HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről!

#291 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 23. 23:03

Valszeg rosszul megválasztott hangtömörítő miatt, vagy ha az elcsúszás konstans, és nem a video vége felé növekvő, akkor az interleaving-nél van probléma.

#292 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 08:06

idézet:
Ezt írta Mykee:
Wow! Na ezt ma este megnézem egy próbával.[/quote]

No megnéztem, és valszeg a 2,6-os tömörítés lesz az, amivel le kell húzzam, mert a 3 Mbites már sok lesz, ha felszorzom az egy perces filmet 180-al. :)
Köszönöm a segítséget!
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#293 Felhasználó inaktív   Gatif 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 24. 22:41

idézet:
Ezt írta Mumia:
Valszeg rosszul megválasztott hangtömörítő miatt, vagy ha az elcsúszás konstans, és nem a video vége felé növekvő, akkor az interleaving-nél van probléma.[/quote]

Kösz a tippet!
A csúszás konstans, de a felvevőprgben (ads capture wizard ill. ulead videostudio 7) nincs ilyen beállítási lehetőség. Probálkoztam a hangot elmenteni és az elejére egy kis szünetet beszúrni, de akkor meg a video szaggat néha.

#294 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 22:55

idézet:
Ezt írta Mykee:

No megnéztem, és valszeg a 2,6-os tömörítés lesz az, amivel le kell húzzam, mert a 3 Mbites már sok lesz, ha felszorzom az egy perces filmet 180-al. :)
Köszönöm a segítséget!
[/quote]

Nem lesz sok a 3 mbit a 180 perchez (még 256 Mbit-es hanggal se és még egy egyszerű menünek is marad hely), viszont kevés lesz a 720x576-os felbontáshoz. Én inkább half-ba tenném.

#295 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 23:12

idézet:
Ezt írta Rlaci:

Nem lesz sok a 3 mbit a 180 perchez (még 256 Mbit-es hanggal se és még egy egyszerű menünek is marad hely), viszont kevés lesz a 720x576-os felbontáshoz. Én inkább half-ba tenném.
[/quote]

A 3mbit önmagában nem kevés, van nekem 2.9mbit-es mpeg2 is, és jó a képminőség. De realtime szoftveres kódekkel valóban lehet, hogy nem ad túl jó eredményt.

#296 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 23:15

idézet:
Ezt írta Gatif:

Kösz a tippet!
A csúszás konstans, de a felvevőprgben (ads capture wizard ill. ulead videostudio 7) nincs ilyen beállítási lehetőség. Probálkoztam a hangot elmenteni és az elejére egy kis szünetet beszúrni, de akkor meg a video szaggat néha.
[/quote]

VD-ben van egy olyan menü az audio-nál, hogy interleaving, azon belül pedig audio skew correction/delay audio track...
Ott kell megadni a késleltetést ms-ben.

#297 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 08:44

idézet:
Ezt írta Rlaci:

[/quote]

Hát megvan a film, de most az authorizálással szívok, de nagyon. Van ez az Ulead DVD MovieFactory 3, ezzel nagyon könnyen elkészítettem a menüket, chaptereket, stb. Viszont nem észleli a videóban a hangot (bár a project elkészítésekor lejátssza!) és így a kész műben nincs benne a hang. :(
A DVD Workshop dettó nem lát hangot. :(
A Pinnacle Studio 8-at is néztem, az meg nem gyárt nekem vobokat. :(
A TMPG DVD Authorja is szuper lenne, mert már hang van, és menük is, csodás, de néha beszaggat a végeredmény, amikor a forrásfájl rendben van. :(
Az új PowerDirector se hajlandó vobokat kreálni nekem. :(
Szóval teljesen magam alatt vagyok, hogy nem tudok rendesen authorizálni... :(

#298 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 13:22

Egy hangú, felirat nélküli filmnek egyáltalán minek menü? Csináld ifoedittel, oszt jól van. Nem kell csicsa :D

Nekem is már másfél hete itt egy film a vinyón, de képtelen vagyok feliratot megoldani :mad: Pedig ehhez muszály, mert félig franica film, és franciául még nem tudok :D

[ 2004. február 27.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#299 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 14:01

Csak azért kell a csicsa, mert ha már szánom rá az időt, hogy chaptereket készítek hozzá, mert a három óra baromi hosszú, ha nincs hozzá ugrabugra... :D
Különben hogy lásd, mennyire szabványt vettem fel:
- Videó: 2600 VBR 720*576 (elég szép lett ilyen kis ráta mellett is. :) )
- Audio: MPEG2 224 Kbit, 48000-el
És ezt nem eszi meg az Ulead, pedig de jó is volna! Uis az nem ugrált, csak hang nincs rajta. :)
Ja, próbálkoztam úgy is, hogy szétszedtem hangra és képre, de a vacak Ulead nem eszi meg külön a hangot. :(
Erre gondoltam, hogy a hangot átkonvertálom Wav-ba, vissza multizom a videóval és azt már csak megeszi a vacakja. Csak sajnos kiderült, hogy a Wavot nem akarja a TMPGEnc összefésülni (álá PCM).
Szóval már nagyon el vagyok kenődve, hogy felvenni nagyon jól megoldottam, de authorizálni meg nem tudom... :(

UP:
Örömmel tudatom, hogy a Sony DVD Architect jól is megcsinálta és még menüim is vannak. :)
Csak 5 órán át tartott az én vasamon. :(
De a lényeg, hogy megvan! :)

[ 2004. február 27.: Mykee szerkesztette a hozzászólást ]

#300 Felhasználó inaktív   Godzilla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 09:15

Sziasztok!

Saját DVD-t szeretnék készíteni, miniDV kamerával rögzített videóból összevágva. Már nem vagyok teljesen kezdő, évek óta konvertálGatok már MPEG2-t, de egy bizonyos (ismert) jelenségre még soha nem tudott senki megoldást mondani. Számos fórumban, és ismerősöknél is próbálkoztam, de semmi.

A jelenség pedig a "kockásodás". :( :( Leginkább gyors mozgásoknál nagyon zavaro, de az egész filmre ráteszi bélyegét. TMPEGEencodert szoktam hasznalni. Bitrátát tekintve pedig a 2pass VBR-től elkezdve a CBR-ig mindent kipróbáltam már, DC 8 bit, DC 10 bit, GOP változtatások, de semmi. Nem értem, ha egy DVD-n a gyors jelenteknél sem látszik kockásodás (6-7000 kbps-nél sem) akkor a nálam átkonvertált 9800 kbps-nál miért kockásodik??

:confused: :confused:

A nyersanyag pedig kiváló.

Tudnátok segíteni?

Köszönöm,
GOdzilla

#301 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 13:59

Godzilla!

Talán meglepő, de az MPEG2 készítésnél a "túl jó" anyag sem jó. A DV kamerák ma már az otthoni felhasználóknak is olyan képeminőséget biztosítanak, amire korábban nem volt lehetőség. De ez időnként hátrány. Ha túl sok apró részlet van a képen és ez ráadásul gyors mozgással kombinálódik, akkor az MPEG tömörítő dolga igencsak nehéz lesz. Ezért "el szokták rontani" kissé a képet. Ez szabad szemmel sokszor nem is érzékelhető, de az encoder dolgát megkönnyíti. Bevált szokás pl a kontrasztátfogás csökkentése, vagy enyhe blur, ami által lágyabb lesz a kép.
Ugyanakkor a TMPG tapasztalatom szerint elég jól teszi a dolgát, de én kizárólag Highest Quality módban használom, ha arra kerül sor. Viszont ha igazán szép MPEG-et szeretnél, akkor a Canopus Procoder-t ajánlom. Az express nevű (némileg csökkentett tudású) verziója még árban is elérhető.

#302 Felhasználó inaktív   Godzilla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 15:14

Hello Rlaci!

Koszonom a valaszt, nagyjabol erre szamitottam, illetve masok is mondtak mar hasonlokat, csak nem hittem, hogy meg egy DV minoseg eseten is ez van. Az a baj, hogy blurral, vagy kontrasz csonnekntessel rontoma minoseget is, es az eredmeny pedig majd vlami SVCD-hez kozeli lesz, de jo esetben es tavol marad a DVD-tol. Canopus allitolag sokkal jobbat nem tud, mint a TMPEGEncoder. Amugy en is mindig a leglassabb konvertalast (legjobb minoseget) valasztom, de igy is kockasodik.

Tudom, hogy soha nem fogok a nagy DVD gyartok szoftvereinek a kozelebe sem kerulni, de akkor ok hogy csinaljak meg kockasodasmentesen a DVD-ket, raadasul 6000-7000 kbps kozotti tomoritessel? Egy komoly hardveres tomorito jobb, mint egy komoly (pl. Canopus) szoftveres tomorito? Azok a DV kamerak, melyek azonnal DVD-re dolgoznak, azoknek milyen a kepe gyors mozgasoknal? Jobb, mint egy kazettas DV-bol atkonvertalt MPEG2?

Bocs a sok kerdesert...

Koszonom,
GOdzilla

idézet:
Ezt írta Rlaci:
Godzilla!

Talán meglepő, de az MPEG2 készítésnél a "túl jó" anyag sem jó. A DV kamerák ma már az otthoni felhasználóknak is olyan képeminőséget biztosítanak, amire korábban nem volt lehetőség. De ez időnként hátrány. Ha túl sok apró részlet van a képen és ez ráadásul gyors mozgással kombinálódik, akkor az MPEG tömörítő dolga igencsak nehéz lesz. Ezért "el szokták rontani" kissé a képet. Ez szabad szemmel sokszor nem is érzékelhető, de az encoder dolgát megkönnyíti. Bevált szokás pl a kontrasztátfogás csökkentése, vagy enyhe blur, ami által lágyabb lesz a kép.
Ugyanakkor a TMPG tapasztalatom szerint elég jól teszi a dolgát, de én kizárólag Highest Quality módban használom, ha arra kerül sor. Viszont ha igazán szép MPEG-et szeretnél, akkor a Canopus Procoder-t ajánlom. Az express nevű (némileg csökkentett tudású) verziója még árban is elérhető.
[/quote]

[ 2004. március 01.: Godzilla szerkesztette a hozzászólást ]

#303 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 18:41

idézet:
Ezt írta Godzilla:
[QB]Hello Rlaci!

Az a baj, hogy blurral, vagy kontrasz csonnekntessel rontoma minoseget is, es az eredmeny pedig majd vlami SVCD-hez kozeli lesz, de jo esetben es tavol marad a DVD-tol. Canopus allitolag sokkal jobbat nem tud, mint a TMPEGEncoder. Amugy en is mindig a leglassabb konvertalast (legjobb minoseget) valasztom, de igy is kockasodik.

Tudom, hogy soha nem fogok a nagy DVD gyartok szoftvereinek a kozelebe sem kerulni, de akkor ok hogy csinaljak meg kockasodasmentesen a DVD-ket, raadasul 6000-7000 kbps kozotti tomoritessel? Egy komoly hardveres tomorito jobb, mint egy komoly (pl. Canopus) szoftveres tomorito? Azok a DV kamerak, melyek azonnal DVD-re dolgoznak, azoknek milyen a kepe gyors mozgasoknal? Jobb, mint egy kazettas DV-bol atkonvertalt MPEG2?
/QB][/quote]

A "rontással" csak finoman! Kontrasztátfogásra pl 0-255 helyett jó a 16-235. A színtelítettségből is vissza lehet venni, használj pasztelesebb színeket. Valamint DV anyag esetén sem árt egy minimális zajszűrés és esetleg egy egész apró blur. Ezek TV-n visszanézve szinte észre sem vehetők. Ezektől nem lesz SVCD minőség! Bár a "DVD minőség" és "SVCD minőség" elég tág fogalmak. A forrástól, a feldolgozástól és a végső formátum lehetőségeitől, korlátaitól együttesen függ a végeredmény minősége.
Kapaszkodj meg, a gyári DVD-k-nél előfordul nemhogy 6000-7000, de 4000-5000 kbit/sec bitráta is és mégsem kockás! :) Ezek viszont jórész filmről készülnek, aminek képe sokkal lágyabb mint a videoé.
Sőt a TV adások sokszor egészen alacsony bitrátával jönnek (akár 2000-3000 is lehet, így állítólag gazdaságosabb, mert nem kell annyit fizetni a sávszélességért.) Ezek is agyon vannak szűrve. Nálunk UPC kábel van. Mondjuk a szűrés ellenére az Eurosport, National Geographic, Discovery, Spectrum pl rendszeresen iszonyat kockás, ha gyors mozgás van a képen.
Szerintem a Procoder sokkal jobb mint akár a CCE akár a TMPG. Legegyszerűbb ha letöltöd a demo-t és megnézed. (Mastering fokozaton próbáld!)
Az elérhető hardveres tömörítők nem jobbak (inkább rosszabbak) mint a szoftveresek. A realtime működés a minőség rovására megy. Igazi több menetes kódolást nem is tudnak. Abban az esetben hasznosak, ha analóg forrásból akarsz digizni közvetlenül MPEG-be, persze csak ha van bennük használható zajszűrő. Így nem kell újabb minőségromlással számolni az esetleges közbeeseő DV vagy MJPEG vagy egyéb veszteséges codec-kel végzett tömörítés miatt
Nem tudom, hogy a DVD-re rögzítő kamerák milyen minőségben dolgoznak, sosem láttam még olyan videot, amit ilyen kamerával vettek fel.

A lejátszó sem mindegy ám és az sem, hogy min nézed vissza. A mai modern TV-k nagy részében pl már van ún. blokkzajcsökkentő és a DVD lejátszó is tartalmazhat szűrőt. A Hollywood+ kártyák pl. egészen szépen szűrik a rossz minőségű MPEG-et.

Amiket írtam tapasztalat. Ne vagyok nagy guru, de csináltam már jónéhány DVD-t. Mindet videokamerás (VHS, Video8, DV) forrásból. Általában 6000-7000 kbit/sec közötti bitrátát használok és blokkzajt nem látok a képeken.

#304 Felhasználó inaktív   dimanche 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 20:49

idézet:
Ezt írta Rlaci:
[QB][/QB][/quote]

Olvasom soraidat, néha belelkesülök, néha elszontyolodok. Nekem a digizés videokártyán keresztül nem igazán jött be és most a mpg2-be digiző kártyákról sem irtál (igaz burkoltan) túl jókat. Kíváncsi lennék véleményedre, hogy milyen megfizethető (30...40e) hardverre és szoftverre lenne szükségem, hogy hi8 kameráról lehető legszebb módon pc-re majd dvd-re vihessem át családi felvételeimet??

PS: interlace-t utálom, nem is akarok találkozni vele soha többé...
dimanche.hu

Az epe mindig 3-kor támad...

#305 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 21:55

idézet:
Ezt írta dimanche:

Olvasom soraidat, néha belelkesülök, néha elszontyolodok. Nekem a digizés videokártyán keresztül nem igazán jött be és most a mpg2-be digiző kártyákról sem irtál (igaz burkoltan) túl jókat. Kíváncsi lennék véleményedre, hogy milyen megfizethető (30...40e) hardverre és szoftverre lenne szükségem, hogy hi8 kameráról lehető legszebb módon pc-re majd dvd-re vihessem át családi felvételeimet??

PS: interlace-t utálom, nem is akarok találkozni vele soha többé...
[/quote]

Nem írtam én róluk rosszat, bár amit eddig láttam a 30-40e Ft-os realtime MPEG2 készítőktől, azokról jót sem írnék.
Jók pl TV-ből felvenni a kedvenc műsort, de értékes saját felvételeket archiválni már nem. A komolyabb kártyák (100-200 e Ft között) már analóg archiválásra is jók. Csak az ár ugyebár... :(
Ha pedig szerkeszteni is akarod, a felvételeket akkor semmiképpen nem ajánlottak a realtime MPEG kártyák.

Amit 30-40 e Ft között ajánlok:
1. Ha nagyon számít a pénz, akkor egy jobb TV tuner és sok-sok türelem a "hogyan és miként" elsajátításához, utánaolvasáshoz, próbálgatáshoz codec-ekkel, programokkal, stb. De azt írtad ezen már túl vagy, ezért:
2. A legjobban talán egy DV konverterrel jársz, mert:
- A jobb minőségűek 1:5-ös tömörítéssel is hozzák azt a minőséget, amit korábban a hardveres MJPEG capture kártyák csak kb 1:3 aránynál tudtak
- A legtöbb mai videos program - köszönhetően a digitális kamerák rohamos terjedésének - alapból kezeli a DV formátumú anyagot, így szinte bármiben feldogozhatod, vághatod stb.
- NTFS fájlrendszer esetén szinte korlátlan a fájlméret.
- külső eszközök, nem kell hozzájuk driver, csak egy egyszerű Firewire kártyát, vagy alaplapi Firewire csatlakozót igényelnek.
- 720x576 os méretben és 48 KHz-es hanggal készítik el videot, ami pont megfelel a DVD-nek is, Nem kell átméretezni, konvertálni.

Ezek közül is a leginkább a Canopus ADVC-300-at ajánlanám, mert abban van hardveres zajszűrő, csak az ára ne lenne a csillagokban. Az ADVC-100 is OK lenne, de még egy kicsit drága (igaz ez oda vissza konvertál), viszont az ADVC-50, ami csak analógból csinál DV-t (fordítva nem) nagyjából 40000 környékén van. A múltkor használtan is láttam, bár elég ritka.
Én pont egy ADVC-50-et használok Hú de meglepő! :) Ezt csak ajánlani tudom, mert teljesen üzembiztosan digitalizál akár Hi8, akár VHS forrásból, kép-hangelcsúszás egyszerűen nem létezik. Zajt szűrni nem tud sajnos, ezért erre a Vdub-ot használom.
A video gépbe juttatására szinte bármi jó(itt csak áttöltésről van szó ugyebár, a digitalizálást már a DV konverter elvégezte), én speciel a Scenalyzert szeretem. Vágásra, esetleges korrekciókra, effektekre a Premiere 6.5-t, MPEG készítésre a Canopus Procoder vagy Procoder expressz (esetleg TMPG, vagy CCE) encodereket ajánlom figyelmedbe.
Egyszerű, de nagyon megbízhatóan működő (értsd kompatibilitási hibáktól leginkább mentes) DVD készítésre pedig a Spruce Up nevű ma már nem kapható, sajnos elfeledett programot ajánlom.

Természetesen nem ez lehet az egyetlen üdvözítő megoldás. Léteznek más, kedvezőbb árú DV konverterek. Van pl a Pyro-nak is és talán még Hollywood Bridge is kapható.
Vágószoftverben és MPEG tömörítőben pedig ahány ember annyi kedvenc.

Ami az interlace-t illeti, szvsz a deinterlace bármely módját is választod, az rontja a minőséget. A videokamerák félképes módban vesznek fel, mert annak idején úgy gondolták, hogy az emberek az anyagot többnyire TV-n nézik majd vissza és nem PC monitoron. Csak azt tudom tanácsolni, tedd te is ezt.
Ha mégis akarod a deinterlace-t, akkor nézz körül itt: [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=15&t=004344"]https://www.hwsw.hu/...c&f=15&t=004344[/url]
Mumia bőven ír róla. Szerintem pedig nem éri meg a vesződést.

[ 2004. március 01.: Rlaci szerkesztette a hozzászólást ]

#306 Felhasználó inaktív   Godzilla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 08:03

Csinaltam egy próbát, Canopus vs TMPEGEnc. Az eredmény igen látványos, bár elég kritikus pillanatot választottam ki a videóbol. A beállítások mindket esetben ugyan azok voltak, legalábbis a bitrátát tekintve, ami 9800 kbps és CBR volt mindket esetben.

Az eredmény:

ORIGINAL: [url="http://"http://kepek.rcoffroad.hu/convert/convert-original.bmp"]http://kepek.rcoffro...rt-original.bmp[/url]
CANOPUS: [url="http://"http://kepek.rcoffroad.hu/convert/convert-canopus.bmp"]http://kepek.rcoffro...ert-canopus.bmp[/url]
TMPEGENC: [url="http://"http://kepek.rcoffroad.hu/convert/convert-tmpeg.bmp"]http://kepek.rcoffro...nvert-tmpeg.bmp[/url]

A Canopus vitamentesen sokkal jobb minoseget produkal, bár mintha a TMPEGEnc szinvilága közelebb lenne az eredetihez.

Őszintén szólva szívesen rendeznék egy "versenyt" (ha lennének vállalkózó szelleműek), hogy egy tömörítlen DV muviból ki tudja a legjobb minőséget produkálni akármilyen szoftverrel. Természetesen hasonló "nehéz" részletet, amiben írtó gyors mozgások vannak.

[ 2004. március 02.: Godzilla szerkesztette a hozzászólást ]

#307 Felhasználó inaktív   Godzilla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 08:10

Rlaci!

Köszönöm a sok és hasznos hozzászólást. Canopus esetében a MASTERING minőségről mi a véleményed? Mennyivel lehet jobb minőséget elérni ezzel, mint az eggyel rosszabbal? Mert nekem azt mondták, hogy rettenet mennyivel megnő a konvertálási idő (ez annyira nem is baj, nekem a jó minőség a fontos), de a minőségi javulás szinte nem is észlelhető. Sajnos meg nem próbáltam, de ha érdemes használni (látható a különbség), akkor nekem nem számít az időbeli növekedés.

#308 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 10:40

idézet:
Ezt írta Godzilla:
Rlaci!

Köszönöm a sok és hasznos hozzászólást. Canopus esetében a MASTERING minőségről mi a véleményed? Mennyivel lehet jobb minőséget elérni ezzel, mint az eggyel rosszabbal? Mert nekem azt mondták, hogy rettenet mennyivel megnő a konvertálási idő (ez annyira nem is baj, nekem a jó minőség a fontos), de a minőségi javulás szinte nem is észlelhető. Sajnos meg nem próbáltam, de ha érdemes használni (látható a különbség), akkor nekem nem számít az időbeli növekedés.
[/quote]

Legjobb tudomásom szerint azt pont a gyors mozgásokat tartalmazó videok minél jobb minőségben való betömörítésére ajánlják.
A sebbesége nem túl gyors (a TMPG-nél mindenesetre nem lassabb), de még kivárható. Amíg 1.2-es Tualatin Celeronom volt, addig 2-3 fps-sel ment. Most 2.6 GHz-es PIV-gyel kb 10-12 fps. Ezek normál otthoni felvételekre vonatkoznak. Gyors mozgásnál ennél nyilván kevesebb lesz.

Más: Próbáld meg megszűrni az anyagot kódolás előtt, úgy még jobb lehet! És vigyázz a 9800-as bitrátával! A szoftveres kódolól CBR ide vagy oda nem mindig tartják pontosan a megadott bitrátát. Fel-le ingadozhat. (Ezt leellenőrizheted a Bitrateview nevű progival.) Ha 9800-at használsz és egy kicsit is túlszalad a tömörítőp helyenként, akkor könnyen előfordulhat, hogy a DVD authoring progi vagy a lejátszó nem fogadja majd el. Én nem tenném.

#309 Felhasználó inaktív   Godzilla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 11:24

idézet:
Ezt írta Rlaci:

Legjobb tudomásom szerint azt pont a gyors mozgásokat tartalmazó videok minél jobb minőségben való betömörítésére ajánlják.
A sebbesége nem túl gyors (a TMPG-nél mindenesetre nem lassabb), de még kivárható. Amíg 1.2-es Tualatin Celeronom volt, addig 2-3 fps-sel ment. Most 2.6 GHz-es PIV-gyel kb 10-12 fps. Ezek normál otthoni felvételekre vonatkoznak. Gyors mozgásnál ennél nyilván kevesebb lesz.

Más: Próbáld meg megszűrni az anyagot kódolás előtt, úgy még jobb lehet! És vigyázz a 9800-as bitrátával! A szoftveres kódolól CBR ide vagy oda nem mindig tartják pontosan a megadott bitrátát. Fel-le ingadozhat. (Ezt leellenőrizheted a Bitrateview nevű progival.) Ha 9800-at használsz és egy kicsit is túlszalad a tömörítőp helyenként, akkor könnyen előfordulhat, hogy a DVD authoring progi vagy a lejátszó nem fogadja majd el. Én nem tenném.
[/quote]

A megszures alatt mit ertesz? Jo hogy mondod ezt a max bitrate-es dolgot, inkabb tuti legyen az asztali lejatszon. Szoval, ha 9000 kbps-al csinalom, az mar biztos jo lesz? Vagy esetleg 9500 kbps?

Mas: a tobbmenetes kodolassal jobb minoseget lehet elerni? Masik forumban irtak nekem, hogy a DVD-k (sok mas kulonbsegel egyutt) van, hogy 20 pass-os kodolassal keszulnek. Elvileg egy 2 pass-os vagy N passos tomorites jobb lehet egy CBR-es tomoritesnel? Milyen progi tud kettonel tobb menetet (Tmpeg csak 2 pass, ha jol tudom)?

#310 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 13:39

Szűrésről:
Virtual Dub-bal érdemes csinálni. Ehhez kell legyen a gépeden valamilyen szoftveres DV codec (pl a Mainconcept) és mentéskor a képhez válaszd azt, a hang pedig maradjon "direct stream copy".

A szükséges filterek (a sorrend fontos!):
1. deinterlace - "unfold fields side by side" beállítással (Nem azért kell, hogy deinterlace-elj! Ez csak szétszedi a képet, hogy félképenként lehesen szűrni.)
2. chroma noise reduction - 50% környékén ízlés szerint
3. temporal smoother - DV-hez elég lehet a 2-3. fokozat.
4. deinterlace - "fold fields" -beállítással (ez rakja újra össze a képet)

A 2-es és 3-as filter helyett jó lehet a Múmia által ajánlot NRS is megfelelő beállítással. Ebben még nincs nagy tapasztalatom, csak tegnapelőtt próbáltam. Elsőre nem volt rossz. [url="http://"http://neuron2.net/nrs/nrs.html"]http://neuron2.net/nrs/nrs.html[/url]

Bitráta:
A 9500 a Procodernél időnként már sok. 9000-9200 kbit/sec jó lehet.
Ami a többmenetes VBR-t illeti. Általánosságban azonos méret mellett jobb képminőség vagy azonos képminőség mellet kisebb fájlméret érhető el vele. Ha viszont te a DVD-nél lehetséges maximális bitrátát állítasz be CBR módban, akkor annál nem nyújthat jobb képminőséget a VBR sem, legfelejbb gazdaságosabb lehet. A VBR beállításánál pedig arra is érdemes figyelni, hogy az átlag és a maximális bitráta között összhang legyen! Nem érdemes pl. megadni olyat, hogy átlag 5000 és max 9500, hisz ha valóban felmegy időnként 9500-ra, akkor máshol igencsak mélyre is kell menjen, hogy megmaradjon az 5000-res átlag.
Ami pedig a 2-nél többmenetes kódolást illeti. A CCE tud ilyet, de szvsz nem sok értelme van. Egy tisztességes tömörítő 2 menetben is meg kell bírkozzon a dologgal. Legfeljebb tovább tart az első menet és nem olyan gyors mint a CCE-nél. De ha gondolod tegyél egy próbát a CCE-vel több menettel!

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.