Beszélgetés a DVD-R/RW + DVD+R/RW mediákról, írókról és irásról (IV.)
Elküldve: 2003. 10. 25. 16:29
Figyelj, a VILÁGON mindenütt, mindenki, a szakmabeliek is anamorfnak hívják a 16:9-re optimalizált DVD-Video képet, nem véletlenül: sem az eredeti PAL, sem az NTSC TV szabványnak nem része a 16:9-es képarány, így az erre optimalizált, 4:3-as megjelenítőn torzan megjelenő kép ANAMORF (függetlenül attól, hogy az MPEG jelben benne van a jel, hogy 16:9-esként kell megjeleníteni). Helyesen néz ki a TVs rendszerek alapjául szolgáló 4:3-as megjelenítőkön? Nem. Tehát ANAMORF. A videojel azonban ugyebár nem változott, itt ez a kulcs, ellenben a megjelenítendő képarány igen, ezért hívják mindenütt JOGOSAN ANAMORFNAK.
"Mivel anamorfról beszéltek, teljesen megtévesztettétek kilyant, aki komolyan véve az anamorfitást végrehajtogat az álatalatok hibásan használt terminológia miatt egy teljesen felesleges és káros affinitási transzformációt."
Ha megnéznéd, rájöhetnél, hogy Kylian sajátos (el)számítási műveletének semmi köze ahhoz, amit én írtam be, lévén korábban írta be a hozzászólását, mint én, és amit én beírtam, az 100%-osan egyezik azzal, amit bármelyik szakmai weboldalon megtalálsz a témával kapcsolatosan.
"Lényeg a lényeg, az hogy valaki DVD-videós, az még nem mentség arra, hogy zöldségeket beszéljen"
A világon mindenütt ANAMORF SZÉLESVÁSZNÚKÉNT nevezik a 16:9-re optimalizált DVD-Video képet, erről megbizonyoshatsz, ha utánanézel, vagy akár európai, akár amerikai mastering szakemberekkel tárgyalsz. Ugyanis a TV és az alapértelmezett TV-s boradcasting képaránya a 4:3. Az a kép, ami csak 16:9-es TV-n nézve ad helyes képarányt (4:3-as TV-n letterboxolni kell a helyes megjelenítéshez) ANAMORFKÉNT vonult be szakzsargonba, teljesen érthető módon. Nem véletlen a 16:9-esre optimalizált DVD-Video kiadványokért indított mozgalom jelszava sem: "Anamophic widescreen - wider is better".
Elküldve: 2003. 10. 25. 16:33
Csak annyi, hogy milyen lemezt vegyek az írómhoz?
Honnan tudom, hogy az egyes firmware-ek milyet támogatnak, nagy sebességgel stb.
LG4040B A300firm
THX előre is:
Obi
Elküldve: 2003. 10. 25. 16:52
idézet:
Ezt írta PPeter:
"Nagyon fontosnak tartanám, hogy a magyar vagy akármilyen DVD-videós terminológiában ezek a tévesen értelmezett fogalmak eltűnjenek. Az anamorfitás egyetlen dolgot jelent: azt hogy a hordozó névleges képaránya nem egyezík a hordoztott kép vetítendő oladlarányával."
Figyelj, a VILÁGON mindenütt, mindenki, a szakmabeliek is anamorfnak hívják a 16:9-re optimalizált DVD-Video képet, nem véletlenül: sem az eredeti PAL, sem az NTSC TV szabványnak nem része a 16:9-es képarány, így az erre optimalizált, 4:3-as megjelenítőn torzan megjelenő kép ANAMORF (függetlenül attól, hogy az MPEG jelben benne van a jel, hogy 16:9-esként kell megjeleníteni). Helyesen néz ki a TVs rendszerek alapjául szolgáló 4:3-as megjelenítőkön? Nem. Tehát ANAMORF. A videojel azonban ugyebár nem változott, itt ez a kulcs, ellenben a megjelenítendő képarány igen, ezért hívják mindenütt JOGOSAN ANAMORFNAK.
"Mivel anamorfról beszéltek, teljesen megtévesztettétek kilyant, aki komolyan véve az anamorfitást végrehajtogat az álatalatok hibásan használt terminológia miatt egy teljesen felesleges és káros affinitási transzformációt."
Ha megnéznéd, rájöhetnél, hogy Kylian sajátos (el)számítási műveletének semmi köze ahhoz, amit én írtam be, lévén korábban írta be a hozzászólását, mint én, és amit én beírtam, az 100%-osan egyezik azzal, amit bármelyik szakmai weboldalon megtalálsz a témával kapcsolatosan.
"Lényeg a lényeg, az hogy valaki DVD-videós, az még nem mentség arra, hogy zöldségeket beszéljen"
A világon mindenütt ANAMORF SZÉLESVÁSZNÚKÉNT nevezik a 16:9-re optimalizált DVD-Video képet, erről megbizonyoshatsz, ha utánanézel, vagy akár európai, akár amerikai mastering szakemberekkel tárgyalsz. Ugyanis a TV és az alapértelmezett TV-s boradcasting képaránya a 4:3. Az a kép, ami csak 16:9-es TV-n nézve ad helyes képarányt (4:3-as TV-n letterboxolni kell a helyes megjelenítéshez) ANAMORFKÉNT vonult be szakzsargonba, teljesen érthető módon. Nem véletlen a 16:9-esre optimalizált DVD-Video kiadványokért indított mozgalom jelszava sem: "Anamophic widescreen - wider is better".[/quote]
Attól hogy valami nagyon sokan használnak tévesen, attól az még tévedés marad. Ha megnéznéd, rájöhetnél, hogy Kylian sajátos (el)számítási műveletének semmi köze ahhoz, amit én írtam be, lévén korábban írta be a hozzászólását, mint én kilyan nem azért végzi a transzformációt, mert te később írtál ide, hanem azért, mert elhitte hogy az mpeg2 adatfolyamban anamorf kép van.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2003. 10. 25. 17:04
Ebben az esetben ez úgy néz ki, hogy az egész világ rosszul tudja, csak te tudod jól, mi?
Csak hogy ne a levegőbe beszéljek, íme egy részlet a Sonic Scenarist online dokumentációjából:
"Anamorphic Widescreen (16:9 aspect ratio) image that has been squeezed horizontally to fit into a 4:3 frame. When played back on a widescreen television or on a PC, the image is stretched to the correct proportions. On a standard television, the image may be displayed in its squashed form, letterboxed, or using pan and scan, depending on how the viewer has
set up the DVD player (or the television unit) to handle 16:9 optimized picture."
"...kilyan nem azért végzi a transzformációt, mert te később írtál ide, hanem azért, mert elhitte hogy az mpeg2 adatfolyamban anamorf kép van."
Ezt inkább hadd mondja el ő, mert ahogy én látom, igenis anamorph kép lehetett az MPEG adatfolyamban ő pedig nem azért hibázott, mert elhitt bármit is, hanem az anarmorph képet lazán letterboxolni akarta az átalakításkor (sok embert megtéveszt, hogy az NTSC anamorph kép olyan gyanúsan már alul-felül levágott anyagnak tűnik a kevesebb sor miatt).
[ 2003. október 25.: PPeter szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 25. 17:46
idézet:
Ezt írta Obi-Wan:
Belecsöppentem egy szakmai vitába. De ha véletlen jut pici energija vkinek egy egyszerűbb kérdésre választ adni, megtenné?
Csak annyi, hogy milyen lemezt vegyek az írómhoz?
Honnan tudom, hogy az egyes firmware-ek milyet támogatnak, nagy sebességgel stb.
LG4040B A300firm
THX előre is:
Obi[/quote]
Nem a firmware határozza meg, hogy hányszorosan irhatod meg az adott lemezt. Azt maga a média tárolja. Ha még nem ismeri az iród az adott lemezt, megeshet, hogy 2X vagy akár 4X lemezt csak 1X sebességen hajlanadó megirni. Erre aló a frissités. Persze a hack firmware már más kérdés, az képes felülbirálni az a alapértéket. Én legalábbis igy tudom...![]()
Elküldve: 2003. 10. 25. 17:57
Nem érzed az ellentmondást? Miképp ismerheti (vagy nem ismerheti) az író lemezeket? Hát a firmware adatbázisából...
DVD-R esetén:
Az 1X/2X-es lemezeknél (külön, kimondottan 2X-es lemez nincs, egymilliomodszor is leírom) a gyártókód és a hordozóréteg alapján dönt az író. A 4X-es lemezek már komplett kalibrációs táblázatot tartalmaznak, amely leírja, hogy melyik tempóval milyen energiájú lézerrel lehet (jól) írni az adott lemezre. Ugyebár az 1X/2X-es lemezeknél egyértelmű, hogy ha a firmware nem tartalmaz az adott gyártókóddal ellátott lemezhez (2X-es íráshoz) használható kalibrációs értéket, akkor 1X-esen fogja írni, vagy sehogy (hackelt firmware esetén talán tetszőlegesen választhatunk, vagy rosszabb esetben mindenképp 2X-esen ír majd, akár jó az nekünk, akár nem). Szerencsés esetben 1X-es és 2X-es tempóhoz is tartalmaz (jó) értéket a firmware. Olyan is van, hogy gyárilag csak 2X-es sebességet ismer egy bizonyos 1X/2X-es lemezhez. A 4X-es lemezeknél (mint írtam) némileg egyszerűbb a helyzet (persze ott sem biztos, hogy az író képes az összes - különböző sebességekhez tartozó - erősségű lézer előállítására, lásd NEC ND-1300 esetét, hiszen 1X-esen baromira nem szeret írni a 4X-es lemezekre sem, pedig azokon a lemezeken ott a kalibrációs infó hozzá), de itt meg az baj, hogy ez a sok plusz infó az 1X/2X-es írók számára - firmware frissítés hiányában - nem értelmezhető. Szóval ennyit a firmware fontosságáról.
Elküldve: 2003. 10. 25. 18:21
idézet:
Ezt írta PPeter:
Ezt inkább hadd mondja el ő, mert ahogy én látom, igenis anamorph kép lehetett az MPEG adatfolyamban ő pedig nem azért hibázott, mert elhitt bármit is, hanem az anarmorph képet lazán letterboxolni akarta az átalakításkor (sok embert megtéveszt, hogy az NTSC anamorph kép olyan gyanúsan már alul-felül levágott anyagnak tűnik a kevesebb sor miatt).
[/QB][/quote]
Jéé vajon mért is akarta letterboxolni azt az "anamoprph" képet?Nem nagyon hiszem, hogy bárkit is megtévesztene az, hogy 480 soros bontású az NTSC. Ezt minden videóval foglalkozó ember tudni szokja...
PS: Volt egy Galielo Galiei nevű tudósember akit ugyi előbb megkínoztak majd nézetei visszavonására kényszerítettek. Olyasmit állított, ami homlokegyenest eltért a közvéleménytől. Azt merte állítani ahogy nem a Nap forog a föld körül, hanem pontosan fordítva.
az anamorfitás az nem DVDs szaxó hanem matematikai (topográfiai) fogalom. ennyi.
[ 2003. október 25.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 25. 18:40
idézet:
Ezt írta PPeter:
Nem érzed az ellentmondást? Miképp ismerheti (vagy nem ismerheti) az író lemezeket? Hát a firmware adatbázisából...
[/quote]
Én csupán azt szerettem volna elmondani, hogy ha a hivatalos firmware ismeri a megirandó lemezt, akkor szerintem a további frissitések már nem fognak gyorsabb irást engedélyezni - kivétel term. a hack - az adott diszkre. Tehát tökmindegy ebből a szempontból a firmware dátuma/verziója!
Elküldve: 2003. 10. 25. 19:32
idézet:
Ezt írta vatom:
Én csupán azt szerettem volna elmondani, hogy ha a hivatalos firmware ismeri a megirandó lemezt, akkor szerintem a további frissitések már nem fognak gyorsabb irást engedélyezni - kivétel term. a hack - az adott diszkre. Tehát tökmindegy ebből a szempontból a firmware dátuma/verziója![/quote]
Most +kell hogy vedjem azt, amit PPeter mondott. Ugyanis lehetséges, hogy az íród az n. firmware-ében támogatja mondjuk a 1x-es írást. Lehet, hogy az m. kiadású firmware-ben ellenben hozzáadják az adott lemez 2x-es írására a supportot. Ez nem légbölkapott okoskodás, ezt én a gyakorlatban tapasztaltam. FW upgrade után már tudtam egybizonyos memorex lemezre is 2x-esen írni.
PPeter magyon szépen leírta, hogy a 4x lemezek megjelenéséig semmiféle információ nem volt a lemezen arra nézvést, hogy hogyan kell a lézert adott sebességű íráshoz beállítani, így a firmware tartalmazot egy dye+mediacode kulcsú táblázatot amiből az író kikereshette a szükséges lézerteljesítményt. Ha az adott író firmware-ében ez a táblázat szegényes, akkor nagyon behatárolja a felhasználható lemezválasztékot az 1x-2x DVD-R(W)lemezek tekintetében.
[ 2003. október 25.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 25. 19:36
Elküldve: 2003. 10. 25. 19:54
Ha ezt nem vagy képes megérteni és elfogadni, akkor én feladom...
Elküldve: 2003. 10. 25. 20:04
Szuper.
Akkor áruld el nekem, hogy amikor egy 16:9-re optimalizált DVD-Videot nézel 4:3-as TV-n, akkor mi történik??? A télapó bedugja a képcsőbe az átvarázsolt, egyszercsak helyes képaránnyal megjelenő filmet? Ne haragudj, de össze-vissza beszélsz és ennek semmi köze ahhoz, hogy a szoftveres DVD-Video lejátszó miként rakja ki a képet a monitorra. Kevered a szezont a fazonnal.
Az általad nem létezőnek titulált összenyomás, visszaalakítás úgy történik, hogy a fekete csíkok hozzáadása (letterboxing) mellett az anamorf képanyag minden negyedik sorát eldobja az elektronika (bár ez a trükk TV-nként és DVD-Video lejátszónként eltérő - minőségileg is), így kapod meg 4:3-as TV-n a helyes 16:9-es képarányt.
Elküldve: 2003. 10. 25. 20:22
Ez azért ciki, mert ha valaki vesz egy 16_9-es TV-t akkor a DVD-ket jól fogja látni (cinemaszkóp technika), de a 4:3-as TV adásokat (a HBO is ilyen) úgy látja, hogy a jobb-bal oldalon lesz csik (hacsak nem torzitja el a képet széthúzással)....
Én nem kivánok a témáról vitatkozni, csupán elmondtam amit gondolok ...
Elküldve: 2003. 10. 25. 20:29
idézet:
Ezt írta PPeter:
"PPeter nincs összenyomás és visszaalakítás. Ezek a dolgok látszólagosak, amiről beszélsz."
Szuper.
Akkor áruld el nekem, hogy amikor egy 16:9-re optimalizált DVD-Videot nézel 4:3-as TV-n, akkor mi történik??? A télapó bedugja a képcsőbe az átvarázsolt, egyszercsak helyes képaránnyal megjelenő filmet? Ne haragudj, de össze-vissza beszélsz és ennek semmi köze ahhoz, hogy a szoftveres DVD-Video lejátszó miként rakja ki a képet a monitorra. Kevered a szezont a fazonnal.[/quote]
PPeter baromi egyszerű dolog történik. A DVD lejátszó számára beállítottad hogy a display 4:3 képarányú képeket tud kezelni. A filmet behelyezve a DVD lejátszó érzékeli, hogy a lejátszandó film geometriája nem kompatibilis a diplay geometriájával és ezért a lejátszó transzformációnak veti alá a képet. Ha a DVD-n levő film leképezése valóban anamorf lenne, tehát nem lenne az mpeg2 adatfolyamban specifikálva a helyes képarány, pontosan akkor állna elő az az eset, hogy a lejátszó nem tudná eldönteni hogy van-e transzformációra szükség vagy pedig nincs.
PPeter anamorfia gondokkal akkor találkozol ha a miniDV kameráról játszol a ki TVre 16:9 arányú felvételt, ugyanis a miniDV formátum nem tárol információt a képaranyról.
Az "össze-vissza beszélsz meg semmi köze" jellegű kijelentések számomra eléggé a kognitív diszonancia irányába mutatnak és egy vita szempontjából nem kívánatos, személyeskedő megjegyzések.
PS: volt dolgom olyan philips gyártmányú broadcast PAL lejátszóval ami nem dobálja el a 4., hanem szaványos PALPlus videojelet előállítva azokat az alsó/felső sávokban feketeszint alatt enkódoljaIlyen, PAlPlus videot akkor léáthatsz, ha pl a Pro7 vagy 3sat filmet közvetít. Sokkal jobb lenne, ha a magyar HBO is áttérne a PAN&SCAN 4:3-ról PALPlus-ra. Ennyit azért a havi 2500Ft-ért megérdemelnénk.
Elküldve: 2003. 10. 25. 20:45
No akkor mégiscsak megvan a transzformáció.
"Ha a DVD-n levő film leképezése valóban
anamorf lenne, tehát nem lenne az mpeg2 adatfolyamban specifikálva a helyes képarány, pontosan akkor állna elő az az eset, hogy a lejátszó nem tudná eldönteni hogy van-e transzformációra szükség vagy pedig nincs."
Itt vagy tévedésben. Nem azt nevezzük anamorfnak, amikor nincs (vagy rosszul van) specifikálva az MPEG állományban a lejátszáskor alkalmazandó képarány, hanem azt, amikor a lejátszáskor alkalmazandó képarány nem 4:3-as (hanem eseteünkben 16:9-es). És még szép, hogy (ideális esetben, pl. minden gyári 16:9-es anamorf DVD-Video esetén) ezt az információt tartalmazza az MPEG stream, máskülönben honnan tudná a lejátszó, hogy kell-e alkalmazni a transzformációt?! Ha a te elméleted szerint definiálnánk az anamorfitás fogalmát, akkor az azt jelentené, hogy akkor anamorf egy DVD-Video, vagy álatlában egy video stream, ha a képanyag a benne megjelölt képaránnyal nem lenne helyesen lejátszható. Ennek így semmi értelme nem lenne, már ne is haragudj :confused:.
"Az "össze-vissza beszélsz meg semmi köze" jellegű kijelentések számomra eléggé a kognitív diszonancia irányába mutatnak és egy vita szempontjából nem kívánatos, személyeskedő megjegyzések."
Nem sértésnek szántam, csak rendkívül bután néz ki, amikor hangzatos univerzum-elméletek, megégetett, üldözött tudósok, és válogaott idegen kifejezések mögé bújkálva próbálsz kibújni egy eleve vesztes vitából. El kellene ismerned, hogy egyszerűen nincs igazad, mert ebben még Galilei sem tud segíteni neked.
Elküldve: 2003. 10. 25. 20:53
idézet:
Ezt írta PPeter:
Itt vagy tévedésben. Nem azt nevezzük anamorfnak, amikor nincs (vagy rosszul van) specifikálva az MPEG állományban a lejátszáskor alkalmazandó képarány, hanem azt, amikor a lejátszáskor alkalmazandó képarány nem 4:3-as[/quote]
A probléma itt van. A matematika és a filmes szakma mást nevez anamorfnak. Rosszul használja a DVDs társadalom a terminológiát. Anamorfia akor van, ha a forrás képarány és az abból lekpépzendő kép aránya eltér. Ha a DVD műsorforrás specifikált képaránya 16:9 a kívánt leképzendő képarány is 16:9, ha 4:3 a forrásarány, akkor a kívánt leképzendő képarány is 4:3. Ez a matematika szerint izomorf képalkotás.
A DVDs társadalom problematikája abban leledzik, hogy úgy néz az mpeg2-re mint mint az NTSC vagy PAL 40 éves rendszerek digitális reprezentánsára. Holott az mpeg2 egy teljesen más csirke. mpeg2-t lehet kijátszani PAL vagy NTSC videojelként ha az az mpeg2 bizonyos kötöttségeknek megfelel, de az mpeg2 jóval túlmutat a PAL és az NTSC lehetőégein. Így például definiál képarányt, progresszív vagy váltottsoros letapogatási lehetőséget, különböző felbolntásokat, melyek közül jópár kívül esik a PAL vagy az NTSC lehetőségein, pl 1080p.
Elküldve: 2003. 10. 25. 21:06
Valószínűleg azért vették át az elnevezést, mert itt ugyanarról a transzformációról van szó, mint amikor a 4:3-as celluoid képkockán 16:9-es képanyag volt. Nem érzem erőltetettnek. És az izomorf azért nem lenne teljesen helytálló, mert igazából semmilyen értelemben nem változtattak a képanyag tárolásán és továbbításán az eredeti 4:3-as videojelhez képest - csak éppen itt van a lejátszási környezetnek köszönhetően lehetőség arra, hogy a streamben eltároljuk, jelezzük a helyes lejátszási képarányt (mint ahogy az anamorf lencse használata is egyértelmű a mozigépész számára, ha olyan tekercset fűz be, ami megkívánja ezt). Hiszen a te elméleted szerint ha már rá volt írva a dobozra, hogy anamorf, akkor az már nem is igazi anamorf (szerinted), mert tudjuk a helyes lejátszási képarányt hozzá.
Elküldve: 2003. 10. 25. 21:15
A DVD-Video esetében (ami ezen 40 éves rendszerekre szolgáltat műsört) nem is lehet másképp gondolkodni. Az rendben van, hogy az MPEG-2 ennél többre is képes, de itt a DVD-Videoról beszélgettünk...
Elküldve: 2003. 10. 25. 21:29
idézet:
Ezt írta PPeter:
Valószínűleg azért vették át az elnevezést, mert itt ugyanarról a transzformációról van szó, mint amikor a 4:3-as celluoid képkockán 16:9-es képanyag volt. Nem érzem erőltetettnek.[/quote]
Nos a helyzet az, hogy többeket zavar meg az a tény, hogy egy informatikai jelreprezentáció sokkal rugalmasabb képes lenni mint egy akármilyen analóg vagy optikai. Logikusan célszerű úgy eljárni, hogy nézzük a digitális adatfolyam fő specifikációit. tehát az adatfolyam azt állítja, hogy a képarány 4:3, vagy 16:9.
Egy digitális rendszerben nem szükségszerű, hogy a leképzésed lineáris legyen, ahogy a digitális video esetén sem az. Ha szigorúaan nézzük egy 720x480-as vagy egy 720x576 pel-es bontás lineáris vízszintes és függőleges metrikáját, az közel snem ad 4:3-as kép oldalarányt, tehát ez nem egy arányos leképezés. A pel-ek oldalaránya PAL képet feltételezve 1.07. A 720x576-os bontés arányos leképzés esetén 5:4-es képarányt, míg a 720x480-as ugye 3:2-t ad.
Mivel arányosan értelmezve egy mpeg2 PAL képkocka botása 5:4 lenne, az NTSC-é meg 3:2, célszerűtlenség úgy gondolni hogy az mpeg2 PAL/NTSC képkocka erdendő oldalaránya 4:3 (a tv miatt, ugyi) és a 16:9 pedig nem más mint egy anamorf hack. Hasonlóképp érdekes dolog ugye NTSC esetében, hogy a 23.976-os fps-ű progresszív kódolású DVD filmek aztán bármik csak, éppen NEM NTSC formátumú digitális reprezentációk. Ezekre az NTSC DVD lejátszó ráapplikál egy 3:2 pulldown-t digitálisan, ha a televízió nem támogatja ezt a 23.976fps progresszív módot. Itt egy teljesen hasonló üggyel állunk szemben, mint a képméret esetén. Ha a TV tud 24fps-sel dolgozni nem csinálunk semmit, ha viszont erre képtelen, akkor transzformálunk.
A modern digitális videotechnika teljesen szétfeszítette a hagyományos videokódolás kereteit, így nagyon nem szabad a régi analóg alapú szemlélettel próbálni értelmezni az újdonságokat.
A filmes cinemascope anamorf leképezését pontosan ezért nem hasonlítanám össze semmiképp sem azzal az esettel, amikor 16:9 arányú DVD-t kell kijátszani egy 4:3-as displayre.
A lényegi különbség a film és az mpeg2 esete között az, hogy a film esetén egy meglévő akadémiai formátumot bővítettek ki nem visszamenőlegesen kompatibilis módon, míg az mpeg2 már születésekor egy variábilis formátum volt, ami támogatta az 1:1, 4:3 és a 16:9 olalarányú leképzést.
Elküldve: 2003. 10. 25. 21:39
Na igen, de videofeldolgozás világát nem lehet a sarkából kigörgetni, csak azért, hogy könnyebben lehessen megérteni/megértetni. El kell fogadni, hogy a PAL 4:3-as kép az bizony 720x576 pixel, az NTSC 4:3 az meg 720x480 pixel - szerkesztéskor, előkészítéskor rendelkezésre áll az 1:1-es pixeleket feltételező, mérethelyes, méretarányos Square Pixel felbontás mind PAL (768x576), mind NTSC (640x480) esetén, de bizony a broadcast felbontás alapvetően 720x576 és 720x480. Ezzel a felbontással ugye alapvetően 4:3-as képet továbbítunk, de mivel nem cseréltek TV-rendszer és szabványt a 16:9-es TV-k kedvéért, ugyenezen keretrendszer szolgál a 16:9-es jel továnbbítására is - és mivel a 4:3-as képkockába nyomorgatott 16:9-es képi információ az analóg mozis világban anamorfikus képalkotásnak neveztetett, számomra nem logikátlan, hogy ugyanígy, a 4:3-as videójelre kitalált rendszerben továbbított, valójában 16:9-es megjelenítésre optimalizált digitális képanyag esetében is ANAMORF képalkotásról beszélünk.
Megyek és iszom egy sört.

Súgó
A téma zárva.