HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2561 Felhasználó inaktív   alfa2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 09. 14:14

Idézet: Rlaci - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 13:29

A DV 1:5 arányban tömörített. AZ MJPEG tömörítési aránya pedig változtatható, ráadásul többféle szoftveres ill. hardveres encoder létezik mindkét codecre. Ezért egyértelműen nem határozható meg, hogy a DV milyen az MJPEG-hez képest.

Bocs, rosszul tettem fel a kérdést...igazából oda akartam jutni, hogy SFIJ-el abban maradtunk, hogy Let-s Edit-el rakom ossze a DV codec-al behúzott anyagot, mert az azt szereti. (Meg tképpen jósok anyagot behúztam már így...másik része Picvideo MJPEG (19-es beállítás)al van meg).

Viszont most oda jutottunk itt, hogy a méret nem lényeg, vagyis nembaj ha +2 DVD rámegy, szóval lehet a minőségre hajtani. Tehát a kérdés az, hogy jó-e nekem a DV a capture-höz, vagy nem, minőség szempontból?

(Azt persze nem tudom mi lenne a más megoldás, vagyis gondolom az hogy MJPEG aztán MPEG2-be tömörítés és aztán let's edit. Azt sem tudom még hogy az újratömörít-e? Tényleg, ha igen, akkor a most MJPEG-ben lévő anyagot DV-be kéne konvertálnom? Jajj, megint elkavarodtam...:-))) )
Bocsi előre is! Ha ebből az erdőből kikeveredek, akkor SFIJ és TE vendégeim vagytok egy (két) sörre!

(Mondjuk a maradék két kazit ami mjpeg-ben van nem gond még1szer behúzni DV-be...sőt, én még az egész anyagot behúzom ha kell, csak szegény szalag már lassan elfogy, mert már 3-szor bénáztam vele...:-)))

#2562 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 09. 15:05

A 4,3 GB-os DVD-re Standard módban 133 percnyi DVD MPEG-2 videó anyag fér rá. Jól számoltam, hogy ez kb. 4500 kbit-es bitrátájú MPEG-2 tömörítésnek felel meg?

#2563 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:00

1. Minden DVD authoring programban meg tudsz adni fejezetpontokat. Ez alapszolgáltatás.

2. Ha nem akarsz mozgóképes menüt, akkor szerintem elég 5 MB-ot hagyni a menüre, de ne feledkezz el a video hangjának helyfoglalásáról. A hangot AC3-ba (esetleg MPEG2-be) érdemes kódolni. 192-224-bps-sel.

3. A 133 perc/egy DVD lemez esetén a 4500 kbps közelítőleg jó, ha ebbe már a hangot is beleszámítottad.

4. VHS capture a DV-nél (ami veszteséges codec) jobb egy veszteségmentes codec, mint pl a Huffyuv, de ha Let's Editet szeretnél használni, akkor nem koser, mert nem fogja kezelni. Szóval ha a Let's Editet szeretnéd használni, akkor DV formátumba legyen a video! Abba a minimális veszteség pedig bele kell törődni.
Ha nem DV-t használsz, hanem Huffyuv-ot, akkor jóval több hellyel számolj. A Huffyuv ha jól tudom csak kb 1:2-1:3 arány környékén tömörít.

5. Ha már az MPEG-et szeretnéd a Let's Edittel szerkeszteni, akkor ha csak vágást alkalmazol, nem tömörít újra, de ha másként is módosítasz az anyagon (pl áttűnések, színkorrekció), akkor újratömörít.
AZ MPEG újratömörítése pedig nagyon nem szerencsés.

#2564 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:11

RLACI!

Akkor is sokat romlik, ha a kezelendő mpeget dv avi-vá alakítom megvágom, visszatömörítem?
Légy türelmes, ha nagyon hülye kérdés volt. :lama:

#2565 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:23

Idézet: Rlaci - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 17:00

4. VHS capture a DV-nél (ami veszteséges codec) jobb egy veszteségmentes codec, mint pl a Huffyuv, de ha Let's Editet szeretnél használni, akkor nem koser, mert nem fogja kezelni. Szóval ha a Let's Editet szeretnéd használni, akkor DV formátumba legyen a video! Abba a minimális veszteség pedig bele kell törődni.
Ha nem DV-t használsz, hanem Huffyuv-ot, akkor jóval több hellyel számolj. A Huffyuv ha jól tudom csak kb 1:2-1:3 arány környékén tömörít.

szvsz mindenki kepcsoroljon nyugodtan DV-be. az a 'veszteseg' ami jelentkezik, az gyakorlatice nem eszreveheto, ellenbelger az osszes NLE szoft ami letezeik akar pc-re akar mekkre DV formatumot lat/kezel a lexivesebben. A huffuv jo dolog ha valami nagyon speci dolgot szertne az ember csinalni a keppel, de amator gyakorlatban tokeletes a DV.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2566 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:33

Huffyuv-t fogok használni a digitalizálásnál.

Utána az *.avi file-t TMPGEnc Plus programmal MPEG-2 be kódolom. A következő beállításokat tervezem használni:

Video: 720x576x25; 2-pass VBR (min:2000, avg:3000, max:3500) Rate control;

Audio: Layer-2 48000Hz 384kbps

A hangnál nem találtam AC3-as beállítási lehetőséget. Olyan volt még, hogy Linear PCM. De ennél nem tudtam a videót és a hangot egy *.mpg file-ba rögzíteni.

A változó bitrátájú videó kódolás jó lesz? Az értékeken még lehet, hogy változtatok, de úgy gondolom, hogy gazdaságosabb lehet az állandó bitrátával szemben.

#2567 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 20:07

pik20!

Igen. AZ MPEG erősen veszteséges tömörítés, célformátum. Ami egyszer elveszett, azt már semmi sem hozza vissza, az avi-ba alakítás sem. Sőt ha az avinál is veszteséges codecet használsz, akkor még inkább romlik.

Euro!
A 2 menetes VBR jó választás, de a 3000-res átlagbitráta szerintem kevés lesz, főleg ha nem végzel zajszűrést.
Ha nem megy az AC3, akkor az MPEG hang is megfelelő PAL DVD-hez. De az MPEG programstream-eket nem minden DVD authoring program szereti, ezért célszerűbb külön video és audiostreamet készíteni.

#2568 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:43

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 17:33

Huffyuv-t fogok használni a digitalizálásnál.

Utána az *.avi file-t TMPGEnc Plus programmal MPEG-2 be kódolom. A következő beállításokat tervezem használni:

Video: 720x576x25; 2-pass VBR (min:2000, avg:3000, max:3500) Rate control;

Audio: Layer-2 48000Hz 384kbps

A hangnál nem találtam AC3-as beállítási lehetőséget. Olyan volt még, hogy Linear PCM. De ennél nem tudtam a videót és a hangot egy *.mpg file-ba rögzíteni.

A változó bitrátájú videó kódolás jó lesz? Az értékeken még lehet, hogy változtatok, de úgy gondolom, hogy gazdaságosabb lehet az állandó bitrátával szemben.

Az átlag bitrátával 4000 alá nem menj. De neked a 4500-4800 megfelelő. Maximumnak pedig sokkal nagyobbnak kell lennie mint az átlag mivel ha túl kicsi a maximum akkor nem fog eredményesen menni a VBR kódolás és az eredmény inkább lesz CBR-hez hasonló mint VBR-hez. Tehát a maximumot tedd 9800-ra.

Idézet

Igen gazdaságosabb mivel az állandó bitrátával szemben a VBR a képtartalom és az általad megadott min., átlag, max. értékek figyelembevételével kódolja az anyagot.

#2569 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 00:05

Sziasztok!

Találkoztatok már olyan megoldással, ami alkalmas arra, hogy képet és négy (2 stereo) hangsávot egyszerre digizzen?
Ami ideális lenne, mpeg2 kép és pcm hang.
Mother always says, Sharing is Good

#2570 Felhasználó inaktív   alfa2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 00:09

Jóestét!

No, haladok letsedit-el, de valahogy ez a mai nem az én napom, ugyanis nem tudok vele mpeg2-be menteni,mert az a menü le van tiltva. (avi, qiucktime, stb. az nincs). Valamint hiába próbálom a Burn DVD-t, az sem megy. Nincs tiltva, látszólag csinál valamit, de valójában semmit. :-(
(Ez a trial verzio miatt lehet?)

Másik probléma: közben játszok a TMPGEnc-el is. Két gépem van, egy asztali meg a laptop. A laptopon a TMPGenc gond nélkül olvassa és konvertálja a DV Video codec-es avikat. Az asztali pedig azt mondja hogy unsupported file!? Mindkét gépen a TMPGEnc Plus van, ugyanaz a telepítő.

Mi lehet a különbség, és hogy tudom rávenni az asztali gépen is a DV olvasásra? (A vitzes az, hogy az asztalin digiztem az anyagot...!)

Valamint eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy a TMPGEnc akkor ad lejátszható interlaces végeredményt, ha a video sourcenal a "Bottom field first"-öt "Top field first"-re állítom!? Ezt honnan kellene tudnom hogy mire állítsam?

#2571 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 05:45

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 13:12

Az iuVCR programomból eltűnt a Videó feliratú fül. Hiába reinstalláltam, nem jött vissza. Ez mitől lehet?

Nincs meg véletlenül valakinek belőle a 4.9.4.367-es verziószámú install?  Nem találok ilyet a neten.

Szerk: Egy kérdőjel lemaradt.

Ha megveszed az iuVCR-t, nem tűnik el a Video-fül  :)

#2572 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 05:57

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 1:09

Valamint eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy a TMPGEnc akkor ad lejátszható interlaces végeredményt, ha a video sourcenal a "Bottom field first"-öt "Top field first"-re állítom!? Ezt honnan kellene tudnom hogy mire állítsam?

A forrástól függ, hogy mit állítasz be itt! > Kis segítség <

#2573 Felhasználó inaktív   alfa2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 09:20

Idézet: multibit - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 6:57

A forrástól függ, hogy mit állítasz be itt!   > Kis segítség <

Köszi szépen, igen tanulságos kis cikk!

Habár:
"Figyelem: DV-AVI feldolgozása esetén a TMPEGEnc-ben ezt az opciót a "Bottom field first (Field B)" állásba tegyük"

ez nálam épp fordítva ad jó eredményt, de végül is lényeg hogy ezt manuálisan kell megadni, és akkor minden oké.

#2574 Felhasználó inaktív   alfa2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 09:44

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 10:20

Habár:
"Figyelem: DV-AVI feldolgozása esetén a TMPEGEnc-ben ezt az opciót a "Bottom field first (Field B)" állásba tegyük"

ez nálam épp fordítva ad jó eredményt, de végül is lényeg hogy ezt manuálisan kell megadni, és akkor minden oké.

Bocs, hülye vagyok, nekem nem DV avim van, hanem analog! Ehm.

Amúgy azt találtam, hogy a panasonic dv codec-et kell feltenni, hogy a tmpegenc fogadja a dv video avikat. Még nem próbáltam ki, de remélem működni fog.

#2575 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 13:42

TMPEGenc-vel egy 30 másodperces anyagot MPEG-2-be kódoltam az alábbi beállításokkal: 720x576x25 interlace, 2-pass variable bitrate:2000-4000-9000, Layer-2 48000Hz 320kbps, High Quality Noise reduction.

A művelet 24 percig tartott.

Ugyanilyen beállításokkal High Quality Noise reduction szűrő nélkül mindez 4 perc.

Megéri a zajszűrés ezt a nagy árat, a hatszor hosszabb kódolási időt?

Ha kiindulok a fenti 24 percből, akkor létezik az, hogy 1 órás anyag kódolása 48 jórába tellik? Nem sok ez egy kicsit? Hülye kérdés! Mert ez nagyon sok!

#2576 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 13:46

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 9:20

Habár:

Ha szoftveres DV codec-kel digitalizálsz, akkor elképzelhető  más félképsorrend, de a DV-nél tipikusan a bottom filed first a félképesorrend.

#2577 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 13:56

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 21:43

Az átlag bitrátával 4000 alá nem menj. De neked a 4500-4800 megfelelő. Maximumnak pedig sokkal nagyobbnak kell lennie mint az átlag mivel ha túl kicsi a maximum akkor nem fog eredményesen menni a VBR kódolás és az eredmény inkább lesz CBR-hez hasonló mint VBR-hez. Tehát a maximumot tedd 9800-ra.

Szerintem  4500-as átlagértékhez maximumnak sok a 9800. Arra is gondoni, kell, hogy ha megengedjuk, hogy felmenjemn a bitráta 9800-ra, akkor azt valahol majd meg is kell spórolni, vagyis (ha lehetővé tesszük) vagy  nagyon alacsony értéket is felvesz majd, vagy a kívántnál hosszab ideig lesz a megadott minimum bitráta közelében.
SZVSZ egy 4500-as átlaghoz kb 3000-res minimum és 7000 körüli maximum ideálisabb választás.

Euro!

A TMPG az egyik leglassabb MPEG encoder, a zajszűrővel pedig iszonyat lassú. A Virtual Dub -hoz való zajszűrő filterek sokkal gyorsabban dolgoznak.

#2578 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 14:46

Igazad van Rlaci, logikus amit mondasz.

Szivesen kódolnék amúgy a VirtualDub-bal is, csak nem találtam MPEG-2 kodekket. Vagyis amit találtam azokat nem tudtam használni a VD-ban. Melyiket ajánlanád.

Zajszűrőnek pedig ennek a topiknak az első oldalán ajánlott NRS külső filtert tervezem alkalmazni.

A TMPGEnc-vel amúgy sem voltam megelégedve. Ráadásul még egy MPEG-2 beta logót is betett a kódolt videó jobb felső sarkába.

#2579 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 16:07

Ajánljatok légyszi egy MPEG-2 encoder codec-et amit használni tudok a VirtualDub programmal! Nem szeretnék codec pack-et telepíteni a gépemre.

#2580 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 16:28

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 16:07

Ajánljatok légyszi egy MPEG-2 encoder codec-et amit használni tudok a VirtualDub programmal! Nem szeretnék codec pack-et telepíteni a gépemre.

Vdub-ban nincs MPEG encoder. De frameserverrel szinte mindegyik használható hozzá. A TMPG elég jó kódoló. Nálam a sorrend a következő: Procoder, CCE, TMPG, de SFIJ ajánlott itt nemrég free MPEG2 encodereket, amik állítólag nagyon jó minőségben dolgoznak. Már letöltöttem őket, de még nem próbáltam. Esetleg érdemes lehet azokat is megnézni.

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.