ereje a nagy sebességű íráshoz van optimalizálva. Ha hülyeséget írtam, akkor bocs, ezt csak hallottam (bár nem egy buta embertől :) )

[ 2002. október 19.: accord szerkesztette a hozzászólást ]

#24 Felhasználó inaktív   imi-baba 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 10. 19. 16:26

accord: a másodikat nem tőlem idézted ugye? :)

#25 Felhasználó inaktív   imi-baba 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 16:36

idézet:
Ezt írta Jakuza:

Haha !! Ezt a torzszulemenyt honnan vetted ?
Ugyanis nekem 16X-os irom van, es mivel gyorsabban nem tudok irni ra , 16x-osan irok a 40X lemezekre es audiot meg 8x-osan.
Csak elmondom, hogy egyetlenegy CD nem kerult hozzam vissza, hogy rossz lenne, pedig SVCDt ,jatekot zenet is igen nagy mennyisegben irok.
[/quote]

Felőlem írhatsz bármekkora mennyiségben.
Egyébként én nem állítottam ,hogy feltétlen rossz lesz és visszahordják majd rakásra hozzád az ügyfeleid.

#26 Felhasználó inaktív   Cabron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 16:53

Mondjuk, ha belegondolunk, lehet benne valami. A gyorsabb írást is bíró lemezeket gondolom érzékenyebbre gyártották le, hogy megfeleljen ennek a köveletménynek, tehát a sokkal lassabb sebességnél nagyon kiégethati az író a médiát, és azt tapasztalatból mondom, hogy ezek a mai irók eleve erősebben égetnek, szóval ez logikus.

Szerintem az új íróknál a "nem írok 2x-esnél vagy 4x-esnél gyorsaban" elve átalakul mondjuk 8x-ra vagy esetleg 16x-ra. Már korábban az egyik topicban megtárgyaltuk, hogy mi van, ha az író nem is enged 8x-nál lassabban írni, hát semmi, így is tökéletesen müxik.

#27 Felhasználó inaktív   imi-baba 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 17:21

idézet:
Ezt írta Cabron:
Mondjuk, ha belegondolunk, lehet benne valami. A gyorsabb írást is bíró lemezeket gondolom érzékenyebbre gyártották le, hogy megfeleljen ennek a köveletménynek, tehát a sokkal lassabb sebességnél nagyon kiégethati az író a médiát, és azt tapasztalatból mondom, hogy ezek a mai irók eleve erősebben égetnek, szóval ez logikus.

Szerintem az új íróknál a "nem írok 2x-esnél vagy 4x-esnél gyorsaban" elve átalakul mondjuk 8x-ra vagy esetleg 16x-ra. Már korábban az egyik topicban megtárgyaltuk, hogy mi van, ha az író nem is enged 8x-nál lassabban írni, hát semmi, így is tökéletesen müxik.
[/quote]

Ez az én véleményem szerint is teljes mértékben igaz.
Erre ha jól emlékszem PPeter is kitért valamelyik (akkor még új) 24x-es írható cd tesztjében.
Történetesen arra ,hogy a lemez nagyon jó minőségű de kell hozzá a megfelelően gyors írási sebesség és kevésbé ajánlott a lassabb égetésre.

#28 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 18:29

Hello mindenki!
Először is bocs, hogy csak késve reagálok.

A téma/kérdés felvetése jogos, hiszen jönnek ki a 40x-es, 48x-os, sőt 50x-esnél is gyorsabb írók, így teljesen érthető a kérdés: szabad-e ilyen sebességgel írni, és ha nem, akkor miért nem? Vagy ha igen, akkor mire kell közben vigyáznunk?

Sok féligazságot leírtak már az előttem szólók, de mivel a kép messze nem teljes így, ezért az alapoktól kezdeném.

Az írási sebesség változása az idők folyamán nem csupán azt hozta magával, hogy egy-egy optikai jel létrehozására egyre kevesebb ideje van az írónak. Az első időkben szigorúan CLV módon működtek az írók. A CLV a Constant Linear Velocity rövidítése, arra utal, hogy a lemez teljes hosszában az adatrögzítás (olvasás esetén a dekódolás) minden ponton megközelítőleg azonos sebességgel történik. Mivel ugye a lemez forog és az írófej egyhelyben áll (illetve a kör sugara mentén mozog bentről kifelé), a korong külső peremenél ugyanaz a fordulatszám sokkal nagyobb kerületi sebességet jelent, mint belül (asszem ezt nem kell elmagyarázni, bár volt már dolgom olyan kétdiplomás emberrel, akinek egyszerűen nem tudtam elmagyarázni úgy a különböző olvasási, írási módszereket, hogy meg is értse). Tehát CLV módban a lemez fordulatszámát a megfelelő módon kell szabályozni (lassítani) az írási művelet ideje során, hogy minden pontos közel azonos kerületi, azaz tényleges írási sebességünk legyen. A régi, CLV írók (1x, 2x, 4x, 8x, 12x) az írás megkezdése előtt felmérték, hogy milyen a behelyezett média hordozórétege (nem sokféle altípus volt), elvégezték a kalibrációs égetési próbát a lemez elején, aztán egyenletes tempóban végigírták a lemezt. Ha a lemez minden egyes részén a megállapított írási sebességhez megfelelő minőségű volt az előre rögzített "sorvezető" árokban taálható hordozóréteg, akkor a megírt lemez minősége kiváló lett. Persze ahogy növekedett a CLV írók sebessége, a 8x-os és 12x-es tartomány közelében a CD-R lemezeken addig használt, Cyanine alapú hordozóréteg egyre kevésbé tűnt megbízhatónak. A Cyanine alapú rétegek általában a "Long Time Write Strategy" családba tartoznak, azaz relatíve hosszabb idejű lézerimpulzus szükségeltetik egy-egy pit kialakításához a lemez "felületén". A 12x-es írásnak és ez már nem volt könnyen összeegyeztethető, legalábbis akkoriban iszonyatos könnyű volt 100%-osan olvashatatlan lemezt alkotni, ha mondjuk egy max. 4x-es lemezt 12x-esen megvéstünk egy zsír új, hipergyors 12x-es Plextor csodával.

A következő generációs lemezek már inkább PhtaloCyanine alapú adathordozó réteggel készültek. Ezzel az anyaggal sokkal könnyebben írható, úgynevezett "Short Time Write Strategy" felület képezhető (azaz rövidebb idejű és intenzitású impulzus is elegendő a megfelelő optikai jelszint kialakításához). Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a 16x-os és 20x-os írás során már nem feltétlenül CLV módú működésről beszélünk. A Z-CLV elven működő írók a lemezt kettő vagy három területre osztották, és az egyes zónákon belül igyekeztek egy-egy állandó tempót tartani, de minden egyes zónát belülről kifelé haladva egyre gyorsabba írtak fel. Mi ezzel a probléma? csak annyi, hogy az első (leglassabban írandó) zónához használt lézer impulzus már nem megfelelő a következő, gyorsabban írandó területhez. A lézer energiáját tehát módosítani kell a sebességváltozásnak megfelelően, ami nem könnyű feladat, hiszen a kalibrációt csak egyszer, a lemez elején lehet elvégezni. Ez több buktatót is rejt. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy egy bizonyos sebességgel elvégezett kalibrációs tesztből logikailag megfelelően ki lehet következtetni, hogy a gyorsabb íráshoz milyen módon kell változtatni majd az írási paramétereket. Másrészt a lemezeken - még a legjobb minőségű korongokon is - a gyártástechnológia sajátosságai miatt belülről kifelé haladva egy kicsit gyengébb hordozóréteget találunk, mint belül, ahol a kalibrációt végzi az író. Tehát pont ott van minőségi probléma a lemezekkel, ahol - gyorsabb írás esetén - egyre jobb réteget kellenne tartalmazniuk. Ráadásul - mint azt sokan írták - az sem jó, ha túl lassan, vagy túl nagy erejű lézerrel írunk meg egy lemezt. Igen, a hordozórétegnek az sem jó, ha túlterheljük az írás folyamán. Mit értünk terhelés alatt? Nos, az írás (azaz az optikai jelek beégetése) lézerrel történik, ez óhatatlanul hőt termel. Sokszor előfordul, hogy maga a hordozóréteg ugyan elviselné az adott energiájú impulzust, a jelek korrektül létrejönnek, de annyira felhevül a lemez, hogy ez a másodlagosan jelentkező, el nem vezetett, felgyülemlő hő teszi tönkre az érzékeny felületet. Ez utóbbi ellen a CD testét képező polikarbonát korong anyagának megváltoztatásával, finomításával védekeznek, több-kevesebb sikerrel. A probléma tehát összetett. Nem véletlen, hogy a költséghatékony, olcsó eszközökben egyre kevesebb írási sebesség közül lehet válogatni: az olcsóbb, egyszerűbb lencsék, enkóderek nem tudnak pl. olyan széles sebességi tartományban biztonságosan működni, hogy lehessen velük lassan és gyorsan egyaránt írni. Lásd az újabb LG írókat: 8x-osnál lassabban nem lehet velük égetni. Egy ilyen íróban valószínűleg nem tudunk mit kezdeni egy 4x-es vagy 6x-os írásra kitalált, "régivágású" Cyanine lemezzel.

Más gyártók (és legújabban majd minden gyártó) CD-írói a CAV, vagy P-CAV módszerrel dolgoznak a nagysebességű írás megvalósításánál. Ilyenkor a fordulatszámmal nem variálnak menet közben, tehát az írás sebessége folyamatosan (nem lépcsőzetesen, mint a Z-CLV.nél láttuk) nő, ahogy haladunk bentről kifelé. Ez sem egyszerű feladat. A Z-CLV esetén legalább egy-egy zóna után az elkészült terület utólagos gyors vizsgálatával meg lehetett állapítani, hogy érdemes-e (vagy szabad-e) egyáltalán növelni az írási sebességet a következő zónában, vagy inkább maradjon az eddig használtnál a meghajtó. A CAV írásnál is pontosan kell kalibrálni az elején és nagyon nehéz felbecsülni, hogy menet közben, folyamatosan milyen léptékekben kell utánállítani a lézert.

A pontos kalibráció mellett van még támpont, amire az író támaszkodhat, mégpedig a média ismerete. Az ATIP mezőből kiolvasott gyártókód, kapacitás és a hordozóréteg adatokból az író felbecsülheti, milyen sebességgel használható maximálisan a behelyezett lemez. A kalibrációra ettől függetlenül persze szükség van, hiszen ugyanazona gyártósoron, ugyanazzal a gyártókóddal és hordozóréteggel (egyéb gyártási paraméterek megfelelő megválasztásával) lehet nagyon jó és nagyon rossz lemezt is gyártani (attól függ, milyen mennyiséget akarnak legyártani adott ídő alatt, ki a megrendelő és mennyiz fizet).

A 8x-os, de jó minőségű Audio CD írással kapcsolatban megint csak ki kell jelentenem, hogy ez a használt lemez, lejátszó és az egyéni igények függvényében akár még valós is lehet, de azért nem jellemző. Egy ősrégi, Yamaha CDR400-asban, vagy egy 4x-es PlexWriterben 2x-esen megírt lemez nagyságrenddel jobb optikai jellemzőkkel bír, mint egy mai LG íróban 8x-osan megvésett korong. Ez nem misztikum, ez tény, amely kézzelfoghatóan, sőt füllel hallhatóan is bizonyítható, nem csak laborban. Persze a mai lemezek már 8x-os sebességgel is jó megírhatók kielégítő minőségben, de azért zenei lemezt inkább 4x-esen írjunk ezekre is (ha az írónk tudja ezt, ha nem, akkor ugye nem marad más választásunk).

Hogy nem szabad a 40x-es és 48x-os lemezeket 4x-esen írni az újabb írókban? Ez így nem igaz. Szabad, persze ez írónként és lemezenként változhat! Azok a gyors írók, amelyek a magas végsebességük ellenére képesek a 4x-es írásra (felajánlják ezt egy adott lemezhez), a 32x-es és 40x-es, Phtalocyanine lemezeket is képesek "lassan" megírni. Sőt, valószínűleg jobb minőségi mutatókkal, mintha 12x-esen vagy 40x-esen írnánk meg ugyanezt a lemezt. Ezt mindenképp ki kell próbálni az új íróddal, nincs általános recept és valóban vannak olyan lemezek, amelyeket nem szabad egy-egy íróban bizonyos tempónál lassabban égetni!
Egy 40x-es LG író 4x-es tempónál minden bizonnyal "túlégetne" egy 40x-es sebességre kitalált lemezt, mert nem lenne képes megfelelően alacsony intenzitású (ehhez a tempóhoz szükséges) lézer impulzulst használni, ezért nem is lehet így írni vele (gyárilag leszabályozták a képességei szerint). Tiszta sor. De stúdióminőséget sem szabad elvárni egy ilyen írótól, egy 8x-osan írunk vele zenei korongot.

Én Plextor és TEAC írókkal dolgozom, 32x-es és 40x-es írásra szavatolt lemezekre, de többnyire mégis a 16x-24x tempók között választom meg az írási sebességet, annak ellenére, hogy 40x-es és 48x-os íróim vannak. VideoCD-t 4x-esen és 8x-osan írok ugyanilyen lemezekre (és nem mennek tönkre a lemezek a lassú írás miatt, éppen ellenkezőleg: 12x-esen megírva ugyanezek a lemezek akadnak a Philips DVD lejátszómban és sok ismerősöm egyéb lejátszóiban is), zenei lemezt max. 4x-esen írok, ha tehetem akkor a lehető legjobb lemezre. Ha abszolút profi lemezet szeretnék, akkor a 4x-es Plextor íróval, 1x/2x-esen írok valami kimondottan jó korongora.
Hogy most melyik lemez számít jónak, az megérne még egy misét, mert alapvetően nem a márkajelzésből kell kiindulni (főleg nem a Philips és a TDK esetén), hanem a korong valódi gyártója és hordozórétege, tehát a valós szinvonala számít.

Sokan panaszkodnak, hogy a 40x-es írójuk bizonyos lemezeket hajlandó volt 40x-esen írni, de a 48x-os írójuk ugyanerre a lemezre csak 32x-esen ír. Felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy a végsebesség nem minden, egy Z-CLV módon működő 40x-es író sokkal lassabban ír 40x-esen, mint esetleg egy CAV, P-CAV mdóon működő író 32x-esen!

A régebbi, maximum 8x-os, 12x-es írók valóban bajban lehetnek a legújabb lemezekkel, egyszerűen nem képesek a megfelelő kalibrációra (vagy a gyártó nem veszi a fáradtságot, hogy egy módosított firmware segítségével változtasson a dolgon, ha teszem azt a hardver elég rugalmas ehhez).

Érdemes megmaradani az arany középúton. Nem szabad elhinni feltétlenül, amit az íróba épített minőségi vizsgálat ajánl. Inkább írjunk 24x/32x-esen stabilan, mint fél perccel gyorsabban 40x-esen, de bizonytalanul visszaolvasható, rövidebb élettartamú lemezt kapva végeredményül. Egyéni igényeink persze különböznek - mindent figyelembe véve mindenkinek saját magának kell eldönteni, mi mennyit ér. Én szeretem egy év múlva is olvasható minőségben leemelni a polcról az archivált cuccamiat.

[ 2002. október 19.: PPeter szerkesztette a hozzászólást ]

#29 Felhasználó inaktív   imi-baba 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 19:50

Tulajdonképpen 1-2 mondattal (főként az utolsó sorok)leírható a "jelenség" de legalább PPéter részletes magyarázatával nem merül fel újabb miért.

#30 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 21:37

Hi!

Örülök, hogy ezt olvashattam, eddig sokat gondolkodtam, hogy mire és milyen sebességgel írjak audio CD-t. Most már adott, hogy 4x-esen. (16x Philips íróm van, 4x a minimum) Viszont lenne még egy kérdésem: milyen lemezre érdemes írni az audiot? (ha nem philipsre és TDK-ra, mert eddig főleg arra írtam, vagy Verbatimra)

#31 Felhasználó inaktív   imi-baba 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 19. 21:52

idézet:
Ezt írta MM:
Hi!

Örülök, hogy ezt olvashattam, eddig sokat gondolkodtam, hogy mire és milyen sebességgel írjak audio CD-t. Most már adott, hogy 4x-esen. (16x Philips íróm van, 4x a minimum) Viszont lenne még egy kérdésem: milyen lemezre érdemes írni az audiot? (ha nem philipsre és TDK-ra, mert eddig főleg arra írtam, vagy Verbatimra)
[/quote]

Szerintem ez több dolog függvénye amit csakis kipróbálással lehet eldönteni.
Döntő lehet az is ,hogy min hallgatod az audió cd-t.

#32 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 21. 11:38

idézet:
Ezt írta PPeter:
Hogy most melyik lemez számít jónak, az megérne még egy misét, mert alapvetően nem a márkajelzésből kell kiindulni (főleg nem a Philips és a TDK esetén), hanem a korong valódi gyártója és hordozórétege, tehát a valós szinvonala számít.[/quote]

Ha idődből és energiádból kitellik érdekelne a dolognak ez az oldala is, és gondolom a többieket is!
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#33 Felhasználó inaktív   Cabron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 21. 20:24

Van egy kis problámám:
Kicseréltem a gépben a cd-írót egy Macből kivett Matshita CW-7586 íróra. Még firmware-t is frissítettem rajta, bár senki sem mondta, hogy szükséges.
Először nem látta a berakott egyszer írt lemezt a windows, de a Nero igen. Később már egy másik lemeznél látta a Windows is. Ekkor már gondoltam, lefuttatom a NeroDriveSpeed-et. Ezt megtettem korábban a másik 40x-es Lg íróval is. De most kicsit megdöbbentem, amikor ez a 8X/4X/32X-es Panaszkodik kb. 26,5x sebességig jutott csak el egy 60 percesre írt adatlemezzel. Csakhogy nem volt végig felfelé ívelő a mutató. 44 és 46 perc között lement 26x-ről 24x-re, aztán vissza 26,5x-re aztán meredeken lefele, a 60. percnél már lelassult 13x sebességre.
Kipróbáltam egy megírt Imation CD-RW 1x-4x comp. lemezzel is teszteltem, az meg csak 10X-ig jutott el, többször is lelassult.
Ez normális?
(Amikor bekapja a lemezt akkor is elég csunyán nyisszan egyet vagy kettőt.)
Most már nem összeg egy cd-író, ha ez nem normális működés, dobom a kukába és veszek egy akármilyet 10 körüli áron.
Gondoljatok bele, ha irókéne nem is használnám már akkor is gáz, mert nincs benne másik olvasó, és ma már a leggyengusabb olvasó is 40x-es.
Mit tegyek?

#34 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 21. 21:19

Szerintem most egy darabig stagnálni fognak a sebeséggel, mert a mostani lemezek nem igazán bírják a nagy sebességet.Pl a plextor ezért vette vissza az olvasási sebességet, mert a 48X sebességnél már robbantak a lemezek.Igaz ezek a gyengébb minőségű és esetleg vetemedett ill. nagyon enyhén sérült lemezeknél volt...
Ha rossz az infóm akkor bocsi..
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#35 Felhasználó inaktív   acclaim 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 23. 02:26

PPeter: csak egy-két hozzáfűznivalóm lenne ahhoz, amit írtál: nem azért állítottam az írás sebességét 40x-esre, mert 40x-esen akartam írni, hanem csak a teszt miatt. Pl. a 12X-es TDK lemezeket sem 40X-esen, hanem csak 16X-osan írta meg. Viszont az valamelyest mégis csak jó hír, hogy pl. egy 40X-es Plextor ezek szerint 4 ponton is ellenörzi a lemez minőségét (mégha ahogy írtad nem is teljesen megbízható módon. Bár lehet, hogy ezt csak az idő deríti ki). Én elsősorban azért bíztam a 40X-es írásban (pl. 32X-es lemez megírásakor), mert gondoltam az író úgyis ellenőriz egyet, hogy érdemes-e a lemez vége felé 32X-esről 40X-esre kapcsolni.

#36 Felhasználó inaktív   acclaim 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 23. 02:35

idézet:
Ezt írta PPeter:
A Z-CLV esetén legalább egy-egy zóna után az elkészült terület utólagos gyors vizsgálatával meg lehetett állapítani, hogy érdemes-e (vagy szabad-e) egyáltalán növelni az írási sebességet a következő zónában, vagy inkább maradjon az eddig használtnál a meghajtó. A CAV írásnál is pontosan kell kalibrálni az elején és nagyon nehéz felbecsülni, hogy menet közben, folyamatosan milyen léptékekben kell utánállítani a lézert.
[/quote]

Ezek szerint érdemesebb Z-CLV-s írót venni? Hiszen az mindig ellenőrzi a lemez minőségét, mielőtt felgyorsítana a következő fokozatra, nem?! Ezzel szemben a CAV rendszerű írók csak egyszer, a lemez elején ellenőriznek? És ha a külsőbb rétegben gyengébb a CD minősége, akkor nézhetünk nagyokat... Nem? Vagy van olyan CAV-os író, amelyik folyamatosan ellenőriz írás közben? A Plextor 40X-es is Z-CLV-s ugye?

Bár tudom, hogy a Z-CLV-s írók meg Burn-Proof-olnak többször is. Bár szerintem az nem olyan nagy gáz, nem?

[ 2002. október 23.: accord szerkesztette a hozzászólást ]

#37 Felhasználó inaktív   Cabron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 23. 16:35

Még mindig kiváncsi vagyok, mitől lassil le a Matshita cd-író a lemez felénél olvasáskor...?

#38 Felhasználó inaktív   acclaim 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 24. 17:04

A kérdés továbbra is él :)

A Z-CLV több helyen is minőség ellenőriz, míg a CAV csak egyszer, az elején? (2 hozzászólással feljebb van a kérdés kifejtése)

#39 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 25. 10:33

A Z-CLV többszörös minőségellenőrzésétől sem szabad hasraesni, mert annyira azért nem alapos a dolog (nem is lehet, hiszen nem szöszmötölhet túl sokat az író egy-egy zóna felírása után). A három (esetenként, írótól függően akár öt) különböző sebességgel felírt, akár szemmel láthatóan is több zónákból álló lemez olvasása némely esetben gondot okozhat - ugyanis elkerülhetetlen mellékhatásként jelentkezik, hogy a különböző tempóval felírt szegmensek különböző minőségben is olvashatók le. Mint ahogy általában nehezebben olvasható egy gyorsan megírt korong egy lassan megírt lemezhez képest, itt ugyanez a helyzet, csak egy CD-n belül vannak különböző sebességgel megírt, azaz különböző optikai tulajdonsággal rendelkező területek.

A zónák közötti átlépés tehát nem csak az íróra ró terhet a lemez elkészítésekor, de az ilyen lemezek olvasásánál is ezeken a pontokon szokott a legtöbb baj előfordulni (ez az esetek 99%-ban a mindennapi használat során észrevehetlen, de tesztprogrammal kimutatható), és a közhiedelemmel ellentétben ez nem a zónák közötti megállás (és a Burn-Proof működésének) eredménye. Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy éles ugrással, átmenet nélkül kell alkalmazkodni az olvasónak egy más sebességgel felírt adathordozó felülethez.

Nekem nincs különösebb bajom a Z-CLV-vel, hiszen a fejlesztők a 40x-es írók megjelenésekor már tudták, mire kell figyelniük (eleinte azért volt egy-két érdekes baki). Én mind a Plextor, mind a TEAC 40x-es írókkal elégedett vagyok, pedig ugye Z-CLV-sek. Más kérdés, hogy nem túl gyakran írok 40x-esen (még CD-ROM lemezt sem), zenei koronghoz meg pláne nem veszek igénybe olyan tempót, amihez a Z-CLV írásmód lenne szükséges.

A CAV, P-CAV nagy előnye - mint az feltűnhetett a fentebb olvasottakból - a fokozatosság. Bár nincs mód a Z-CLV-nél látott konkrét minőségi ellenőrzésre az írás során, de precíz elektronikával (és programozással) menet közben azért detektálható, hogy a folyamatosan emelkedő sebesség és a lemez fizikai karakterisztikája miképp egyeztethető össze, milyen intenzitású sugarat kell használni a megbízható jelrögzítéshez. Ugyanis az írás nem csupán aból áll, hogy a lézer impulzusokat köpköd az alatta pörgő lemezre - a fejet a spirális árok mentén kell tartani, amelybe az adatoknak kell kerülniük. A nyomkövetés, a motor fordulatszámának pontos hangolása összetett feladat, tehát az írás nem csupán adatrögzítés, de folyamatos detektálás is. A média ismerete (firmware frisítéssel ez bővíthető), a pontos kalibráció, és az írás közben detektált minőségi jellemzők értékelése, felhasználása - ezek együttesen alkotják a CAV, P-CAV írók fegyvertárát a jó minőségű lemezek írásáért folytatott harcban. Természetesen az ilyen módon megírt lemez általában ugyanúgy jobban olvasható a korong belső résézénél, mint azt a Z-CLV módban megírt lemezeknél láttuk. A fejlesztők szerint azonban a minőségi jellemzők folyamatos változása jobban fekszik az olvasóknak, lejátszóknak, mint a Z-CLV "bakugrásai."

Majd meglátjuk egy-két év múlva, melyik lesz visszaolvashatóbb.

#40 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 26. 10:08

idézet:
Ezt írta PPeter:
A Z-CLV többszörös minőségellenőrzésétől sem szabad hasraesni,(...) folyamatos detektálás is. A média ismerete (firmware frisítéssel ez bővíthető)(..),[/quote]

Hello!
Írtam privátot is, de ez a hozzászólásod újra elültette a
bogarat a fülemben. A régebbi írók vajon elég "felkészültek"-e az újabb típusú hordozóréteggel ellátott, nagyobb sebességű írásra kitalált lemezek helyes kezelésére? Köszi a választ!
;)
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó