HWSW Informatikai Kerekasztal: HTPC Windows alapokon: milyen szoftvereket használsz? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HTPC Windows alapokon: milyen szoftvereket használsz?

#1 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 11. 07. 12:56

Üdv mindenkinek!

Már régóta fontolgattam, h elindítom ezt a topicot, abból az apropóból, h építettem egy HTPC-t. Home Theater Personal Computer - azaz PC alapú házimozi/szórakoztatóközpont (netszerte használják ezt a rövidítést, de ha tudtok jobbat szóljatok).
Az ehhez alkalmas hardwarekről, távirányításról már számos topic nyílt régebben, a rajtuk futó szoftverekről viszont nem sok diskurzus folyt.
Nos, ki milyen szoftvert használ erre a célra (ZoomPlayer, MPC, Windows Media Center Edition)?
Milyen funkciókat tudtatok megvalósítani távirányítóval (mp3/divx/svcd/jpeg/stb.)?
Időzített/normál videófelvétel? Esetleg time shift?
Létezik-e olyan Windows alapú felhasználói felület vagy program ami ezeket a funkciókat OSD felületen, távirányíthatóan tudja biztosítani?

Kedvcsinálónak itt egy link a [url="http://"http://myhtpc.net/"]myHTPC[/url] felületről, és néhány [url="http://"http://myhtpc.net/screens/"]képernyőfotó[/url] (úgy néz ki sajna leálltak a fejlesztésével :().

Leírom mit-mivel sikerült eddig megoldanom távirányítóval:
- WinXP alap
- ZoomPlayer lejátszó
- mp3 hallgatás
- divx/xvid/stb., svcd lejátszás, pan&scan

Mi az ami még nem sikerült/nem próbáltam:
- feliratpozició állítása (ehhez sajna bill. kell)
- dvd menüs lejátszását még nem próbáltam, ehhez a ZP pro verziója kellene
- jpg nézegetés (ZP nem tudja)
- videofelvétel tv tunerkártyáról/time shift
- hangfelvétel
- stb. :)

ui1: igen, tudom, h már 20eFt alatti áron gazdaságos 'mindentevő' asztali lejátszókat lehet kapni, sőt vannak már divx/mpeg4-et tudó változatok is, de nem igazán érik el egy HTPC rugalmasságát és bővíthetőségét.
ui2: igen, hallottam már a linux/mplayer/GeeXbox/MoviX/Freevo-ról is, de a hangkártyámhoz/tvtuneremhez/távirányítómhoz nincs driver sajna...
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#2 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 07. 23:29

A Terratec Cinergy távirányítója, bármilyen program kezelésére megtanítható, én betanítottam neki, a windowsos képnézegető kezelését, a winampot alapból ismeri. Megtaníthatom neki az mpc kezelését is, abban ráadásul minden előhívható billentyűkombinációra -> marha egyszerűen megtanítható a távirányító szoftverének a kezelése.

Én egy htpc-be belettenék, egy jó képpel rendelkező tv-outos videókártyát. 1000mhz (ez 704x576-ig elég ac3-as xvid/divx lejátszására, és nagy hűtés sem kell neki) környékén, egy dvd-romot, egy cinergy tv-kártyát, a tv adások nézésére és felvételére. és persze a távirányító miatt. Egy Skystar2 műholdvevő kártyát, azzal lehet felvenni műholdról és műholdas adásokat nézni. Progdvb szoftveren keresztül.

Vinyót tetszés szerinti méretben (attól függ mennyi videófelvétel rögzítéséd akarod lehetővé tenni) De célszerű egy pici rendszervinyót, és egy nagyobb 5400-es kevéssé melegedő zajtalan vinyót rakni rackbe és arra rögzíteni, és ha valamit le akarsz menteni, akkor rackből ki, rendes gépbe be, és ott feldolgozni, kiírni dvd-re cd-re, stb.

Én így csinálnám.

Ja és a Cinergy-távirányítójába beprogramozható 10 program, amit 2 gombnyomásra lehet hívni, osd menün keresztül, és persze minden gombnyomást visszajelez osd-n.

Pl ha akarom, videólejátszás közben azt is megtehetem, hogy a képet zoomolja a nyilakkal, vagy a feliratot pozicionálja. Bár szerintem azt elég 1x belőni, onnantól fogva jó. Na meg végső esetben, igaz meglehetősen nehézkesen, de az egérkurzor is babrálható a távirányítóról.

[ 2003. november 07.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#3 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 10. 07:32

idézet:
Ezt írta Mumia:
...Én egy htpc-be belettenék...[/quote]
A vas már adott... :), bár nem Terratec tunerem van hanem PixelView. Perpill csak azért van a gépben, mert a távirányítóját használom.
A felvételt is az mpc-vel csinálnád?
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#4 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 10. 09:05

Nem, a cinergy saját szoftverével, azzal nem volt még sosem gondom.

De nekem nincs is htpc-m, mert minek persze lehet, hogy jó lenne, de mire összekonfigurálom beleőszülök. Úgyis 1 hónapban 1x nézek filmet, meg max 1-2x veszek fel. Arra kár külön gépet csinálni.

Nem is használom a távirányítót, mert lusta vagyok bekonfigurálni, nagyritkán a winampot szoktam vele vezérelni.

[ 2003. november 10.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#5 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 09. 09:26

Fölhozom ezt a topikot, hátha vannak még elvetemültek rajtam kívül :evil2:.
HTPCnews - ezt az oldalt most találtam, innen pedig egyenes út vezetett a SageTV oldalára. A progi fizetős, de mindent tud ami szem-szájnak ingere. Ismeri valaki esetleg?

#6 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 27. 08:37

Tekintettel a hatalmas érdeklődésre, folytatom a topikot :D. Nézzük mi újság a HTPC világában:
- Újra feltűnt a myHTPC név, igaz kissé átalakulva és fizetősre változva: Meedio néven fut tovább a project. Itt olvashattok róla egy cikket, amiből kiderül, h az alapverzió ('Essentials') mától érhető el, a Meedio TV rögzítésre is alkalmas változat pedig augusztusra datálódik.
- GBPVR néven találtam egy másik frontend-et, egyelőre ez még ingyenes. Bővebb információ: http://www.gbpvr.com/

#7 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 09:14

Nekem vele sikerült találkoznom, elég jól használható és kellemesen müködik, igaz fizetős.

Üdv.
..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#8 Felhasználó inaktív   attilav 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 16:48

Az elkeserítő az hiába van az embernek pénze nagy valószínűséggel akkor sem tudná megvenni az áhitott szoftvert mert ebből a k*b*sz*tt országból származó hitelkártyát jópár netes bolt nem fogad el.
Arról nem is beszélve hogy nemzetközi bankkártya csináltatása állítólag 50-100000 rugó, ami már többe kerül mint ezek a szoftverek.
Itt tartunk és állítólag már tíz éve leomlott a vasfüggöny :(
Reménykedni lehet hogy vmelyik release group kiadja a cuccokat.
Én is gondolkodom rajta hogy a dvd lejátszó helyett jobb lenne egy mindenevő dehát ez van. Majd talán ha lessz tényleg jó _elérhető_ neadjisten magyar nyelvű szoftver akkor érdemes lessz összerakni 1 ilyen cuccot.

Szerkesztette: attilav 2004. 07. 30. 17:05 -kor

Abit IC7, Kingmax MPXD42F-D8KT4B 400Mhz 2x1GB,
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S

#9 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 17:59

Idézet: attilav - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 17:48

Majd talán ha lessz tényleg jó _elérhető_ neadjisten magyar nyelvű szoftver akkor érdemes lessz összerakni 1 ilyen cuccot.

Ingyenesből ott vannak a linuxos változatok, némelyik már tudja ugyanazokat a funkciókat mint a Winesek. De a legegyszerűbb nekiállni, és lefordítani vmelyiket (nem túl bonyolult programok ezek), aztán hátha küldenek egy grátisz licenszet a munkádért :).

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó