HWSW Informatikai Kerekasztal: villanyszerelo dvd-sek help - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

villanyszerelo dvd-sek help

#1 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 17. 13:41

a tv-n egy sotetebb sav szep lassan mozog felfele (korkorosen) mikozben dvd-zek. Mi a franc ez, foldhurok?
mit lehet tenni?
kosz, zsolt
Na, kozben olvasgattam itt a forumon, es kiderult, hogy az upc kabel miatt van az egesz. Ha kihuzom az antennakabelt a tv/bol, illetve a szgep nem foldelt konnektorban van, akkor jo a kep. Termeszetesen az elsot lusta vagyok mindig csinalni, a masodikat pedig nem akarom. Van vmi mas megoldas, az upc meghagyasaval?

[ 2002. november 17.: zsolt008 szerkesztette a hozzászólást ]
proc: A64X2, ram: 3gb ddr, hdd:  160gb sata, vga: x800xt agp

#2 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 17. 14:58

Pl. azonos konnektorra kotod a TV-t, meg a szamitogepet?

#3 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 17. 15:32

idézet:
Ezt írta nyunyu:
Pl. azonos konnektorra kotod a TV-t, meg a szamitogepet?[/quote]

Ugy van, az antennakabelen kap vmi plusz feszt.

#4 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 11:15

idézet:
Ezt írta zsolt008:
a tv-n egy sotetebb sav szep lassan mozog felfele (korkorosen) mikozben dvd-zek. Mi a franc ez, foldhurok?
mit lehet tenni?
kosz, zsolt
Na, kozben olvasgattam itt a forumon, es kiderult, hogy az upc kabel miatt van az egesz. Ha kihuzom az antennakabelt a tv/bol, illetve a szgep nem foldelt konnektorban van, akkor jo a kep. Termeszetesen az elsot lusta vagyok mindig csinalni, a masodikat pedig nem akarom. Van vmi mas megoldas, az upc meghagyasaval?

[ 2002. november 17.: zsolt008 szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Hali

A probléma az hogy a kábeltv és az elektromos hálozatnak nem azonos a földje. Ez földhurkot eredményez. Ennek a következménye hogy a hálozati 50Hz-et látod a képben (a hang meg bug).
Ennek a kiküszöbölése roppant egyszerü. (két modszer is van)
Az elsö hogy a kábeltv rendszert galvanikusan le kell választani. Ez egy isolator segitségével megoldhato. Ez nagyobb antenna szaküzletben beszerezhetö ill. házilag is elkészithetö.
A probléma leirását és a megoldási javaslatokat (pld. isolator készités) ezen a linken megtalálod: [url="http://"http://documents.epanorama.net/documents/groundloop/index.html"]http://documents.epa...loop/index.html[/url]

A másik megoldás az hogy a számitogép védöföldjét kötöd ki.
Ez a megoldás viszont csak akkor használhato ha megfelelö ugynevezett áramvédö aljzatot használsz (speciális relével ellátott aljzat). Az érintésvédelmi szempontokat (elöirásokat) maximálisan figyelembe kell venni !!!

#5 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 11:47

idézet:
Ezt írta wpepi:

Hali

...
A probléma leirását és a megoldási javaslatokat (pld. isolator készités) ezen a linken megtalálod: [url="http://"http://documents.epanorama.net/documents/groundloop/index.html"]http://documents.epa...loop/index.html[/url]

A másik megoldás az hogy a számitogép védöföldjét kötöd ki.
Ez a megoldás viszont csak akkor használhato ha megfelelö ugynevezett áramvédö aljzatot használsz (speciális relével ellátott aljzat). Az érintésvédelmi szempontokat (elöirásokat) maximálisan figyelembe kell venni !!!
[/quote]

Kosz a linket/tippet, hasznos.

#6 Felhasználó inaktív   Indy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 11:58

.

[ 2002. november 18.: Indy szerkesztette a hozzászólást ]
"All the way up to six if I have to... Maybe even faster than you."

#7 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 00:31

Hi!

Tud valaki egy konkret cimet izolator ugyben BP-en? Es hogy milyen artartomanyba eshet a cucc?

Elore is koszi!

Dewfah

#8 Felhasználó inaktív   zordon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 19. 12:46

Sziasztok!

A problémám ugyanez. Felhívtam találomra pesten egy antennaszaküzletet, még csak nem is hallottak olyanról hogy IZOLÁTOR. Azt tanácsolták nézzek utána elektronikai üzletben.
Nektek sikerült már találni?

üdv,
zordon

#9 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 12:56

Sajnos magyar árakrol nincs tudomásom de segitségnek (viszonyitásként) itt egy US cim : [url="http://"http://www.elect-spec.com/video_z.htm"]http://www.elect-spec.com/video_z.htm[/url]

En szemely szerint olcsobbnak találtam a magam által elkészitett változatot.
Ha valakit érdekel akkor itt a link mely alapján házilag el lehet késziteni: [url="http://"http://documents.epanorama.net/documents/groundloop/antenna_isolator_building.html"]http://documents.epa...r_building.html[/url]

A két 10nF kondisat javaslom (kábeltv esetén ideális és kicsi a veszteség.

#10 Felhasználó inaktív   zordon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 19. 12:57

körbenéztem a net-en, külföldi siteokon találtam elég durva árakon, 40$-tól 100$-ig...

az nem lenne jó megoldás ha a számítógéptől jövő kábelről nem kötöm be a földet az erősítőbe?
hülyeség vagy megolható?

#11 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 13:08

idézet:
Ezt írta wpepi:
En szemely szerint olcsobbnak találtam a magam által elkészitett változatot.

A két 10nF kondisat javaslom (kábeltv esetén ideális és kicsi a veszteség.
[/quote]
En is forrasszgattam ezt azt az utobbi idokben, de valahogy mindig elbarmoltam! Nincs kedved veletlen meg 1-et csinalni nekem? Pesten laksz ugye? Megegyeznenk valami taliban! Persze csak ha megtenned a szivesseget! Amugy nalad megoldotta a problemat? :-)

Elore is koszi!

Dewfah

#12 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 13:35

ja, es ma mar nem jon be nekem a "how to..." oldal, pedig tegnap meg bejott... :-(

403-forbidden...

byez

#13 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 14:42

idézet:
Ezt írta zordon:
körbenéztem a net-en, külföldi siteokon találtam elég durva árakon, 40$-tól 100$-ig...

az nem lenne jó megoldás ha a számítógéptől jövő kábelről nem kötöm be a földet az erősítőbe?
hülyeség vagy megolható?
[/quote]

A probléma sajnos akkor sem oldódik meg.
Megpróbálom röviden ismertetni a földhurok jelenséget.

A probléma forrása hogy a kábeltv szolgáltatok nem a lakóház védőföldjét használják. A jelenség csak akkor keletkezik, ha a számítógép össze van kötve pld. TV, Videó vagy erősítő berendezéssel. Mivel az antennakábel e készülékek valamelyikébe (tv, videó, erősítő) vagy éppen mindegyikbe be van kötve a számítógép védőföldje és a kábeltv földje különböző potenciálra kerül. Ez ellen a legegyszerűbb védekezés, hogy kihúzzuk az antennakábelt ezekből a berendezésekből (természetesen a számítógépből is ha van benne TV kártya). Így csak a hálózaton van föld és a zavar megszűnik.
Ez a megoldás viszont nagyon kényelmetlen éppen ezért kell ISOLATOR-t használni (galvanikusan le kell választani a kábeltv-t). Ez megoldható házilag is. A legolcsóbb megoldás az hogy 2 db 10nF 250V kondit használunk leválasztásra. (a kapcs. rajzot lásd az általam megadott linken de ha valaki leírja hogy hogyan lehet ide képet beszúrni akkor szívesen közzéteszem)
Ennek a költsége kb. 100Ft és pár perc alatt elkészíthető (nem kell semmilyen elektronikai végzettség az elkészítéséhez)

A másik megoldás hogy a számítógép védőföldjét kell kikötni (abból a konnektorból kell kikötni amibe a számítógép csatlakozik). Ebben az esetben viszont ezt a konnektort ki kell cserélni egy áramvédős változatra (speciális relével ellátott és az ára gyártótól függően kb. 800Ft-4500Ft ig terjed).
!!!!!! FIGYELEM !!!!!! Az érintésvédelmi szempontokat (előírásokat) maximálisan figyelembe kell venni !!!

Tehát a kérdésedre a válaszom, hogy a PC és az erősítő közötti kábel földjét nem elegendő kikötni.

#14 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 14:56

Az áramvédővel ellátott konnektor használata a védőföld kikötése miatt javasolt.

#15 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 15:07

wpepi: ha 1 perc megcsinalni, es amugyis otthon vagy benne, csinalnal nekem 1et? A vendegem vagy egy sörre!

Koszike:

Dewfah

#16 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 15:37

idézet:
Ezt írta dewfah:
wpepi: ha 1 perc megcsinalni, es amugyis otthon vagy benne, csinalnal nekem 1et? A vendegem vagy egy sörre!

Koszike:

Dewfah
[/quote]

Ha megnézed a kapcs. rajzot láthatod hogy ezen nincs mit elrontani.
Az egyik kondi a két coax középső "melegpont" ere közé a másik pedig az árnyékoló harisnyák közé

coax közésö vezeték be ---- kondi ----- ki
coax árnyékolo harisnya be ---- kondi ----- ki

A kábel két végét (be, ki) elláthatod egy-egy coax csatlakozóval vagy a kondikat építed be egy coax csatlakozóba. A lényeg hogy ne legyen a be és a ki pont között galvanikus kapcsolat (csak a kondin haladhat át a jel).
Egyébként szívesen megcsinálnám de jelenleg nem vagyok alkatrész közelben ( pihenek másnéven szabadságomat töltöm ) :D

#17 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 15:55

idézet:
Ezt írta dewfah:

Amugy nalad megoldotta a problemat?

[/quote]

Már 1 éve használom és tökéletesen bevált (természetesen a fentebb emlitett kondis leválasztás)

Egyébként a kereskedők (ide értem az antennaszerelőket is) valószínű azért nem ismerik az "antenna isolator" fogalmát mivel Magyarországon csak mostanában jött divatba a házi mozi ill. a PC összekötése a "home videó" rendszerrel.

#18 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 19:13

koszike, akkor megprobalom magam :-))

majd beszamolok Nektek :-))

byez:

Dewfah

#19 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 19. 22:33

Az áramvédett konnektorról: A villanyszerelőnél "FI-relé" felől kell érdeklődni. Anyagköltsége kb 10e ft, de legalább ennyit el fog kérni a beszerelésért, szóval nem olcsó mulatság. Ez az egész hálózatot védi, valamivel olcsóbb, ha csak egy konnektort alakítunk át ilyenre, ehhez villanyszerelő sem kell. (viszont 2-3 konnektor esetén már nem éri meg)
A jelen problémánál mi van akkor, ha az antenna árnyékolását hozzákötöm a védőföldhöz?

#20 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 20. 09:38

idézet:
Ezt írta closed:

A jelen problémánál mi van akkor, ha az antenna árnyékolását hozzákötöm a védőföldhöz?
[/quote]

Ha isolator segítségével leválasztod az antenna hálózatot, akkor pont ez történik. Az antennahálózat földje azonos lesz az elektromos hálózat földjével.

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó