HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről!

#391 Felhasználó inaktív   popo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 30. 16:07

Ha Pinnacle PCTVpro tunerkártyáról vhs-t capturelek be a visszajátszott kép gyorsabb, mint az eredeti a hang meg OK?

Composite-tal.
AMD XP 2500+ Barton,ASUS A7N8X-E Deluxe,512 MB DDR400Mhz,ATI RADEON 9600XT,LG 8140 CDRW,Sony DRU-510AK -+DVDRW,Samsung 160GB és Seagate Barracuda 120GB HDD

#392 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 11:46

Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. márc. 2., kedd - 14:39

Szűrésről:
Virtual Dub-bal érdemes csinálni. Ehhez kell legyen a gépeden valamilyen szoftveres DV codec (pl a Mainconcept) és mentéskor a képhez válaszd azt, a hang pedig maradjon "direct stream copy".

A szükséges filterek (a sorrend fontos!):
1. deinterlace - "unfold fields side by side" beállítással (Nem azért kell, hogy deinterlace-elj! Ez csak szétszedi a képet, hogy félképenként lehesen szűrni.)
2. chroma noise reduction - 50% környékén ízlés szerint
3. temporal smoother - DV-hez elég lehet a 2-3. fokozat.
4. deinterlace - "fold fields" -beállítással (ez rakja újra össze a képet)

A 2-es és 3-as filter helyett jó lehet a Múmia által ajánlot NRS is megfelelő beállítással. Ebben még nincs nagy tapasztalatom, csak tegnapelőtt próbáltam. Elsőre nem volt rossz. http://neuron2.net/nrs/nrs.html

Szia Rlaci,

Egy kis idő eltelt már a hozzászólásod óta, de csak most jutottam el ideáig. :)

A véleményedet/javaslatodat/tanácsodat (akár így együtt is  :) ) kérném az alábbiakban:

Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről :) , doom9, bobsomers.com) - általában "kockás" lesz a kép, gondolom a zaj miatt.

Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon  - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester  :) ) is volt amit már kukába akartam dobni, de így sikerült zaj és kockamentes filmet létrehozni belőle - mondjuk erősen blurolt lett a kép, de ez ennél a rajzfilmnél nem látszik. Csak egy 10 perces film kb. 3,5 óra alatt volt meg ( persze szinte minden a maximumra volt/kellett állítva ). A film maradt interlace.

Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.

A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?

2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint  :) - valami elkerülte a figyelmemet)

3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?

Köszi a választ előre is.

Üdv.

István

#393 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 27. 12:21

Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 11:46

Szia Rlaci,

A véleményedet/javaslatodat/tanácsodat (akár így együtt is  :) ) kérném az alábbiakban:

Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről :) , doom9, bobsomers.com) - általában "kockás" lesz a kép, gondolom a zaj miatt.

Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon  - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester  :) ) is volt amit már kukába akartam dobni, de így sikerült zaj és kockamentes filmet létrehozni belőle - mondjuk erősen blurolt lett a kép, de ez ennél a rajzfilmnél nem látszik. Csak egy 10 perces film kb. 3,5 óra alatt volt meg ( persze szinte minden a maximumra volt/kellett állítva ). A film maradt interlace.

Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.

A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?

2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam   néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint  :) - valami elkerülte a figyelmemet)

3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?

Üdv.

István

Nem igazán értelek. Ha a Winfast PVR2000 kártyád eleve MPEG2-be rögzít le akkor minek akarod azt még tovább tömöríteni DIVX-be? Miért rontod tovább a minőséget? Miért nem jó neked simán MPEG2-be amit DVD authoring programmal DVD-VIDEO formátumban lemezre írsz és azt minden asztali készülék, PC le tudja játszani. Minek a már eleve veszteséges tömörítési elvet használó MPEG2-t tovább tömöríteni?

#394 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 12:54

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 13:21

Nem igazán értelek. Ha a Winfast PVR2000 kártyád eleve MPEG2-be rögzít le akkor minek akarod azt még tovább tömöríteni DIVX-be?

Ja igaz, ezt nem írtam.

Tehát eddig így csináltam, ahogy írtad -  azért is vettem harderesen rögzítő tunerkártyát, mivel úgy gondoltam, hogy ezzel a gép terhelése nélkül tudok jó minőségben felvenni és később konvertálás nélkül DVD-re írni, hiszen amúgy is ez volt a végcél minden felvételnél. Valamint, hogy ezzel elejét veszem a framedobásoknak, amivel régebben küszködtem. Igaz az még csak egy sima P4 2GHZ gép volt, ott vigyázni kellett, hogy mit csinálok a gépen capture közben (általában semmit :) ) , - csak most fejembe vettem, hogy a sok rövidebb-hosszabb rajz- és utifilmeket minél kevesebb lemezre írom ki a könnyebb kezelhetőség miatt. És, hogy feltünt úgy 2 év után, hogy a lejátszóm tud Divx/Xvid-et kezelni. :) És láttam, hogy hozzáértők egészen jó minőségben képesek Xvid kódolásokat csinálni, igaz, lehet, hogy DVD-ről.

Kb. egy-két hete foglakozom vele komolyabban  -  olvasgatok és próbálkozom . Macerásabbnak  és főleg időigényesebbnek tűnik mint az mpeg->DVD készítés, de a felvételek némelyike nagyon zajos és a zajszűrést csak Vdub-ban tudom úgy-ahogy megoldani. Mpegben elképzelésem sincs róla , hogy hogyan fogjak hozzá, a "felszerelésem" ezen a vonalon Ulead Videostudio11 és CCE Basic. Az Uleadban van zajszűrő, de nem tűnik jobbnak mint a Vdub, és marad a sok és nagy fájl, sok lemez.

Szóval ez vezetett el az Xvid-del való áttömörítéshez, illetve az ezzel való próbálkozáshoz. Mivel többen is írtak róla, gondoltam a tapasztaltabbak tudnak segíteni, hogy jó irányba mozgolódok-e.

Lehet, hogy nem. :)

Üdv.

István

#395 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 13:00

Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 12:54

Ja igaz, ezt nem írtam.

Tehát eddig így csináltam, ahogy írtad   -  azért is vettem harderesen rögzítő tunerkártyát, mivel úgy gondoltam, hogy ezzel a gép terhelése nélkül tudok jó minőségben felvenni és később konvertálás nélkül DVD-re írni, hiszen amúgy is ez volt a végcél minden felvételnél. Valamint, hogy ezzel elejét veszem a framedobásoknak, amivel régebben küszködtem. Igaz az még csak egy sima P4 2GHZ gép volt, ott vigyázni kellett, hogy mit csinálok a gépen capture közben (általában semmit :) ) ,   -   csak most fejembe vettem, hogy a sok rövidebb-hosszabb rajz- és utifilmeket minél kevesebb lemezre írom ki a könnyebb kezelhetőség miatt. És, hogy feltünt úgy 2 év után, hogy a lejátszóm tud Divx/Xvid-et kezelni. :) És láttam, hogy hozzáértők egészen jó minőségben képesek Xvid kódolásokat csinálni, igaz, lehet, hogy DVD-ről.

Kb. egy-két hete foglakozom vele komolyabban  -  olvasgatok és próbálkozom . Macerásabbnak  és főleg időigényesebbnek tűnik mint az mpeg->DVD készítés, de a felvételek némelyike nagyon zajos és a zajszűrést csak Vdub-ban tudom úgy-ahogy megoldani. Mpegben elképzelésem sincs róla , hogy hogyan fogjak hozzá, a "felszerelésem" ezen a vonalon Ulead Videostudio11 és CCE Basic. Az Uleadban van zajszűrő, de nem tűnik jobbnak mint a Vdub, és marad a sok és nagy fájl, sok lemez.

Szóval ez vezetett el az Xvid-del való áttömörítéshez, illetve az ezzel való próbálkozáshoz. Mivel többen is írtak róla, gondoltam a tapasztaltabbak tudnak segíteni, hogy jó irányba mozgolódok-e.

Lehet, hogy nem. :)

Üdv.

István

1. Ma már nem drága a +R DL lemez azaz rendelkezésre áll 8.5GB lemezenként.
2. Ha az anyag már MPEG2-ben van azon már nem sokat tudsz javítani. Feltételezem, hogy az MPEG2 bitrátája valahol SP (4.5Mbps-5Mbps) környékén leledzik.

#396 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 13:49

Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 11:46

Szia Rlaci,

A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?

2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint  :) - valami elkerülte a figyelmemet)

Üdv.

István

Szia!

Xvid-es tömörítésben nem igazán vagyok jártas, de időnként én is készítettem/készítek Xvid-es vagy DivX-es videokat. Azt meg tudom erősíteni, hogy olyan forrásból, ami otthon a rendelkezésemre áll. (TV felvétel, vagy saját kamerás felvétel) nem lehet olyan alacsony bitrátával szép videot készíteni, mint pl amilyen egy jó minőségű DVD-ről készíthető.

Ami a zajszűrő filtert illeti, nem tudok gyorsabbról, vagy jobbról, de elképzelhető, hogy létezik. Nem írod, hogy milyen a processzorod, de mindenesetre a 10 perces anyag 3, 5 órás feldolgozása elég soknak tűnik. Nekem, ha jól emlékszem, akkor 2,6 GHZ-es HT-s PIV procival kb a felvétel hosszának a kétszerese alatt végzett a Vdub a fenti beállításokkal. De erre már nem tenném le az esküt. :-) Azbiztos, hogy nem volt 20x-os idő.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne húzd maximumra a szűrés erősségét. Azért lesz annyira mosott a kép. Inkább tedd be a szűrőt kétszer egymás után közepes beállítással.

#397 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 13:57

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 14:00

1. Ma már nem drága a +R DL lemez azaz rendelkezésre áll 8.5GB lemezenként.
2. Ha az anyag már MPEG2-ben van azon már nem sokat tudsz javítani. Feltételezem, hogy az MPEG2 bitrátája valahol SP (4.5Mbps-5Mbps) környékén leledzik.

Köszi a választ.

1. Ez jó ötlet, de még ki kell derítenem, hogy az irott DL lemezt lejátsza-e a lejátszóm.
2. 6 Mbps-el szoktam rögzíteni, most tesztelés céljából az Xvid-re szánt felvételeknél 8 Mbps-re növeltem, hátha ez javít a minőségen.

Úgy látod, hogy zajos MPEG2-t már nem lehet javítani a tömörítés miatt?

Lehet, hogy kipróbálom szoftveresen pl. MJPEG kodekkel  - hardveresen csak MPEG2 megy  -  rögzíteni a felvételeket avi-ba aztán áttömöríteni Xvid-del.
Persze ez már nem javít a meglévő MPEG2-imen... Na még egy kicsit vesződök vele. :)

Üdv.

István

#398 Felhasználó inaktív   Changer79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 06:26

Üdv. mindenkinek!

Segítséget kérnék az alábbi problémára. DV kameráról letöltött avi file-t szeretnék letömöríteni. A letömörített film jobb és bal szélén egy-egy fekete sáv látható. Gondoltam elrontottam valamit.... Kikapcsolam az összes filtert, és a tömörítést is, és FULL PROCESSING módban továbbra is ott a két fekete sáv, mintha összébb lenne húzva a kép vízszintesen, viszont a felbontás nem változik semmit az eredetihez képest (720x576).

Mi lehet a gond?

Előre is köszi a segítséget.

#399 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 18:39

Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 14:49

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne húzd maximumra a szűrés erősségét. Azért lesz annyira mosott a kép. Inkább tedd be a szűrőt kétszer egymás után közepes beállítással.

Ahá! Így még nem próbáltam. Egyébként azért volt olyan lassú mert mident ráhúztam. nagyon szemcsés volt a film. A gépemben Pentium D 2,8 GHz dobog.

Köszönöm szépen a választ.

Bocs a kérdés duplázásért, elkerülte a figyelmemet a válasz. Nekem is kéne valami szűrő a szememre. :)

Üdv.

István

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó