HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2701 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 14:47

Üdv!

VHS anyag digitális archiválásakor a kép és a hang elcsúszása (aszinkronitás) ugye csak a digitalizálás során jöhet létre? A digitalizált anyag újrakódolásakor már nem beszélhetünk erről?

#2702 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 15:15

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 14:47

Üdv!

VHS anyag digitális archiválásakor a kép és a hang elcsúszása (aszinkronitás) ugye csak a digitalizálás során jöhet létre? A digitalizált anyag újrakódolásakor már nem beszélhetünk erről?

ilyen elcsuszas akkor johet letre, ha a kep es a hang egyarant VBR, tovabba a video stream ordere nem azonos a display orderrel es a fogado kontener tipusa avi.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2703 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 16:12

VBR mint változó bitráta? De ez csak a digitalizálásnál használt kodekre vonatkozik?

Huffyuv kodekkel digitalizáltam a videót, PCM-el a hangot. A PCM nem változó bitrátájú, a hang és a kép mégis elcsúszott.

A DV kodekkek állandó bitrátájúak?

Mik azok a video stream order és display order?

#2704 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 19:29

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 16:15

ilyen elcsuszas akkor johet letre, ha a kep es a hang egyarant VBR, tovabba a video stream ordere nem azonos a display orderrel es a fogado kontener tipusa avi.

Ezt az elcsúszás dolgot én sem értem, és elég sokat kínlódtam vele régen. Még az a szerencse, hogy a VirtualDubbal egy klikkel helyre tudom már hozni... :D

Nálam PICVideo M-Jpeg kodek-el, és PCM 48KHz-es hangnál fordul elő, és néha cefetül elcsúszik.. :confused:

Esetleg van valakinek némi tippje, hogy mitől van???
pontosabban hogyan lehetne a problémát orvosolni?  :think:

#2705 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 19:50

Sándor! Légyszíves írd le, hogy VirtualDub-ban hogyan korrigálod az elcsúszást.

#2706 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 21:20

Tehát mégegyszer!

Ha megfelelő videó és audió kódekkeket helyes beállításokkal használok a VHS kazetta digitalizálásakor akkor kiküszöbölhető a kép és hang elcsúszása?

SFJI, te mit ajánlasz, milyen kodekkeket használjak? Nemrég DV és Huffyuv kodekkeket ajánlottatok a videó minél kisebb veszteségű digitalizálásához.

#2707 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 07:40

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 20:50

Sándor! Légyszíves írd le, hogy VirtualDub-ban hogyan korrigálod az elcsúszást.

A legegyszerűbb, tömörítések, konvertálások nélkül nélkül.
Megnyitod a videót.
Video menűben Direct Stream Copy-t bejelölni. (így nem fogja a videót sem tömöríteni, sem konvertálni)
Utána.
Video menű --> Frame Rate --> Source Rate Adjustment csoportban ---> Change so video and audio durations match-ot beállítani. ( itt összehasonlítja a progi a videó és az audió állomány hosszát, majd a videó állomány FPS-ét (frame per second) hozzá igazítja az audió file hosszához. valszeg 24.993-at vagy valami hasonlór fogsz kapni.
Utána belekukkantasz a film végébe, és megnézed hogy passzol-é a dolog.
Ha nem, akkor a felette levő pontot jelölöd ki, (Change to .........frame per second) és a az alsó pontban megadott értéknél pár ezred framevel nagyobb, vagy kissebb értéket kell beírni. Pl ha alul 24.993-at ad meg a progi, akkor 24.995-el, érdemes próbálkozni.
Újabb film kukkolás. Ha passzol akkor jó, ha nem folytatod addig amíg passzolni nem fog... :D
Utána az alatta levő parancs csoportban (Frame rate conversion) a convert to fps:..... után 25.000-t beírni. Vagy annyit, amennyire konvertálni akarsz. :) (A 25-öt automatice kiegészíti 25.000-ra... :) )
Ha minden passzol, Save as avi. Itt egy sima másolással rendbe is teszi a filmet a progi.... ;)
Természetesen, ha szűrőzöd, vágod, átméretezet, tömöríted a filmet vagy a hangot, akkor már rendesen gondolkodóba esik a masina.... :)

#2708 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 08:03

Ha bővebben érdekel a dolog, akkor a http://dvdtodivx.fre...-filters_hu.htm oldalálhatsz némi infót magyarul a progiról.

#2709 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 08:50

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 21:20

Tehát mégegyszer!

Ha megfelelő videó és audió kódekkeket helyes beállításokkal használok a VHS kazetta digitalizálásakor akkor kiküszöbölhető a kép és hang elcsúszása?

SFJI, te mit ajánlasz, milyen kodekkeket használjak? Nemrég DV és Huffyuv kodekkeket ajánlottatok a videó minél kisebb veszteségű digitalizálásához.

Ha átnézed ezt és még pár topicot akkor láthatod, hogy ezt már ezerszer kitárgyaltuk ezért csak tömören a lényeget írom le.
VHS digitalizálásakor a hang csúszásnak több oka lehet. Az egyik maga a VHS technológiájából adódó instabil szinkronjel miatti csúszás melyet kiküszöbölni csak szinkronstabilizátor vagy TBC használatával lehet. A második ok a hang mintavételezésének  nem megfelelő időzítése ami azt jelenti, hogy nem pontosan 44100Hz ill. 48000Hz a mintavételi frekvencia ami kiküszöbölhető ha korrekt hangkártyát ill. hangkártyával egybeépített digitalizáló eszközt használunk. Akkor ott van még a capture software és/vagy codec bug is ami azt eredményezi, hogy nem pontos 25fps lesz a videó sebessége hanem pld. 24.993, stb.
Továbbá ha nem hardware-es a tömörítés azaz software codec segítségével megy a digitalizáláskor a feldolgozás és ha nem kellően erős a vas akkor a frame dobálások miatt történik a csúszás.

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 11. 09:10 -kor

#2710 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 10:00

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 9:50

Ha átnézed ezt és még pár topicot akkor láthatod, hogy ezt már ezerszer kitárgyaltuk ezért csak tömören a lényeget írom le.

Én is nagyon sokat kajtattam a magyarázat után, de a mai napig nem jöttem rá mi az oka az elcsúszásnak.
Az tény, hogy az ACE megapack-al felpakolt kódekekkel, ha a kódekpakkban levő cuccokkal tömörítettem, akkor a frame rate a VDub szerint 24.85, és 24.99 fps között bárhova eshetett.
Amióta levakartam a csomagot, és kizárólag a szükséges kódekekkel traktálom a gépet, (+ amit a vinfosos cuccok rárámolnak a gépre) az elcsúszás 24.996, és 24.998 közé szokott esni. Továbbá nincs szükség a kézi korrekcióra, mert a VDub automatice rendesen megcsinálja a dolgot.
Ez érvényes mind a VHS-ről történő digizésre, mint a tunerkártyáről történő felvételre.
Mind a kettőre ugyanazt a Philips csipes tunerzsugát használom.
A hang digizésére egy "öreg" SB Live-ot használok, ami nem tudom milyennek számít.
A vas egy XP3000+-os Athlon 1G rammal, tehát ennek is bőven elegendőnek kellene lennie.
Kódeknek PICVideo M-Jpeg kodek-et, és PCM 48KHz-es hangot szoktam beállítani. Szerintem ez is korrekt. (nincsenek eldobott képek) Ja a progi amit használok, az a FLY 2000 nevű tünemény, ami rendesen lekezeli a philips csipes tunerzsugát. Lehet ez okoza a problémát?
Van valami ötleted, hogy min lehetne varinálni?
Esetleg jobb video kódek?

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 01. 11. 10:12 -kor

#2711 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 12:22

Sándor, wpepi köszöi a segítséget!

#2712 Felhasználó inaktív   hrabovszki 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 11. 12:40

Idézet: krokett - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 16:35

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Ledtek WinFast 2000 Xp Expert tuerkártyám. A saját szoftverével mpeg2 formátumba rögzített tévéműsorból készítettem dvd anyagot, a Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE segítségével. A problémám az, hogy ha kijelölöm a reklám részeket a Multi-trim segítségével akkor a kész dvd anyagnál a reklám utáni részeknél elcsúszik a hang. Ha van valakinek tapasztalata ezzel a programmal kérem segítsen.
Előre is köszönöm!

Szerintem inkább használd a TMPENC DVD author-t,azzal nem lesz ilyen gond.

#2713 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 12:54

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 10:00

Én is nagyon sokat kajtattam a magyarázat után, de a mai napig nem jöttem rá mi az oka az elcsúszásnak.
Az tény, hogy az ACE megapack-al felpakolt kódekekkel, ha a kódekpakkban levő cuccokkal tömörítettem, akkor a frame rate a VDub szerint 24.85, és 24.99 fps között bárhova eshetett.
Amióta levakartam a csomagot, és kizárólag a szükséges kódekekkel traktálom a gépet, (+ amit a vinfosos cuccok rárámolnak a gépre) az elcsúszás 24.996, és 24.998 közé szokott esni. Továbbá nincs szükség a kézi korrekcióra, mert a VDub automatice rendesen megcsinálja a dolgot.
Ez érvényes mind a VHS-ről történő digizésre, mint a tunerkártyáről történő felvételre.
Mind a kettőre ugyanazt a Philips csipes tunerzsugát használom.
A hang digizésére egy "öreg" SB Live-ot használok, ami nem tudom milyennek számít.
A vas egy XP3000+-os Athlon 1G rammal, tehát ennek is bőven elegendőnek kellene lennie.
Kódeknek PICVideo M-Jpeg kodek-et, és PCM 48KHz-es hangot szoktam beállítani. Szerintem ez is korrekt. (nincsenek eldobott képek) Ja a progi amit használok, az a FLY 2000 nevű tünemény, ami rendesen lekezeli a philips csipes tunerzsugát. Lehet ez okoza a problémát?
Van valami ötleted, hogy min lehetne varinálni?
Esetleg jobb video kódek?

Már alapjában hibás amit csinálsz mivel a capture PAL norma esetén csak és kizárólag 25fps lehet. Nem 24.85 meg 24.99, stb. hanem pontosan 25fps. Ha nem ennyi akkor alapjaiban gond van a digitalizálással.
Mivel nem hardware-es tömörítést használó eszközzel digitalizálsz ezért a hibát a capture programban és/vagy a codec-ekben kell keresni.

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 11. 12:57 -kor

#2714 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 13:07

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 13:54

Már alapjában hibás amit csinálsz mivel a capture PAL norma esetén csak és kizárólag 25fps lehet. Nem 24.85 meg 24.99, stb. hanem pontosan 25fps. Ha nem ennyi akkor alapjaiban gond van a digitalizálással.
Mivel nem hardware-es tömörítést használó eszközzel digitalizálsz ezért a hibát a capture programban és/vagy a codec-ekben kell keresni.

A felvételi beállításoknál 25fps van megadva, viszont a VDub szerint 24.995 és 24.998 közé esik mostanában a felvett anyag.
Eldobált képek nincsenek.
Avi szinkronizálás a video folyamhoz történik, de próbáltam az audióhoz szinkronizálni, vagy kikapcsolni is de pár ezred fps-en kívül nem volt változás.
Majd el felejtettem, felvételnél a FLY 2000 25fps-t ír ki, de a Vdub szerint a végeredmény nem annyi. :think:

#2715 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 13:13

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 13:07

A felvételi beállításoknál 25fps van megadva, viszont a VDub szerint 24.995 és 24.998 közé esik mostanában a felvett anyag.
Eldobált képek nincsenek.
Avi szinkronizálás a video folyamhoz történik, de próbáltam az audióhoz szinkronizálni, vagy kikapcsolni is de pár ezred fps-en kívül nem volt változás.
Majd el felejtettem, felvételnél a FLY 2000 25fps-t ír ki, de a Vdub szerint a végeredmény nem annyi. :think:

Felejtsd el a virtualdub programot. Nézd meg a rögzített MJPEG AVI-t egy normál szerkesztő programmal vagy egyéb profibb util-al, hogy mennyi az fps. Pontosan 25-nek kell lennie se több se kevesebb.

#2716 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 13:17

Tudsz ajánlani valami egyszerűbb progit?
Nem nagy baj ha free... :cool:

#2717 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 13:22

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 13:17

Tudsz ajánlani valami egyszerűbb progit?
Nem nagy baj ha free... :cool:

Egyszerűbb programot nem tudok. Én NL rendszerű editor programokat használok  :D  (Premiere, Edius3)

#2718 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 13:28

Brühü brühűűű... :blink:
Akkor marad minden a régiben. :think:

#2719 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 14:25

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 14:22

Egyszerűbb programot nem tudok. Én NL rendszerű editor programokat használok  :D  (Premiere, Edius3)

Hamár Edius: nem lehet valahogyan rávenni, hogy MJPEG-el is tudjon dolgozni, mint bemenet?  :think:
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#2720 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 14:39

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 14:28

Brühü brühűűű... :blink:
Akkor marad minden a régiben. :think:

Én szintén a Fly200TV programot használom felvételre egy Terratec Cinergy 400 tunerrel. VHS-ről és egyéb analóg videoanyagot tartalmazó szalagról nem szoktam kepcsörölni a már sokszor leírt ok miatt (nincs TBC-s eszközöm). TV-ből viszont gond nélkül készítek felvételeket, akár több órán át is, hang-kép elcsúszás és képkocka-eldobás nélkül. A képsűrűség mindig 25.000 fps; a hang 48 kHz/16 bit sztereó PCM, amit az integrált hangkártyával rögzítek. Nem állítom az AVI szinkront sem a videóhoz, sem az audióhoz! Az AVI-t a HuffYUV enkoder hozza létre, amit később MPEG2-re konvertálok (cél a DVD).

Szerk:
Fontos, hogy az enkoder VFW típusú legyen (legalábbis nekem nem volt szerencsém a WDM enkoderekkel)! Az is lényeges még, hogy képcsör céljára külön HDD-t tarts fenn, amit nem használ az óperenciás rendszer és - a felvétel ideje alatt - más program sem.

Szerkesztette: multibit 2006. 01. 11. 14:53 -kor

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.