Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről!
Elküldve: 2004. 03. 05. 10:51
Maximum 1 ora videoanyaghoz 2 hanggal milyen beallitasokkal, bitratakkal lehet kihozni a maximumot a dv felvetelekbol.
1. CBR vagy VBR ? (allitolag a vbr nem mindennel kompatibilis)
2. Bitrata video,audio1,audio2?
3. Milyen szuroket erdemes alkalmazni pl. a kisebb remeges kiszuresehez (nem allvanyrol keszult felvetelek szerintem sokat javulhatnak,mert hiaba a remegesgatlo mechanika vagy kameraszoftver,szerintem az mpeg kodolonak hatalmas megkonnyebbules,ha a kep atomstabil)?
4. Sotet felvetelek zajanak az eltuntetesehez mi a legjobb?
5. Erdemes-e progressziv dvd-be menteni a felvetelt?
6. A hangot dolby digitalban vagy mpeg-ben erdemesebb felvenni? Milyen codec jo ezekre a celokra?
Elnezest ha esetleg butyutakat kerdezek,de meg kezdo vagyok ezen a teren.
Elküldve: 2004. 03. 05. 10:56
Ugy vettem eszre a sony dv kamera amit vettem (trv19e) a piros szinek nem tokeletesek.Allitolag ez azert van mert nem 3 ccd-s hanem csak 1.
Utomunkalatoknal van lehetoseg ennek a kompenzalasra?
Elküldve: 2004. 03. 05. 12:14
2. Tölts legy egy bitrate kalkulátor progit, az majd kiszámolja neked.
3. Nem tudom.
4. Olvass kicsit vissza!
5. Ha váltottsoros a felvétel, akkor nem.
6. Európában mindegy, ha az USA-ba szánod, akkor inkáb DD
+1. Igen van.
Elküldve: 2004. 03. 05. 16:08
Es ha dolba digitalba akarok konvertalni egy 48khz 16 bit-es vaw-ot mivel tudom megtenni?
Elküldve: 2004. 03. 05. 16:26
Csak fizetős programok vannak DD konvertálásra, pl: Sonic Foundry Soft Encode.
Elküldve: 2004. 03. 05. 16:31
idézet:
Ezt írta Rlaci:
A vágósszoftverekben (többnyire) van lehetőség a színmódosításra. Innentől már csak a szemedre van szükség. Ezt leírni nem lehet, vagy túl hosszú lenne, ráadásul én sem vagyok túl járatos még benne. Próbálgasd, rá fogsz érezni.
Csak fizetős programok vannak DD konvertálásra, pl: Sonic Foundry Soft Encode.[/quote]
Ezt valahogy ugy kell erteni,hogy az rgb szincsatornaban a pirossal kell valamit elkovetni?
VAgy esetleg van plugin vagy filter ami esetleg a kamera szinprofilja alapjan megvaltoztatja a szineket?
Koszi a tippet a sonicrol.
Elküldve: 2004. 03. 05. 17:13
Esetleg mas dolbydigitalba konvertalo program?
Elküldve: 2004. 03. 05. 18:13
Filmeket altalaban egy olyan szurovel vesznek fel,amitol egy kicsit homalyos lesz a kep.A hugom eskuvojen keszitett videot szeretnem ilyenne alakitani,csak nem tudom hogyan fogjak hozza.De amirol irok az nem csak homalyosabb,hanem a fenyek kicsit csilogobbak,a szinek pasztelesebbek,szoval ez egy komlexebb folyamat.
Elküldve: 2004. 03. 05. 20:10
Azthiszem ebben a topicban írtak régebben egy olyan deinterlace filterről ami 25fps-ből 50-et csinál, de ha azzal megcsinálom hogyan alakíthatnám vissza 25fps-re a videót? Mert xvid-be lenne bekódolva és nem szeretnék 2X annyi bitrate-et megadni.
Elküldve: 2004. 03. 05. 21:10
idézet:
Ezt írta Szövie:
Leszedtem, és kipróbáltam ezt a TomsMoComp deinterlace szűrőt, de nemtom hogy miben van a hiba, de a 720X576@25fps DV forrásból származó videón ha ezt a szűrőt használom néhol elkockásodik a kép, olyan lenne mintha hibás lenne a videó. Ha vki tud erre megoldást, az jó lenne ha minél előbb leírná.
Azthiszem ebben a topicban írtak régebben egy olyan deinterlace filterről ami 25fps-ből 50-et csinál, de ha azzal megcsinálom hogyan alakíthatnám vissza 25fps-re a videót? Mert xvid-be lenne bekódolva és nem szeretnék 2X annyi bitrate-et megadni.[/quote]
Az 50 fps-es videot megpróbálhatod egy újabb deinterlace filterrel discard field 1, vagy 2 az sztem tökmind1, utána 25 fps marad, de nemtudom az eredményét. Azt nem tudom, hogy miért 720 X 576-ba akar mindenki felvenni??? az a DVD szabványa , tv képernyőn ( hagyományos Tv ) 4:3 arány a teljes kitöltés, az pedig 768 x 576. Ha 720 -ba tömörited, akkor összehuzott lesz a kép.( kicsit)
Elküldve: 2004. 03. 06. 00:18

Elküldve: 2004. 03. 06. 07:02
idézet:
Ezt írta agabe:
Azt nem tudom, hogy miért 720 X 576-ba akar mindenki felvenni??? ... Ha 720 -ba tömörited, akkor összehuzott lesz a kép.( kicsit)[/quote]
Én pedig azt nem tudom, hogy miért hirdeted itt már másodszor ezt, amikor nem igaz. Egy normális lejátszóval (pl Power DVD) NEM lesz összehúzott a kép!
Elküldve: 2004. 03. 06. 08:37
idézet:
Ezt írta Mumia:
Na akkor nagy valószínűséggel nem fogja összeilleszteni a két részt, mert közli, hogy különböző a frame rate[/quote]
Összeillesztette az csak variálni kellet egy keveset..![]()
Találtam egy olyan menüpontot rajt ahol beállíthattam hogy mindkét részt dolgozza át olyan frame rate-re amit megadhatok amilyenre akarok;ezek után már nem volt gond vele,viszont most a vége felé csúszik a hang egy kicsit.Egyszerü megoldást szeretnék amit egy magamfajta is el tud végezni...![]()
Elküldve: 2004. 03. 06. 09:00
idézet:
Ezt írta Rlaci:
Én pedig azt nem tudom, hogy miért hirdeted itt már másodszor ezt, amikor nem igaz. Egy normális lejátszóval (pl Power DVD) NEM lesz összehúzott a kép![/quote]
Csakhogy vannak olyan emberkék, akik Mediaplayer-en kívül más lejátszóról még nem is hallottak, és esetleg ő is meg akarja nézni a felvételt, akkor majd lehet neki magyarázni, hogy szerezze meg a Power DVD-t, meg hogy használja ehhez azt. Ezért jobb olyan formában felvenni, ami bárhol megnézhető jól. Fire-wire-n keresztül még valóban nem vettem fel, de nem lehet, hogy más felvevőprogi támogat mást is, nem csak a 720 * 576-ot?
[ 2004. március 06.: agabe szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2004. március 06.: agabe szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 06. 10:41
idézet:
Ezt írta img001:
Összeillesztette az csak variálni kellet egy keveset..![]()
Találtam egy olyan menüpontot rajt ahol beállíthattam hogy mindkét részt dolgozza át olyan frame rate-re amit megadhatok amilyenre akarok;ezek után már nem volt gond vele,viszont most a vége felé csúszik a hang egy kicsit.Egyszerü megoldást szeretnék amit egy magamfajta is el tud végezni...[/quote]
Na igen, ez a másik opció, hogy csúszik a hang, de avisynth elvileg megoldja ezt is.
Én így csináltam:
kód:clip1 = AssumeFPS(AVIsource("TTVideo.avi"),25,False)
clip2 = AssumeFPS(AVIsource("TTVideo00.avi"),25,False)
clip = clip1+clip2 [/code]
Elküldve: 2004. 03. 06. 10:42
idézet:
Ezt írta agabe:
Fire-wire-n keresztül még valóban nem vettem fel, de nem lehet, hogy más felvevőprogi támogat mást is, nem csak a 720 * 576-ot?
[/quote]
Ez nem felvevőprogramtól függ, ez csak egy egyszerű másolás, a program nem változtat a videónak a felbontásán, egyedül egy headert ír az avihoz.
Elküldve: 2004. 03. 06. 12:21
A pinnacle studio 9 ben van egy plugin,de az iszonyatos.
Esetleg premiere-hez pluginrol tud valaki vagy valami mas lehetosegrol?
Elküldve: 2004. 03. 06. 12:32
idézet:
Ezt írta agabe:
Fire-wire-n keresztül még valóban nem vettem fel, de nem lehet, hogy más felvevőprogi támogat mást is, nem csak a 720 * 576-ot?
[/quote]
Nem, mert DV kamerákról csak adatáttöltés folyik (kb mintha egyik vinyóról másolnál a másikra), nem digitalizálás, ezért nincs mód (de értelme sincs) a képméret megváltoztatására.
Bocs most látom, hogy Múmia már leírta.
[ 2004. március 06.: Rlaci szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 07. 20:35
Tegnap hozzáfértem ADSL-hez, így le tudtam tölteni a videorészletet.
Jól sejtettem. Helyenként nagyon hirtelen mozdulatokkal mozgatod a kamerát. Ráadásul a kép tele van apró részletekkel (földszemcsék, fű stb) Ezt nem csoda, hogy az MPEG tömörítők nem szeretik. Szóval én azt tanácsolom, hogy inkább nagyobb látószöggel dolgozz és nyugodtabb mozdulatokkal kezeld a kamerát. Ez nemcsak az MPEG -nek tesz majd jót, de a nézők se fognak elszédűlni.

[ 2004. március 07.: Rlaci szerkesztette a hozzászólást ]