Idézet: wpepi - Dátum: 2005. okt. 11., kedd - 12:53

Mondtam, indulj el a kályhától azaz tanulmányozd az analóg technológiát. Nálad pusztán az a gond, hogy csak a digitális technikából indulsz ki ami azért gond mert olyan téves elképzeléseket szül ezen a területen mint ahogy azt bizonyítja is az, hogy az 500 sorfelbontással rendelkező betacam rendszer mellé ugyanúgy sorfelbontással illetted a horizontálisan 702 és a 767 pixelszámú digitális anyagot. Arról nem is beszélve, hogy ha jobban belegondolsz abba amit írtál akkor ez azt jelentené, hogy egy mezei DVD ill. az én MJPEG eszközöm magasan nagyobb sorfelbontással rendelkezik. Ez viszont teljesen hibás megállapítás. Ha az én kártyám sokkal jobban teljesítene a betacam rendszernél akkor az ülepemet verném a földhöz, hogy potom 160.000 nettó pénzért 1998-ben vettem egy olyan eszközt mely sokkal nagyobb sorfelbontást produkál mint a betacam.

Mint írtam a betacam megállapításod tökéletes viszont a 702 és a 767 az nem sorfelbontás hanem horizontális pixelszám.
Szerk:
A sorfelbontás más néven a vízszintes felbontás vonalai kifejezés arra utal, hogy hány vizuálisan feloldható függőleges vonal van egy teljes méretű képen.
Remélem egyszer eljutunk oda, hogy megérted.

az altam nevezett "sorfelbontas" az effektive merheto vizszintes lienaris bontas. Az ambroa fele sorfelbontas a rendszerszintu 1:1 PAR-t feltetelezo bontas, es megis mondom honnan datalodik. az egesz TV rendszert 600 vonalas felbontasra terveztek. Ez ugy jon ki, hogy a pszichovizualis meresek alapjan az emberi szem feloldo kepessege 2ivperc es az emberi eleslatas terszoge 20 fok. 20 fokba a 2 ivperc mino meglepo, pontosan 600x fer bele. A te 14.5MHz-en mintavetelezo MJPEG rendszered renszerszinten tobbre kepes mint a betacam. az mas kerdes, hogy az implementacios elektronika ezt esetleg nem teszi lehetove. Lenyeg a lenyeg, a CCIR601 szerint mintavetelezo vagy annal magasabb frekin mintavetelezo rendszerek maximalisan kielegitik a 600 'vonalas' bontast.
miertis? induljunk a 625 sorbol allo PAL alapu rendszerbol. abban az idoben az akademia filmformatum 4:3-volt, es a tevesek renszerszinten meg akartak orizni a 2 ivperces bontast. igy vizszintes feloldast az elmeleti maximum 625* (4/3)-ra azaz 833-ra valasztottak. niquist, sahnnon es bode munkassaga nyoman tudhato, hogy 1 sinushullammal 2 keppontot viehtunk at, a rendszer szukseges savszelessege (625* (4/3) )/2 * 625 * 25, azaz 6.51Mhz. Sahnnon nyoman tudjuk, hogy ennek legalabb a ketszeresevel kell mintavetelezni, vagyis 13.021MHz-cel. Mivel 13,5MHz-cel digitalizal a CCIR601, a te csodad meg 14.75MHz-cel, a PAL kepet mindketto informacioveszteseg nelkul kepes lekepezni, tehat nem 500, meg 540 vonallal.
nalatok meg az a gond, hogy azt hisztitek, hogy a DVD keptaraban levo 720x576 kep ugyanugy ertelmezendo mint a TFT monitorra vetitett VGA kep. Nos nem. A DVD keppontjai pontszeruek, a TFT keppontjai meg kicsiny negyzetek... Ha A DVD kepet a TFT-re vetited, pixelizalod akkor ugyenevezett spatial apertura hibat vetesz. Ha a kepet nagyitva vetited a dvd lejatszo programmal TFT-re (fullscreen) akkor windows mar interpolalni fog es a spatial aparturahiba csokken, az aliasing hatas javul, a kep felbontasa "javul", megkozeliti a renszerszintu 600 vonalas erteket.
Szerkesztette: SFIJ 2005. 10. 11. 15:11 -kor